Hopp til innhold

Klaveness avslører: NFF forsøkte å finne motkandidat til Infantino

Lise Klaveness forteller til NRK at de har jobbet i kulissene for å finne en motkandidat til Gianni Infantino som Fifa-president. Det klarte de ikke.

5 Norges fotballpresident Lise Klaveness i studio.

JAKTET MOTKANDIDAT: President i NFF, Lise Klaveness, har prøvd å skaffe Gianni Infantino motkandidater.

Foto: Håkon Benjaminsen / NRK

– Vi i NFF har gjort mange forsøk på snakke med andre som kunne vært motkandidat, men som ikke har ønsket det, sier president i NFF, Lise Klaveness til NRK.

Grunnen til at NFF har mislyktes i jakten på en motkandidat til den omstridte presidenten i Fifa er at han har en enorm støtte blant de andre forbundene.

– De må jo ha en støtte de som skulle stilt, men det er 207 nasjoner som støtter Infantino av 211.

Klaveness vil ikke gå inn på hvem NFF har snakket med, i hensyn til kollegialitet og gode relasjoner. Hun påpeker at mistilliten til Infantino handler om mer enn kaoset rundt regnbuefarger på kapteinsbindet.

– Det er en utvikling som har skjedd over tid. Fra en veldig god start der han satt i gang med en rekke gode reformer, til å sakte, men sikkert bevege seg bort fra dem igjen, sier Klaveness.

– De siste ukene har vært en misbrukt mulighet for å vise at Fifa og Infantino bygger sitt lederskap på universelle menneskerettigheter, og heller redusert all berettiget kritikk rundt dette mesterskapet til en banal vestlig dobbeltmoralisme.

Hun avviser at det er aktuelt å stille til valg som Fifa-president nå. Fristen for å melde inn kandidater gikk ut 16. november.

Pressetreff med president og generalsekretær i Fotballforbundet

FOTBALLPRESIDENT: Lise Klaveness ønsker ikke at Gianni Infantino skal bli sittende som Fifa-president.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Ingen tillit til Infantino

16. mars er det Fifa-kongress i Rwanda, hvor forbundet skal velge ny president. Foreløpig er Infantino eneste kandidat, og fristen for å innstille andre kandidater er ute.

– I NFF har vi ikke tillit til at Infantino er rette leder for å bringe oss videre. Dessverre har ingen av konføderasjonene stilt motkandidat innen fristen, så Infantino er dessverre for øyeblikket eneste kandidat, sier Klaveness.

Infantino

FIFA-PRESIDENT: Gianni Infantino

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Dermed følger NFF etter de danske fotballforbundet, hvor landets fotballpresident Jesper Møller tordnet mot måten Fifa har håndtert deres ønske om å bruke «One Love»-armbindet.

– Vi stiller oss bak det danskene sier og beskriver. Fifa har gått frem på en konflikteskalerende måte, sier Klaveness.

NRK har bedt Fifa om en kommentar til utspillene fra norsk og dansk hold, men har foreløpig ikke fått svar.

I 2016, da Fifa skulle velge ny fotballpresident, sa NFF at de ville støtte kandidaturet til Infantino. Den gangen var Yngve Hallén fotballpresident i Norge.

Jesper Möller og Infantino

MØTE: Jesper Møller og Gianni Infantino møttes etter Danmarks åpningskamp.

Foto: Bildbyrån/NTB Scanpix

Tordnet: – Fullstendig uakseptabelt

Den svenske fotballpresidenten, Karl-Erik Nilsson, sier senere onsdag ettermiddag at de for øyeblikket ikke vil støtte Infantino.

– Gitt det som har skjedd de siste dagene, kunne vi så absolutt ikke ha gjort det ved en avstemning i dag, sier Nilsson til TT.

Danmarks fotballpresident er rystet over Fifas handlinger de siste dagene.

– Det vi opplever er fullstendig uakseptabelt. En ting er hva vi opplever på pressemøter og så videre, men at spillerne våre blir stilt i en slik situasjon der de trues med sportslige sanksjoner, det er veldig kritikkverdig, sier Jesper Møller på pressekonferansen en halvtime utenfor Doha sentrum onsdag.

Til stede var også DBU-direktør Jakob Jensen og fotballdirektør Peter Møller. Der sa Jesper Møller sier at de ikke ønsker Infantino videre som president.

Jakob Jensen

REAGERER: DBU-direktør Jakob Jensen.

Foto: Egil Sande / NRK

– Der er kun én kandidat, og vi må se om det kommer en ny kandidat. Det er stadig litt mer tid. Men Danmark kommer ikke til at støtte den nåværende president, sier han.

Møller påpeker at det er 211 land i Fifa, men selv om Danmark ikke støtter Infantino, har han ikke et realistisk håp om at de får inn en ny president med det første.

Jeg forstår at den nåværende presidenten har støtteerklæringer fra 207 land. Jeg kan si at Danmark ikke er blant de 207 landene som har skrevet under på en støtteerklæring. Det vil vi heller ikke gjøre, sier han.

Som én av flere nasjoner valgte Danmark å droppe bruke Onelove-kapteinsbindet etter trusler fra Fifa om sportslige konsekvenser.

Da NRK spurte om Danmark vurderte å bruke kapteinsbindet til tross for sanksjoner, svarte Jakob Jensen:

Fifa hadde et møte med England, hvor Fifa indikerte strenge sanksjoner. Vi har prøvd å stå på to bein, både politisk dialog og vinne fotballkamper. Vi vil vinne fotballkamper. Vi vil ikke sette vår kaptein, som er en fantastisk person og spiller ... Dere hadde muligheten til å snakke med ham etter gårsdagens kamp, og høre hans egne meninger om dette. Vi vil ikke fortelle vår kaptein at han kanskje kunne bli tatt av banen. Han kunne fått gult, rødt og ikke spille VM. Det var ikke i tankene våre. Vi vil endre ting på en annen måte enn at Fifa nekter spillerne våre å være på banen, svarer Jensen.

Danmark

KAN STRAFFES: Det danske laget og deres kaptein valgte å ikke bruke det regnbuefargede armbindet i kampen mot Tunisia.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

I nye møter

Truslene fra Fifa kom under et hastemøte 21. november, der Fifa sa at straffen for å bruke armbindet minimum ville bli et gult kort. Fifa skal ha henvist til artikkel 4 i deres regelverk som sier at spillere som bruker utstyr som ikke er tillatt på banen, kan straffes.

Onsdag kalte det danske fotballforbundet (DBU) inn til en ekstra pressekonferanse med ledelsen i sakens anledning. Og det er tydelig at danskene ikke tar lett på situasjonen. Nå varsler Danmark at de sammen med de andre nasjonene akter å ta saken til et juridisk nivå.

– Etter møtet med de andre nasjonene i dag, har vi bestemt at vi kommer til å reagere sammen med de. Vi er alle forundret over at vi ikke får lov til å bruke armbindet. Det har ikke vært et problem i andre turneringer, sier fotballpresident Jesper Møller.

– OneLove-kampanjen underbygger universelle verdier som FIFA har i egne statutter og som Infantino ble valgt på. Kampanjen har pågått i mange måneder, også for Norge og andre land som ikke er i VM, og vi har kommunisert dette til FIFA for like mange måneder siden. FIFA har ikke kommunisert noen motstand før 24 timer før åpningskampen og da med kompromissløs atferd og trusler om sportslige sanksjoner. FIFAs beslutning og ikke minst den måten beslutningen fattes på er urovekkende. Alle landene som deltar i kampanjen er frustrerte, også Norge, selv om vi ikke deltar i VM, sier Klaveness.

De syv landene skal møtes på nytt i morgen for å diskutere veien videre. På pressekonferanse sa danskene at de også har bedt Fifa og Qatar om å slutte å stoppe tilskuere som bærer plagg i regnbuens farger.

– Med tanke på all kritikken Fifa får nå. Hva tenker du om fremtiden til internasjonal toppfotball, og hva er nødt til å gjøres for å gjenopprette folks tillit til Fifa?

Jeg må tenke på det spørsmålet før jeg svarer på det. Det blir ikke i dag. Nå må vi fokusere på det som skjer akkurat nå, og så vil vi diskutere det senere, og evaluere det som har skjedd. Jeg vil diskutere det med mine nordiske kolleger, også, sier Jesper Møller til NRK.

Jesper Møller

KRITISK: Jesper Møller langet ut mot Fifa.

Foto: Egil Sande / NRK

Møtte Infantino

Etter tirsdagens Danmark-kamp ble den danske fotballpresidenten avbildet sammen med Fifa-president Gianni Infantino.

Han vil ikke røpe hva som ble sagt, men slår fast at han ga Infantino klar beskjed:

Jeg har delt min mening overfor Fifa-presidenten i går. Vi hadde en meningsutveksling da han var til stede på kampen. La meg si det på denne måten: Vi er ikke enige, sier Møller.

Det danske landslagets kaptein, Simon Kjær, forteller at truslene fra Fifa har vært et samtaleemne i troppen, men at de prøver å fokusere mest på det sportslige.

– Man vet ikke om det påvirker, men det tar ikke opp mye plass i troppen. Selvfølgelig tenker man på det, men da jeg gikk ut på banen i går tenkte jeg overhodet ikke på det, sier Kjær.

one-love-kapteinsbind

Sportsnyheter

NRKs eksperter måpte etter superserie: – Så vidt kamera henger med!

Johannes Thingnes Bø sto for dagens største prestasjon da Norge vant stafetten på imponerende vis.

Siste nytt

 • Storseier for Zuccarello og Wild

  Minnesota vant hele 6-1 borte mot Nashville Predators natt til fredag, norsk tid.

  Dermed har laget til Mats Zuccarello fått en strålende start under trener John Hynes, som kom inn etter at Dean Evason fikk sparken etter syv tap på rad i november.

  Hynes var trener for nettopp Nashville Predators i tre og et halvt år, før han fikk sparken i mai.

  Amerikaneren tok over Wild-laget tidligere denne uken og har startet med to seirer på rad, hjemme mot St. Louis Blues og nå med seieren over Nashville Predators.

  I kampen mot Predators var det særlig Connor Dewar som gjorde seg bemerket. Dewar scoret 1-0, 5-0 og 6-1 for Wild, hans første hat trick i NHL.

  Mats Zuccarello hadde en målgivende pasning på 3-0-målet, da Kirill Kaprizov med et lurt skudd fikk lurt pucken i mål i overtallsspill.

  Fremdeles har Wild mye jobb som må gjøres om de skal ta seg til sluttspillet. Etter 21 kamper står de med 18 poeng og er på 13. plass i avdeling vest.

  Zuccarello topper målpoengstatistikken til Wild denne sesongen, med 23 målpoeng (18 assists og fem mål), tre målpoeng mer enn rekkekamerat Kaprizov. Nordmannen har nå målpoeng i åtte kamper på rad.

  Mats Zuccarello
  Foto: George Walker IV / AP
 • Liverpool lekte seg videre i Europaligaen

  Liverpool stilte sterkt offensivt og fikk tidlig uttelling i 4-0-seieren over LASK. Den tok klubben til Europaligaens åttedelsfinale som gruppevinnere.

  Luis Diaz stanget rødtrøyene i føringen etter tolv minutter, og like etter doblet Cody Gakpo. Han bredsidet ballen enkelt i nettet fra tre meter etter å ha fått en fin pasning fra Mohamed Salah.

  Tidlig i andreomgangen scoret Salah sikkert fra straffemerket, og to minutter på overtid økte Gakpo til 4-0.

  Liverpool står med tolv poeng fra fem kamper i pulje E. Det er nok til å ta førsteplassen og være klar for åttedelsfinale på nyåret.

  Toulouse er nummer to med åtte poeng etter 0-0 hjemme mot Union Saint-Gilloise.

  Aron Dønnum spilte fra start for de franske vertene, mens Warren Kamanzi slapp til helt på tampen. Mathias Rasmussen fikk en drøy time for gjestene fra Belgia. (NTB/NRK)

  Liverpool-spillerne jubler for scoring mot LASK i Europaligaen
  Foto: Jon Super / AP
 • Moldes avansement i en tynn tråd etter høydramatisk kamp

  Etter 2-2 hjemme mot aserbajdjanske Qarabag skal fryktelig mye gå Moldes vei om det skal bli avansement i Europaligaen.

  Med én runde igjen har både Molde og Qarabag syv poeng, men sistnevnte er foran på innbyrdes oppgjør.

  Dermed må Molde ta flere poeng borte mot de tyske serielederne Bayer Leverkusen i siste runde, enn det Qarabag tar hjemme mot svenske Häcken.

  – Nå blir det håpløst. Vi regner vel med at Qarabag slår Häcken, og Molde får vel problemer med å slå Bayer Leverkusen, sier NRK-ekspert Åge Hareide.

  Etter torsdagens resultater kan i hvert fall Molde ikke bli dårligere enn nummer tre i gruppen. Det vil gi 16-delsfinale i Serieligaen.

  Med tap ville Molde allerede vært ute av Europaligaen, og det ble en marerittstart i torsdagens kamp. Brasilianske Juninho parkerte alt og alle, før han sendte Qarabag i ledelsen etter drøyt ti minutter.

  Molde måtte vente helt til det gjensto ti minutter før det skulle løsne, og anført av Kristian Eriksen så snudde romsdalingene kampen.

  Da var én fot så godt som i sluttspillet i Europaligaen, men Bahlui Mustafazadas utligning fire minutter på overtid ødela mye.

  Molde-spillerne depper mot Qarabag
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal