Arkeologiske utgravinger
Foto: NIKU

Kulturhistorie

Oppsummert

Saker, notiser og annet innhold fra NRK om kulturhistorie.

 • Enhver har kulturelle rettigheter

  FNs menneskerettserklæring fyller 70 år i dag. Blant de 30 artiklene finner vi også et eget punkt om kultur. Slik lyder artikkel 27:
  1. Enhver har rett til fritt å delta i samfunnets kulturelle liv, til å nyte kunst og til å få del i den vitenskaplige fremgang og dens goder.
  2. Enhver har rett til beskyttelse av de åndelige og materielle interesser som er et resultat av ethvert vitenskapelig, litterært eller kunstnerisk verk som han har skapt.

  Bilde av FN-logoen
 • Mulig ny Svartedauden-teori

  Bakterien som er opphavet til svartedauden er funnet i en 4900 år gammel steinaldergrav i Sverige. Forskere vurderer nå om historien må skrives om. – Dette er et oppsiktsvekkende funn, sier arkeolog Karl-Göran Sjögren.

 • Museum må returnere statue

  Getty-museet i Los Angeles må returnere ei 2.000 år gammal bronsestatue, kjent som Atleten frå Fano, til Italia. Det har Italias høgsterett fastslått, skriv The Guardian. Museet seier dei vil forsvare sin «juridiske rett» til å behalde den gamle greske statuen. Statuen vart oppdaga av fiskarar utanfor Pesaro, på Italias adriatiske kyst, i 1964. Det amerikanske museet kjøpte statuen for over 40 år sidan for om lag 34 millionar norske kroner.

  The bronze Victorious Youth, Atleta di Fano
  Foto: Getty Museum
 • Inka-skatter fra Norge til Peru

  Elleve Inka-gjenstander i stein og bronse som ble beslaglagt i Oslo i 2017 er levert tilbake til Peru. Handelen med de ulovlig innførte gjenstandene ble avslørt av Tollens Etterretningssenter (TES). Aksjonen var del av en internasjonalt samarbeide som skal hindre ulovlig omsetning av kulturgjenstander. Denne uken ble gjenstandene overlevert under en seremoni i Lima, melder Regjeringen i en pressemelding.

  En av Inka-gjenstandene som skal returneres til Peru.
  Foto: Lill-Ann Chepstow-Lusty /Kulturhistorisk museum, UiO

Kulturstrøm

 • Skavlan vikarierer i Gullrekka

  Fredrik Skavlan er vikar for Pernille Sørensen i årets siste episode av Nytt på nytt som sendes i morgen. Øvrige gjester er Liv Ullmann og Erik Solheim. Talkshow-verten forsvant fra gullrekka da programmet «Skavlan» i høst flyttet fra NRK til TV 2.

  Fredrik Skavlan på TV2s høstlansering
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Samisk i dronningens stall

  Tre generasjoner med samiske kunstnere skal presenteres i Dronning Sonja Kunststall fra februar. Utstillingen «Historier» inkluderer rundt 50 verk, åpner 8. februar og vil stå hele våren og sommeren, melder Kongehuset.no. Blant arbeidene som vises, blir Britta Marakatt-Labbas monumentale verk « Historja»: En 24 meter lang tekstilfrise (NTB).

  Britta Marakatt Labba sammen med eget kunstverk
  Foto: Mariela Idivuoma / NRK