Hopp til innhold
Kongeparet forteller litt om 17. mai
Foto: TV2 Erik Edland / NTB

Kongefamilien

Oppsummert

Det norske kongehuset tilhører fyrsteslekten Glücksburg. Kong Harald og dronning Sonja har vært konge og dronning siden 1991.

 • Flertallet mener prinsesse Märtha Louise må slutte å representere kongehuset

  En fersk meningsmåling Norstat har gjennomført for NRK viser at 51 prosent synes prinsesse Märtha Louise må slutte å jobbe for kongehuset. Bare 13 prosent synes det er fint at hun representerer kongehuset.

  Målingen viser også at 1 av 6 har fått et mer negativt syn på det norske kongehuset – de absolutt aller fleste av dem på grunn av Märtha og forloveden Durek Verrett.

  – Dette er et signal som kongehuset må ta veldig alvorlig, sier historiker og kongehusekspertTrond Norén Isaksen.

 • Kronprinsesse Mette-Marit avbryter offisielt besøk

  Kronprinsesse Mette-Marit må avbryte et offisielt besøk til Røde Kors, på grunn av bivirkninger av legemidlene hun tar for sin lungefibrose. Lungefibrose er en kronisk lungesykdom som i perioder gir mer plager. Behandlingen av Kronprinsessen skjer ved Rikshospitalet i Oslo, ifølge Kongehuset.

  Kronprinsesse Mette-Marit
 • Dronning Sonja overrakte dronning Margrethe Nordens språkpris

  Danmarks dronning Margrethe var i Oslo mandag for å motta Nordens språkpris. Det var dronning Sonja som overrakte årets pris.

  – Dronning Margrethe har ved flere anledninger støttet opp under de nordiske språkene. Dronningen har satt språksaken i søkelyset og skapt oppmerksomhet rundt en av Foreningen Nordens kjernesaker, nemlig å bruke skandinaviske språk i møte med hverandre i Norden. Dette arbeidet er av uvurderlig verdi, heter det i juryens begrunnelse.

  Overrekkelsen fant sted i Nordens Hus i Oslo mandag ettermiddag.

  Foreningen Norden har delt ut språkprisen siden 2010. Prisen tildeles hvert år til en person som har gjort noe «eksepsjonelt for det nordiske språkfellesskapet».

  Ifølge det danske kongehuset er dronning Margrethe beæret over å motta språkprisen. Utenom dansk, snakker dronningen fire andre språk: Fransk, svensk, engelsk og tysk.

  – Språkprisen er en feiring av språkfellesskapet og samtidig en reaksjon mot å skusle dette fellesskapet bort, som vi ser tilløp til i dag. Det er ikke mange grep som skal til før alle kan forstå hverandre. Her har vi alle muligheter, sier foreningens generalsekretær Espen Stedje.

  Stedje er stolt og glad for å få kongelig besøk av Danmark og Norge. (NTB)

  dronning språkpris
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Kongen og dronningen er ikke koronasmittet

  Danske dronning Margrethe fikk påvist covid-19 noen få dager etter dronning Elizabeths begravelse. Kong Harald og dronning Sonja er friske, opplyser Slottet.

  Det er andre gang den danske dronning er koronasmittet.

  De fleste av Europas kongelige var i begravelsen i London mandag.

  – Kongen og dronningen er friske, opplyser assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen i en epost til NTB. (NTB)

 • Kongeparet kom til Buckingham

  Kong Harald og dronning Sonja kom i kveld til Buckingham Palace, der dei skal delta i minnehøgtida etter dronning Elizabeth II sin bortgang. Kongen skal også signere sørgeprotokollen.Kongeparet skal også vitje Westminster Hall der dronninga ligg på paradeseng.

 • Kongeparet tilstades under gravferdsseremonien

  Kong Harald og dronning Sonja skal også vere tilstades under gravferdsseremonien St George’s Chapel i Windsor i morgon ettermiddag. Det melder kongehuset.

  Dronning Elizabeth II’s gravferd starter klokka 12, norsk tid, med gudsteneste i Westminster Abbey. Der er det venta 2000 gjester, blant dei kongelege og statsleiarar frå heile verda.

  Deretter skal kista til Windsor der 800 gjester er inviterte til endå ei gravferdsgudsteneste. Dronning Elizabeth II skal gravleggast ved sidan av ektemannen prins Philip i kong Georg VIs minnekapell i Windsor.

 • Kongeparet skal møte kong Charles III

  Kong Harald og dronning Sonja skal møte kong Charles III i en mottakelse ved Buckingham Palace klokken 19.00 søndag.

  Senere på kvelden besøker kongeparet Westminster Hall der kisten til dronning Elizabeth ligger. Det opplyser Kongehuset i en pressemelding.

 • Ingen får stille seg i køen for å se dronning Elizabeth fredag formiddag

  Køen for å se dronning Elizabeths kiste er nå 14 timer lang. De neste seks timene får ingen flere stille seg i køen.

  Beslutningen om å stanse køen i minst seks timer ble tatt av den britiske regjeringen fredag formiddag.

  Kisten med den avdøde dronningen har siden onsdag ligget på en katafalk, drapert av monarkens flagg i den 900 gamle salen i parlamentsbygningen i London.

  Køen strekker seg over en bro, langs sørsiden av Themsen, og er nå åtte kilometer lang.

  Titusener av mennesker har allerede besøkt dronningens kiste i forkant av mandagens begravelse i Westminster Abbey.

  (NTB)

  Britain Royals
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Kong Charles til Wales

  Kong Charles og dronning Camilla reiser til Wales og mottar kondolanser i det walisiske parlamentet. Kongeparet skal også være til stede ved en gudstjeneste ved Llandaff-katedralen i Cardiff.

  Kong Charles.
  Foto: PHIL NOBLE / AFP
 • Kong Harald og dronning Sonja deltar i Dronning Elizabeths gravferd

  Hans Majestet Kong Harald og Hennes Majestet Dronning Sonja vil være til stede ved gravferden til Hennes Majestet Dronning Elizabeth II i Westminster Abbey i London mandag 19. september 2022 klokken 11.00, skriver Kongehuset i en pressemelding.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no