– Jobben Fifa har gjort er under enhver kritikk. Fifa burde forsikret seg om at de som jobber for dem skal jobbe i henhold til loven, sier generalsekretær i Amnesty John Peder Egenæs til NRK.
I en ny Amnesty-rapport kommer det frem nye funn om sikkerhetspersonell, som blant annet vektere, i Qatar. Amnesty har kommunisert med åtte private sikkerhetsselskaper i Qatar, der tre av dem på et tidspunkt har blitt brukt av Fifa. Ett av disse selskapene brukes fortsatt, hevder organisasjonen.
I flere av disse selskapene blir det dokumentert tvangsarbeid, der ansatte må jobbe ufrivillig og blir truet dersom de bryter med selskapets strenge regler. Rapporten sier blant annet at opptil 80 prosent av arbeiderne ikke får ukentlig fri fra jobb, og rundt 85 prosent av arbeiderne i sikkerhetssektoren jobber minst tolv timer daglig.
KRITISK: John Peder Egenæs er ikke nådig i kritikken mot Fifa.
Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRKDette gjelder qatarske sikkerhetsselskaper som Fifa har benyttet seg av.
– Når vi finner så lett at de ikke jobber i henhold til loven, så viser det at de ikke har gjort jobben sin. De har nesten ikke gjort en jobb, og det viser hvor viktig det er å legge press på Fifa, sier Egenæs.
– Synlige fordeler for tusenvis av arbeidere
– Fifa aksepterer ikke noen form for misbruk av arbeidere i selskaper involvert i forberedelsene til VM 2022, svarer Fifa på kritikken fra Amnesty.
Via en talsperson forklarer Det internasjonale fotballforbundet at de har innført et system for tilsyn av underleverandørene sine både før og etter kontraktsignering.
Disse inspeksjonene skal ha sørget for at man har oppdaget og adressert problemer hos selskaper som ikke har klart å etterleve Fifas standarder.
– Vi ser et godt nivå av forpliktelse og samarbeid fra mange serviceselskaper, og tilsyns- og inspeksjonsprogrammet vårt har allerede hatt synlige fordeler for tusenvis av arbeidere. Samtidig nekter vi å jobbe med selskaper som ikke viser forpliktelse til å leve opp til Fifas standarder og vi er ikke redde for å ta sterke grep mot slike selskaper i samarbeid med arbeidsdepartementet, skriver Fifa til NRK.
NEKTER: Fifa sier de nekter å samarbeide med selskaper som bryter loven under forberedelsene til VM i Qatar.
Foto: GIUSEPPE CACACE / AFPMener Fifa kan måtte betale erstatning
Men dette er langt fra første gang at Amnesty har påpekt manglende fremgang i Qatar.
Landet har innført en del arbeidsreformer, men Amnesty har flere ganger hevdet at disse reformene ikke blir gjennomført i praksis. Det gjelder fortsatt, sier rapporten.
De skriver videre at flere arbeidere i sikkerhetssektoren ikke kan huske sist de hadde fri fra jobben.
Generalsekretæren i Amnesty mener at Fifa må ta ordentlig grep før VM starter.
– Fifa må legge press på Qatar for at de kan rydde opp i sektoren ved å kontrollere den bedre. De må straffe de som bryter loven og kompensere arbeiderne som lider av overlast på jobben.
Men press på Qatar holder ikke alene, mener Egenæs. Han er tydelig på at organisasjonen selv må gjøre noe.
– Fifa har også et eget ansvar, med tanke på FNs retningslinjer, som sier at de har et eget erstatningskrav dersom de ikke kan få Qatar til å ta ansvar. Da blir Fifa medskyldig i disse bruddene, forklarer han.
SNART VM: Amnesty har i flere år belyst manglende rettigheter for arbeidere som jobber med VM i Qatar.
Foto: Halvor Ekeland / NRK– Inget annet land har kommet så langt, så fort
I en kommentar til NRK slår Arbeidsdepartementet i Qatar hardt tilbake mot rapporten til Amnesty og forklarer det de mener er feil med innholdet.
– Amnesty sin rapport trekker selektivt frem noen få saker hvor brudd fremdeles vedvarer og ignorerer den positive innvirkningen Qatars reformer har hatt på hele befolkningen. Nok en gang, Amnesty gir ikke oppmerksomhet til de tusenvis av suksesshistoriene som fungerer som bevis for Qatars fremgang, skriver departementet i en e-post til NRK.
Der skriver departementet også at utbredelsen av selskaper som bryter Qatars arbeidslover er synkende og at tilfellene Amnesty har funnet ikke «representerer en underliggende feil med det robuste arbeidssystemet som nå er på plass».
– Qatar har gjentatte ganger sagt at systematisk reform er en langsiktig prosess og å endre atferden til alle selskapene tar tid. Realiteten er den at inget annet land har kommet så langt, så fort, men for noen vil ikke tempoet i endringene være raskt nok, mener departementet.
Les hele pressemeldingen fra det qatarske arbeidsdepartementet her:
VM-komiteen trekker frem mye av det samme som arbeidsdepartementet da NRK ber dem kommentere innholdet i Amnesty-rapporten, men de legger seg flate etter at tre selskaper ikke overholdt kravene på en rekke områder under en inspeksjon under Klubb-VM i 2020 og Arab Cup 2021.
UAKSEPTABELT: VM-komiteen, er eksemplifisert gjennom VM-sjefen Hassan Al Thawadi, legger seg flat etter at tre selskaper ble tatt for brudd på reglene i 2020 og 2021.
Foto: Darko Bandic / AP– Disse bruddene var fullstendig uakseptable og førte til at en rekke tiltak ble håndhevet, inkludert å plassere entreprenører på en overvåkningsliste eller svarteliste for å unngå at de jobber med fremtidige prosjekter – inkludert VM – før disse entreprenørene ble rapportert til Arbeidsdepartementet for videre etterforskning og straff, skriver komiteen i en pressemelding til NRK.
Resten av VM-komiteens tilsvar kan du lese her:
– Vinduet lukkes når VM-finalen er over
Forrige uke var fotballpresident Lise Klaveness på plass under Fifa-kongressen i Qatar, der hun kom med en kritisk tale rettet mot Fifa.
– Vi kan ikke ignorere ropene om endring. Fifa må opptre som en rollemodell. Tildelingen av VM skjedde på en uakseptabel måte. Menneskerettigheter, likestilling, demokrati og fotballens kjerneverdier – var ikke i startelleveren før mange år senere, sa hun i løpet av innlegget på snaut seks minutter.
KRITISERTE FIFA: Fotballpresident Lise Klaveness.
Foto: Hassan Ammar / APFifa-president Gianni Infantino gikk senere opp på scenen og hevdet at noe av det første Fifa gjorde etter Qatar-tildelingen var å snakke om menneskerettigheter med myndighetene.
Men nå er det få måneder igjen til selve mesterskapet. 21. november 2022 skal mesterskapet sparkes i gang, med åpningskamp mellom Senegal og Nederland.
– Det er klart at det vinduet med fotball-VM, der man får mye oppmerksomhet og der man kan legge press, det er i ferd med å lukkes. Men for vår del tenker vi at vi ikke kan gi oss. Fifa bør også være opptatt av ettermælet sitt og sjekket om VM førte til bedre forhold, sier Egenæs.
– Vinduet lukkes når VM-finalen er over, men vi skal jobbe for at de ikke forlater ansvaret sitt allerede da.