Hopp til innhold

Internasjonal suksess-serie bruker låt med Ane Brun

BBCs TV-serie «Normal People» gjør stor suksess nå med millioner av seere og fantastiske anmeldelser. I TV-serien finner du en stor norsk artist.

Ane Brun og Normal People

Regissøren av filmen Normal People tok kontakt og valgte ut låten til Ane Brun til serien.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen/Skjermdump / NRK

– Er du heldig så kan du jo plukke opp noen flere tusen mennesker som oppdager musikken din, så på alle måter er det fantastisk, sier Ane Brun.

Coverlåten hennes «Make You Feel My Love» som er skrevet av Bob Dylan, blir brukt som sluttsang i episode fem av serien. Mens rulleteksten går og publikum venter på neste episode, spilles hele sangen.

Blir varslet om nye TV-serier: Meld deg på månedsbrev

Serien er sett av flere millioner i utlandet, og har gode seertall i NRK. Den første episoden er sett av 320.000 totalt. 280.000 av dem har strømmet på NRK TV, mens resten er seere på NRK3 (førstegangssending) og NRK1 (reprise).

Se Ane Brun spille låten her:

Cover-låten hennes «Make You Feel My Love» som er skrevet av Bob Dylan, blir brukt som sluttsang i episode fem av serien.

Cover-låten hennes «Make You Feel My Love» som er skrevet av Bob Dylan, blir brukt som sluttsang i episode fem av serien.

Musikk som virkemiddel

Serien Normal People gjør noe stadig flere filmer og serier gjør – bruker musikk fra kjente artister for å gjøre serien enda mer attraktiv.

Johan Husvik. Head of Sync & Licensing at Arctic Rights

Johan Husvik-Olaussen jobber med å selge låter av norske artister til TV-serier, film og reklame.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

Siden det lages flere TV-serier nå enn før, er det også et større behov for mer musikk.

Johan Husvik-Olaussen jobber med å selge låter av norske artister til TV-serier, film og reklame. Han forteller at det å selge musikk på denne måten er blitt en inntektskilde i musikkbransjen – og en måte å markedsføre seg på.

– Det er klart det kan være veldig viktig som en del av en strategi for en artist – som et springbrett for å få oppmerksomhet, eller for å få liv i gammel katalog, forklarer Husvik-Olaussen som er musikksjef for film og tv-produksjoner i Arctic Rights.

Antall avspillinger av coverlåten «Make You Feel My Love» har tredoblet seg på Spotify siden serien ble lansert, og i Storbritannia har låten ligget på topp 20 av mest avspilte låter på appen Shazam. En app eid av Apple som brukes for å identifisere musikken som spilles på en enhet.

«Normal People»

Normal People er sett av millioner utenlands, den har også slått an i Norge. – Det er jo en utrolig bra måte møte nytt publikum på, sier Ane Brun.

Foto: NRK

Videre forteller Husvik at det ikke er uvanlig at internasjonale produksjoner bruker musikk med norske artister.

– Norske artister er veldig ettertraktet i utlandet. De har en egenart i musikken som passer veldig bra filmatisk av en eller annen grunn, legger han til.

Spesielt gøy denne gangen

Og det er ikke første gang store produksjoner har brukt låter sunget av Ane Brun. Den internasjonale suksessen «Peaky Blinders» og den amerikanske filmen «If I stay» er to andre eksempler.

– Så lenge det ikke er et budskap jeg ikke står for, så synes jeg det er en veldig hyggelig ting, sier hun.

Men påpeker at det er litt ekstra stas denne gangen.

– Det er kjempekult fordi jeg leste boken først, før jeg visste at det skulle bli en serie – og likte den veldig godt. Jeg husker jeg tenkte «Dette her kan bli en veldig bra TV-serie».

Bare noen få uker senere tok regissøren av Normal People kontakt med den norske artisten.

Kulturstrøm

 • Den greske filmmusikeren Vangelis er død

  Den greske musikeren Vangelis, mest kjent for å ha skrevet musikken til filmer som «Blade Runner» og «Chariots of Fire», er død, 79 år gammel. I 1982 fikk han Oscar for filmmusikken til «Chariots of Fire», skriver NTB.

  Vangelis
  Foto: Aris Messinis / AP
 • EBU: «Uvanlig» stemmegivning under Eurovisions andre delfinale

  Et uavhengig organ som kontrollerer stemmegivningen under Eurovision Song Contest, oppdaget «uvanlige stemmemønstre» fra seks land under den andre delfinalen.

  Organet oppdaget mønstrene hos jurystemmene fra landene Aserbajdsjan, Georgia, Montenegro, Polen, Romania og San Marino, som alle deltok i den andre delfinalen under årets Eurovision-konkurranse.

  – Fire av de seks juryene plasserte alle fem av de andre landene på topp fem, én jury plasserte dem i sin topp seks, og den siste av de seks juryene plasserte fire av de andre i topp fire og den femte i deres topp sju. Fire av de seks landene fikk minst ett sett med 12 poeng, som er det maksimale som kan tildeles, skriver Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) i en pressemelding.

  Grunnen til at dette ble sett på som uvanlig, var fordi fem av disse seks landene ble plassert utenfor topp åtte av juryene i de 15 andre landene som stemte i samme semifinale. Fire av dem ble plassert blant de seks dårligste hos de 15 andre landene.

  – Et så uvanlig stemmemønster i en slik skala har ikke skjedd før, skriver EBU.

  Unionen valgte i tråd med sine egne regler å fjerne de aktuelle stemmene og erstattet dem med et automatisk beregnet resultat. Det samme ble gjort i finalen.

  – EBU har siden diskutert jurystemmene med de aktuelle kringkasterne og gitt dem muligheten til å undersøke jurystemmene i deres land nærmere, heter det videre.

  (NTB)

  Eurovision i gang for alvor i Torino.
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Emil slipper protestlåt med russiske Ekaterina

  Låten som samiske artisten Emil Kárlsen spilte inn med russiske Ekaterina Efremova ble i lys av Russlands invasjon av Ukraina en sterk protestlåt.

  Fredag slipper Kárlsen singelen med tittel på tre språk – «Min áiggis – Ближе, чем кажется (In Our Days – Closer Than it Seems)», spilt inn i kjølvannet av at begge skulle opptre under Barentsrådets toppmøte i Tromsø i november i fjor, det melder NTB. – Tema for låten ble naturligvis farget av begivenheten, med ønske om å bevare fred og gode toner mellom folk og land. sier Karlsen. Videre sier han at det er viktig at vi ikke mister kontakten med de fredelige krefter hos våre nabofolk.

  Samiske Emil Kárlsen slipper det som ble en ekstra aktuell protestlåt sammen med russiske Ekaterina Efronova fra Murmansk. En av verselinjene lyder: "Vi er nødt til å holde den skjøre verden i håndflata vår". Foto: Evgeny Velichko / Ørjan Marakatt Bertelsen NTB kultur
  Foto: Evgeny Velichko / Ørjan Marakatt Bertelsen NTB kultur