Hopp til innhold

– Gråt så fælt at jeg ikke kunne se tastaturet

Karl Ove Knausgård forteller om avslutningen av siste bind i «Min kamp»-serien. Se intervjuet med Bokprogrammet allerede nå, inkludert bortklipte scener.

Video sd-MKTF01002011AA

VIDEO: Karl Ove Knausgård om «Min kamp 6».

 • Knausgård snakker om Hitler: Se bortklipte scener fra TV-intervjuet nederst i artikkelen.

– Da jeg skrev slutten på «Min kamp 6», gråt jeg så fælt at jeg ikke kunne se tastaturet. Og det var også hele poenget, jeg ville at det skulle munne ut i det, forteller Karl Ove Knausgård om avslutningen.

Sjette og siste bind i «Min kamp»-serien har vært utsatt flere ganger, men nå nærmer det seg endelig utgivelsesdato. Hva tenker forfatteren selv om det litterære maratonløpet han akkurat har gjennomført? NRKs Bokprogrammet dro på hjemmebesøk til Karl Ove Knausgård i Ystad i Sverige.

LES OGSÅ: Knausgård om 22. juli

Hvordan lyder avslutningen?

Min kamp 6 omslag

«Min kamp 6» utkommer i november.

Foto: Forlaget Oktober

«For hjertet er livet enkelt: det slår så lenge det kan. Så stopper det.»

Slik lyder første setning, i første bind, i selvbiografien. Mye spenning har vært knyttet til den siste setningen i siste bind, som ifølge forfatteren har vært klar siden før han påbegynte bøkene.

Setningen har fungert som en slags motor og ledestjerne i arbeidet med de seks bindene, forteller han.

– Setningen har vært et slags mentalt sted, som jeg hele veien har visst at bøkene skulle munne ut i, sier Knausgård.

Selv stykker han opp den selvbiografiske romanserien i to deler.

Bind en, to og seks hører sammen, det er samme type bøker, mens bind tre, fire og fem er mer narrative og handler om et barn som blir voksen, mener forfatteren.

LES OGSÅ: Norske folkeeventyr vekker anstøt i USA

– Dempet seg underveis

Ifølge forfatteren selv har han overskredet mange grenser, både litterært og sosialt, med de selvutleverende bøkene. Han erkjenner likevel at han har vært nødt til å modifisere seg litt, i forhold til den opprinnelige planen.

– Jeg har ikke vært så kompromissløs som jeg opprinnelig ville. Prosjektet begynte kompromissløst, men viljen har blitt slipt og justert ned underveis, på grunn av trykket fra offentligheten, forteller Knausgård til NRK.

Den flere tusen sider lange selvbiografien har vært et slags frihetsprosjekt, forteller forfatteren, hvor hensikten har vært å bli fri fra selvforakt og skam.

LES OGSÅ: Bok begynte med voldsom krangel

Bortklipte scener fra intervjuet

Bind seks i «Min kamp»-serien har flere essayistiske partier, hvor Adolf Hitlers «Mein Kampf» blir omtalt og undersøkt.

Knausgård forklarer at det var befriende å skrive om noe annet enn seg selv. Han har blant annet interessert seg for gnisninger mellom individet og kollektivet.

– Det er derfor jeg har skrevet om Hitler og nazismen, fordi det har med dette å gjøre, forteller han.

Video mktf-knausgard-nett-u

Knausgård om Adolf Hitlers 'Mein Kampf'

LES OGSÅ: Kjærstad: - Kritikerne forført av Min kamp

NRK anbefaler

Kulturstrøm

 • Støttegruppa 25. juni og ukrainske Insight får Kim Frieles minnepris

  Regjeringa kunngjorde opprettinga av Kim Frieles minnepris under Oslo pride i fjor, og no er dei første prisvinnarane klare.

  Støttegruppa 25. juni får prisen fordi dei har vore ei viktig støtte og tydeleg stemme for dei som vart ramma av terroren i Rosenkrantz’ gate i Oslo 25. juni 2022. Insight får prisen for si sentrale rolle i å fremme rettane til skeive i Ukraina.

  – Trass i alle framsteg vi har gjort, står det framleis jobb igjen å gjere. Kim Frieles minnepris er viktig for å synleggjere at kampen for rettane til skeive må halde fram, seier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

  Prisen blei delt ut under Oslo Prides femtiårsmarkering i Operaen onsdag.

  Kim Frieles minnepris deles ut av kronprins Haakon
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Kalde kvinnestudiar

  Lena Andersson har ein særs karakteristisk forteljar­stemme. Ho dyrkar ein allvitande forteljar med fullt innblikk i tankar og kjensler, som analyserer desse med kald autoritet. Det har også sine fordeler og ulemper. Av og til er resultatet nydeleg, skriv litteraturkritikar Gerd Elin Sandve om boka «Studie i menneskelig atferd».

  bildecollage med forfatter Lena Anderson og omslaget for hennes bok "Studie i menneskelig atferd".
  Terningkast 4 Bok

  «Ei skarp observasjons­evne, og ein endå skarpare penn»

  ANMELDELSE: «Studie i menneskelig atferd» av Lena Andersson

 • For de godt forberedte

  – FromSoftware er mestere i å bygge ufattelig stilige omgivelser, fylle disse omgivelsene med ekstremt kule bosser og fiender, og så levere ut en jevn strøm av tilfredsstillende belønninger til spillerne. Dette er mestringsfølelse på boks, skriver spillkritiker Rune Fjeld Olsen om «Elden Ring: Shadow of the Erdtree».

  Bilde fra spillet "Elden Ring: Shadow of the Erdtree" (2024)
  Terningkast 6 Spill

  «Ingen over, ingen ved siden»

  ANMELDELSE: «Elden Ring: Shadow of the Erdtree»