Hopp til innhold

Norges Qatar-markering går verden rundt: – Ikke vi alene som skal bære det

Den norske markeringen mot menneskerettighetssituasjonen i Qatar får internasjonal oppmerksomhet. Samtidig tviler kritiker på at markeringen vil føre til endringer. Fifa gir kun et kort svar på den norske markeringen.

MENNESKERETTIGHETER: Norge hadde t-skjorter med påskriften HUMAN RIGHTS on and off the pitch.

– For meg henger idrett og politikk sammen. Noen kan si «dessverre», men det gjør det. Vi er i en posisjon til å gjøre noe, legge frem vårt budskap, men så er det ikke vi alene som skal bære det, sier Ståle Solbakken på pressekonferansen etter kampen.

Markeringen det norske landslaget kom med, var hvite t-skjorter med påskriften «HUMAN RIGHTS on and off the pitch».

Markeringen var en protest mot menneskerettighetsbrudd under bygging av VM-annleggene i Qatar. Det norske landslaget ønsker at det internasjonale fotballforbundet skal gjøre mer.

NRK har sendt flere spørsmål til Fifa om markeringen. I en mail onsdag kveld, svarer mediavdelingen kort:

– Fifa tror på ytringsfrihet og at kraften i fotball kan føre til positive endringer.

Torsdag fulgte Fifa opp med følgende svar i en epost til NRK:

– Ingen disiplinærprosesser vil bli igangsatt av Fifa i denne saken.

 • Se video av markeringen øverst i saken.

Går verden rundt

Protesten har allerede skapt overskrifter i flere internasjonale medier.

Både The Guardian, som for noen uker siden avslørte at 6500 personer har mistet livet under utbyggingen i Qatar, og BBC har skrevet om den norske markeringen. Det samme har SVT, og France24, for å nevne noen.

The Guardian

INTERNASJONALT: The Guardian, som har avslørt flere kritikkverdige forhold i Qatar, har slått opp Norges protest.

Foto: Skjermdump fra The Guardian

– Jeg er opptatt av at mine spillere ikke skal bære en hel byrde. De har frontet noe i dag som jeg synes er flott, og det skal de ha annerkjennelse for, og så må vi jobbe videre, sier Solbakken.

– Blir det en ny markering mot Tyrkia?

– Det skal du ikke se bort fra.

Haaland-protest

Samtlige spillere varmet opp med t-skjortene.

Foto: JON NAZCA / Reuters

– Blir det da en ny markering eller den samme?

– Det får vi se på, sier Solbakken.

Til Aftonbladet sier den svenske landslagssjefen, Janne Andersson, at ikke fotballen ene og alene kan stå for motstand mot Qatar. Samtidig har han respekt for hva det norske landslaget gjør.

– Jeg tror det er veldig vanskelig å stoppe et VM i Qatar nå. Vi får akseptere at det er som det er og fortsette å belyse hvordan det er i Qatar. Jeg syns forbundet (det svenske, journ. anm.) har gjort det bra. Norge har gjort et annet valg, sier Andersson.

Fotballpresident Terje Svendsen tror dette vil skape internasjonal oppmerksomhet.

– Jeg er sikker på at det blir registrert i den store fotballfamilien det landslaget gjorde i kveld. Jeg syns jo det er et godt og fint initiativ som viser et engasjement. Vi har en landslagsledelse og spillergruppe som tar standpunkt. De viser at de bryr seg om situasjonen, sier Svendsen.

– Tror ikke Fifa bryr seg

Gjert Moldestad er ikke enig med fotballpresidenten. Moldestad har vært en av de sterkeste stemmene for en boikott av mesterskapet. Onsdag så han spillernes markering før han slo av TV-en. Han ønsker ikke å se et sekund av VM-kvalifiseringen.

Gjert Moldestad

TALSMANN: Gjert Moldestad i Norsk Supporterallianse.

Foto: Privat

– Det er prisverdig at spillerne vil markere seg mot menneskerettighetsbruddene som har skjedd i Qatar. De har en sterk stemme, men jeg tror dessverre dette ikke vil ha noen særlig effekt. Jeg tror hverken myndighetene i Qatar eller et korrupt Fifa bryr seg om en sånn markering, sier Moldestad.

– Hvilke forventninger hadde du til markeringen?

– Jeg vet at Fifa har strenge regler for hva som er lov og ikke i forbindelse med kamp, og det er viktig å få frem at det er prisverdig at spillerne markerer. Det er ikke deres jobb å ta tak i dette. Dette handler mer om hva vi som fotballnasjon skal stå for. Derfor mener jeg at en boikott er det riktige å gjøre. Det handler om hva som skjer i Qatar i fotballens navn, sier Moldestad.

Også Amnesty Norge er fornøyd med markeringen. på Twitter skriver de at kvalifiseringen er en utmerket mulighet til å sette søkelys på utfordringene i Qatar. De oppfordrer flere land til å gjøre som Norge.

Laster Twitter-innhold

Forventer ikke sanksjoner

Pål Bjerketvedt

GENERALSEKRETÆR: Pål Bjerketvedt i Fotballforbundet.

Foto: NRK

NRK snakket med generalsekretær Pål Bjerketvedt tidligere onsdag. Han visste ikke nøyaktig hva som skulle skje, men hadde fått et innblikk i hva slags markering landslaget hadde planlagt. Han frykter ikke noen konsekvenser eller sanksjoner fra Fifa.

