Hopp til innhold

NRK avslører: VM-hoteller nekter homofile adgang

Til tross for Fifa-presidentens løfter om at alle er velkomne til Qatar, nekter flere VM-hoteller homofile å bestille rom. Over en fjerdedel av hotellene anbefaler at man ikke viser sin legning.

Qatar, hotell

BRUTTE LØFTER? Gianni Infantino har lovet at alle homofile er velkomne til VM, men The Torch Hotel Doha er et av flere VM-hoteller som nekter homofile å bestille et rom.

Foto: MATTHEW CHILDS/LARS BRYNE / REUTERS/NRK

– Alle er velkomne her i Qatar, selv når vi snakker om LHBTQ+, forsikret Gianni Infantino på FIFA-kongressen i Doha i mars.

Budskapet om at VM er for alle, har vært Fifa-president Gianni Infantinos budskap i lang tid. Så sent som i mars slo fotballsjefen fast at ingen mennesker vil bli møtt av en lukket dør i ørkenstaten, til tross for at homofili er forbudt i landet og ifølge Amnesty kan straffes med syv år i fengsel.

Men er det løftet forankret også hos de 69 hotellene som Fifa selv anbefaler til VM? En undersøkelse gjort i samarbeid mellom NRK, SVT (Sverige) og DR (Danmark), viser at flere av hotellene nekter å innkvartere homofile.

– Nei, vi aksepterer ikke homofile par, svarer Magnum Hotel & Suites Westbay når vi ringer og presenterer oss som et nygift, mannlig svensk par som forsøker å bestille et rom for å dra på bryllupsreise.

Faktisk avviste tre av VM-hotellene forespørselen uten å pakke det inn. De tre hotellene er The Torch Doha, Magnum Hotel & Suites Westbay og Wyndham Grand Regency.

Ett av hotellene påpekte at det var «against hotell policy».

Fra: Oscar Pettersson
Til: The Torch Hotel Doha
Sendt: 28. mars
Emne: Bryllupsreise
Hei! Vi er et mannlig homofilt par som er så heldige at vi nettopp har giftet oss. Vi har forelsket oss i vakre Qatar og drømmer om å reise på bryllupsreise til landet deres. Men, vi har hørt at det å dra til Qatar som et homofilt par kan føre til noen utfordringer og at noen hoteller ikke godtar homofile par. Er det greit å booke et rom på deres hotell? Vi vil bare være sikre før vi bestiller. Vennlig hilsen Oscar og Johannes Pettersson
Fra: The Torch Hotel Doha
Til: Oscar Pettersson
Sendt: 28. mars
Emne: Bryllupsreise
Hei! Hilsener fra The Torch Doha! Takk for henvendelsen, men dessverre må vi informere om at vi ikke kan gi dere et rom på grunn av hotellets policy. Skulle det være noe mer, ikke nøl med å ta kontakt. Med vennlig hilsen

Ikke greit å «kle seg homofilt»

Flere ganger har både Fifa-president Infantino og andre sagt at det vil være greit å reise til VM som homofil. En av sikkerhetssjefene i Qatar, Abdulaziz Abdullah Al Ansari, sa i april at det skulle være trygt å være homofil i landet under VM.

Abdulaziz Abdullah Al Ansari

SIKKERHETSSJEF: Abdulaziz Abdullah Al Ansari fra den qatarske regjeringen.

Foto: Darko Bandic / AP

– Reserver et rom sammen, sov sammen – det er ikke noe vi bryr oss om. Vi er her for å organisere turneringen. Vi skal ikke bry oss om det personlige som skjer mellom folk. Det er poenget, sa Al Ansari ifølge AP.

I tillegg har VM-komiteen skrevet flere offisielle dokumenter hvor de poengterer at alle er velkomne under VM og at retningslinjene også gjelder deres forretningspartnere.

Men flere av hotellene VM-arrangørene presenterer på sin nettside er likevel skeptiske til homofile gjester.

I tillegg til de tre hotellene som sa nei til homofile par, svarer 20 hoteller at det tillater innkvartering, men dog med forbehold og klare anbefalinger om at man ikke skal vise at man er homofil. Her kom det også frem at åpenlys homoseksualitet i Qatar kan få konsekvenser.

– (…) Jeg vil opplyse om at vi tidligere har hatt hendelser hvor politiet har hentet qatarere på hotellet som har hatt homofile forhold, skriver et av hotellene i undersøkelsen.

