Hopp til innhold
Tittel Bokbrevet. Illustrasjon av en dame som ligner på Siss Vik. Til høyre er det en stabel med tre bøker der det ligger en katt på.

Litteraturnyheter

 • Ingvar Ambjørnsen tildelt hedersprisen under Bragepris-utdelingen

  Forfatter Ingvar Ambjørnsen er tildelt Brages Hederspris.

  På grunn av svekket helse var det kona til Ambjørnsen, Gabriele Haefs, som hadde reist fra parets hjem i Hamburg for å ta imot hedersprisen på vegne av Ambjørnsen. De to har bodd sammen i Tyskland siden 1985.

  «Merkelapper som solidaritet, sårbarhet, motkultur, ensomhet, systemkritikk og fordomsfrihet kommer man ikke utenom i beskrivelsen av forfatterens litterære produksjon», skriver juryen.

  «Gjennom et langt forfatterliv har det blitt et rikt og mangslungent forfatterskap med en rekke suksessutgivelser for barn, ungdom og voksne lesere. Forfatteren er kanskje mest kjent for sine ikoniske romaner, flere av dem dramatisert og filmatisert, men har også vist seg som en fremragende essayist og kan trygt plasseres i det øvre sjikt av norsk samtidslitteraturs novellekunst.

  Vedkommende har også vunnet det meste som er å vinne av norske litteraturpriser, inkludert (selveste) Brageprisen i 1995.

  Brages hederspris 2023 tildeles en av våre aller mest markante forfattere som i snart 50 år har bidratt til leselyst og leseglede i hele den norske befolkningen: Gratulerer, Ingvar Ambjørnsen», skriver Brageprisen.

  Les mer om alle vinnerne her.

  Brages Heder ble tildelt Ingvar Ambjørnsen. Hans kone Gabriele Haefs mottok prisen.
  Foto: Frederik Ringnes / NTB
 • Maria Parr får Brageprisen for «Oskar og eg»

  Brageprisen ble torsdag delt ut på Vulkan arena i Oslo, og kulturminister Lubna Jaffery (Ap) overrakte kveldens priser. I kategorien for barne- og ungdomsbøker var det Maria Parr som vant for skildringen av livet som storesøster, skriver NTB.

  Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
  Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad