Hopp til innhold

Hevder Fifa brukte selskaper som bryter loven i Qatar: – Under enhver kritikk

Amnesty leverer en ny knusende rapport om arbeidsforholdene i Qatar. I rapporten får Fifa knallhard kritikk for bruken av sikkerhetsvakter.

Qatar Soccer WCup Draw

KONTROVERSIELLE: Fifa har mottatt knallhard kritikk for tildelingen av VM i Qatar.

Foto: Darko Bandic / AP

– Jobben Fifa har gjort er under enhver kritikk. Fifa burde forsikret seg om at de som jobber for dem skal jobbe i henhold til loven, sier generalsekretær i Amnesty John Peder Egenæs til NRK.

I en ny Amnesty-rapport kommer det frem nye funn om sikkerhetspersonell, som blant annet vektere, i Qatar. Amnesty har kommunisert med åtte private sikkerhetsselskaper i Qatar, der tre av dem på et tidspunkt har blitt brukt av Fifa. Ett av disse selskapene brukes fortsatt, hevder organisasjonen.

I flere av disse selskapene blir det dokumentert tvangsarbeid, der ansatte må jobbe ufrivillig og blir truet dersom de bryter med selskapets strenge regler. Rapporten sier blant annet at opptil 80 prosent av arbeiderne ikke får ukentlig fri fra jobb, og rundt 85 prosent av arbeiderne i sikkerhetssektoren jobber minst tolv timer daglig.

John Peder Egenæs

KRITISK: John Peder Egenæs er ikke nådig i kritikken mot Fifa.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Dette gjelder qatarske sikkerhetsselskaper som Fifa har benyttet seg av.

– Når vi finner så lett at de ikke jobber i henhold til loven, så viser det at de ikke har gjort jobben sin. De har nesten ikke gjort en jobb, og det viser hvor viktig det er å legge press på Fifa, sier Egenæs.

– Synlige fordeler for tusenvis av arbeidere

– Fifa aksepterer ikke noen form for misbruk av arbeidere i selskaper involvert i forberedelsene til VM 2022, svarer Fifa på kritikken fra Amnesty.

Via en talsperson forklarer Det internasjonale fotballforbundet at de har innført et system for tilsyn av underleverandørene sine både før og etter kontraktsignering.

Disse inspeksjonene skal ha sørget for at man har oppdaget og adressert problemer hos selskaper som ikke har klart å etterleve Fifas standarder.

– Vi ser et godt nivå av forpliktelse og samarbeid fra mange serviceselskaper, og tilsyns- og inspeksjonsprogrammet vårt har allerede hatt synlige fordeler for tusenvis av arbeidere. Samtidig nekter vi å jobbe med selskaper som ikke viser forpliktelse til å leve opp til Fifas standarder og vi er ikke redde for å ta sterke grep mot slike selskaper i samarbeid med arbeidsdepartementet, skriver Fifa til NRK.

Fremmedarbeidere i Qatar

NEKTER: Fifa sier de nekter å samarbeide med selskaper som bryter loven under forberedelsene til VM i Qatar.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Mener Fifa kan måtte betale erstatning

Men dette er langt fra første gang at Amnesty har påpekt manglende fremgang i Qatar.

Landet har innført en del arbeidsreformer, men Amnesty har flere ganger hevdet at disse reformene ikke blir gjennomført i praksis. Det gjelder fortsatt, sier rapporten.

De skriver videre at flere arbeidere i sikkerhetssektoren ikke kan huske sist de hadde fri fra jobben.

Generalsekretæren i Amnesty mener at Fifa må ta ordentlig grep før VM starter.

– Fifa må legge press på Qatar for at de kan rydde opp i sektoren ved å kontrollere den bedre. De må straffe de som bryter loven og kompensere arbeiderne som lider av overlast på jobben.

Men press på Qatar holder ikke alene, mener Egenæs. Han er tydelig på at organisasjonen selv må gjøre noe.

– Fifa har også et eget ansvar, med tanke på FNs retningslinjer, som sier at de har et eget erstatningskrav dersom de ikke kan få Qatar til å ta ansvar. Da blir Fifa medskyldig i disse bruddene, forklarer han.

Qatar

SNART VM: Amnesty har i flere år belyst manglende rettigheter for arbeidere som jobber med VM i Qatar.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

– Inget annet land har kommet så langt, så fort

I en kommentar til NRK slår Arbeidsdepartementet i Qatar hardt tilbake mot rapporten til Amnesty og forklarer det de mener er feil med innholdet.

– Amnesty sin rapport trekker selektivt frem noen få saker hvor brudd fremdeles vedvarer og ignorerer den positive innvirkningen Qatars reformer har hatt på hele befolkningen. Nok en gang, Amnesty gir ikke oppmerksomhet til de tusenvis av suksesshistoriene som fungerer som bevis for Qatars fremgang, skriver departementet i en e-post til NRK.

Der skriver departementet også at utbredelsen av selskaper som bryter Qatars arbeidslover er synkende og at tilfellene Amnesty har funnet ikke «representerer en underliggende feil med det robuste arbeidssystemet som nå er på plass».

– Qatar har gjentatte ganger sagt at systematisk reform er en langsiktig prosess og å endre atferden til alle selskapene tar tid. Realiteten er den at inget annet land har kommet så langt, så fort, men for noen vil ikke tempoet i endringene være raskt nok, mener departementet.

Les hele pressemeldingen fra det qatarske arbeidsdepartementet her:

VM-komiteen trekker frem mye av det samme som arbeidsdepartementet da NRK ber dem kommentere innholdet i Amnesty-rapporten, men de legger seg flate etter at tre selskaper ikke overholdt kravene på en rekke områder under en inspeksjon under Klubb-VM i 2020 og Arab Cup 2021.

Qatar World Cup

UAKSEPTABELT: VM-komiteen, er eksemplifisert gjennom VM-sjefen Hassan Al Thawadi, legger seg flat etter at tre selskaper ble tatt for brudd på reglene i 2020 og 2021.

Foto: Darko Bandic / AP

– Disse bruddene var fullstendig uakseptable og førte til at en rekke tiltak ble håndhevet, inkludert å plassere entreprenører på en overvåkningsliste eller svarteliste for å unngå at de jobber med fremtidige prosjekter – inkludert VM – før disse entreprenørene ble rapportert til Arbeidsdepartementet for videre etterforskning og straff, skriver komiteen i en pressemelding til NRK.

Resten av VM-komiteens tilsvar kan du lese her:

– Vinduet lukkes når VM-finalen er over

Forrige uke var fotballpresident Lise Klaveness på plass under Fifa-kongressen i Qatar, der hun kom med en kritisk tale rettet mot Fifa.

– Vi kan ikke ignorere ropene om endring. Fifa må opptre som en rollemodell. Tildelingen av VM skjedde på en uakseptabel måte. Menneskerettigheter, likestilling, demokrati og fotballens kjerneverdier – var ikke i startelleveren før mange år senere, sa hun i løpet av innlegget på snaut seks minutter.

Lise Klaveness på talerstolen under Qatar Soccer WCup FIFA Congress 31. mars 2022

KRITISERTE FIFA: Fotballpresident Lise Klaveness.

Foto: Hassan Ammar / AP

Fifa-president Gianni Infantino gikk senere opp på scenen og hevdet at noe av det første Fifa gjorde etter Qatar-tildelingen var å snakke om menneskerettigheter med myndighetene.

Men nå er det få måneder igjen til selve mesterskapet. 21. november 2022 skal mesterskapet sparkes i gang, med åpningskamp mellom Senegal og Nederland.

– Det er klart at det vinduet med fotball-VM, der man får mye oppmerksomhet og der man kan legge press, det er i ferd med å lukkes. Men for vår del tenker vi at vi ikke kan gi oss. Fifa bør også være opptatt av ettermælet sitt og sjekket om VM førte til bedre forhold, sier Egenæs.

– Vinduet lukkes når VM-finalen er over, men vi skal jobbe for at de ikke forlater ansvaret sitt allerede da.

Siste nytt

 • Milan opna tittelforsvaret med siger

  Tittelforsvarar Milan opna den sye sesongen i Serie A med 4-2 over Udinese laurdag, etter 2-2 ved pause.

  Milan kom bakpå etter to minutt, men snudde til leiing. Ved pause var det 2-2, men Milan avgjorde i andre omgang.

  Theo Hernandez, Ante Rebic 2 og Brahim scora for Milan.

  Inter, som var hardaste utfordraren til sin byrival sist sesong, vann også sin opningskamp, men måtte slite borte mot Lecce.

  Først fem minutt på overtid sette Denzel Dumfires inn 2-1. Rumelu Lukako gav Inter ei tidleg leing. Lecce utlikna rett etter pause,

  Charles de Ketelaere, Milan
  Foto: DANIELE MASCOLO / Reuters
 • Hovland tre under par laurdag

  Viktor Hovland avanserte nokre plasseringar da han gjekk 3.-runden av storturneringa i Memphis på tre slag under par. Totalt står han med seks slag under par.

  Det held til foreløpig delt 29.-plass. Han starta dagen på 46.-plass. Over halve feltet har så vidt starta på sin tredje runde.

  Viktor Hovland starta med ein birdie, men rauk på ein bogey på hol nummer to og var tilbake på par for runden.

  Han slo til med ein birdie på det neste par-fem-holet.

  Etter fem hol på par følgde det ein bogey på niande holet, og han var tilbake på par for runden. Han følgde deretter opp med ein birdie på det tiande holet. Det blei bogey på hol 13 og han var nok ein gang tilbake på par.

  Han reparerte mykje da han gjorde to raske birdiar på hol 14 og 15. Et dårleg andreslag, der han måtte droppe, øydela moglegheita for å avansere ytterlegare på det 16. holet – et par-fem-hol.

  Dagens sjette birdie kom på avslutningsholet. Han hadde også tre bogeys på runden.

  Viktor Hovland
  Foto: Stacy Revere / AFP
 • Kontroversar rundt utlikning i Bergen

  Stabæk såg lenge ut til å bli det første laget som skulle slå Brann i Bergen i Toppserien denne sesongen, men Brann greidde å utlikne til 1-1 på ei kontroversiell scoring fire minutt på overtid.

  Iris Omarsdottir scora etter ein halv time i første omgang. Branns overtids-utlikning kom ved Maria Brochmann, som var sist på ballen i ei mølje etter corner.

  - Den scoringa burde ikkje blitt godkjend, sa Stabæks keeper Sunniva Skoglund til NRK.

  - I gode ni av ti tilfelle får keeper medhald i slike situasjonar, sa NRKs Carl Erik Torp.

  Brann kunne sikra seg sigeren i grunnserien og 6 poeng i sluttspelet med siger. Trass poengtapet er det likevel så godt som sikkert at Brann vinn grunnserien.

  Også Rosenborg og Vålerenga er sluttspelklare. Fire lag kjempar om den fjerde og siste sluttspelplassen, inkludert Stabæk.

  I det kontroversielle sluttspelet får dei fire laga med seg 6, 4, 2 og 0 poeng.

  Tidlegare denne veka varsla supporterklubbane i dei største Toppserie-klubbane at dei ikkje vil stille opp med organiserte aktivitetar på kampen i sluttspelet, i protest.

  – Lytt til supportarane, vi er ein ekstremt viktig del av fotballen, og vi vil ikkje ha det. Det er mange andre som ikkje vil ha det heller, ingen vil ha det, sa Gjert Moldestad frå Bataljonen då sluttspelet blei diskutert på NRK i pausen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste