– Alt har vært ute av mine hender

Knausgårds ekskone, Tonje Aursland, forteller om hvordan hun har opplevd året med utgivelsen av «Min kamp». I radiodokumentaren reiser hun for å møte ham og konfrontere ham i et intervju.

Karl Ove Knausgård m/Tonje Aursland innfeldt

Hør i Nett-TV: Tonjes versjon - ein radiodokumentar om å bli ufrivillig romanfigur

Med mikrofonen tett inntil kroppen, formidler Tonje Aursland, tidligere gift med Karl Ove Knausgård, sin historie. Vi får være med henne når hun leser utkastet til «Min kamp - femte bok».

Klokka er tre og jeg har ligget våken i hele natt og lest manus. Jeg synes det var like vakkert som jeg husker det. Jeg leste boka og skrattlo for meg selv, og husket tilbake på den gangen det var fint…, akkurat nå klarer jeg ikke å reflektere over at dette skal ut i verden og hva slags konsekvenser det vil få, forteller hun.

Er forsvarsløs overfor et kunstverk

I Tonjes versjon - ein radiodokumentar om å bli ufrivillig romanfigur svarer Karl Ove Knausgårds ekskone på forfatterens kritikerroste og omstridte prosjekt - «Min kamp». I bøkene skilder han livet sitt i detalj, og Tonje er er en av de sentrale skikkelsene som får livet sitt brettet ut gjennom hans blikk på det hele.

Alt har vært ute av mine hender, sier hun.

Uavhengig av om det er en forferdelig eller flott historie, for det er begge deler, slik jeg ser det, så er det ditt blikk, sier hun til ham i dokumentaren.

I dokumentaren følger vi henne mens nye bind av romanen er underveis. Vi hører henne le, gråte, være opprørt, grue seg og være nervøs, og til slutt oppsøke eksmannen og forfatteren, som på et vis har tatt kontroll over hennes historie ved å eksponere den for offentligheten.

Det er Karl Oves versjon som kommer til å bli den sanne, og den som blir stående (.... )Den blir på en måte helt uangripelig. Da argumenterer du ikke bare mot personen, men også mot kunstverket i seg selv og det er jo helt uhørt, sier hun.

Karl Ove Knausgård

Medieoppmerksomheten rundt Karl Ove Knausgårds romanutgivelse 'Min kamp' i seks bind, har vært enorm.

Foto: Vegar Erstad / NRK

– Dette er min vei ut

I løpet av året som er gått, mens den enorme oppmerksomheten rundt eksmannens roman i seks bind, «Min kamp», bygget seg opp, har Tonje Aursland forholdt seg taus. Men nå vil hun fortelle sin versjon.

– Jeg er allerede fanget av dette, og hvis jeg forteller om det, blir jeg fanget på nytt, men dette er på en måte min vei ut, sier hun i radiodokumentaren som slippes i dag.

Ville ikke være «bitter ekskone»

Telefonen har ringt ustoppelig og e-postkassen dynges ned av meldinger hver gang en ny utgivelse av et bind i Knausgårds romanprosjekt er på gang. Alle vil vite hvordan Knausgårds ekskone takler det han skriver.

Tonje valgte å ikke si noe, fordi hun vet hvor stor faren er for at hun blir betraktet som et offer eller som bitter. Er det noe hun ikke ønsker, så er det akkurat dette: Å stå fram som bitter ekskone, sier hun.

– Jeg er bare et vanlig menneske som elsket en mann som skrev, veldig høyt. Og jeg tenker at det i seg selv er mitt og ingen andres, sier Tonje Aursland til journalist Kari Hesthamar i dokumentaren.

Vendepuntet kom med andre bok

Hun forteller at hun kom til et vendepunkt da hun leste «Min kamp» – andre bok.

Etter at Karl Ove Knausgård sa at hun kanskje ikke burde lese andre bok fordi den kunne være sårende for henne, bestemte hun seg først for ikke å gjøre det, men ombestemte seg:

– I den boka får jeg lese en hel del ting som skjedde mens vi var gift, og som jeg ikke har fått vite før det kom på trykk , sier hun.

– Jeg vil at han skal se meg i øynene

Tonje Aursland er utdannet radiojournalist, jobbet tidligere i NRK og nå i Bergens Tidende.

For å svare på eksmannens kunstprosjekt, tar hun i bruk sitt eget redskap, radiojournalistikken. På den måten tar hun tilbake kontrollen over sin egen historie.

Karl Ove Knausgård medvirker også i dokumentaren. Han leser utdrag fra intense partier i romanen som har gjort inntrykk på Tonje. Til slutt oppsøker hun ham for å konfrontere ham direkte med hvordan prosjektet hans har virket.

– Jeg vil se ham i øynene. Jeg vil at han skal se meg i øynene, forteller hun på vei til Voss, der han sitter og skriver på siste bind av Min kamp - sjette bok.

Hør Tonjes versjon - ein radiodokumentar om å bli ufrivillig romanfigur i Nett-TV. Den er laget i samarbeid med Kari Hesthamar, NRK Radiodokumentaren.

Kulturstrøm

  • Første kulturmillionene er på vei

    Onsdag ble de første søknadene til Kulturrådets stimulusordning godkjent, og 42 millioner kroner er nå på vei ut. Kulturrådet har ferdigbehandlet 21 av totalt de 120 søknadene som er kommet inn siden fredag 23. oktober.

  • NTNU-ansatt vant fram i klagesak

    Pressens faglige utvalg (PFU) har konkludert med at nyhetsnettstedet Filter Nyheter brøt god presseskikk i to saker om NTNU-ansatte Øyvind Eikrem. NRK omtalte også den første saken fra nettstedet, samt klagen hans.

    Øyvind Eikrem foran NTNU
    Foto: Stein Lorentzen / NRK