– Suksessen kom som et sjokk

Karl Ove Knausgårds «Min kamp. Sjette bok» er etter flere forsinkelser endelig klar. – Suksessen kom som et sjokk, sier broren Yngve Knausgård.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgårds «Min kamp. Sjette bok» er i butikkene i dag.

Foto: SVT

At 3.622 sider om Knausgårds liv skulle bli en suksess kom overraskende på forfatteren, forteller broren Yngve Knausgård.

– Karl Ove var nærmest sikker på at dette var det ingen som ville orke å lese. En bok om han selv? Han sa også at det var ekstremt kjedelig skrevet. Toppen 5.000 solgte kunne man regne med, mente han.

Yngve Knausgård

Yngve Knausgård jobber som grafisk designer og omtales i broren Karl Oves romanserie.

Foto: NRK

Forfatteren tok grundig feil. Det er totalt solgt over 400.000 eksemplarer av de fem bøkene første bøkene i nøkkelromanserien. Bind seks er i første omgang trykket i 25.000 eksemplarer.

Storebror Yngve Knausgård er en sentral figur i bøkene, sammen med flere andre familiemedlemmer. Som grafisk designer har 46-åringen også hjulpet broren med bokomslagene.

Men ikke alle i familien har stilt seg positivt til prosjektet.

Onkelen tar til motmæle

I siste bind forteller Karl Ove Knausgård om konflikten med egen familie, og gjengir blant annet e-postkorrespondansen han hadde med en av sine onkler i forkant av bokprosjektet.

Knausgård skriver at onkelen, som i boka omtales som Gunnar, kjempet mot utgivelsen av den første boka etter å ha lest gjennom manus.

I Dagbladet i dag tar Bjørge Knausgård, som er Gunnars egentlige navn, til motmæle i brevs form.

– Det er skuffende når lojalitet og tillit brytes ved å plassere besteforeldre, far og andre nære som ufrivillige statister i hans forsøk på å oppnå berømmelse. Blandingen av sannhet, halvsannhet og løgn gjør alvoret enda større, skriver Bjørge Knausgård i brevet, og fortsetter:

– Den konsekvente ydmykelse av menneskene han møter er et virkemiddel i alle bøkene. Hva er det kunstneriske og heroiske i å behandle mennesker på denne måten?

Hør saken fra Kulturnytt:

– Vi har tatt hensyn

Bjørge Knausgård stiller også spørsmål ved det juridiske og etiske i Knausgårds utlevering av sine nærmeste. Forlegger Geir Berdahl i Oktober mener han er på trygg grunn.

Geir Berdahl

Geir Berdahl er forlegger i Oktober, som gir ut Knausgårds bøker.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

– Det er ikke virkeligheten. Det er viktig å huske på. Jeg mener at vi har tatt tilbørlige hensyn til privatlivets fred, sier forleggeren.

Enkelte i familien har hatt advokater til å se på saken, men etter det NRK kjenner til er det foreløpig ingen som vurderer rettslige skritt.

Tross bråk og konflikter mener forleggeren at Knausgårds bokverk vil skrive seg inn i litteraturhistorien.

– Knausgård er en av de fremste forfatterne våre, og kommer til å lede an også i årene framover, sier Berdahl.

– Ikke alt er stor litteratur

Men de lærde strides om nettopp det. Grunnen er at Knausgård i slutten av bind seks skriver at han slutter som forfatter.

Så skal vi ta toget hit til Malmö, så skal vi sette oss i bilen og så skal vi kjøre hjem til huset vårt, og hele veien skal jeg nyte, virkelig nyte tanken på at jeg ikke lenger er forfatter.

Karl Ove Knausgård i "Min kamp"

Forlegger Berdahl insisterer på at det er romanfiguren Karl Ove Knausgård som ikke lenger er forfatter.

Broren er ikke så skråsikker på det.

– Jeg har litt vanskelig for å få ut av ham hva han egentlig mener. Men det er noe han har tenkt på hele tiden, at slik skal den boka slutter. Da blir det sånn. Boka handler om han, og slutter med at han slutter å skrive. Og det er det. Så får vi se hva som skjer, sier Yngve Knausgård kryptisk.

Han er heller ikke sikker på hvordan «Min kamp» vil bli husket.

– Prosjektet vil plassere seg langt fram i mediehistorien. Det er sjeldent en forfatter får så mye oppmerksomhet utenfor litterære kretser. Når det gjelder selve litteraturen er jeg i tvil. På sitt beste skriver han på et enormt høyt nivå, men ikke alt i «Min kamp» er stor litteratur, sier forfatterens storebror, og fortsetter:

– Karl Ove legger fram livet sitt på godt og vondt, og høyt og lavt. Det er dessverre litt uangripelig.

Karl Ove Knausgård har ikke vært tilgjengelig for kommentar i forbindelse med utgivelsen av «Min kamp. Sjette bok».

LES OGSÅ:

Video sd-MKTF01002011AA

VIDEO: Bokprogrammet møtte Karl Ove Knausgård i Ystad i Sverige uka etter at han hadde satt punktum for «Min kamp»-serien. Se hele programmet.

Kulturstrøm

 • Polanski saksøker filmakademi

  Regissør Roman Polanski saksøker Academy of Motion Picture Arts and Sciences etter at akademiet kastet ham ut i fjor, skriver Variety. Utestengelsen er knyttet til en voldtekt av en 13 år gammel jente på 1970-tallet.

  Roman Polanski
  Foto: Str / AP
 • Helaften med Peer Gynt

  På NRK 2 i kveld kan du følge Henrik Ibsens Peer Gynt. Det blir en helaften med dokumentar, teater og etterprat med hovedrolleinnhaver Toralv Maurstad. Fra Det norske teatrets oppsetning i 2018.

  Toralv Maurstad er på veg heim etter framsyninga. Vi snakkar med han om familien Maurstad sitt livslange forhold til Peer Gynt, og det å kome seg opp og fram i livet. Regi: Ninja Benneche
 • 180.000 bier i Notre-Dame overlevde

  Katedralens bikuber var antatt å ha brent opp i storbrannen. Men birøkteren kunne langfredag meddele at biene har klart seg. – Jeg er så lettet, sier Nicolas Geant. Han har tatt seg av biene siden 2013, da kubene ble montert på taket til katedralen for å bidra til å øke antall bier i Paris. (NTB)

  Bikubene i Notre Dame