Hopp til innhold
Maaemo

Mat og drikke

Oppsummert

Innhold om matkultur, spiselig og drikkbart. Her finner du alle oppskrifter om NRKs matprogrammer: NRK Mat.

 • Presenterte rettene sine i Bocuse d'Or

  Det norske laget presenterte søndag sitt bidrag til dommerne av Bocuse d'Or. Rettene er inspirert av den norske vinteren.

  Norges kandidat, Filip August Bendi, hadde en god følelse før avreise til Lyon og Bocuse d'Or-konkurransen fredag.

  Søndag var oppgjørets time og det norske lagets bidrag til Bocuse d'Or ble presentert for dommerne. Oppgaven har vært å presentere en treretters barnemeny basert på fransk gresskar i tillegg til en fatrett bestående av breiflabb, blåskjell og kamskjell fra Skottland. Resten av råvarene i menyen har lagene hatt med selv. Det norske lagets tema er norske vintertradisjoner.

  Etter fem og en halv time med arbeid på kjøkkenet ble den første treretters barnemenyen ved navn «Gresskar-lykkeland» servert. Dommerne ble presentert for en gresskarplomme fylt med blant annet erter, aprikos og sitronverbena.

  På tallerken var det også gresskarsylindere posjert i brunt smør og hvitløk. Det ble også servert en rett laget av norsk kremost fylt med gresskar-karamellblanding.

  Den skotske breiflabben ble servert glasert i brunet smør og svart te laget på epler fra Hardanger. En av de andre fatrettene besto av sitron, ferske urter og pepperkosho, etterfulgt av en rødbetrett med frysetørket rosenkål, solbær og pepperrot. På fatet ble det også servert foie gras og vin jaune.

  Om bidraget var godt nok til å overbevise dommerne blir klart først i morgen.

  (©NTB)

  Den norske kokken Filip August Bendi forbereder en av rettene sine sammen med det norske laget i Bocuse d'Or-konkurransen i Lyon i januar 2023.
  Foto: Laurent Cipriani / AP
 • Rekordsalg av overskuddsmat i 2022

  Matsvinn-selskapet Too Good To Go solgte nær 2800 tonn restemat i fjor. Salget økte med 23 prosent sammenlignet med året før.

  Norske kunder kjøpte 2,8 millioner forundringsposer med mat fra rundt 1800 butikker og restauranter gjennom selskapets app, Ifølge E24. Dette er mat som trolig ville blitt kastet.

  Trolig vil en lov om matsvinn tre i kraft fra 2024, ifølge Senterpartiets finanspolitiske talsperson Geir Pollestad. Det kan bidra til ytterligere vekst for Too Good To Go.

  – Vårt hovedoppdrag er jo å gi folk muligheten til å redde mat, for på den måten å bidra til å redusere matsvinnet, så vi ser i utgangspunktet ikke på en matkastelov som noe negativt, sier daglig leder Johan Ingemarsson. (NTB)

 • Coop slutter med hjemmelevering

  Coop avvikler hjemmelevering fra 31. januar 2023.

  Selskapet startet med hjemmelevering i april 2020. Ordningen ble etablert på grunn av koronapandemien, men nå er det slutt.

  Årsaken er at samfunnsbelastningen ved pandemien er betydelig redusert, skriver de i en melding til kundene sine.

 • 230 liter gin stjålet fra bunnen av Bodensjøen

  En 800 kilo tung stålkonteiner fylt med 230 liter gin har forsvunnet fra bunnen av Bodensjøen mellom Tyskland, Østerrike og Sveits.

  Det sveitsiske selskapet Fishgroup eier konteineren og mener den må ha blitt stjålet.

  Selskapet har anmeldt saken til politiet, som bekrefter at de har sendt dykkere til innsjøen.

  Årlig senker Fishgroup en konteiner med gin ned til bunnen av Bodensjøen for å gi ginen en spesiell aroma. Da de skulle hente opp årets konteiner, var den rett og slett borte.

  – Det var helt utenkelig for oss at noe slikt kunne skje, og at det finnes så frekke folk der ute, skriver Fishgroup på nettsiden sin.

  (NTB)

 • Kaffeprisen er doblet

  Kaffeprisene har doblet seg de siste årene, blant annet på grunn av klimakrisen. En fersk studie fra Universitetet i Sør-Queensland i Australia viser at kaffeproduksjon kan stupe i landene som står for 75 prosent av verdens tilførsel av arabicakaffe.

Kulturstrøm

 • Norsk Journalistlag går ut av Det internasjonale journalistforbundet

  Norsk Journalistlag (NJ) har besluttet å si opp sitt medlemskap i det internasjonale journalistforbundet (IFJ). Det skriver NJ i en pressemelding.

  Begrunnelsen er fravær av demokratiske prosesser, og manglende reaksjon overfor det russiske forbundet som har etablert seg i okkuperte regioner i Ukraina.

  – Det er en trist dag og en alvorlig beslutning å ta. Vi opplever ikke dette som noen særlig demokratisk organisasjon. Det handler om vår tillit til den politiske delen av organisasjonen, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad til Medier24.

  Dag Idar Tryggestad
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB