Hopp til innhold
Arkeologiske utgravinger
Foto: NIKU

Kulturhistorie

Oppsummert

Saker, notiser og annet innhold fra NRK om kulturhistorie.

 • Får 16 millionar for å byggje museumshus

  Museene i Akershus (MiA) har fått 16 millionar kroner frå Sparebankstiftelsen DNB til å byggje Håndverkets hus på Follo museum.

  Huset skal vere ein stad der handverkarar, elevar, lærarar og huseigarar kan møtast for å byggje kompetanse og nettverk.

 • Unesco: Over 150 ukrainske kulturarvsteder ødelagt

  Siden krigen begynte har 152 historiske kulturarvsteder og minnesmerker i Ukraina blitt fullstendig eller delvis ødelagt av russiske styrker siden starten av den russiske invasjonen 24. februar, ifølge Unesco.

  Etter Haagkonvensjonen fra 1954 om kultur i væpnede konflikter, som både Ukraina og Russland har signert, er det ulovlig å utføre målrettede angrep mot et lands kulturarv.

  Hittil har blant annet flere kunstmuseer, monumenter, kirker og biblioteker blitt jevnet med jorden.

  Ukraina har også sju steder på Unescos verdensarvliste, deriblant den kjente Sankt Sophia-katedralen i Kyiv, men foreløpig har ingen av dem blitt rammet av krigen.

  (NTB)

 • Fant 5000 år gamle hellemaleri i Alta: – Det kriblet litt ekstra i magen

  Det er ikke dagligdags å finne kunstverk for historiebøkene. Og av nasjonal betydning. Men akkurat det gjorde Svein-Erik Hodneland i Alta i høst.

 • Ukraina begrenser russisk litteratur og musikk

  Nasjonalforsamlingen i Ukraina har vedtatt to lover som innfører store begrensninger på russiske bøker og musikk.

  Den ene loven forbyr russiske borgere å trykke bøker, med mindre de frasier seg sitt russiske statsborgerskap og sier ja til ukrainsk statsborgerskap. Forbudet vil gjelde kun personer som har beholdt russisk statsborgerskap etter at Sovjetunionen kollapset i 1991, skriver Reuters og The Guardian.

  Forbudet omfatter også kommersiell import av bøker som er trykket i Russland, Belarus og okkuperte ukrainske områder, og det kreves spesialtillatelse for å importere bøker på russisk fra alle andre land i verden.

  Den andre loven går ut på å forby avspilling av musikk utført av russere i medier og på offentlig transport, og andelen ukrainskspråklige taler og musikk på fjernsyn og radio skal økes.

  Lovene må signeres av president Volodymyr Zelenskyj før de kan tre i kraft (NTB).

Kulturstrøm

 • Oslo Pride takker for støtten

  Oslo Pride har mottatt støtteerklæringer fra inn- og utland i løpet av den siste uken etter masseskytingen natt til lørdag.

  – I løpet av de siste dagene har vi fått mye støtte. Det setter vi enormt pris på. Jeg er sikker på at støtten også vil være der når det er trygt å samle skeive i Oslos gater til et stort arrangement igjen, sier leder av Oslo pride, Inger Kristin Haugsevje.

  Oslo pride opplyser dette i ei pressemelding og skrive at de ikke vil arrangere noe i juli måned.

  Statsråder og det skeive miljøet i dialogmøte
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Enormt stor pengebruk på festivaler i sommer

  Forbruket på mat og drikke og annet tilbehør på festivaler i sommer har økt med over 60 prosent sammenlignet med normalsommeren 2019, ifølge Bankaxept.

  – At festivaler og konserter går så bra, tyder på at mange har fått litt brakkesyke etter to år med oppussing og sofatilværelse med familien, sier leder Kjetil Bøe for Bankaxept i en pressemelding.

  I juni omsatte festivalene for 140 millioner kroner. Det er 85 millioner kroner mer enn i juni i normalåret 2019.

 • Subwoofer med ny låt på VG-lista

  En av opptredene som sørget for mest hopping under «VG-lista Rådhusplassen» var Subwoolfer. Nå tar duoen turen også til Trondheim og Bergen.

  Med seg på turnéen tar de maskerte ulvene en splitter ny låt. Til tross for at gruppen tidligere har uttalt at de bare kom til jorden for å vinne Melodi Grand Prix, har de bestemt seg for å bli her en liten stund til.