Arkeologiske utgravinger
Foto: NIKU

Kulturhistorie

Oppsummert

Saker, notiser og annet innhold fra NRK om kulturhistorie.

 • Vil fjerne kulturminne fra krigen

  Denne hytten ble brukt som skjulested av motstandsfolk under krigen. Nå har grunneieren fått medhold i retten til å si opp forholdet med hytteeieren, som har fått 300.000 kroner av Riksantikvaren til å restaurere den. Men hvis hytten flyttes fra tomten, vil det ødelegge verdien som krigsminnesmerke, mener Riksantikvaren.

  Botnahytten
  Foto: Ingrid Aarekol / NRK
 • Arkeologisk funn i Skien

  Torsdag førre veke stoppa arkeologar gravearbeida i Kongensgate i Skien sidan det vart oppdaga ein kyrkjegard som kan vera frå 1200-talet, skriv Skien kommune. Ei utgraving av området med arkeologar er planlagt til våren.

  Landmannstorget Skien, Kongens gate
  Foto: Ragnar Lurås / NRK
 • Ønsker vikingskipet ut i det fri

  Vikingskipet som er avdekket ved Jellestad i Halden bør graves opp. Det mener professor i arkeologi ved Kulturhistorisk museum i Oslo, Jan Bill. Han har også ansvaret for vikingsamlingen på Bygdøy. Bill sier skipet må graves opp før jordet eventuelt dreneres.

  Funn av vikingskip i Halden
  Foto: Lars Gustavsen/NIKU
 • Spor av et vikingskip i Halden

  Spor av et vikingskip og en rekke gravhauger og hus fra jernalderen er avdekket ved Jellhaugen i Halden kommune.

  – Oppdagelsene kan trolig måle seg med funn som Oseberg og Tune, sier fylkeskonservator Morten Hanisch i Østfold fylkeskommune.

  Funnene er gjort med en georadar.

  – Vi er sikre på at det er et skip som ligger der, men hvor mye som er bevart, er vanskelig å si før funnet er nærmere undersøkt, sier Hanisch.

Kulturstrøm

 • Idol-vinner kritiserer kontraktene

  Ingvar Olsen, som vant Idol i 2004, sier til Dagbladet at han er kritisk til årets kontrakter for deltakerne. Avisen skrev tirsdag at deltakerne må skrive under en opsjonskontrakt, som Musikernes Fellesorganisasjon mener er urimelig. I fjor løste Sony Music Olsen fra platekontrakten, til tross for at de hadde rett til å holde på ham i to år til. TV2 og produksjonsselskapet Fremantle sier til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere Olsens uttalelser. – Jeg tenker uansett at det er en big deal hvis Universal Music vil ha meg. Uansett hvilken avtale det er så er det bedre enn ingenting, sier Zino Mohammad som er blant årets Idol-deltakere.

  Idol Finale Program 2
  Foto: Thomas Reisæter/ Tv2 / TV 2
 • Marius Neset og KORK

  Marius Neset kom feiende inn på jazzscenen allerede som tenåring, og siden har han vært en av våre mest ettertraktede og omtalte jazzmusikere. Denne uken har han inntatt NRK Store studio for konsert og plateinnspilling med egne låter i heftige arrangement. Følg strømmen direkte kl. 19.

  Jazzkometen Marius Neset med band og fullt orkester direkte fra Store studio. Egne låter i hardtslående orkesterarrangement.
Marius Neset, saksofon - Petter Eldh, bass - Anton Eger, trommer - Ivo Neame, piano - Geoffrey Paterson, dirigent

Flere kulturnyheter