Hopp til innhold

Eksperter tror Fifa ville tapt regnbue-sak: – Kan ikke huske lignende

Tyskland har varslet rettslige skritt mot Fifa etter regnbue-nei. Tidligere Cas-dommer Bård Racin Meltvedt mener tyskerne har en god sak.

Neuer, Infantino

NEDTUR FOR FIFA: Det tyske fotballforbundet vil vinne sin sak i idrettens voldgiftsrett (Cas) mot Fifa og president Gianni Infantino. Til høyre er Tyskland-kaptein Manuel Neuer med et regnbuearmbind før VM.

Foto: AFP

– Jeg kan ikke huske lignende eksempler som dette. Avgjørelsen er klønete og opprørerende fra Fifa, sier Bård Racin Meltvedt til NRK.

Han er advokat og var Cas-dommer i åtte år frem til 2010. Han har blant annet vært til stede som Cas-representant under fotball-EM.

Bård Racin Meltvedt

REAGERER: Tidligere CAS-dommer Bård Racin Meltvedt på Fifas regnbue-avgjørelse.

Foto: NRK

Meltvedt forteller at de fleste saker som når Idrettens voldgiftsrett (Cas), knyttes til sportslige problemstillinger. Han mener derfor at Tyskland-saken skiller seg spesielt ut i historien.

– Her blir jo retten bedt om å ta stilling til en idrettspolitisk ytring foretatt i et mesterskap med tilhørende sanksjoner, sier han.

Tror Fifa vil tape

Det var den tyske storavisen Bild som meldte at Tyskland vil ta Fifa til idrettens voldgiftsrett. Det vil de etter at Fifa truet med sportslig straff dersom kapteiner brukte regnbue-armbind under kampene i VM.

Før Tysklands første VM-kamp mot Japan sa det tyske landslaget tydelig ifra om hva de mente om Fifas nei til regnbue-armbind:

– Fifa har stoppet oss fra å vise et symbol på mangfold og menneskerettigheter. De har gjort det samtidig som de truer oss med sportslige sanksjoner, uten å spesifisere dem, sa Steffen Simon i det tyske fotballforbundet.

Ifølge Bild ønsker det tyske forbundet en hurtigbehandling av saken, slik at en første avgjørelse kan bli tatt innen 48 timer.

– Det er et naturlig skritt for det tyske fotballforbundet å gjøre. Ut fra min kjennskap til dommere i Cas, altså tidligere kolleger av meg, vil mange ha stor sympati for Tysklands beslutning om å ta dette inn, sier Meltvedt.

Til NRK sier NFF-president Lise Klaveness at alle land som ble nektet å bruke «One love»-armbindet vurderer det rettslige grunnlaget for nektelsen.

– De vurderer Fifas anledning til å true med og nevne sportslige sanksjoner som gule kort og utestengelse. Så vidt jeg vet så er det ingen sak som er meldt inn til Cas. Norge er jo ikke med i VM, så vi er observatører i dette, sier Klaveness.

one-love-kapteinsbind

NRK har vært i kontakt med Cas onsdag formiddag. De opplyser at de fortsatt ikke har mottatt en anke fra Tyskland. Samtidig bekrefter de at de har et panel på plass i Qatar, som er klare for å behandle en slik klage i løpet av 48 timer.

– Hvis du hadde vært dommer i denne saken, hva hadde avgjørelsen vært?

– Da tror jeg at avgjørelsen hadde vært at Fifa skulle holdt seg unna dette og akseptere at nasjoner, som deltar i et VM med såpass totalitær og udemokratiske prinsipper, vil foreta denne type politiske ytringer, sier Meltvedt, som tror samme avgjørelse blir besluttet i Cas-domstolen.

– Her blir tro og håp det samme for meg. Jeg håper at Cas vil stemme for Tyskland, og pålegge Fifa å heve den sanksjonen de har gjort av sportslig karakter, sier han.

– Skandale hvis Tyskland ikke vinner

Rent praktisk vil en eventuelt sak foregå ved at Tyskland sender inn sin begjæring til Cas. Da blir dommere innkalt og forelagt saken. Presidenten i Cas velger dommerne, som videre vil ta en avgjørelse.

– Det er klart at hvis du har et domsmedlem fra et arabisk land, så vil vedkommende stemme mot at det ikke er noen brudd på Fifas reglement. Men hvis du har en dommer fra vestlig demokratisk kultur, vil de stemme for at dette er et brudd, sier Meltvedt.

NRK har spurt Cas hvilke dommere som er til stede i Doha, men voldgiftsretten har foreløpig ikke svart.

På en pressekonferanse onsdag gikk det danske fotballforbundet knallhardt ut mot Fifa, og bekreftet samtidig at Tyskland er i gang med en juridisk undersøkelse.

Meltvedt tror dette betyr at Tyskland tar saken til Cas og venter en hurtig avgjørelse.

Den nå pensjonerte idrettsjuristen Gunnar-Martin Kjenner er ikke i tvil om at det tyske fotballforbundet har en god sak.

– Det er snakk om universale rettigheter og at man ikke kan få lov til å markere det jeg kaller universale rettigheter synes jeg er ... Jeg vil nesten si det er en skandale hvis Tyskland ikke vinner, sier han til NRK.

Gunnar Martin Kjenner

IKKE I TVIL: Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Fifa vil helt åpenbart argumentere med sine egne lover og regler, men det er slik at idretten ikke lever i sin egen verden. Den er som alle andre organisasjoner og land underlagt de overordnede reglene. Det er ikke noe unntak selv om man er stor, rik og verdensomfattende, sier Kjenner.

Hvis Fifa taper en sak mot det tyske fotballforbundet, vil de ikke bli ilagt noen form for straff eller sanksjoner, ifølge Meltvedt. Fifas beslutning om å nekte landene å bruke regnbue-armbind vil imidlertid ikke lenger være bindene.

Landene kan dermed gjøre det de selv synes er forsvarlig og rimelig.

– Fifa kan eventuelt anke avgjørelsen, men det er utrolig lite sannsynlig at det vil finne sted, sier tidligere Cas-dommer Meltvedt.

Sportsnyheter

Ronaldo benk

Ronaldo slaktes av egen trener etter disse bildene

Cristiano Ronaldo har blitt byttet ut i alle tre VM-kampene til Portugal. Bilder fra benken får Portugals trener til å se rødt.

Siste nytt

 • IOC utsetter valget av vertsby for vinter-OL 2030

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) har bestemt seg for å utsette tildelingen av vinter-OL i 2030. Årsaken er klimaendringene.

  IOC uttalte tirsdag at vertskommisjonen trenger mer tid for å vurdere situasjonen. Det vil derfor ikke bli valgt noen OL-vert for vinterlekene i 2030 under den planlagte IOC-kongressen i 2023.

  I en pressemelding fra IOC het det at kommisjonens rapport til IOC-styret hadde ført til en bredere diskusjon rundt klimaendringer og bærekraftige vinteridrett og framtidige muligheter og utfordringer.

  – Etter anbefalingen fra kommisjonen har IOC-styret bestemt å gi kommisjonen mere tid for å se nærmere på disse faktorene for å gi muligheten til å ta de best mulige avgjørelsene om framtidige tildelinger.

  Ifølge IOC har tre interesserte byer fått beskjed om utsettelsen. Det skal være Salt Lake City, Sapporo og Vancouver. Alle byene har tidligere hatt vinter-OL.

  Vinter-OL i 2026 skal gå i italienske Milano/Cortina d'Ampezzo. (NTB)

  Switzerland International Olympic Committee
  Foto: Denis Balibouse / AP
 • Klæbo må stå over verdenscuphelgen på Beitostølen

  Johannes Høsflot Klæbo sliter fremdeles med en forkjølelse og står nå over verdenscuphelgen på Beitostølen.

  Det kommer frem av en pressemelding sendt ut tirsdag ettermiddag.

  Klæbo sto over både 10 og 20-kilometeren på Lillehammer forrige uke, henholdsvis på fredag og søndag. Han gikk imidlertid sprinten på lørdag, hvor han vant.

  – Nå må jeg bli frisk. Jeg reiser fra Trondheim til Davos når forkjølelsen har gitt seg. Det er klart at dette er kjedelig. Jeg skulle så gjerne ha vært i god form samt gått renn på Beitostølen. Dessverre er ikke situasjonen slik. Akkurat nå vet jeg ikke når ferden går videre til nye høydedøgn, sier Klæbo i pressemeldingen.

  Langrennsløperen har de siste dagene oppholdt seg på Skeikampen, men drar nå hjem igjen til Trondheim på onsdag.

  Klæbo sier at han fremdeles planlegger å gå verdenscuphelgen i Davos (17. og 18. desember), og deretter gå Tour de Ski, som starter 31. desember.

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Eto'o legger seg flat etter å ha sparket til mann

  Den kamerunske fotballprofilen Samuel Etoö ble i etterkant av kampen mellom Brasil og Sør-Korea mandag kveld filmet på vei ut fra stadion.

  Der var det flere personer som gikk tett oppi den tidligere Barcelona-spilleren, og etter hvert tente Eto'o til mot en mann. Flere personer kom til og skilte de fra hverandre, men Eto'o kom seg fri og sparket mannen, slik at han falt i bakken.

  Tirsdag ettermiddag kom beklagelsen fra Eto'o.

  – Jeg ønsker å beklage for at jeg mistet besinnelsen, og reagerte på en måte som ikke samsvarer med min personlighet. Jeg beklager til offenligheten for denne uheldige hendelsen, skriver Eto'o på Twitter.

  Der skriver han også at personen han sparket trolig var en fotballfan fra Algerie. I mars kvalifiserte Kamerun seg til VM på bekostning av Algerie, etter en scoring på overtid i andre ekstraomgang. Fotballforbundet i Algerie sendte inn en klage til Fifa på grunn av dømmingen i kampen.

  Eto'o, som nå er Kameruns fotballpresident, forteller at han siden kampen i mars har blitt møtt med mange fornæmelser og anklager fra algeriske supportere.

  Samuel Eto'o
  Foto: Ivan Sekretarev / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste