Hopp til innhold

Norges Qatar-markering går verden rundt: – Ikke vi alene som skal bære det

Den norske markeringen mot menneskerettighetssituasjonen i Qatar får internasjonal oppmerksomhet. Samtidig tviler kritiker på at markeringen vil føre til endringer. Fifa gir kun et kort svar på den norske markeringen.

MENNESKERETTIGHETER: Norge hadde t-skjorter med påskriften HUMAN RIGHTS on and off the pitch.

– For meg henger idrett og politikk sammen. Noen kan si «dessverre», men det gjør det. Vi er i en posisjon til å gjøre noe, legge frem vårt budskap, men så er det ikke vi alene som skal bære det, sier Ståle Solbakken på pressekonferansen etter kampen.

Markeringen det norske landslaget kom med, var hvite t-skjorter med påskriften «HUMAN RIGHTS on and off the pitch».

Markeringen var en protest mot menneskerettighetsbrudd under bygging av VM-annleggene i Qatar. Det norske landslaget ønsker at det internasjonale fotballforbundet skal gjøre mer.

NRK har sendt flere spørsmål til Fifa om markeringen. I en mail onsdag kveld, svarer mediavdelingen kort:

– Fifa tror på ytringsfrihet og at kraften i fotball kan føre til positive endringer.

Torsdag fulgte Fifa opp med følgende svar i en epost til NRK:

– Ingen disiplinærprosesser vil bli igangsatt av Fifa i denne saken.

 • Se video av markeringen øverst i saken.

Går verden rundt

Protesten har allerede skapt overskrifter i flere internasjonale medier.

Både The Guardian, som for noen uker siden avslørte at 6500 personer har mistet livet under utbyggingen i Qatar, og BBC har skrevet om den norske markeringen. Det samme har SVT, og France24, for å nevne noen.

The Guardian

INTERNASJONALT: The Guardian, som har avslørt flere kritikkverdige forhold i Qatar, har slått opp Norges protest.

Foto: Skjermdump fra The Guardian

– Jeg er opptatt av at mine spillere ikke skal bære en hel byrde. De har frontet noe i dag som jeg synes er flott, og det skal de ha annerkjennelse for, og så må vi jobbe videre, sier Solbakken.

– Blir det en ny markering mot Tyrkia?

– Det skal du ikke se bort fra.

Haaland-protest

Samtlige spillere varmet opp med t-skjortene.

Foto: JON NAZCA / Reuters

– Blir det da en ny markering eller den samme?

– Det får vi se på, sier Solbakken.

Til Aftonbladet sier den svenske landslagssjefen, Janne Andersson, at ikke fotballen ene og alene kan stå for motstand mot Qatar. Samtidig har han respekt for hva det norske landslaget gjør.

– Jeg tror det er veldig vanskelig å stoppe et VM i Qatar nå. Vi får akseptere at det er som det er og fortsette å belyse hvordan det er i Qatar. Jeg syns forbundet (det svenske, journ. anm.) har gjort det bra. Norge har gjort et annet valg, sier Andersson.

Fotballpresident Terje Svendsen tror dette vil skape internasjonal oppmerksomhet.

– Jeg er sikker på at det blir registrert i den store fotballfamilien det landslaget gjorde i kveld. Jeg syns jo det er et godt og fint initiativ som viser et engasjement. Vi har en landslagsledelse og spillergruppe som tar standpunkt. De viser at de bryr seg om situasjonen, sier Svendsen.

– Tror ikke Fifa bryr seg

Gjert Moldestad er ikke enig med fotballpresidenten. Moldestad har vært en av de sterkeste stemmene for en boikott av mesterskapet. Onsdag så han spillernes markering før han slo av TV-en. Han ønsker ikke å se et sekund av VM-kvalifiseringen.

Gjert Moldestad

TALSMANN: Gjert Moldestad i Norsk Supporterallianse.

Foto: Privat

– Det er prisverdig at spillerne vil markere seg mot menneskerettighetsbruddene som har skjedd i Qatar. De har en sterk stemme, men jeg tror dessverre dette ikke vil ha noen særlig effekt. Jeg tror hverken myndighetene i Qatar eller et korrupt Fifa bryr seg om en sånn markering, sier Moldestad.

– Hvilke forventninger hadde du til markeringen?

– Jeg vet at Fifa har strenge regler for hva som er lov og ikke i forbindelse med kamp, og det er viktig å få frem at det er prisverdig at spillerne markerer. Det er ikke deres jobb å ta tak i dette. Dette handler mer om hva vi som fotballnasjon skal stå for. Derfor mener jeg at en boikott er det riktige å gjøre. Det handler om hva som skjer i Qatar i fotballens navn, sier Moldestad.

Også Amnesty Norge er fornøyd med markeringen. på Twitter skriver de at kvalifiseringen er en utmerket mulighet til å sette søkelys på utfordringene i Qatar. De oppfordrer flere land til å gjøre som Norge.

Laster Twitter-innhold

Forventer ikke sanksjoner

Pål Bjerketvedt

GENERALSEKRETÆR: Pål Bjerketvedt i Fotballforbundet.

Foto: NRK

NRK snakket med generalsekretær Pål Bjerketvedt tidligere onsdag. Han visste ikke nøyaktig hva som skulle skje, men hadde fått et innblikk i hva slags markering landslaget hadde planlagt. Han frykter ikke noen konsekvenser eller sanksjoner fra Fifa.

– Jeg er helt rolig på det. Det må være takhøyde for markeringer som dette. Jeg tror ikke det vil føre til sanksjoner, men hvis det gjør det, så får vi ta det når det eventuelt kommer, sa Bjerketvedt.

Fifa-regelverket er nemlig strengt når det kommer til politiske markeringer. Jusprofessor Geir Woxholth mente markeringen under oppvarmingen var innenfor regelverket.

Jusprofessor Geir Woxholth

PROFESSOR: Geir Woxholth er jurist og professor. Han har blant annet idrettsjuss som sitt spesialfelt.

– Det er veldig vanskelig å anse dette som en politisk «demonstrasjon» når disse rettighetene er gjort til en del av Fifas egne sentrale målsettinger. Det som kan provosere Fifa er at dette indirekte rammer Fifa, altså ikke bare menneskerettighetene i Qatar. Det burde ikke være noen avgjørende forskjell, fordi budskapet er rettet mot menneskerettigheter, som bør være upolitisk, sier Woxholth til NRK.

Han mener at dette foreløpig er en smart markering hvor man setter søkelys mot en problematikk uten å være mer direkte enn nødvendig.

– Jeg synes at det var en sivilisert markering som spilte på assosiasjoner uten å legge opp til noen direkte kritikk av Fifa, sier Woxholth.

Sportsnyheter

Denne detaljen fikk keeperen til å rase: – Holdt på å svartne for meg

Det ble et vanvittig drama da Brann sendte Aalesund ut av cupen. Én spesifikk avgjørelse fikk Brann-keeper til å frese under straffekonken.

Siste nytt

 • Sosiale medier-oppsving for Inter Miami

  Lionel Messi har sørget for en solid oppsving i antall Instagram-følgere for sin nye klubb Inter Miami.

  Før Messi-overgangen ble annonsert onsdag kveld hadde David Beckhams klubb én million følgere. Knappe ti timer senere er antallet oppe i 4.3 millioner.

  Messi har 469 millioner på sin konto.

  Argentineren hadde en lignende effekt da han signerte for PSG for to år siden. Da fikk den franske hovedstadsklubben 5.6 millioner nye følgere i løpet hans første uke.

 • Fordel Denver Nuggets i NBA--finalen

  Ledet an av stjerneduoen Nikola Jokic (bildet) og Jamal Murray tok Denver Nuggets en dominerende seier mot Miami Heat i NBA-finalen. Nuggets vant til slutt 109–94.

  Dermed leder Denver finaleserien 2–1 i kamper. Finaleserien spilles best av sju kamper.

  Om Denver vinner, blir det deres første mesterskap noensinne. Miami har vunnet tre ganger, senest i 2013. (NTB)

  2023 NBA Finals - Game Three
  Foto: MIKE EHRMANN / AFP
 • West Ham tok sitt første trofé på 43 år

  West Ham sikret sin første tittel siden 1980 ved å senke Fiorentina 2-1 i finalen av serieligaen onsdag kveld.

  Europatriumfen er Londonklubbens første siden seieren i cupvinnercupen i 1964/65-sesongen.

  Avgjørelsen falt sent i Praha. Omtrent i det klokken tikket 90 minutter satte Jarrod Bowen inn matchvinnermålet etter en nydelig kontring.

  Onsdagens finale fikk en liten bismak da Fiorentina-kaptein Cristiano Biraghi fikk kastet en gjenstand i hodet etter om lag 33 minutter. TV-bildene vista at han fikk et blodig kutt. Man kunne også se at det lå en rekke ølglass på gressmatten der Biraghi hadde stått.

  I andre omgang ble vondt til verre for Biraghi da han handset innenfor 16-meteren. West Ham ble tildelt straffe, og den satte Saïd Benrahma kontant i mål.

  Ledelsen holdt de bare på i fem minutter. Giacomo Bonaventura dunket inn utligningen nede i venstre hjørnet, men det skulle ikke bli en italiensk tittel i Uefas tredjerangerte europacup.

  Før finalekampen i Praha kunne det tsjekkiske politiet melde om at en rekke Fiorentina-fans hadde angrepet en gjeng med West Ham-supportere.

  Tre West Ham-fans og en politimann ble skadet i hendelsen, mens 16 personer ble varetektsfengslet, opplyste politiet. (NTB)

  Czech Republic Soccer Conference League Final
  Foto: Petr David Josek / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste