Knausgård selger godt på hjemmebane

"Min kamp"-bøkene til Karl Ove Knausgård selger meget godt i Arendal og forlaget er overrasket over at bøkene selger så godt i sørlandsbyen.

Karl Ove Knausgård

Arendalittene kaster seg over bøkene til Knausgård når de lanseres.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Det bor cirka 41 000 mennesker i Arendal, men likevel har folk i Arendal kjøpt like mange av Knausgårds bøker som folk i Trondheim og Kristiansand som har betydelig flere innbyggere, skriver Dagbladet.

En oversikt forlaget Oktober har laget for avisen viser at «Min kamp»-bøkene selger oppsiktsvekkende bra i Arendal i forhold til antallet innbyggere i byen.

Ikke uventet troner de mest folkerike områdene på topp.

Oslo, Bergen, Kristiansand, Trondheim og Arendal er de fem stedene i landet hvor bøkene selger best.

Spesielt godt i Arendal

– Det som er spesielt, er at det selges såpass mange bøker i Arendal. Grunnen må være at Knausgård har bodd der, og at mye av handlingen er lagt dit, sier markedssjef i Oktober, Elisabeth Steen, til Dagbladet.

Tilsammen har drøyt 41 000 arendalitter kjøpt nesten like mange bøker som innbyggerne i Trondheim og Kristiansand, med henholdsvis 171 000 og 81 000 innbyggere.

Føler seg forpliktet

Bokhandlere i Arendal bekrefter overfor avisen at lokalbefolkningen er gale etter Knausgård.

– Veldig mange fra Tromøya føler seg nærmest forpliktet til å lese bøkene. Mange kjenner noen som er omtalt, sier bokansvarlig hos Knut A. Høyer, Tina Brødholt.

Hun sier Knausgård-manien på Sørlandet har resultert i et helt nytt uttrykk.

– Det er blitt et nytt uttrykk å si at «jeg knauser». Det betyr at man leser Knausgård, sier hun.

Roar Gundersen som er markedsleder ved Norli Arendal, sier at det selges cirka 100 eksemplarer daglig når Knausgård lanserer en ny bok i "Min kamnp"-serien.

– Veldig mange her har vokst opp med ham, mens andre har hatt faren hans som lærer på skolen. Det blir nok solgt mange bøker på grunn av personlige relasjoner, sier han.

Hvem er hvem?

Gjenkjennelsesfaktoren skaper også mye debatt i sørlandsbyen.

– Hvis en person er anonymisert, spekuleres det mye over disken på hvem som er hvem i bøkene, sier Gundersen.