Hopp til innhold

Tyskland markerte mot Fifa: – Samme som å nekte oss en stemme

Det tyske landslaget viste sin tydelige misnøye på lagbildet før Japan-kampen. For lite, mener Bild, mens norske eksperter tror flere nå vil følge etter.

– Med kapteinsbindet, så ønsket vi å sette et eksempel for verdiene som vi følger på landslaget: Mangfold og gjensidig respekt. Sammen med andre nasjoner ønsket vi å få stemmen vår hørt, skriver det tyske fotballforbundet på Twitter, og fortsetter:

– Det handlet ikke om å komme med en politisk beskjed. Menneskerettigheter er ikke noe som kan forhandles om. Det er noe som burde bli tatt som en selvfølge, men det er fremdeles ikke tilfellet. Det er derfor denne meldingen er så viktig for oss.

– Å nekte oss å bruke kapteinsbindet er det samme som å nekte oss en stemme. Vi står ved vår posisjon, skriver forbundet.

Den tyske landslagstreneren Hans Flick sier følgende om markeringen:

– Det var en beskjed vi ønsket å sende. Vi ønsket å få frem beskjeden om at Fifa har brakt oss til taushet, sier han på pressekonferansen.

– Vi ble nektet å bruke armbindene, men de kunne ikke nekte oss å holde oss for munn, og vi ville vise hvilke verdier vi står for, sier Tysklands Jonas Hofmann, som ble byttet inn i den andre omgangen, til NRK.

Neuer Sko

SKO: Manuel Neuer hadde disse skoene på under onsdagens kamp.

Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters

Flere av de tyske spillerne har også sko med regnbuefarger, men det er sko som også er brukt tidligere.

I selve kampen tok Tyskland ledelsen etter 33 minutters spill, med i andre omgang snudde Japan til 2–1 og vant kampen på overraskende vis.

Flick ønsker ikke å bruke markeringen som en forklaring for tapet:

– Vi leter ikke unnskyldninger. Det blir for enkelt. Japan har et sterkt lag og de viste styrken sin i dag, sier Flick.

Hoffmann svarer slik på hvordan debatten de siste dagene har påvirket dem:

– Det er et daglig tema, vi blir konfrontert med det over alt. På et tidspunkt må vi gire om å konsentrere oss om fotball. Det er derfor vi er her, fordi vi vil spille fotball og leve ut våre drømmer, sier han.

Tysk storavis: – For lite

De siste dagene har det vært stor debatt rundt bruk av regnbuefarget kapteinsbind i fotball-VM. Syv europeiske land hadde planlagt å spille med armbindene, med teksten «OneLove».

Like før Englands kamp på mandag gjorde imidlertid Fifa det klart at det ville bli straffet med minimum et gult kort, og potensielt også karantene i én eller flere kamper.

Tyskland var én av nasjonene som skulle spille med regnbue-kapteinsbind, og før deres kamp mot Japan onsdag stilte de alle de elleve spillerne opp med hånden foran munnen.

– Munn lukket i stedet for åpen munn. Dette er for lite, skriver den tyske storavisen Bild om markeringen.

Tyskland

MARKERTE: Det tyske landslaget stilte seg opp slik på lagbildet.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener det hele var en elegant protest.

– Dette var en meget elegant protest av Tyskland. Selvfølgelig veldig viktig og ren latterliggjøring av Fifa og deres restriksjoner på bruk av båndene. Dette viser at det ikke så enkelt å begrense vår ytringsfrihet som de åpenbart håper det kan være, sier Saltvedt.

– Fifa har satt seg i en situasjon hvor dette får enda mer oppmerksomhet. Tyskerne har allerede nå demonstrert og jeg tror flere vil slenge seg på. I Tyskland sin neste kamp mot Spania, er jeg hundre prosent sikker på at Manuel Neuer kommer til å stå med OneLove-armbindet.

– Nå begynner ballen å rulle

Også NRKs fotballekspert Andrine Hegerberg tror dette kan være starten på flere markeringer.

– Nå begynner ballen å rulle. Det er ikke bare spillere, men andre også. Det er så galskap til et nytt nivå, så spillerne er mer frittalende enn før. Du blir satt til veggs om du ikke sier noe. De holder ikke så mye tilbake lenger, sier Hegerberg.

– Fifa har gjort det vanskelig for seg selv. Det er viktig at dette fortsetter etter mesterskapet også. Men man ser at spillerne har helt annen tilnærming til å snakke om den typen problematikk nå, sier Hegerberg.

one-love-kapteinsbind

– Denne markeringen viser at dette kan bli ett av de viktigste VM-ene noensinne. Fordi den evige diskusjonen om fotball og politikk skal blandes viskes ut for hver kamp som spilles. Når spillere som skal spille sin første VM-kamp går så hardt ut da er vi der vi bør være. Spillerne sier fra på sin måte. Det er fantastisk at det har blitt sånn, sier NRKs fotballekspert Tete Lidbom.

NRK har spurt Fifa om en kommentar til Tysklands markering, men har foreløpig ikke fått svar.

I forkant av kampen ble det spekulert om den tyske kapteinen Manuel Neuer ville spille med regnbuebindet, og bildene fra kampen viser at assistentdommeren før kampstart var borte hos Neuer for å sjekke om kapteinen brukte regnbue-bindet.

Neuer

SJEKK: Det ble sjekket om Manuel Neuer brukte OneLove-kapteinsbindet før start.

Foto: INA FASSBENDER / AFP

Den tyske dagligvarekjeden Rewe trakk seg tirsdag som sponsor for det tyske landslaget etter at det ble kjent at de ikke ville bruke OneLove-kapteinsbindet.

Senere tirsdag ble det meldt at det tyske forbundet ønsket å ta saken til idrettens voldgiftstrett (CAS).

På tribunen er den tyske innenriksministeren, Nancy Faeser, avbildet med OneLove-armbindet, side om side ved Fifa-president Gianni Infantino.

Infantino Faeser

PÅ TRIBUNEN: Den tyske innenriksministeren Nancy Faeser hadde tatt på seg OneLove-armbindet.

Foto: LEE SMITH / Reuters

Siste nytt

 • Stjernedommere dømmer VM-kvartfinalene

  Fifa annonserte sent onsdag kveld dommerne for de to første kvartfinalene i VM. Det er to av verdens mest kjente dommere som får ansvaret.

  Spanske Mateu Lahoz leder oppgjøret mellom Nederland og Argentina, mens Premier League-dommer Michael Oliver har ansvaret for kampen mellom Kroatia og Brasil.

  Disse to kampene spilles fredag. Kroatia-Brasil starter klokken 16.00 og sendes på TV 2.

  Nederland - Argentina vises på NRK 1 klokken 20.00 samme dag.

  Fotball, Nations League: Norge-Serbia (0-2)
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Qatar langt unna eget besøksmål under VM

  Qatar er langt unna å nå målet om 1,2 millioner besøkende under fotball-VM. Og nå har de fleste fotballfans allerede reist hjem.

  Tallene framkommer i en oversikt fra komiteen som har planlagt fotball-VM i Golf-staten, skriver Reuters.

  Det gjenstår fortsatt åtte kamper i VM, og det kommer nye tilreisende fra landene som har kvalifisert seg for kvartfinalene, ifølge komiteen.

  Men i løpet av de første to ukene av mesterskapet har myndighetene i Qatar registrert 765.000 besøkende, mens målsettingen for hele VM-perioden er 1,2 millioner. Flest tilreisende var det naturlig nok under gruppespillet, der 32 land deltok. (NTB)

  WCup Qatar Soccer
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Avis: England tror på Sterling-retur før kvartfinalen

  Ifølge den britiske avisen The Telegraph skal England ha troen på at Raheem Sterling returnerer til Qatar. De håper nå at han skal være tilgjengelig til lørdagens kvartfinale mot Frankrike.

  Chelsea-vingen sto over åttedelsfinalen mot Senegal etter et væpnet innbrudd i hjemmet hans i London.

  Sterlings familie skal ha vært hjemme da innbruddet skjedde. 28-åringen har en samboer og tre barn.

  – Han skal fly hjem og åpenbart er familien det viktigste i sånne øyeblikk, sa England-trener Gareth Southgate om Sterling.

  Siden har det blitt rapportert at Sterling ville returnere til Qatar så lenge omstendighetene var riktige, og nå skal England-leiren ifølge The Telegraph være optimistiske.

  Kvartfinalen mellom England og Frankrike sparkes i gang klokken 20.00 lørdag kveld.

  Raheem Sterling
  Foto: Abbie Parr / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste