Hopp til innhold

Kokebøker til å legge under juletreet

Mange gir bort kokebøker til jul, men hvilken skal man velge? Her får du tre anbefalinger, samt noen tips til hvordan du spotter kokebøkene du kanskje bør styre unna.

Tre matbilder fra bøkene «Rest.» av Øystein Ruud og Jimmy Øien, «Aichas salatfantasier» av Aicha Bouhlou og «Tradisjonsmat» av Tom Victor Gausdal.

MATGLEDE: Sliter du med julegavene? En god kokebok er gaven som fortsetter å gi. Mottakeren kan for eksempel lage noen av disse rettene.

Foto: Press, Gyldendal og Kagge Forlag

Kokebøker kan være den perfekte julegave til partneren din som har fått en ny lidenskap for kokkekunsten, datteren din som nettopp har flyttet for seg selv, eller for vennene dine som sverger de skal bli bedre på å lage hjemmelaget mat.

Men det er ikke alltid så lett å vite hvilke kokebøker man skal gå for. Skal du kjøpe den med kjendiskokken på omslaget? Den som ser rålekker ut på utsiden, så det blir en pen gave? Eller skal du gå for den det er flest av på utstilling i bokhandelen?

I havet av gode, dårlige og middelmådige kokebøker er det lett å trå feil.

Her får du tre sikre vinnere og et par tips til hvordan du skal finne ut hvilke kokebøker du ikke bør legge under juletreet.

Til den hjemmekjære nostalgikeren

Bokomslag kokeboken "Tradisjonsmat" av Tom Victor Gausdal

NOSTALGISK: Mesterkokk Tom Victor Gausdal har skrevet en ny kokebok om maten vi vokste opp med.

Rett fra kokeboken. Grønnsakssuppe med klotboller.

HUSMANNSKOST: I «Tradisjonsmat» finner du oppskrifter på helt enkle retter som «Grønnsakssuppe med klot».

Foto: Lars Petter Pettersen / Press Forlag
Fra boka. Tradisjonell Finnbiff av reinsdyr i en fløtesaus.

FINNBIFF: Kokeboken gir oss også oppskrifter på «luksusretter» som dem klassiske reinsdyrretten «Finnbiff».

Foto: Lars Petter Pettersen / Press Forlag
Fra boka. En gammel samling oppskfrifter samlet av Gausdals mormor.

PERSONLIG: Noen av oppskriftene i boken kommer fra oppskriftsboka forfatteren arvet etter sin mormor.

Foto: Lars Petter Pettersen / Press Forlag
Forfatter og kokk Tom Victor Gausdal. Bilde fra kokeboka. Gausdal lager flatbrød på takke.

TAKKE: Favorittdelen min av denne kokeboken er «Bakst og grøt»-delen. Den gir skikkelig varm, hjemmekjær følelse. Her lager Gausdal flatbrød med takke.

Foto: Lars Petter Pettersen / Press Forlag
  • Tittel: «Tradisjonsmat – Maten jeg vokste opp med»
  • Forfatter: Tom Victor Gausdal
  • Utgitt: Press, 2021

Tom Victor Gausdal er en av landets mest kjente kokker og kokebokforfattere. Hans tidligere kokebok «Kokkelære» er et fantastisk basisverk alle bør ha på kjøkkenhylla. Men, trengte vi nok en bok om norsk husmannskost? Kort sagt: ja. Gausdals nyeste, «Tradisjonsmat», er en pen og personlig kokebok som drar god nytte av den ofte undervurderte ingrediensen nostalgi.

«Tradisjonsmat» minner meg nemlig om den scenen i Pixar-filmen «Ratatouille» der den gretne matkritikeren tar en bit av den enkle grønnsakretten filmen er oppkalt etter. Den ellers skeptiske kritikeren blir øyeblikkelig transportert til morens kjøkken, og nostalgien fremkalt av smakene fyller ham med varme og kjærlighet. Sånn føles denne kokeboken, bare at jeg blir transportert hjem til Vestlandet og får servert bacalao på kjøkkenbordet av mormor, mens morfar fyrer i peisen.

Gi den til: Din tradisjonsglade onkel, studievennen med hjemlengsel eller den matglade kjæresten. Dette er nok den mest allsidige kokeboken på lista. Hvis du er i tvil ville jeg gått for denne, men sjekk om den du skal gi den til har kokebøker om tradisjonsmat fra før. Det kan bli litt overflødig å ha tre forskjellige kokebøker med lapskaus- og fiskegrateng-oppskrifter.

Vanskelighetsgrad: Lett. Dette er husmannskost og husmormat. Den kan kreve tid og kjærlighet, men den er blant den enkleste maten man kan lage. Passer for alle ferdighetsnivåer.

Til den som vil lære å elske salat

Bokomslag "Aichas salatfantasier"

FARGERIK: Aicha Bouhlou viser at salater kan være så mye mer enn kjedelige ettertanker med sin nyeste kokebok «Aichas salatfantasier».

Fra boka. Et bord med mange fargerike salater.

FARGESPRUDLENDE: Salater er alt annet enn kjedelig – når de er gjort riktig selvfølgelig. «Aichas salatfantasier» viser deg hvordan.

Foto: Gyldendal Forlag
Fra boka. Salat med chevre og stekte nektariner.

BALANSE: Å lage god salat handler om å ha riktig balanse mellom forskjellige smakskomponenter. Her ser vi klassikeren «chevre chaud» som Bouhlou lager med grillede nektariner til.

Foto: Gyldendal Forlag
Fra boka. Middagssalat med lammefilet og bulgur.

HOVEDRETT: Salater trenger ikke begrenses til forrett- og siderettstatus. Denne «Lammefilet og bulgur»-salaten er en middag i seg selv.

Foto: Gyldendal Forlag
Aicha Bouhlou på kjøkkenet, blander salat i en bolle

SALATIDEALIST: Matentusiast og kokebokforfatter Aicha Bouhlou utfordrer salatfordommene våre med den vakre og inspirerende kokeboken «Aichas salatfantasier».

  • Tittel: «Aichas salatfantasier – Mer salat på alle fat»
  • Forfatter: Aicha Bouhlou
  • Utgitt: Gyldendal, 2021

Hva er egentlig en salat? Kokebokforfatter Aicha Bouhlou er her for å gi salaten et velfortjent nytt image. Med «Aichas salatfantasier» ønsker hun å motbevise stereotypien om at salat er kjedelig ved å utfordre vår idé av konseptet.

Dette er ikke en bok for slanking (og takk gud for det). Den vil heller vise at salat ikke er straff, men skikkelige fullverdige måltider, med alt fra kjøtt, sjømat og meieriprodukter til belgfrukter, rotgrønnsaker, nøtter, frukt og bær.

Denne kokeboken har fått meg til å gå fra salatskeptiker til ville spise det hver dag. Det er kombinasjonen av kompetanse og formidlingslidenskap, samt fargerike og oppfinnsomme oppskrifter som gjør at «Aichas salatfantasier» er en så imponerende kokebok. Den går i dybden, med alvor og interesse. Dette gjør at den inspirerer til utvikling og utforskning av all type mat også utover salaten.

Gi den til: Foreldre eller besteforeldre som trenger å bli minnet på at salat er mer enn isberg og balsamicoeddik; at den godt kan brukes som et måltid, ikke bare kjedelig siderett man vanligvis lar ligge igjen på tallerkenen.

Vanskelighetsgrad: Lett. Her er det kutting av frukt og grønt og balanseringen av smaker som er den store jobben. Og det kan jo alle klare.

Til den fremtidsretta kjøttelskeren

Bokomslag "Rest." av Øystein Ruud og Jimmy Øien

GOURMETRESTEMAT: Øystein Ruud og Jimmy Øien åpnet Oslo-restauranten Rest. i 2018, hvor de lager mat fra de råvarene som ellers hadde blitt kastet. Nå er de ute med en kokebok med samme konsept.

Fra boka. «Østersterte og «fake»-kaviar», hvor kaviaren er laget av agar agar og blekksprutblekk.

ELEGANT: «Rest.» har et mørkt og elegant design. Rettene har gourmetutseende selv om de er laget på alternative ingredienser og metoder. Her er retten «Østersterte og «fake»-kaviar».

Foto: Stian Broch/@Matografen / Kagge Forlag
Fra boka. Tre kjehoder.

BRUTALT: Kokeboken skyr ikke brutale bilder, nettopp fordi matsvinn og sløsing av råvarer er brutalt, mener forfatterne. Spesielt forferdelig er det at geitekillinger kastes bort. Boka har et eget kapittel dedikert til den.

Foto: Stian Broch/@Matografen / Kagge Forlag
Fra boka. Velkomponert rett med ishavsrøye.

ISHAVSRØYE: «Bakt ishavsrøye, sellerikrem, østers beurre blanc» er en av mange flotte retter i boka.

Foto: Stian Broch/@Matografen / Kagge Forlag
Fra boka. En rart formet gulrot.

UØNSKET: Boken tar ikke bare opp kampen for kjøttet og sjømaten, også grønnsaker blir urettferdig behandlet når bare de fineste gulrøttene havner på grønnsakshylla. Hvorfor bruker vi ikke grønnsaker i alle fasonger

Foto: Stian Broch/@Matografen / Kagge Forlag
Øystein Ruud og Jimmy Øien til kokeboken "Rest."

SUKSESS: Øystein Ruud og Jimmy Øien har fått mye ros for restaurantkonseptet og kvaliteten på maten. Kokeboken er et godt tilskudd.

Foto: Stian Broch/@Matografen / Kagge forlag
  • Tittel: «Rest. – hvordan utnytte råvarene, bekjempe matsvinn og spise som en konge»
  • Forfattere: Øystein Ruud, Jimmy Øien
  • Utgitt: Kagge, 2021

«Rest.» er en helt unik kokebok. Øystein Ruud og Jimmy Øien har et tydelig formål med kokeboken, nemlig å inspirere til mer omtenksom, respektfull og bærekraftig bruk av råvarer og kanskje spesielt dyreprodukter – for miljøet, men også for smaksopplevelsene. Hvordan kommer fremtidens kosthold og restaurantbransje til å se ut? Kommer vi til å kutte ut dyreprodukter helt, eller kommer vi til å justere forholdet vårt til det? «Rest.» heier på sistnevnte alternativ, og etter å ha lest kokeboken blir du kanskje også overbevist.

Kokeboken har et særegent design, en tydelig vilje og en utpreget personlighet. Den er mørk og nesten litt mystisk. Det er noe grotesk appellerende med å ha døde dyr såpass i fokus i en bok om mat. Det er brutalt og det er ærlig, og det vekker litt av den samme fascinasjonen i meg som Darren Aronofsky-filmer og svartmetall gjør. Til tross for at dette ikke er en kokebok jeg kommer til følge flest oppskrifter fra, klarer jeg ikke å legge den fra meg.

Gi den til: Vennen eller familiemedlemmet som hvert år har som nyttårsforsett å spise mindre kjøtt, men som kort tid etter innrømmer at smaken av bacon var for høyt savnet, så hele forsettet gikk i dass. Vis vedkommende at det ikke trenger å være så vanskelig å få et mer bevisst forhold til eget kjøttforbruk.

Vanskelighetsgrad: Middels/viderekomne. Oppskriftene bruker ofte uvante råvarer og spesielle fremgangsmåter som krever både tid og innsats. Budskapet er derimot for alle, og enhver matinteressert vil kunne få noe ut av denne boken.

... men hvilke bøker bør du styre unna?

Krydder og lokale råvarer selges på et tradisjonelt marked i Jakarta.

UTILGJENGELIG: Noen ingredienser kan være vanskelige å få tak i på de største dagligvarekjedene. Da må man dra på spesialbutikker eller handle på nett.

Foto: WILLY KURNIAWAN / Reuters/NTB

Noen ganger er det vanskeligere å vite hvilke kokebøker man ikke skal gå for, enn hvilke som er gode. Spesielt når man står der i bokhandelen, med tunge poser og svett boblejakke.

Nesten alle har en kokebok vi fikk til jul en gang for mange år siden som vi så vidt har åpnet. For å forhindre at din gave lider den samme skjebnen, har jeg plukket ut et par ting jeg pleier å se etter, som kan gi indikatorer på at kokeboken kanskje kan droppes:

Ingredienser: Ta en rask titt over ingredienslistene. Brukes det veldig mange krydre, råvarer og ingredienser du aldri har hørt om? Da kan det være lurt å gå for noe annet. Hvis ingrediensene er vanskelige å finne, eller må kjøpes på spesialbutikker, blir terskelen høyere for at kokeboka blir tatt i bruk. Spesielt hvis forfatteren ikke tilbyr noen alternative erstatninger.

«Enkle» kokebøker: En av mine største «pet peeves» er når en kokebok påstår å ha enkle oppskrifter som «alle» kan klare, selv i travle hverdager og med begrenset kjøkken. Og så viser det seg at det ikke stemmer. Ofte er fremgangsmåtene for kortfatta beskrevet – forfatteren hopper over steg, eller antar at leseren vet hvilke indikatorer de skal se etter. Det kan være lurt å lese gjennom et par fremgangsmetoder og se: Er dette egentlig så enkelt?

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters