Hopp til innhold
Anmeldelse

Mektig bilfest i Mexico

«Forza Horizon 5» er en uhøytidelig, morsom og herlig engasjerende bilfest som virkelig lyser opp i høstmørket.

Forza Horizon 5
Foto: PLAYGROUND GAMES/XBOX GAME STUDIOS
Terningkast 5 Spill

«Forza Horizon 5»

Bilspill, 3+

Xbox Game Studios

PC og Xbox Series X/S fra 8. november

Vi har vært i Colorado, i det sydlige Frankrike og det nordlige Italia, i Australia og i Storbritannia.

I «Forza Horizon 5» skal vi «færra til Mexico». Det er duket for den mest heftige festivalen i seriens historie.

Her får du et enormt kart du kan utforske helt fritt. Fra kaktus-ørken til en aktiv vulkan. Fra frodig jungel til skarpe fjell. Fra slake strender til koselige småbyer.

Og det ser bare så ufattelig lekkert ut.

Forza Horizon 5

AKTIV VULKAN: «Forza Horizon 5» byr på mange spektakulære steder å besøke – en aktiv vulkan, for eksempel.

Foto: PLAYGROUND GAMES/XBOX GAME STUDIOS

Bilglede i sentrum

Jeg mistenker at koronatiden har innvirkning på akkurat dette. Jeg har knapt vært ute av Oslo det siste halvannet året. Gleden over å suse rundt i denne bilfornøyelsespark-versjonen av et solrikt, fargesprakende Mexico er bortimot eksplosiv.

Det er bilglede som står i sentrum i hele denne serien og den gleden skrus opp et solid hakk i «Forza Horizon 5». Du ønskes velkommen av en absurd mengde forskjellige racing-opplevelser, og kan velge og vrake fritt i denne eksotiske bufféen.

Gateracing i superbiler, gjørmebataljer i jungelen, utforsking av indianer-ruiner, intense løp på godt over 20 minutter som tar deg på kryss og tvers av hele kartet, dragracing, kappkjøring med et fly, stuntracing og baneløp. På egen hånd eller sammen med venner.

Dette er bare noe av det du kan bedrive tiden med i «Forza Horizon 5», og den enorme variasjonen holder spillgleden konstant på topp. Det er ikke kjedelig ett sekund.

Vanvittig vakkert

Har du vært borti et av de tidligere spillene i serien, er nok ikke noe av dette en overraskelse. Playground Games holder seg tett til formelen fra forgjengerne, med utgangspunkt i at dette skal være den gærne fetteren til den mer seriøse, alvorlige «Forza Motorsport»-serien.

Det er trolig heller ingen overraskelse at bil- og veifølelsen er så bra den kan få blitt i bilspill, uansett om det er en beskjeden sedan eller en hissig Ferrari du setter deg bak rattet i.

For min egen del, har det utpekt seg to klare favoritter så langt. En råtass av en Mustang Shelby GT50, som bestandig er den første bilen jeg kjøper i denne typen spill. Og en helt nydelig Warthog fra «Halo»-serien.

Forza Horizon 5

FAVORITTBILEN: Amerikanske muskelbiler er alltid en favoritt i bilspill. Mustang Shelby GT50 er en fryd å kjøre i «Forza Horizon 5».

Foto: PLAYGROUND GAMES/XBOX GAME STUDIOS

Men selv om både oppbyggingen og bilfølelsen er veldig gjenkjennelig, er det opplagt at utviklerne fremdeles storkoser seg på jobb.

Du ser det i den ekstremt detaljerte og vanvittig vakre versjonen av Mexico de har skapt, du ser det i den ene flotte utfordringen etter den andre og du ser det i de herlige, virtuelle versjonene av biler fra både virkeligheten og andre spill.

Forza Horizon 5

INTENS RACING: Racing mot andre biler, enten datastyrte eller i flerspiller, er naturligvis hjertet også i «Forza Horizon 5».

Forza Horizon 5

KJENT DONING: Warthog fra «Halo»-serien dukker også opp i butikken i «Forza Horizon 5».

Forza Horizon 5

INNLEVELSE: Bilspill handler i stor grad om innlevelse og følelsen av å faktisk kjøre bil. Da hjelper det med denne synsvinkelen, men man kan også velge å se bilen fra utsiden når man kjører.

Forza Horizon 5

DETALJRIKT: Også innsiden av de mange bilene i «Forza Horizon 5» er gjenskapt i detalj.

Forza Horizon 5

FERIEFØLELSE: «Forza Horizon 5» gir deg følelsen av å reise på en eksotisk ferie.

Seriens beste spill?

«Forza Horizon 5» er en virtuell og interaktiv festival i ordets rette forstand. Det handler om å senke skuldrene, om flotte naturopplevelser og om intens bilglede.

Som et produkt av tiden vi lever i, handler det også i aller høyeste grad om deilig virkelighetsflukt. Det er ekstra viktig at «Forza Horizon 5» vekker fest- og reiseglede denne gangen, og der innfrir virkelig spillet.

På alt dette scorer dette femte spillet i en ellers glimrende serie såpass høyt at det trolig er snakk om seriens beste spill til nå.

NRK har fått tilsendt en kode fra Microsoft for å kunne teste spillet før det blir allment tilgjengelig den 8. november.

Heisann!

Jeg er frilanser og skriver om spill for NRK. Til daglig jobber jeg i Level Up Norge. Om du vil lese mer om spill med skrekkelementer, kan jeg anbefale mine anmeldelser av spillene «The Last of Us Part I», «A Plague Tale: Requiem» og «The Quarry».

Alle anmeldelser og anbefalinger fra NRK finner du på nrk.no/anmeldelser.

Anbefalt videre: