– Det hadde vært umulig å skrive «Min Kamp» i Norge

Knausgård kunne ikke skrive i Norge, fordi det ble for tett opp til menneskene i historien hans.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård måtte holde seg unna Norge.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

– Det var så mye med boka mi overalt. Den type input når man skal forsøke å skrive på den samme boka, var helt umulig, for man blir helt forstyrret og gal av den typen oppmerksomhet. Jeg ble helt "fucka opp" rett og slett. Derfor var det bra å være her og faktisk la være å følge med på det som skjedde.

Leste ikke aviser

Karl Ove Knausgård

Det ble mye oppstyr helt fra første bok kom ut.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Da «Min Kamp1» ble utgitt, kunne ikke Karl Ove Knausgård skrive resten i Norge, på grunn av alt oppstyret som det ble rundt ham.

– Det hadde ikke gått. Jeg måtte holde meg unna Norge på alle mulige måter. Jeg leste ikke en norsk avis på et år, og lukket helt øret, for å kunne skrive uforstyrret, sier Knausgård.

Det ble mye oppstyr helt fra første bok i kom ut. Romanpersoner som følte seg hengt ut, stod fram i media og anklaget forfatteren for å gå for langt.

For det første bindet mottok Knausgård Brageprisen, P2-lytternes romanpris og Sørlandets litteraturpris. Han ble også nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

Tilflukt i Sverige

Knausgårds skrivestue

Knausgård skrev siste bind av 'Min Kamp' i denne loftstuen.

Foto: NRK

Når det ble så mye inntrykk fra overalt var det bra å kunne være i nabolandet, og heller la være å følge med på det som skjedde i Norge, syntes forfatteren.

– Det var fint å sitte i Sverige og skrive om Norge, alt ble dessuten mye klarere angående Norge, da jeg var borte fra det.

Det må en avstand til for å kunne se klart, mener Knausgård.

– Jeg bodde i Bergen, og prøvde å skrive om Bergen, men det gikk rett og slett ikke. Det føltes nesten incestuøst å sitte i Bergen og skrive om Bergen. Det var nesten helt umulig.

Av samme grunn fant han det også umulig å skrive om hjemstedet Tromøya, mens han var der.

Søkte ensomheten

Han trodde også at det var best å være helt alene, og helst helt isolert, når han skulle skrive.

– Jeg dro ut på fyret, på øyer og alt mulig, for å få nok ro til å skrive. Jeg hadde en forestilling om at det var veldig bra å være alene når man skriver, men slik er det jo ikke. Tvert i mot, jeg har aldri skrevet så lite som de månedene jeg var ute på det fyret.

– Men nå kan jeg skrive hvor som helst, hva som helst, under alle omstendigheter – med barn, uten barn, hjemme eller på hotell - overalt, sa forfatteren like før sjette og siste bind var klar.

Ved juletider i fjor kastet Knausgård 400 sider, og bare i løpet av de siste åtte månedene har forfatteren skrevet 1100 sider. Siste bind i serien – «Min kamp 6» – setter nå punktum for en 3622 sider lang reise gjennom Knausgårds barndom og oppvekst, helt fram til i dag.

– Jeg har brukt mitt liv som råmateriale, som et forsøksprosjekt. Det er ikke sånn at jeg mener mitt liv er så spesielt verdifullt, men det er det jeg har. Det viktige var at alt skulle være på alvor.

Kulturstrøm

  • Komisk bilaction

    – Kinofilmen «Fast & Furious 9» har ikke ambisjoner om å fortelle en god, sammenhengende historie med nerve og spenning, men har som mål å hamre inn underholdningen med de største effektene som er å oppdrive, skriver NRKs filmanmelder Birger Vestmo. Terningkast 4.

    Nathalie Emmanuel og Vin Diesel i filmen «Fast & Furious 9».
    Foto: Giles Keyte/Universal Pictures