NRK Meny
Arkeologiske utgravinger
Foto: NIKU

Kulturhistorie

Oppsummert

Saker, notiser og annet innhold fra NRK om kulturhistorie.

 • Slik vil dei styrke Astruptunet

  Etterkomarar av kunstnaren Nikolai Astrup, søstrene Kari og Elisabeth Astrup, vil gje delar av garden sin i gåve til Jølster kommune, det skriv Firda Tidend. Dei to søstrene eig eit lite småbruk som er skilt ut frå resten av Astruptunet, der det i dag er museum. Søstrene vil no gi både litt innmark, og ein god del utmark til kommunen. Dei håpar at det kan vere med på å styrke Astruptunet. Jølster-ordførar Oddmund Klakegg seier gåva betyr svært mykje for kommunen.

  Astruptunet
  Foto: Merete Husmo Høidal / NRK
 • Skipet som endret arkeologien

  I sommer er det 55 år siden Fregatten «Lossen» ble funnet utenfor kysten av Hvaler-øyene i Østfold. Skipet ble knust mot klippene i det som beskrives som tidenes verste storm på julaften for 300 år siden. Funnet av Lossen resulterte i den første vitenskapelige utgravningen under vann i Nord-Europa. Her kan du høre den oppsiktsvekkende og spennende historien om fregatten som var med på å starte norsk marinearkeologi i NRK Museum.

  Funn fra fregatten Lossen
 • Grandes leir nærmer seg pensjon

  Nær halvparten av direktørene i Kultur­departementet er over 60 år, skriver medier 24. - Det kan gi departementet en utfordring med at de mister mye kompetanse på en gang, mener arbeidslivsforsker. Kulturdepartementet sier de har kontroll.

  Trine Skei Grande
  Foto: Tina Waldø-Jensen / NRK
 • Norges første rikslov kommer hjem

  Det best bevarte eksemplaret av Norges første rikslov, Magnus Lagabøtes landslov fra rundt 1270 – «Codex Hardenbergianus» – kommer til Nasjonalbiblioteket etter og har blitt oppbevart i København siden 1500-tallet. Forskere har lenge ønsket seg boken til Norge. Foreløpig får Nasjonalbiblioteket låne den i en periode på fem år.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix