Arkeologiske utgravinger
Foto: NIKU

Kulturhistorie

Oppsummert

Saker, notiser og annet innhold fra NRK om kulturhistorie.

 • Museum i Namsos er fredet

  Riksantikvaren freder Spillum Dampsag & Høvleri i Namsos. – Vi mener dette er et unikt kulturminne som forteller om fremveksten av den moderne sagbruks- og trevareindustrien i Norge, sier riksantikvar Hanna Geiran. Sagbruket var i drift fram til 1986, og siden 1991 har Norsk Sagbruksmuseum drevet anlegget.

  Norsk Sagbruksmuseum på Spillum i Namsos
  Foto: Norsk Sagbruksmuseum
 • Åpner Amundsens fødested

  Fra og med lørdag 12. juni kan publikum besøke huset der oppdageren og polfareren Roald Amundsen ble født.

  Selve fødestedet er et skipperhus fra 1858 som ligger på Vesten ved Fredrikstad. Det blir åpnet med en ny tilhørende utstilling om Amundsens liv og oppdagelser.

 • – En kulturell sak

  Gammel kunnskap blir tatt vare på, mange steder. På Nes Jernverk driver de brenning av trekull slik de gjorde i gamle dager, da 800 personer var engasjert i produksjonen.

Kulturstrøm

 • Malte over kritisert gatekunst

  Lørdag kveld forsvant veggmaleriet av den jødisk-ortodokse mannen fra lekeplassen i Bergen. – Bør tenke seg nøye om før man tar ned et kunstverk, sier advokat og ytringsfrihetsekspert.

 • Bergen tok storeslem i korps-NM

  Bergen vant både innen brass og janitsjar i årets NM for skolekorps. Mesterkapet var digitalt. 66 skolekorps leverte inn bidrag.

  I 1. divisjon janitsjar tok Bergenskorpsene alle de tre første plassene og tapetserte pallen. Midtun Skoles Musikkorps vant, foran nabokorpset Skjold Skoles Musikkorps. Ulriken Janitsjar tok siste plassen på podiet.

  I 2. divisjon brass gikk Skodvin Skulemusikk til topps, med nyskrevet stykke av Kjetil Djønne.