Hopp til innhold

Dette er årets Brageprisvinnere

Karl Ove Knausgård får den gjeve Brageprisen i kategorien skjønnlitteratur for voksne.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård takker for Brageprisen.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Sammen med Maria Parr, Kjetil Østli og Bjørn Alex Herrman vant Knausgård Brageprisen 2009 i hver sin kategori torsdag kveld. Tor Åge Bringsværd ble tildelt hederspris.

Knausgård startet sin takketale med å si at han ønsket å takke sine romankarakterer som satt i salen. Talen med møtt med trampetakt fra en fullsatt sal.

– Det var veldig gøy, sa Knausgård til NRK etter utdelingen. Han hadde på forhånd anslått sine vinnermuligheter til 25 prosent.

I Min kamp 1 går Knausgård tettere på et menneske enn vi
vanligvis opplever i litteraturen. Han utleverer sin hovedperson
og sine omgivelser med nådeløst, men åpent blikk. At forfatteren
åpenbart er sterkt forankret i sin egen biografi, gir romanen
snarere et allmenngyldig enn et privat preg.

Juryen i sin begrunnelse / NTB

Kontroversiell romanserie

Torsdagens utdeling er nok ikke siste gang vi får høre fra Karl Ove Knausgård. Min kamp. Første del er bare den første av i alt seks romaner som skal utkomme i løpet av seks måneder. Bok nummer to er allerede ute på markedet.

På spørsmål om han trodde at noen av de påfølgende bøkene, kunne sikre ham flere priser i framtiden, svarte Knausgård følgende:

– Det er litt merkelig, for det er jo egentlig en roman, som kommer i seks deler og som egentlig er selvstendige, så det er vanskelig å klassifisere dette her, rett og slett.

Bokserien Min kamp har et sterkt selvbiografisk preg, og det har ikke gått upåaktet hen. Slektninger av Knausgård gikk ut i Bergens Tidende etter at den første romanen ble gitt ut, og sa at de følte seg uthengt og trakassert. Knausgård skal ha sendt manuset til ti slektninger og bedt om eventuelle innvendinger før boken ble utgitt.

Knausgård var favoritt

NRKs bokanmelder Marta Norheim holdt en knapp på nettopp Knausgård.

– Denne boken er veldig tett på livet, og står fram med en veldig kraft. Han har skrevet sterke bøker før også, og vist at han er en god forfatter. Man er avhengig av å være en stor forfatter for å få et slikt prosjekt vel i havn. Hvis ikke, kunne denne boken vært en katastrofe, sa Marta Norheim før utdelingen.

Andre nominerte i kategorien skjønnlitteratur for voksne
Kjartan Fløgstad: Grense Jakobselv
Roy Jacobsen: Vidunderbarn
Ingrid Storholmen: Tsjernobylfortellinger

Ville ikke opp på scenen

Det var stor jubel da Maria Parr vant Brageprisen for barneboka Tonje Glimmerdal.

Maria Parr

Maria Parr med sin Bragestatuett for beste barne- og ungdomsbok.

Foto: Stian Lysberg Solum

– Sist satt jeg i salen og bad om at jeg ikke måtte vinne, for jeg ville ikke opp på scenen. Men i dag er det bare kjekt! Sa en glad vinner.

Andre nominerte i kategorien barne- og ungdomsbøker
Bjørn Sortland: Det hjertet husker
Annette Münch: Jenteloven
Lars Mæhle: Landet under isen

– Utmerket dokumentarlitteratur

Brageprisen i kategorien sakprosa går til Aftenposten-journalisten Kjetil S. Østli for hans debutbok Politi og røver. I over tre år fulgte han ranstiltalte Petter R. Hansen (pseudonym) og politispaneren Johnny Brenna tett. I tillegg til et dykk ned i en kriminell verden, problematiserer boken mannsrollen.

– Jeg holdt på å si «oi, den var tung», men da visste jeg at personene i boka mi, ville ha flira godt av meg, så «oi, den var lett», sa Østli da han mottok prisen.

Kjetil Stensvik Østli

«Oi, den var lett», sa Kjetil Østli da han mottok sin Bragestatuett.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

NRKs anmelder mente Politi og røver er «utmerket dokumentarlitteratur og en bok som kan leses med utbytte av de aller fleste».

Andre nominerte i kategorien sakprosa
Tore Rem: Sin egen herre. En biografi om Jens Bjørneboe
Helge Ryggvik: Til siste dråpe. Om oljens politiske økonomi
Helle Aarnes: Tyskerjentene. Historiene vi aldri ble fortalt

– Veldig stas

Bjørn Alex Herrman vant åpen klasse som i år tok for seg oversatt skjønnlitteratur. Herrman vant for sin oversettelse av Herman Melvilles klassiker Moby Dick.

Ifølge Herrman, som tidligere var leder for Norsk Oversetterforening, er det veldig stas å få prisen, for en bok som han har brukt sju år på å oversette.

Bjørn Alex Herrman

Bjørn Alex Herrman

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Andre nominerte i åpen klasse; oversatt skjønnlitteratur
Anna Gavalda, oversatt av Tove Bakke: Lykka er ein sjeldan fugl
Roberto Bolaño, oversatt av Kristina Solum: Ville detektiver
Attila Bartis, oversatt av Ingvild Holvik: Stillheten

Hederspris

Tor Åge Bringsværd ble tildelt hederspris til stående applaus.

– Det at en ikke finner ord, er ikke nødvendigvis språket sin feil, jeg har ikke ord for glad og rørt jeg er. Så det holder med et ord: Takk!

Tor Åge Bringsværd

Tor Åge Bringsværd debuterte som forfatter i 1967.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Årets hedersprisvinner har et av de mest omfangsrike forfatterskap i norsk litteratur. Gjennom flere tiår har vedkommende skrevet nyskapende romaner, noveller, krim, barnebøker, dramatikk og tv-serier.

Juryen i sin begrunnelse / NTB

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober