NRK Meny
Arkeologiske utgravinger
Foto: NIKU

Kulturhistorie

Oppsummert

Saker, notiser og annet innhold fra NRK om kulturhistorie.

 • Må betale etter historisk funn

  Staten dekker ikke utgiftene for utgravning av fortidsminner på gården til ekteparet Anna Rimestad Orre og Vegard Voll. I januar avslo Riksantikvaren anken deres. Klima- og miljødepartementet svarer at de ikke vil omgjøre Riksantikvarens vedtak.

 • Lalla Carlsens hus fredet

  I 1930 sikret Lalla og Carsten Carlsen seg en sveitservilla fra 1800-tallet i Oslo, som de kalte Villa Gro-Gro. I dag er deres barnebarn, Vibeke Sæther, som eier huset sammen med sin ektemann. – Familiens formidable innsats for å ta vare på huset gjør at vi i dag har bevart et av Norges mest spennende kunstnerhjem, sier riksantikvar Jørn Holme via en pressemelding. Huset regnes som det best bevarte av de få gjenværende eiendommene som utgjorde den gamle trehusforstaden Briskeby i Oslo (NTB).

  Villa Gro-Gro
  Foto: NTB Tema
 • Napoleons Waterloo-hatt solgt

  Hatten som skal ha tilhørt Napoleon, også kjent som «bircorne-hat» ble reddet fra slagmarken ved Waterloo i 1815. Ble solgt på auksjon De Baecque for 280,000 euro mandag. På dagen 203 år etter at kampen på Waterloo fant sted, skriver BBC.

  Napoleons bicorne-hatt fra slagmarken i 1815 ved Waterloo
  Foto: Jean-philippe Ksiazek / AFP
 • Villa full av arkeologiske skatter

  Italiensk politi har oppdaget en privat villa full av stjålne gjenstander. Gjenstandene stammer fra ruinene av et romersk hjem fra de første århundrene etter Kristus og en kirke fra 700-800-tallet, ifølge finanspolitiet, og ble funnet da politiet ransaket villaen i Labico mens de etterforsket eierne. Alle gjenstandene er overlatt et lokalt arkeologisk museum. Se reportasje fra hjemmet i La Repubblica (NTB).

 • Kurt Cobains ting på utstilling

  Utstillingen «Growing Up with Kurt Cobain» åpner i Irland i Juli. Det er The Museum of Style Icons som stiller ut private ting, biler, kunst og klær, som for eksempel genseren han hadde på seg i den legendariske videoen til «Smells like teen spirit», skriver NME. Artistens mor og datter deltar på åpingen av utstillingen. – Jeg er glad for at fansen får bli kjent med min far gjennom disse tingene, sier datteren til Reuters. Kurt Cobain var vokalist i «Nirvana», og ble funnet død i sitt hjem i 1994.

  Kurt Cobain
  Foto: ROBERT SORBO / Ap

Kulturstrøm

 • Første rivetillatelse er gitt

  Plan- og bygningsetaten har gitt tillatelse til å rive regjeringsbygg 4 og Møllergata 17, de første tillatelsene som er gitt til det nye regjeringskvartalet. Etaten har ikke fått inn merknader til riving av disse to byggene.

 • Jakob Oftebro spiller Peer Gynt

  Det er nå endelig klart at Jakob Oftebro skal spille Peer Gynt på Gålå i august. Oftebro ble brannskadet under filminnspilling og det var usikkert om han kunne spille på Gålå. – Jeg gleder meg til å stå på scenen på Gålå med pappa og alle aktørene en gang til, sier Jakob Oftebro i en pressemelding.