– Tar man på sminke og kler seg homofilt, strider det imot landets og regjeringens politikk. Men for vårt hotell er det greit (å bestille et rom, red.anm.), hvis du kler deg passende og ikke utviser seksuell adferd eller kysser i offentligheten, svarer et av de andre.

33 av hotellene Fifa anbefaler via VMs offisielle hjemmeside, hadde ingen innvendinger. Resten ville enten ikke svare, har ikke kommet tilbake til oss etter den innledende dialogen eller fungerer på nåværende tidspunkt som covid-karantenehotell.

VM-hotellene i Qatar

Dette svarer hotellene. Flere av de grå hotellene har vi hatt dialog med, men til tross for gjentatte spørsmål på telefon og e-post har de ikke svart på om de tillater homofile gjester.

– Det er helt fjernt

NRK, SVT og DR har fremlagt resultatene for fotballforbundene i Norge, Sverige og Danmark.

– Dette er selvfølgelig ikke akseptabelt, og heller ikke i tråd med det VM-komiteen har lovet, at det skal være en garanti for den rettslige sikkerheten (for homofile, red.anm.) under mesterskapet. Og for å føle deg trygg må du vite på forhånd at du kommer til å være trygg. Det er der vi er nå tidsmessig, så det må på plass, sier president i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness.

Jakob Jensen i DBU

DIREKTØR: Jakob Jensen i Dansk Boldspil-Union (DBU).

Foto: DR

Det danske fotballforbundet (DBU) reagerer sterkt:

– Helt ærlig, det er helt fjernt. Vi synes dette er skuffende. Det er skuffende overfor supporterne som skal reise til VM. At de ikke kan føle seg trygge på å få et hotell, uansett hvilken seksualitet de har. Det er fullstendig irrelevant hva slags legning man har, og det er vår klare forventning at man får ordnet opp i dette frem til VM, sier administrerende direktør Jakob Jensen til DR.

Fifa fortsetter å love trygghet

Men hvordan kan Gianni Infantino si at VM er for alle når flere hoteller avviser homofile, mannlige par? Det var et av flere spørsmål vi sendte til Fifa.

Det konkrete spørsmålet er ikke blitt besvart, men isteden skriver fotballforbundet at vertslandet Qatar er fullt ut bevisst på sitt ansvar for å overholde Fifas forventninger og krav til menneskerettigheter, likhet og antidiskriminering.

Det skjer blant annet gjennom «flere strategiske innsatser, som også inkluderer hotellområdet», lyder det i svaret fra Fifa.

World Cup - FIFA Teams Seminar

MEKTIGE: Fifa-president Gianni Infantino sammen med sjef for VM-komiteen, Hassan Al-Thawadi.

Foto: HAMAD I MOHAMMED / Reuters

– Fifa er sikre på at alle nødvendige tiltak vil være på plass for LHBT+-supportere, slik at de, som alle andre, kan føle seg velkomne og trygge under mesterskapet, svarer Fifa i en e-post.

Samtidig slår Fifa fast at enhver form for diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering eller kjønnsidentitet er strengt forbudt.

– Fifa forsøker å skape et miljø uten diskriminering og å fremme ulikhet innad i organisasjonen og i alle sine aktiviteter og arrangementer.

Forbundet forteller samtidig at de har gjort Qatars Supreme Committee (VM-komiteen, red.anm.) oppmerksom på problematikken og henviser til dem for flere svar.

Ber supportere respektere qatarsk kultur

I et skriftlig svar gjør VM-vertene det klart at landet forplikter seg til å levere et inkluderende VM, hvor alle deltagere føler seg trygge og velkomne. VM-komiteen understreker samtidig at Qatar er et konservativt land, og at det ikke er akseptert å vise sin kjærlighet i offentligheten – uansett legning.

– Vi ber folk om å respektere våre kulturelle normer, men understreker også den sterke kulturen av respekt for privatlivet som eksisterer i hele Qatar, svarer VM-arrangøren.

Hassan Al-Thawadi

VM-SJEF: Hassan Al Thawadi har gitt lovnader om at alle er velkomne til VM, men ber samtidig tilreisende om å respektere qatarsk kultur.

Foto: Darko Bandic / AP

VM-verten forklarer at det i juni 2020, som en del av arrangørens strategier, ble introdusert en protokoll som har som oppgave å sikre at mesterskapet skjer uten noen diskriminering. Protokollen skal gjelde alle – både individer og organisasjoner – som leverer varer, ytelser eller service til VM.

– De mer enn 100 hotellene i Qatar som vil innkvartere fotballfans, spillere, offisielle og andre interessenter vil være forpliktet til å overholde protokollen. Som et resultat av det, overvåkes og evalueres disse hoteller løpende, skriver VM-komiteen.

– VM-komiteen behandler enhver overtredelse av denne protokollen eller tilfeller av diskriminering med det største alvor. Vi vil gjerne ha ytterligere informasjon om disse påstandene for å sikre oss at alle parter assosiert med VM lever opp til den forventede standarden.

Nektet for at de ikke tar imot homofile

Etter å ha mottatt svar fra hotellene som et fiktivt homofilt par, har NRK, SVT og DR tatt kontakt på nytt for å få den offisielle politikken til de tre hotellene som nektet innkvartering.

Khalifa stadium and Torch Hotel

VM-HOTELL: The Torch Hotel (til venstre) ligger rett ved siden av Khalifa stadion, et av fotballanleggene som skal brukes under VM.

Foto: USA TODAY USPW / Reuters

Magnum Hotel & Suites Westbay bekrefter at det er hotellets offisielle politikk å nekte homofile adgang.

The Torch Doha avviser først over telefonen at hadde nektet homofile adgang, til tross for at det står svart på hvitt i den første mailen fra hotellet. I et nytt svar skriver de at hotellets policy ikke trumfer VM-arrangørens holdning, og at alle er velkomne. De skriver videre at det ikke er greit å vise kjærlighet i offentligheten.

Det siste hotellet, Wyndham Grand Regency, avviser fortsatt at homofile kan bo på deres hotell. Wyndham forteller at det ikke er hotellets regler, men at de følger lovverket i Qatar.

– Det kan hende det endrer seg til VM, vi vet ikke helt hvordan reglene blir. Det er noen regler som kan bli endret under VM. De skal gjøre noen unntak, opplyser hotellet.

Sportsnyheter

Everton

Absurd hendelse i nedrykksdrama: – Biter han ikke, da?

Med nød og neppe unngikk Everton en krisesesong og skal også spille Premier League neste sesong. I jubeleuforien ble også en glefsesituasjon og bitespekulasjoner heftig diskutert.

Siste nytt

 • TV 2: Landslagssjefen operert etter sykkelulykke

  Landslagssjef Ståle Solbakken pådro seg flere brudd etter en sykkelvelt og måtte opereres. Det forteller han til TV 2.

  Solbakken bekrefter overfor kanalen at han pådro seg brudd i albuen på sykkeltur søndag. I etterkant ble han operert på Elverum sykehus.

  – Et stort og et lite brudd etter en stygg velt på min sykkeløkt. Men snart klar for viktige kamper, sier han til TV 2.

  NFF pressekonferanse
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Hovland ned på verdensrankingen

  Viktor Hovland gjør et lite fall og er nummer sju på den nyeste spillerrangeringen i golf. Topp fem er uendret siden sist.

  Max Homa er mannen som har dyttet Hovland ned fra 6.-plassen. Søndag leverte amerikaneren en bedre sisterunde og havnet foran Norges golfproff i PGA-turneringen i Fort Worth.

  Der falt Hovland ut av tetkampen og endte på delt 16.-plass.

  For andre uke på rad topper Scottie Scheffler verdensrankingen. USA-stjernen er foran spanjolen Jon Rahm og nordiren Rory McIlroy.

  Viktor Hovland
  Foto: JONATHAN BACHMAN / AFP
 • AIK-sjef går av etter skandalederby

  Den sportslige krisen i AIK har fått sine første konsekvenser. Manuel Lindberg er ferdig i jobben som klubbens administrerende direktør.

  Han valgte selv å gi seg etter søndagens 0-1-tap borte mot Djurgården. Stockholmsderbyet bød på skandalescener og nesten en time lang stopp i spillet.

  – Jeg tar mitt ansvar som en del av situasjonen, og jeg har derfor valgt å tre til side. Å bli værende som administrerende direktør gagner ikke klubben akkurat nå, sier Lindberg i en pressemelding.

  AIK har kun vunnet én av ti kamper i Allsvenskan denne sesongen. Laget ligger nest sist på tabellen med seks poeng.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste