Maaemo

Mat og drikke

Oppsummert

Innhold om matkultur, spiselig og drikkbart. Her finner du alle oppskrifter om NRKs matprogrammer: NRK Mat.

 • Blindeforbundet håper på flere menyer med punktskrift

  I dag, på det som er FNs internasjonale dag for punktskrift, lanserer restaurantkjeden Egon egne menyer i punktskrift.

  Ifølge Norges Blindeforbunds ungdom (NBfU) kvier mange blinde og svaksynte seg for å gå på restaurant fordi de ikke kan lese menyen selv.

  – Skal vi få et likestilt samfunn, må mer informasjon være tilgjengelig i punktskrift, sier leder Silje Solvang i en pressemelding.

 • Vil ha norsk sider i ambassadene

  Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) mener at kvaliteten på norsk sider nå er blitt så god, at den norske utenrikstjenesten må være like stolte av norsk sider som franskmenn er av sin champagne.

 • Drakk 111 liter brus i 2020

  Nordmenn drikk meir og meir brus, både med og utan sukker, skriv P4.

  Ifølge Helsedirektoratet drakk vi i snitt 111 liter brus i fjor. 62 av dei var sukkerfri brus.

  Sidan 2015 har inntaket vårt av sukkerbrus gått nedover, men i 2020 snudde det. Manglande grensehandel kan vere forklaringa, ifølge Helsedirektoratet.

 • Bloody Mary-drinken 100 år

  Den ikoniske baren Harry's Bar i Paris feirer hundreårsjubileum for Bloody Mary-cocktailen denne uken.

  Gjestenes koronapass skal sjekkes nøye mens besøkende samles for å både smake og lære å lage den berømte drinken.

  Det er mange ulike teorier om cocktailens opphav. Oldebarnet til Harry MacElhone som stiftet baren, hevder at bartenderen Fernand Petiot fant opp drinken og at oppskriften på den nå velkjente cocktailen ble publisert for første gang i boken «Harry's ABC med cocktails» i 1921.

  Forfatterne Ernest Hemingway og F. Scott Fitzgerald blant de mange markante skikkelsene som har gjestet baren (NTB).

  Bartender Antoine mikser en Bloody Mary på Harry's bar i Paris
  Foto: Rafael Yaghobzadeh / AP/NTB

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Bokgaver til prinsessen

  Bøker var en del av gavene prinsesse Ingrid Alexandra mottok på 18-års dagen sin. Regjeringen ga den kommende dronningen tre bøker om norsk historie og kvinnehistorie som kan bli nyttig: «Norsk kvinnehistorie på 200 sider» av Hege Duckert, «Landet mot nord» av Mona Ringvej og «Eufemia – Oslos middelalder-dronning» av Bjørn Bandlien (red.).

  Norsk bokbransje hadde også slått seg sammen om en større bokgave med nye prisbelønte titler innen norsk og oversatt skjønnlitteratur og sakprosa, både for voksne og ungdom.

  Blant disse var «Tante Ulrikkes vei» av Zeshan Shakar, «En frivillig død» av Steffen Kverneland, «1984» av George Orwell, «Keeperen og havet» av Maria Parr, og «Arvingen» av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug, en ungdomsbok hvis handling er delvis lagt til det norske kongehuset.

  Bøker fra bok-Norges gave til prinsessen: !984 av George Orwell, Mjøsa rundt med mor av Bjørn Hatterud, Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar, Draumar betyr ingenting av Ane Barmen, Keeperen og havet av Maria Parr, Livet av Lisa Aisato, På vei mot toppen av Angie Thomas og Gulosten av Kristian Krogh-Sørensen
 • Coverband stoppes av ABBA

  Det britiske coverbandet Abba Mania må bytte navn, melder Billboard.

  De svenske ABBA-medlemmene saksøkte i fjor coverbandet ettersom de mente gruppa «parasittisk og ondsinnet» fikk fansen til å tro at ABBA på en eller annen måte hadde gitt sin godkjenning til gruppen.

  Men nå har partene kommet til enighet – og coverbandet skal ikke lenger bruke navnet Abba Mania.

  ABBA gjorde comeback i fjor med albumet Voyage», gruppas første på 40 år. Abba Mania har turnert verden rundt med hyllestkonserter i mer enn 20 år.