Hopp til innhold
Anmeldelse

Overstrømmende ordlek

Dovendyrdisko eller bandittbursdag? Multikunstner Cezinando trigger gleden over ord i en velopplagt ABC som er like mye for lekne voksne som for kunnskapstørste barn.

Kristoffer Cezinando Karlsen og bokomslag til barneboken "Bokstavene"
Foto: Sebastian Bjerkvik / Aschehoug forlag
Bok

Bokstavene

Kristoffer Cezinando Karlsen

Illustrert av Charlie Roberts

Bildebok

2020

Aschehoug

Forsiden av den store, forseggjorte bildeboken «Bokstavene» lyser blått og gult som det svenske flagget. Den flagger tydelig at her skal det ikke gås stille i dørene. Her skal det lekes med ord og bilder!

Samarbeidet mellom tekstforfatteren Cezinando og illustratør Charlie Roberts er vidunderlig vellykket.

Som artist og låtskriver har Cezinando gjort seg bemerket med sin subtile sans for språket. Nå begår han ord-akrobatikk i en suggererende bok for barn.

Illustrasjon fra barneboken "Bokstavene" av Kristoffer Cezinando Karlsen

I diktet Isbjørnintervju kommer isbjørnen Igor til orde med sin bekymring for klimautviklingen.

Grafikk: Charlie Roberts / Aschehoug forlag

Sprakende oppfinnsomhet

På oppslagssiden, før diktene og illustrasjonene får utfolde seg, presenteres en katalog over ord for hver bokstav i alfabetet. Men ikke hvilke ord som helst:

Sammensetningen av ord som begynner på samme bokstav, som ofte kan være motpoler, skaper noe helt nytt. Det blir som i en av postene i TV-programmet Nytt på nytt, der deltakerne skal finne ut hvilke av en rekke ord som skal kobles sammen til det riktige, det som er hentet fra en avisoverskrift.

Spiller du Scrabble, kan du også notere deg noen godbiter her. Hvem kan heretter protestere på at zombiezoo er et ord, når det beviselig er trykket i en bok?

Hos Cezinando begynner det med ambulanseastronauten, før han beveger seg videre til bandittbursdag, cowboycamping, via veggisvampyr og ørkenørret til åkerånde.

Bare listen er nok til å få meg i godt humør.

Illustrasjon fra barneboken "Bokstavene" av Kristoffer Cezinando Karlsen

Western-referansen er på plass i beskrivelsen av ordet Cowboycamping. Men hvem kunne vite at cowboyen drømte om en tur til Syden?

Grafikk: Charlie Roberts / AAschehoug forlag

Så åpner boksidene seg, fristende og fargemettet fra det store verdensrommet og astronauter på første oppslag, til ulver som uler mot månen på siste side. Det blir en sluttet sirkel, full av de forunderligste figurer underveis.

Hvert ord har fått sin lille fortelling, som går på rim. Iblant halter rimene mer enn godt er. Det kan forstyrre en høytlesing. For oss som er oppvokst med André Bjerke og Inger Hagerup, blir Kristoffer Karlsens dikterføtter et par nummer for små.

Men mannen kan danse! Rimene i en rappende sangtekst er ikke alltid like formfullendte, de heller. Der er ekspressiviteten det viktigste. Også her, i disse små-surrealistiske fortellingene, kommer leken og viljen til å skape noe uventet først.

Ofte er rytmen helt på plass:

«Brødrene Bajas, Berserk og Baluba
var skurker og litt av en brysom bukett.
Men selv en banditt har en bursdag å feire,
og alle banditter i byen var bedt.
»

Energisk og åpen

Charlie Roberts er en amerikansk billedkunstner som bor i Oslo. Hans popkulturelle stil passer godt til Cezinandos lekenhet, en lekenhet han tydelig besitter selv. Uttrykket endrer seg etter innholdet, fra nærmest stilisert og majestetisk i bildet av isbjørnen som frykter oppvarmingen av kloden til sukkertøy-pastell rundt ordet enhjørningeliksir og western-look når vi inviteres med på cowboycamping.

Illustrasjon fra barneboken "Bokstavene" av Kristoffer Cezinando Karlsen

Det er sukkersøtt og regnbue-rosa når enhjørningseliksiren skal visualiseres.

Grafikk: Charlie Roberts / Aschehoug forlag

Flere norske forfattere og illustratører har gitt ut ABC-bøker de siste årene. Av dem holder jeg Mari Kanstad Johnsens ABC som den beste, utsøkt original og frisk som den er. Den presenterer én, gjennomgående historie om lille Anna og Farmor, i motsetning til Cezinando og Roberts' mange enkeltstående ordfortellinger.

Gleden over ordene og lysten til skape noe helt eget, har de til felles.

Hvem er boken for?

Å spørre om hvem en ABC er til for, kan synes som et unødig spørsmål. Dette er en bok som skal leses av en voksen for et barn. En ABC må inneholde noe både for barnet og den voksne. Barnet kan fordype seg i detaljer i illustrasjonene og kanskje la seg mane inn i rytmen en metrisk fortelling frembringer. Den voksne på sin side, vil være takknemlig for flere lag og tolkningsmuligheter som kan bidra til å holde ut med gjentatte høytlesninger.

Denne boken mister iblant barnet av syne. Ordsammensetningene er hentet fra en verden barnet ikke har noen forutsetning for å kjenne til. Slik høres det ut i diktet om Latterlaboratoriet:

«Lableder Lolman var svært lidenskapelig
for forskning, og det var han flink til, ja visst.
Han ville i tillegg få folk til å le,
men var ikke akkurat stand-up-artist.
»

Her har den voksne en jobb å gjøre i å forklare barnet hva en lidenskapelig lableder er.

Men takke meg til en ABC der ikke alt er forstått ved første øyekast. Årene med Si sol og Se sil er forhåpentlig over.

Kristoffer Cezinando Karlsen og Charlie Roberts' «Bokstavene» er stimulerende kunst, fint for både øret og øyet.

Anbefalt videre:

Før denne låta tok fullstendig av og ble en landeplage, tok Cezinando turen innom Lindmo og fremførte «Håper du har plass» 22. april 2017.

Cezinando i Lindmo med «Håper du har plass» 22. april 2017.