Hopp til innhold
Mat SUS
Foto: Erik Waage / NRK

Mat og drikke

Oppsummert

Innhold om matkultur, spiselig og drikkbart. Her finner du alle oppskrifter om NRKs matprogrammer: NRK Mat.

 • Lågt sal av økologiske grønsaker

  Det er for tida låg omsetning av økologiske grønsaker i Noreg. Unnataket er poteter, der det er nesten ikkje er mogeleg å få tak i konvensjonelle poteter dyrka i Noreg, skriv Landbruksdirektoratet i marknadsrapporten, melder NTB.

  Grunnen til potetmangelen er dårlege avlingar i fjor.

  Også lagra av gulrøter i er ferd med å tømmast.

  – Det vil truleg vere norsk gulrot tilgjengeleg i fleire veker til. Behaldningane er størst i Midt-Noreg og på Vestlandet, og det blir difor transportert ein del gulrot derfrå til Austlandet, skriv direktoratet.

 • Credo åpner dørene på Nasjonalbiblioteket i september

  Nå er tidspunktet klart: i september åpner Credo på Nasjonalbiblioteket på Solli plass i Oslo.

  Først vil det åpnes kafé for publikum og personalkantine, før det etter hvert også skal gjøres avtale om etablering av restaurant. Restauranten skal ligge i en del av lokalet som frem til nå ikke har vært tilgjengelig for publikum.

  Det skal også bygges opp et formidlingsprogram for publikum om norsk mathistorie og matkultur.

  – Matkultur er en viktig del av vår kulturarv. Med Credos kunnskap og kompetanse får vi løftet dette kulturuttrykket i tråd med vår allerede omfattende kulturhistoriske formidling her på Nasjonalbiblioteket, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre i en pressemelding.

  Restauranten Credo startet først opp i Trondheim i 1998, hvor den har fått mye oppmerksomhet blant annet fordi den i 2019 fikk en Michelin-stjerne.

  jVS0bi2tkNI
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • Truleg mangel på norske egg ut året

  Nortura trur det kan bli ein liten mangel på norske egg i butikkane ut 2024. Grunnen er at det blir produsert for få egg i Noreg.

  – I eit forsøk på å rekruttere fleire har Nortura auka prisen vi betaler for egga til produsentane våre, seier kommunikasjonsrådgjevar Matilda Aronsson i Nortura i ei pressemelding.

  Mangelen på egg blir dekt inn med importerte egg, opplyser Nortura.

 • Nordmenn hamstrer egg i Sverige

  Mangelen på egg i norske butikker har ført til at nordmenn hamstrer egg også i butikkene rett over svenskegrensen.

  Allerede på tirsdag gikk Maxi-Mat på Nordby-senteret ved Svinesund tomt for egg, skriver Nettavisen.

  Hos Nordby Supermarket på samme senter måtte man samme dag innføre begrensning på hvor mange egg man kunne handle inn, maks tre 20-pakninger per husstand.

  (NTB)

Kulturstrøm

 • HBO bekrefter en tredje sesong av «House of the Dragon»

  «Game of Thrones»-spinoffserien «House of the Dragon» får en tredje sesong, bekrefter HBO.

  Med sesong 2 like om hjørnet slipper altså HBO nyheten om at de har fornyet for ytterligere en sesong av den kritikerroste fantasy-serien.

  – Vi kunne ikke vært mer henrykt for å fortsette historien om House Targaryen og for å se denne crewet skinne på nytt i en sesong tre, sier Francesca Orsi, leder for dramaserier og film ved HBO.

  Pressemeldingen sier ingenting om når innspillingen av tredje sesong starter eller når fansen kan forvente å få se det ferdige resultatet, som naturlig nok trolig blir en god stund til.

  (NTB)