Hopp til innhold
Mat SUS
Foto: Erik Waage / NRK

Mat og drikke

Oppsummert

Innhold om matkultur, spiselig og drikkbart. Her finner du alle oppskrifter om NRKs matprogrammer: NRK Mat.

  • Nedgang i salget hos Vinmonopolet i sommer

    Omsetningen til Vinmonopolet har gått ned det siste halve året sammenlignet med samme periode i fjor, og fortsetter å synke i juli.

    Vinmonopolet solgte drøyt 43,5 millioner liter i første halvår av 2024. Dette er en nedgang på rundt 4 prosent, som tilsvarer to millioner liter.

    – Nedgangen fortsetter inn i juli, opplyser samfunns- og myndighetskontakt Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet til NTB.

    Han peker på flere forhold som kan være årsaker til at salget går ned, deriblant en naturlig nedgang etter pandemien, økende tax-, free- og grensehandel og en periode med mye dårlig vær.

    – Vi selger klart mer når det er godt og varmt vær, sier Lorentzen.

  • Lågt sal av økologiske grønsaker

    Det er for tida låg omsetning av økologiske grønsaker i Noreg. Unnataket er poteter, der det er nesten ikkje er mogeleg å få tak i konvensjonelle poteter dyrka i Noreg, skriv Landbruksdirektoratet i marknadsrapporten, melder NTB.

    Grunnen til potetmangelen er dårlege avlingar i fjor.

    Også lagra av gulrøter i er ferd med å tømmast.

    – Det vil truleg vere norsk gulrot tilgjengeleg i fleire veker til. Behaldningane er størst i Midt-Noreg og på Vestlandet, og det blir difor transportert ein del gulrot derfrå til Austlandet, skriv direktoratet.

  • Credo åpner dørene på Nasjonalbiblioteket i september

    Nå er tidspunktet klart: i september åpner Credo på Nasjonalbiblioteket på Solli plass i Oslo.

    Først vil det åpnes kafé for publikum og personalkantine, før det etter hvert også skal gjøres avtale om etablering av restaurant. Restauranten skal ligge i en del av lokalet som frem til nå ikke har vært tilgjengelig for publikum.

    Det skal også bygges opp et formidlingsprogram for publikum om norsk mathistorie og matkultur.

    – Matkultur er en viktig del av vår kulturarv. Med Credos kunnskap og kompetanse får vi løftet dette kulturuttrykket i tråd med vår allerede omfattende kulturhistoriske formidling her på Nasjonalbiblioteket, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre i en pressemelding.

    Restauranten Credo startet først opp i Trondheim i 1998, hvor den har fått mye oppmerksomhet blant annet fordi den i 2019 fikk en Michelin-stjerne.

    jVS0bi2tkNI
    Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
  • Truleg mangel på norske egg ut året

    Nortura trur det kan bli ein liten mangel på norske egg i butikkane ut 2024. Grunnen er at det blir produsert for få egg i Noreg.

    – I eit forsøk på å rekruttere fleire har Nortura auka prisen vi betaler for egga til produsentane våre, seier kommunikasjonsrådgjevar Matilda Aronsson i Nortura i ei pressemelding.

    Mangelen på egg blir dekt inn med importerte egg, opplyser Nortura.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.