Hopp til innhold

Årets ti beste norske album

Musikkåret 2020 ble litt annerledes enn alle hadde sett for seg, men i kjølvannet av avlyste konserter fikk vi enda mer å glede oss over i albumformat.

Artistene med årets beste norske plateutgivelser. Cezinando, Emilie Nicolas, Sondre Lerche, Malin Pettersen, Stine Andreassen, Bendik Brænne, Ane Brun, The Good, The Bad & The Zugly, Stein Torleif Bjella og Kvelertak

GODT NORSK: Mye god kvalitet blant plateutgivelsene fra norske artister i år. Cezinando, Emilie Nicolas, Sondre Lerche, Malin Pettersen, Stine Andreassen, Bendik Brænne, Ane Brun, The Good, The Bad & The Zugly, Stein Torleif Bjella og Kvelertak.

Foto: NRK/NTB/PROMOBILDER

En rekke av Norges største og mest lovende artister ga ut plater i år, og spesielt godt har året vært for den stadig voksende nordicana-sjangeren. Utøvere som Malin Pettersen, The Northern Belle og Stein Torleif Bjella, med røtter i country/americana, preger årets liste. Det er en likevel en rapper som stikker av med førsteplassen på min liste over årets beste norske album.

Håper vi kan se flere av disse artistene live i 2021, men inntil videre får vi kose oss med disse vidunderlige verkene.

kultur1

Allemannseie på rekordtid

  • Album: «Et Godt Stup i Et Grunt Vann»
  • Artist: Cezinando

Norges beste tekstforfatter befestet sin posisjon med denne lekne, men lyrisk ambisiøse utgivelsen helt tilbake i februar. Like etter klinte han til med en av de beste konsertene jeg har vært på, der flere av låtene fra den to uker gamle plata viste seg å være allemannseie allerede.

For en prestasjon!

kultur2

Innfridde med glans

  • Album: «Let Her Breathe»
  • Artist: Emilie Nicolas

Emilie Nicolas hadde sin egen tunge arv å bære da hun skulle lansere sin tredje fullengder i juni. Etter de to foregående mesterverkene kunne man nok skjære i forventningspresset med en kniv, men Nicolas bestod prøven med største selvfølgelighet. «Let Her Breathe» var nok en oppvisning i en vanskelig øvelse: episke pop-arrangementer med melodisk tilsnitt.

Det førte til full pott på terningen fra meg.

kultur3

Vidunderlig forseggjort

  • Album: «Patience»
  • Artist: Sondre Lerche

Sondre Lerches vei mot «Patience» har vært variert, dynamisk og internasjonal. Bergenseren fikk sin spede begynnelse for nesten 20 år siden, med sin radiovennlige snill-gutt-pop. Siden har han opparbeidet seg en musikalsk koffert full av interessante knep som virkelig kom til sin rett i den vidunderlig forseggjorte plata fra mai måned.

Lerches eksistensielle søken er virkelig verdt en lytt.

kultur4

Legger ny grunnsten til sjangeren

  • Album: «Wildhorse»
  • Artist: Malin Pettersen

Alle som ønsker å gjøre noe for den ekte countrymusikkens utvikling i Norge får pluss i boka fra meg, men når det gjøres så kolossalt vellykket som Malin Pettersen har gjort det, er det grunn til ekstra honnør. Pettersens fantastiske variant av americana og country står ikke tilbake for storheter som Iris DeMent og Townes van Zandt.

Dermed er Malin Pettersens «Wildhorse» med på å legge en ny grunnstein for nordicana-sjangeren.

kultur5

Utilgjort om følelser

  • Album: «Øvre Ål Toneakademi»
  • Artist: Stein Torleif Bjella

Hva dyktige, norske tekstforfattere angår er Stein Torleif Bjella en av the usual suspects. Hans helt egne evne til å formidle kompliserte, menneskelige funksjoner gjennom et utilgjort og tilforlatelig språk er virkelig i ferd med å bli en slags nasjonalskatt.

På «Øvre Ål Toneakademi» fra april fortsetter han den viktige jobben med å vise at det ikke bare er selvsentrerte «ring 2-folk» som føler ting.

kultur6

Kan bli sjangerens ledestjerne

  • Album: «We Wither, We Bloom»
  • Artist: The Northern Belle

Dette fantastiske orkesteret med Stine Andreassen i front fortsatte sin maktdemonstrasjon i følelsesrik nordicana med det strålende «We Wither, We Bloom». Plata beviser at The Northern Belle er et ambisiøst og nyskapende band som ikke nøyer seg med opptrådte countrypop-stier.

De kommer antagelig til å etablere seg som en av sjangerens store ledestjerner.

kultur7

Tekstlige krumspring og beinhard vokal

  • Album: «Algorithm and Blues»
  • Artist: The Good, The Bad & The Zugly

Vaskeekte punk har vært mangelvare i Norge en god stund, men The Good, The Bad & The Zugly har vært fanebærere for sjangeren de siste årene. Denne intense plata byr på komiske, tekstlige krumspring, retroriff med mod-sveis og beinhard vokal fra Ivar Nikolaisen.

«Algorithm and Blues» er rett og slett en mastodont innen sin sjanger.

kultur8

Beundringsverdig utvikling fra erfaren artist

  • Album: «After the Great Storm»
  • Artist: Ane Brun

Ane Brun er nok en av de artistene som har beriket det norske musikklandskapet mest de siste 20 årene. Med «After the Great Storm» fra oktober fortsatte en allerede erfaren artist sin beundringsverdige utvikling på mesterlig vis. Nyskapende, overraskende og uforutsigbart fra start til slutt.

Håper Ane Brun lager musikk i minst 50 år til.

kultur9

Den beste fra Brænne

  • Album: «Personal Best?»
  • Artist: Bendik Brænne

Den meget produktive multi-instrumentalisten Bendik Brænne stiller et betimelig spørsmål med albumtittelen, og det er vanskelig å si seg uenig med den. Her er deilige, bossa-inspirerte arrangementer sømløst sammenflettet med lettbeint 60-talls-poprock à la Beach Boys.

«Personal Best?» viser at pop tåler eksperimentering, også i 2020.

kultur10

Utforskende lekkerbisken

  • Album: «Splid»
  • Artist: Kvelertak

Rockemesterne i Kvelertak ga ut sin første plate på fire år i februar, og det endte selvsagt med nok en teknisk upåklagelig lekkerbisken full av sinte brøl og tunge gitarer. «Splid» skiller seg likevel fra Kvelertaks øvrige utgivelser i sin utforskende og mer prøvende tilnærming til sjangeren, noe som kanskje kan være utfordrende for den aller hardeste kjernen av fans.

For min del er dette starten på en spennende fortsettelse for et av Norges beste rockeband.

Her kan du lese alle anmeldelser og anbefalinger fra NRK.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters