Hopp til innhold

Hevder Fifa brukte selskaper som bryter loven i Qatar: – Under enhver kritikk

Amnesty leverer en ny knusende rapport om arbeidsforholdene i Qatar. I rapporten får Fifa knallhard kritikk for bruken av sikkerhetsvakter.

Qatar Soccer WCup Draw

KONTROVERSIELLE: Fifa har mottatt knallhard kritikk for tildelingen av VM i Qatar.

Foto: Darko Bandic / AP

– Jobben Fifa har gjort er under enhver kritikk. Fifa burde forsikret seg om at de som jobber for dem skal jobbe i henhold til loven, sier generalsekretær i Amnesty John Peder Egenæs til NRK.

I en ny Amnesty-rapport kommer det frem nye funn om sikkerhetspersonell, som blant annet vektere, i Qatar. Amnesty har kommunisert med åtte private sikkerhetsselskaper i Qatar, der tre av dem på et tidspunkt har blitt brukt av Fifa. Ett av disse selskapene brukes fortsatt, hevder organisasjonen.

I flere av disse selskapene blir det dokumentert tvangsarbeid, der ansatte må jobbe ufrivillig og blir truet dersom de bryter med selskapets strenge regler. Rapporten sier blant annet at opptil 80 prosent av arbeiderne ikke får ukentlig fri fra jobb, og rundt 85 prosent av arbeiderne i sikkerhetssektoren jobber minst tolv timer daglig.

John Peder Egenæs

KRITISK: John Peder Egenæs er ikke nådig i kritikken mot Fifa.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Dette gjelder qatarske sikkerhetsselskaper som Fifa har benyttet seg av.

– Når vi finner så lett at de ikke jobber i henhold til loven, så viser det at de ikke har gjort jobben sin. De har nesten ikke gjort en jobb, og det viser hvor viktig det er å legge press på Fifa, sier Egenæs.

– Synlige fordeler for tusenvis av arbeidere

– Fifa aksepterer ikke noen form for misbruk av arbeidere i selskaper involvert i forberedelsene til VM 2022, svarer Fifa på kritikken fra Amnesty.

Via en talsperson forklarer Det internasjonale fotballforbundet at de har innført et system for tilsyn av underleverandørene sine både før og etter kontraktsignering.

Disse inspeksjonene skal ha sørget for at man har oppdaget og adressert problemer hos selskaper som ikke har klart å etterleve Fifas standarder.

– Vi ser et godt nivå av forpliktelse og samarbeid fra mange serviceselskaper, og tilsyns- og inspeksjonsprogrammet vårt har allerede hatt synlige fordeler for tusenvis av arbeidere. Samtidig nekter vi å jobbe med selskaper som ikke viser forpliktelse til å leve opp til Fifas standarder og vi er ikke redde for å ta sterke grep mot slike selskaper i samarbeid med arbeidsdepartementet, skriver Fifa til NRK.

Fremmedarbeidere i Qatar

NEKTER: Fifa sier de nekter å samarbeide med selskaper som bryter loven under forberedelsene til VM i Qatar.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Mener Fifa kan måtte betale erstatning

Men dette er langt fra første gang at Amnesty har påpekt manglende fremgang i Qatar.

Landet har innført en del arbeidsreformer, men Amnesty har flere ganger hevdet at disse reformene ikke blir gjennomført i praksis. Det gjelder fortsatt, sier rapporten.

De skriver videre at flere arbeidere i sikkerhetssektoren ikke kan huske sist de hadde fri fra jobben.

Generalsekretæren i Amnesty mener at Fifa må ta ordentlig grep før VM starter.

– Fifa må legge press på Qatar for at de kan rydde opp i sektoren ved å kontrollere den bedre. De må straffe de som bryter loven og kompensere arbeiderne som lider av overlast på jobben.

Men press på Qatar holder ikke alene, mener Egenæs. Han er tydelig på at organisasjonen selv må gjøre noe.

– Fifa har også et eget ansvar, med tanke på FNs retningslinjer, som sier at de har et eget erstatningskrav dersom de ikke kan få Qatar til å ta ansvar. Da blir Fifa medskyldig i disse bruddene, forklarer han.

Qatar

SNART VM: Amnesty har i flere år belyst manglende rettigheter for arbeidere som jobber med VM i Qatar.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

– Inget annet land har kommet så langt, så fort

I en kommentar til NRK slår Arbeidsdepartementet i Qatar hardt tilbake mot rapporten til Amnesty og forklarer det de mener er feil med innholdet.

– Amnesty sin rapport trekker selektivt frem noen få saker hvor brudd fremdeles vedvarer og ignorerer den positive innvirkningen Qatars reformer har hatt på hele befolkningen. Nok en gang, Amnesty gir ikke oppmerksomhet til de tusenvis av suksesshistoriene som fungerer som bevis for Qatars fremgang, skriver departementet i en e-post til NRK.

Der skriver departementet også at utbredelsen av selskaper som bryter Qatars arbeidslover er synkende og at tilfellene Amnesty har funnet ikke «representerer en underliggende feil med det robuste arbeidssystemet som nå er på plass».

– Qatar har gjentatte ganger sagt at systematisk reform er en langsiktig prosess og å endre atferden til alle selskapene tar tid. Realiteten er den at inget annet land har kommet så langt, så fort, men for noen vil ikke tempoet i endringene være raskt nok, mener departementet.

Les hele pressemeldingen fra det qatarske arbeidsdepartementet her:

VM-komiteen trekker frem mye av det samme som arbeidsdepartementet da NRK ber dem kommentere innholdet i Amnesty-rapporten, men de legger seg flate etter at tre selskaper ikke overholdt kravene på en rekke områder under en inspeksjon under Klubb-VM i 2020 og Arab Cup 2021.

Qatar World Cup

UAKSEPTABELT: VM-komiteen, er eksemplifisert gjennom VM-sjefen Hassan Al Thawadi, legger seg flat etter at tre selskaper ble tatt for brudd på reglene i 2020 og 2021.

Foto: Darko Bandic / AP

– Disse bruddene var fullstendig uakseptable og førte til at en rekke tiltak ble håndhevet, inkludert å plassere entreprenører på en overvåkningsliste eller svarteliste for å unngå at de jobber med fremtidige prosjekter – inkludert VM – før disse entreprenørene ble rapportert til Arbeidsdepartementet for videre etterforskning og straff, skriver komiteen i en pressemelding til NRK.

Resten av VM-komiteens tilsvar kan du lese her:

– Vinduet lukkes når VM-finalen er over

Forrige uke var fotballpresident Lise Klaveness på plass under Fifa-kongressen i Qatar, der hun kom med en kritisk tale rettet mot Fifa.

– Vi kan ikke ignorere ropene om endring. Fifa må opptre som en rollemodell. Tildelingen av VM skjedde på en uakseptabel måte. Menneskerettigheter, likestilling, demokrati og fotballens kjerneverdier – var ikke i startelleveren før mange år senere, sa hun i løpet av innlegget på snaut seks minutter.

Lise Klaveness på talerstolen under Qatar Soccer WCup FIFA Congress 31. mars 2022

KRITISERTE FIFA: Fotballpresident Lise Klaveness.

Foto: Hassan Ammar / AP

Fifa-president Gianni Infantino gikk senere opp på scenen og hevdet at noe av det første Fifa gjorde etter Qatar-tildelingen var å snakke om menneskerettigheter med myndighetene.

Men nå er det få måneder igjen til selve mesterskapet. 21. november 2022 skal mesterskapet sparkes i gang, med åpningskamp mellom Senegal og Nederland.

– Det er klart at det vinduet med fotball-VM, der man får mye oppmerksomhet og der man kan legge press, det er i ferd med å lukkes. Men for vår del tenker vi at vi ikke kan gi oss. Fifa bør også være opptatt av ettermælet sitt og sjekket om VM førte til bedre forhold, sier Egenæs.

– Vinduet lukkes når VM-finalen er over, men vi skal jobbe for at de ikke forlater ansvaret sitt allerede da.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal