Hopp til innhold
Kong Harald embarkerer Kongeskipet Norge på Bygdøy i Oslo våren 2022, og kronprins Haakon går bak ham
Foto: Javad Parsa / NTB

Kongefamilien

 • Kongeskipet har forlatt Alta

  KS «Norge» la til kai i Alta på mandag med kongeflagget heist som betyr at kongen er om bord. Nå har skipet forflyttet seg til Sørkjosen.

  Kongen har siden 1974 hatt som tradisjon å fiske i Altaelva på sommeren, skriver Framtid i Nord.

  Dronningen bruker å dra på private turer i kommunen. Da hun var kronprinsesse åpnet hun helsesenteret i Nordreisa på 70-tallet som har blitt oppkalt Sonjatun etter henne.

  Onsdag morgen ankom skipet Sørkjosen som ligger midt mellom Alta og Tromsø. (©NTB)

  Kongeskipet la til kai i Alta på mandag 15. juli.
  Foto: Thomas Bergvoll Alstad / NRK
 • Kongeskipet ligger til kai i Alta

  På mandag 15. juli la Kongeskipet til kai i Bukta i Alta kommune.

  Kongeskipet «Norge» ble gitt som folkegave til Kong Haakon i 1948. Skipet er Kongens eiendom, men blir drevet av mannskap fra Sjøforsvaret.

  Kongeflagget er heist på skipet, som betyr at Hans Majestet Kong Harald er om bord.

  Det er ikke et offisielt oppdrag i Alta.

  Kong Harald fisket i Altaelva på sommeren i svært mange år.

  Kongeskipet la til kai i Alta på mandag 15. juli.
  Foto: Thomas Bergvoll Alstad / NRK
 • Dronning Sonja fyller 87 år

  Dronning Sonja fyller 87 år i dag. Fødselsdagen feires privat, ifølge Slottet.

  Nå er det ferietid, men dronningen hadde tett program og flere reiser like før sommerferien.

  I slutten av juni åpnet dronningen det nyrestaurerte kunstnerhjemmet Astruptunet i Jølster i Sunnfjord kommune, og hun delte ut Queen Sonja Print Award 2024. Utdelingen skjedde i Bodø, europeisk kulturhovedstad i år, som dronningen – som selv også er kunstner – er høy beskytter for.

  Da hadde kong Harald og dronning Sonja akkurat rundet av en fem dager lang fylkestur i Agder og Rogaland, der de ble møtt med folkefest i fem kommuner som fikk offisielt kongebesøk for første gang.

  Kongeparet har som mål å komme rundt til alle landets 357 kommuner og nærmer seg målet. De mangler nå bare elleve kommuner.

  Dronning Sonja holder en blomsterbukett i hendene og er på vei ut fra kultursenteret i Åseral kommune i Agder. Hun er ikledd en lys drakt med et rosa og hvitt sjal over skuldrene.
  Foto: Eskil Wie Furunes / NRK
 • Dronninga begeistra over at Astrup sin heim har blitt rusta opp

  Dronning Sonja er i dag på Astruptunet i Jølster i Sunnfjord kommune.

  Dronninga skal nyopne kunstnarheimen Astruptunet, som var heimen til den store kunstnaren Nikolai Astrup.

  Heimen er restaurert slik at den er nærast mogleg slik det var der då han levde der.

  Dronninga sa sjølv at ho syntest hagen var stussleg og litt skuffande då ho såg den før restaureringa, og at den ikkje hadde levd opp til forventingane ut frå Astrup sin kunst. Ho påpeika at det ikkje ein gong fanst rabarbra.

  No gratulerer ho med eit «skinande comeback».

  – Astrup var i kunsten sin, i staden sin, i naturen kring seg. Her er vi no, og gler oss over at hagen og husa skin av glede og stoltheit. Nikolai Astrup har kome oss nærare. Gratulerer med eit skinande comeback for Astruptunet, sa den begeistra og kunstinteresserte dronninga.

  Dronninga fortalde også i opningstalen sin om møtet med ein anerkjent europeisk kurator som set Astrup framfor nokre av dei største kunstnarnamna i verdshistoria.

  Arbeidet har teke fire år, og kosta 46 millionar kroner. Sparebankstiftinga DNB og Sunnfjord kommune har bidratt med pengar.

  Vêret er nydeleg, og det har møtt opp mykje folk for å feire storhendinga langs Jølstravatnet. Dei varme orda frå Dronninga vart møtt med jubel og stor applaus.

  Dronning Sonja nyopnar Astruptunet
  Foto: Håvard Nyhus / NRK
 • Prins Sverre Magnus ferdig med 13 års skole

  Kongehuset deler et nytt bilde av prins Sverre Magnus, som nylig er ferdig med 13 års skolegang.

  – Prinsen har de siste tre årene vært elev ved Elvebakken videregående skole i Oslo. I dag var avgangselever, familie og lærere samlet i Oslo Konserthus for skolens avslutningsseremoni. Det var underholdning, taler og høytidelig utmarsj av alle elevene, skriver Kongehuset på sin Instagram.

  ed3w1
  Foto: Det kongelige hoff
 • Kronprinsessen: – Håper å inspirere folk til å lese mer

  Kronprinsesse Mette-Marit ankom i ettermiddag Røros på årets Litteraturtog. Litteraturtoget, som har vært arrangert seks ganger i Norge og én gang i Tyskland, startet i går i Elverum og har i dag vært innom Alvdal og Røros.

  Hittil har forfatterne Linn Ullman og Niels Fredrik Dahl og debutanter som Oliver Lovrenski og Monica Goksøyr deltatt på Litteraturtoget i år.

  – Det har vært en veldig fin opplevelse og gitt inspirasjon til meg også, sier kronprinsesse Mette-Marit.

  – Det er jo det jeg håper å gjøre med dette toget: Å inspirere folk til å lese mer og hjelpe dem å finne frem til gode bøker.

  Kronprinsessen, som er ambassadør for norsk litteratur, skal i kveld delta i en litteratursamtale med blant andre franske Virginie Despentes.

  Kronprinsesse Mette-Marit på Litteraturtoget
  Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB
 • Kongen er dommer og regattasjef på Oslofjorden

  Kong Haakon arrangerte den første gang i 1919. Tirsdag ble den kongelige regattaen arrangert for 98. gang på Oslofjorden.

  I 1918 fikk daværende Kronprins Olav sin første seilbåt som 15-åring, og året etter innstiftet hans far, Kong Haakon VII, en seilas som skulle bli en av den norske seilerhistoriens lengste tradisjoner, skrev Den Norske Seilforening i 2022.

  Siden 1919 er H.M. Kongens serieseilaser blitt arrangert hvert år, unntatt i krigsårene 1940–1945 og under koronapandemien i 2020. Regattaen har dermed blitt arrangert av tre kongegenerasjoner; Kong Haakon, Kong Olav og Kong Harald, og i år altså for 98. gang.

  Kong Harald er både dommer og regattasjef, og fulgte den første seilasen tirsdag om bord i kongesjaluppen Stjernen, en 60 fots plattgatter fra 1938 som har vært i kongefamiliens eie siden 1946.

  De to siste seilasene under regattaen er onsdag og torsdag.

  (©NTB)

  Oslo 20240611. Kong Harald er til stede som dommer og regattasjef under den tradisjonelle regattaen H.M. Kongens Serieseilaser i Oslofjorden.
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Vil få motorsykkelbistand til prinsessebryllupet

  Politiet i Møre og Romsdal har torsdag sendt ut ei pressemelding om hvordan de skal ivareta sikkerheten i forbindelse med prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett sitt bryllup i Geiranger.

  Oslo politidistrikt skal blant annet bistå politiet i Møre og Romsdal med politimotorsykler. De har også bedt Kystvakten om bistand dersom de skulle få arbeidsoppgaver på sjøen denne uka.

  De har også bedt om rådgivning fra nasjonale bistandsressurser, står det i meldinga. I tillegg har politiet søkt om luftromsrestriksjoner hele helga.

  – Politiet vil av sikkerhetsmessige grunner ha kontroll på helikopter-, småfly- og droneaktiviteter over området dersom vi ser behov for det, skriver politiet.

 • Kronprinsen til Hønefoss

  Kronprins Haakon skal tirsdag 11. juni besøke Ringerike videregående skole i Hønefoss.

  Han ønsker å bli bedre kjent med skolen og dens engasjement som Unesco-skole. Kronprinsen vil også snakke til elevene om internasjonal utvikling og bærekraft, opplyser Slottet.

  – Dette blir en interessant og spennende dag for oss. Vi gleder oss, sier rektor Bjørn Volleng.

  I 2023 ble Ringerike videregående skole tatt inn i det internasjonale nettverket av Unesco-skoler. Skolen har i mange år hatt et tett samarbeid med FN-sambandet i Norge gjennom å være såkalt FN-skole.

  Kronprins Haakon ser inn i kamera og smiler mens han sitter på kontoret sitt
  Foto: Eskil Wie Furunes / NRK
 • Jubel og sol for kongeparet

  Kong Harald og dronning Sonja starta i dag fylkesturen sin til Agder og Rogaland. I Froland møtte dei blant anna tidlegare skiskyttar Marte Olsbu.

  Fylkesturen blir avslutta i Vindafjord i Rogaland komande torsdag. Etter denne turen kan kongen krysse femn nye kommunar av på lista: Froland, Åseral, Randaberg og Vindafjord.

  Kongeparet i Froland

  Kongeparet på besøk i Froland

  Kong Harald og dronning Sonja ble møtt med stor jubel og sol da de kom til Froland i formiddag. Flere tusen frolendinger har møtt fram for å se de kongelige.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no