– Jeg er helt rolig på det. Det må være takhøyde for markeringer som dette. Jeg tror ikke det vil føre til sanksjoner, men hvis det gjør det, så får vi ta det når det eventuelt kommer, sa Bjerketvedt.

Fifa-regelverket er nemlig strengt når det kommer til politiske markeringer. Jusprofessor Geir Woxholth mente markeringen under oppvarmingen var innenfor regelverket.

Jusprofessor Geir Woxholth

PROFESSOR: Geir Woxholth er jurist og professor. Han har blant annet idrettsjuss som sitt spesialfelt.

– Det er veldig vanskelig å anse dette som en politisk «demonstrasjon» når disse rettighetene er gjort til en del av Fifas egne sentrale målsettinger. Det som kan provosere Fifa er at dette indirekte rammer Fifa, altså ikke bare menneskerettighetene i Qatar. Det burde ikke være noen avgjørende forskjell, fordi budskapet er rettet mot menneskerettigheter, som bør være upolitisk, sier Woxholth til NRK.

Han mener at dette foreløpig er en smart markering hvor man setter søkelys mot en problematikk uten å være mer direkte enn nødvendig.

– Jeg synes at det var en sivilisert markering som spilte på assosiasjoner uten å legge opp til noen direkte kritikk av Fifa, sier Woxholth.

Siste nytt

 • Ruud feide Paire av grusen i Genève

  Casper Ruud slo Benoît Paire effektivt 6-3, 6-1 og avanserte til kvartfinalen i ATP 250-turneringen i Genève.

  Der skal han møte den useedede australieren Thanasi Kokkinakis. Ruud fikk en småtung start onsdag, men vendte kampbildet og dominerte etter hvert fullstendig på rødgrusen i Sveits.

  Paire er en motstander han har hatt godt tak på med seier i de fire tidligere oppgjørene mellom dem. I Genève serverte franskmannen et skremmeskudd da han brøt Ruuds serve til 2-1-ledelse i første sett, men nordmannen slo tilbake og brøt Paire på direkten.

  Siden skulle franskmannen få slite mer, kanskje særlig i egne servegame. Ruud brøt igjen til 5-3 og servet kontrollert inn settseieren med 6-3.

  I starten av annet sett fikk Ruud tre bruddballer for tredje gang på rad i motstanderens servegame. Han tok vant fire strake game og ledet dermed 4-0 før Paire maktet å redusere.

  Nordmannen fortsatte imidlertid å serve bra, og han dro i land seieren med 6-1 i annet sett etter nok et brudd i avgjørende game.

  Ruud er den høyest seedede spilleren som fortsatt er igjen i Genève. Turneringen er den siste før et av sesongens store høydepunkter: Grand Slam-turneringen Roland-Garros i Paris. (NTB)

  Italy Tennis Open
  Foto: Alessandra Tarantino / AP
 • Olsen ble tomålsscorer i viktig Norge-seier

  Etter en målrik kamp klarte Norge å dra i land seieren mot Østerrike i ishockey-VM. 5-3-seieren betyr tre sårt trengte poeng for Norge, som kun stod med to poeng før denne kampen. Etter seieren tyder også mye på at plassen i elite-VM også er sikret for neste år.

  Kampen fikk en dårlig start for Norges del. Etter nærmere syv minutter av første periode, mens Norge var i undertall, satte Dominique Heinrich inn 1-0 for Østerrike. Men Norge slo tilbake ikke lenge etter. Michael Haga pådro seg først en utvisning, og under minuttet senere satte Mats Rosseli Olsen inn utligningen.

  I andre periode snudde nordmennene kampen to ganger. Først sendte Andreas Martinsen Norge opp i ledelsen 2-1, før utlignet Lukas Haudum for Østerrike – igjen mens Norge var i undertall. Men en scoring av Martin Røymark mot slutten av perioden sørget for at Norge igjen var i ledelsen.

  Olsen satte sitt andre mål i andre tredje periode og sendte Norge opp i en 4-2 ledelse. Det ble skummelt en liten periode da Peter Schneider reduserte til 4-3 like før slutt, men Martin Rønnild fastsatte resultatet til 5-3 da han scoret på åpent bur like før kampslutt.

  Landslagskaptein Mathis Olimb var litt usikker før kampen mot Østerrike, men fikk testet seg på oppvarming og fikk deretter klarsignal til å spille.

  For Norge gjenstår tre tøffe VM-kamper mot Tsjekkia, Sverige og USA i gruppespillet.

  Finland Hockey Worlds
  Foto: Heikki Saukkomaa / AP
 • Dagbladet: FIS går for like distanser for kvinner og menn

  Langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) har stemt: Kvinnene skal gå de samme distansene som mennene.

  Det ble avklart i onsdagens møte i langrennskomiteen, melder Dagbladet. Innstillingen skal i etterkant godkjennes av FIS-styret, men det er sjeldent at de går mot det som er votert for.

  Den avtroppende lederen i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, har vært blant dem som har prøvd å få gjennom en mer forutsigbar kalender for kvinnene.

  Han fikk forslaget vedtatt i sitt siste møte som leder for komiteen.

  – Det er litt rart, men også greit. Man skal ikke sitte for lenge i slike posisjoner, sa han til NTB onsdag.

  Ulvang opplyser videre at prinsippet om likhet skal ut på prøve den kommende sesongen, før det skal stemmes over hvilke distanser som skal gås først til neste år.

  Det betyr trolig at VM i Trondheim i 2025 blir første store mesterskap med de nye endringene på plass. (NTB)

  Holmenkollen skifestival 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste