Hopp til innhold

Hevder Fifa brukte selskaper som bryter loven i Qatar: – Under enhver kritikk

Amnesty leverer en ny knusende rapport om arbeidsforholdene i Qatar. I rapporten får Fifa knallhard kritikk for bruken av sikkerhetsvakter.

Qatar Soccer WCup Draw

KONTROVERSIELLE: Fifa har mottatt knallhard kritikk for tildelingen av VM i Qatar.

Foto: Darko Bandic / AP

– Jobben Fifa har gjort er under enhver kritikk. Fifa burde forsikret seg om at de som jobber for dem skal jobbe i henhold til loven, sier generalsekretær i Amnesty John Peder Egenæs til NRK.

I en ny Amnesty-rapport kommer det frem nye funn om sikkerhetspersonell, som blant annet vektere, i Qatar. Amnesty har kommunisert med åtte private sikkerhetsselskaper i Qatar, der tre av dem på et tidspunkt har blitt brukt av Fifa. Ett av disse selskapene brukes fortsatt, hevder organisasjonen.

I flere av disse selskapene blir det dokumentert tvangsarbeid, der ansatte må jobbe ufrivillig og blir truet dersom de bryter med selskapets strenge regler. Rapporten sier blant annet at opptil 80 prosent av arbeiderne ikke får ukentlig fri fra jobb, og rundt 85 prosent av arbeiderne i sikkerhetssektoren jobber minst tolv timer daglig.

John Peder Egenæs

KRITISK: John Peder Egenæs er ikke nådig i kritikken mot Fifa.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Dette gjelder qatarske sikkerhetsselskaper som Fifa har benyttet seg av.

– Når vi finner så lett at de ikke jobber i henhold til loven, så viser det at de ikke har gjort jobben sin. De har nesten ikke gjort en jobb, og det viser hvor viktig det er å legge press på Fifa, sier Egenæs.

– Synlige fordeler for tusenvis av arbeidere

– Fifa aksepterer ikke noen form for misbruk av arbeidere i selskaper involvert i forberedelsene til VM 2022, svarer Fifa på kritikken fra Amnesty.

Via en talsperson forklarer Det internasjonale fotballforbundet at de har innført et system for tilsyn av underleverandørene sine både før og etter kontraktsignering.

Disse inspeksjonene skal ha sørget for at man har oppdaget og adressert problemer hos selskaper som ikke har klart å etterleve Fifas standarder.

– Vi ser et godt nivå av forpliktelse og samarbeid fra mange serviceselskaper, og tilsyns- og inspeksjonsprogrammet vårt har allerede hatt synlige fordeler for tusenvis av arbeidere. Samtidig nekter vi å jobbe med selskaper som ikke viser forpliktelse til å leve opp til Fifas standarder og vi er ikke redde for å ta sterke grep mot slike selskaper i samarbeid med arbeidsdepartementet, skriver Fifa til NRK.

Fremmedarbeidere i Qatar

NEKTER: Fifa sier de nekter å samarbeide med selskaper som bryter loven under forberedelsene til VM i Qatar.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Mener Fifa kan måtte betale erstatning

Men dette er langt fra første gang at Amnesty har påpekt manglende fremgang i Qatar.

Landet har innført en del arbeidsreformer, men Amnesty har flere ganger hevdet at disse reformene ikke blir gjennomført i praksis. Det gjelder fortsatt, sier rapporten.

De skriver videre at flere arbeidere i sikkerhetssektoren ikke kan huske sist de hadde fri fra jobben.

Generalsekretæren i Amnesty mener at Fifa må ta ordentlig grep før VM starter.

– Fifa må legge press på Qatar for at de kan rydde opp i sektoren ved å kontrollere den bedre. De må straffe de som bryter loven og kompensere arbeiderne som lider av overlast på jobben.

Men press på Qatar holder ikke alene, mener Egenæs. Han er tydelig på at organisasjonen selv må gjøre noe.

– Fifa har også et eget ansvar, med tanke på FNs retningslinjer, som sier at de har et eget erstatningskrav dersom de ikke kan få Qatar til å ta ansvar. Da blir Fifa medskyldig i disse bruddene, forklarer han.

Qatar

SNART VM: Amnesty har i flere år belyst manglende rettigheter for arbeidere som jobber med VM i Qatar.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

– Inget annet land har kommet så langt, så fort

I en kommentar til NRK slår Arbeidsdepartementet i Qatar hardt tilbake mot rapporten til Amnesty og forklarer det de mener er feil med innholdet.

– Amnesty sin rapport trekker selektivt frem noen få saker hvor brudd fremdeles vedvarer og ignorerer den positive innvirkningen Qatars reformer har hatt på hele befolkningen. Nok en gang, Amnesty gir ikke oppmerksomhet til de tusenvis av suksesshistoriene som fungerer som bevis for Qatars fremgang, skriver departementet i en e-post til NRK.

Der skriver departementet også at utbredelsen av selskaper som bryter Qatars arbeidslover er synkende og at tilfellene Amnesty har funnet ikke «representerer en underliggende feil med det robuste arbeidssystemet som nå er på plass».

– Qatar har gjentatte ganger sagt at systematisk reform er en langsiktig prosess og å endre atferden til alle selskapene tar tid. Realiteten er den at inget annet land har kommet så langt, så fort, men for noen vil ikke tempoet i endringene være raskt nok, mener departementet.

Les hele pressemeldingen fra det qatarske arbeidsdepartementet her:

VM-komiteen trekker frem mye av det samme som arbeidsdepartementet da NRK ber dem kommentere innholdet i Amnesty-rapporten, men de legger seg flate etter at tre selskaper ikke overholdt kravene på en rekke områder under en inspeksjon under Klubb-VM i 2020 og Arab Cup 2021.

Qatar World Cup

UAKSEPTABELT: VM-komiteen, er eksemplifisert gjennom VM-sjefen Hassan Al Thawadi, legger seg flat etter at tre selskaper ble tatt for brudd på reglene i 2020 og 2021.

Foto: Darko Bandic / AP

– Disse bruddene var fullstendig uakseptable og førte til at en rekke tiltak ble håndhevet, inkludert å plassere entreprenører på en overvåkningsliste eller svarteliste for å unngå at de jobber med fremtidige prosjekter – inkludert VM – før disse entreprenørene ble rapportert til Arbeidsdepartementet for videre etterforskning og straff, skriver komiteen i en pressemelding til NRK.

Resten av VM-komiteens tilsvar kan du lese her:

– Vinduet lukkes når VM-finalen er over

Forrige uke var fotballpresident Lise Klaveness på plass under Fifa-kongressen i Qatar, der hun kom med en kritisk tale rettet mot Fifa.

– Vi kan ikke ignorere ropene om endring. Fifa må opptre som en rollemodell. Tildelingen av VM skjedde på en uakseptabel måte. Menneskerettigheter, likestilling, demokrati og fotballens kjerneverdier – var ikke i startelleveren før mange år senere, sa hun i løpet av innlegget på snaut seks minutter.

Lise Klaveness på talerstolen under Qatar Soccer WCup FIFA Congress 31. mars 2022

KRITISERTE FIFA: Fotballpresident Lise Klaveness.

Foto: Hassan Ammar / AP

Fifa-president Gianni Infantino gikk senere opp på scenen og hevdet at noe av det første Fifa gjorde etter Qatar-tildelingen var å snakke om menneskerettigheter med myndighetene.

Men nå er det få måneder igjen til selve mesterskapet. 21. november 2022 skal mesterskapet sparkes i gang, med åpningskamp mellom Senegal og Nederland.

– Det er klart at det vinduet med fotball-VM, der man får mye oppmerksomhet og der man kan legge press, det er i ferd med å lukkes. Men for vår del tenker vi at vi ikke kan gi oss. Fifa bør også være opptatt av ettermælet sitt og sjekket om VM førte til bedre forhold, sier Egenæs.

– Vinduet lukkes når VM-finalen er over, men vi skal jobbe for at de ikke forlater ansvaret sitt allerede da.

Siste nytt

 • HamKam klarte bare ett poeng mot ti mann

  HamKam spilte elleve mot ti i over en omgang, men klarte bare 1-1 mot Sarpsborg i Eliteserien i fotball.

  Med det ene poeng er HamKam oppe i 24 poeng og holder 11.-plassen, mens Sarpsborg har ti poeng mer på sin sjuendeplass.

  Gjestene fikk en pangstart på kampen da Victor Torp fikk skyte fra god posisjon etter at hjemmelaget ikke klarte å klarere skikkelig. Etter et drøyt kvarter sto det 0-1.

  Det ble etter hvert mye Sarpsborg på Briskeby, uten at HamKam klarte å skape noe som helst, men ett minutter før pause røk Niklas Sandberg på en utvisning. Han fikk rødt kort direkte etter en stygg takling bakfra mot Morten Bjørlo med knottene først.

  – Vi må legge en litt annen plan i 2. omgang med en mann mindre, sa Sarpsborg Bjørn Inge Utvik til TV 2.

  Etter fem minutter hadde Moses Mawa utlignet til 1-1 da han dukket opp på bakre stolpe på Jens Martin Gammelbys pasning gjennom feltet fra spiss vinkel.

  HamKams tallmessige overtak førte til at kampen endret karakter utover i 2. omgang, men uten at hjemmelaget kom til flere mål. Sarpsborg virket faktisk noe friskere mot slutten og skapte en del farligheter. (NTB)

  Eliteserien 2023: Hamkam - Sarpsborg 08
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Haugesund må fortsatt vente på seier etter uavgjort mot Odd

  Haugesund tatt bare tre poeng på de åtte siste kampene. Søndag ble det 1-1 borte mot Odd i Skien. Derfor holder laget kvalifiseringsplassen med sine 21 poeng.

  Det tok litt før kampen kom skikkelig i gang. Den første halvtimen foregikk uten særlige sjanser til noen av lagene. Det ble kun skapt et par farligheter til hver av lagene før hvilen.

  Åtte minutter ut i den andre omgangen sjokkerte gjestene Odd. Laget gikk forrykende ut og trykket på, og fikk skapt en rekke hjørnespark. Det var etter en corner at Daan Huisman satte 1-0 til Haugesund. Ballen ble liggende på streken etter en heading fra Ulrik Fredriksen, og Huisman var våkent framme.

  Hjemmelaget klarte derimot å krige seg inn i kampen igjen etter et par taktiske bytter. Etter 73 minutter utlignet Espen Ruud for Odd. Veteranen klinket til på Josef Baccay pasning og satte ballen oppe i vinkelen med venstrebeinet. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2023: Lillestrøm - Rosenborg
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Molde tapte poeng i medaljejakten

  Molde-kaptein Magnus Wolff Eikrem scoret et lekkert frisparkmål da den regjerende seriemesteren spilte 1-1 mot Strømsgodset i Eliteserien søndag.

  Dermed har Molde fire poeng opp til Tromsø på tredjeplassen når sistnevnte har én kamp til gode. Dermed kan det skille sju poeng når det gjenstår åtte kamper av sesongen.

  Molde har spilt tre uavgjort på sine fem siste seriekamper, men har ikke tapt siden 0-1-nederlaget for Odd 11. juni. Likevel bidro en svak start til at laget fra rosenes by har ti poeng opp til Viking på tabelltopp.

  Elias Melkersen sendte vertene i ledelsen etter åtte minutter. Spissen, som er på lån fra skotske Hibernian, scoret sitt andre mål i Eliteserien denne sesongen.

  Fem minutter før pause utlignet Magnus Wolff Eikrem med et svært lekkert frispark. Molde presset på for seieren, men greide ikke få det avgjørende målet. (NTB)

  JtrEIQbvI2w
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Insekts-«buzz» i Formel 1 00:46
Neste