Hopp til innhold

Får Qatar-kritikk av Amnesty etter ny rapport: – Vi er overrasket

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) ønsket i fjor at norske myndigheter skulle være tydeligere overfor Qatar. Nå får hun selv kritikk for manglende handling.

Anniken Huitfeldt

FÅR KRITIKK: John Peder Egenæs ber utenriksminister Anniken Huitfeldt om å være tydeligere i kritikken av Qatar.

Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

I forbindelse med en fersk rapport om menneskerettighetssituasjonen i Qatar, én måned før mesterskapet starter (20. november), er Amnesty International Norge klare i talen:

De hadde forventet mer av utenriksministeren.

Vi er overrasket over hvor stille en Arbeiderparti-regjering har vært for forholdene til migrantarbeidere i Qatar. Ikke minst fordi man er så opptatt av det i Norge, sier generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs til NRK.

Han er overrasket over utenriksministeren og regjeringen har latt fotballforbundet og fotballpresident Lise Klaveness ha det han omtaler som «den ene tydelige norske stemmen» for migrantarbeiderne i Qatar.

Støttedemonstrasjon for det iranske folk

REAGERER: Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs.

Foto: Javad Parsa / NTB

Vi mener utenriksministeren må være veldig tydelig i sin kritikk og sitt press på Qatar, kreve en forbedret situasjon for migrantarbeiderne og støtte kravet om at Qatar skal kompensere de arbeiderne som har lidd overlast, sier Amnesty-toppen.

Qatar og Fifas svar på Amnesty-rapporten kan du lese lenger ned i saken.

Ba om mer handling i fjor

I mai i fjor stilte Huitfeldt selv et skriftlig spørsmål til daværende utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), hvor hun etterspurte hva ministeren hadde gjort for å «fremme norske syn på menneskerettighetene overfor Qatars myndigheter».

– Jeg mener at Norges næringsinteresser i Qatar er et argument for å være enda tydeligere på menneskerettigheter. Jeg vil nå avvente utenriksministeren. Jeg forventer at hun er tydelig, sa Huitfeldt til NRK i den forbindelse.

Nå, når hun selv er utenriksminister, sier hun noe annet:

– Amnesty Norge er nok også kjent med at Norge har begrenset kontakt med Qatar. Vi har ikke ambassade i landet, vi har ikke hyppig politisk kontakt og det er begrenset med norske næringsinteresser i landet, skriver Huitfeldt til NRK i en e-post.

NRK har forelagt kritikken i rapporten til Huitfeldt, som forteller at hun setter pris på jobben Amnesty gjør med å sette søkelys på menneskerettssituasjonen i Qatar.

Anniken Huitfeldt

SVARER: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) etter Qatar-kritikken fra Amnesty.

Foto: ADEM ALTAN / AFP

– Vi tar opp menneskerettssituasjonen i Qatar i våre samtaler med qatarske myndigheter og på internasjonale arenaer som FN og den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO. Det gjelder både ytringsfrihet, arbeidstakerrettigheter, kvinners rettigheter og rettigheter for LHBT+. Fremme av menneskerettigheter er en hovedprioritet i norsk utenrikspolitikk, skriver utenriksministeren i en e-post til NRK.

– Kan bli ett av idrettshistoriens mørkeste øyeblikk

Den ferske rapporten til Amnesty viser at det fremdeles er utbredte menneskerettighetsbrudd i Qatar.

– Fotball-VM kan bli ett av idrettshistoriens mørkeste øyeblikk, sier Egenæs i en pressemelding.

Generalsekretæren trekker frem det at Qatar og Fifa skal opprette et fond for å kompensere arbeiderne som har lidd overlast som det viktigste fra rapporten, og at norske myndigheter må støtte det.

Hvis dette fotball-VM skal ha et ettermæle som er i det minste litt positivt, så er det som må skje. Nå må Fifa komme ut og si at vi oppretter et fond, og så må de få med seg qatarske myndigheter og sette opp et system som gjør at man faktisk kan kompensere de som har lidd overlast.

Han erkjenner at Amnesty ikke har fått til endringene de hadde ønsket før fotball-VM, men håper det vil være søkelys på Qatar også etter VM.

– Vi mener at folk flest, norske bedrifter, norske myndigheter og fotballforbundet må fortsette å legge press på Qatar etter fotball-VM. Vi må ikke komme i den situasjonen at Qatar får ha fotball-VM, får skinne, får vise frem hvor fantastisk og så er det ingen som bryr seg etter finalen, sier Egenæs.

Arbeidere foran fotballstadion under bygging i Qatar

TØFFE FORHOLD: Ny Amnesty-rapport hevder migrantarbeidernes forhold fortsatt er tøffe.

Foto: Hassan Ammar / AP

Fondet det snakkes om blir støttet av en rekke forbund, blant annet Norges Fotballforbund og president Lise Klaveness.

Syv land som skal spille fotball-VM har også stilt seg bak forslaget. Landene Belgia, Frankrike, England, Tyskland, Nederland, Wales og USA har alle støttet et kompensasjonsfond.

Fifa sier de tar grep

Qatar kjenner seg ikke igjen i Amnestys kritikk og mener dem ikke klarer å erkjenne at arbeidssystemer deres stadig forbedres.

– Amnesty klarer ikke å erkjenne at arbeidssystemet vårt stadig forbedres, og at antall arbeidsgiverlovbrudd hvert år har gått ned etter at våre tiltak har fått feste, sier Aamer Hassan, talsperson for qatarske myndigheter.

Her kan du lese hele svaret til Qatar:

På en pressekonferanse mandag opplyste Fifa-talsmann Bryan Swanson at det pågår samtaler mellom forbundet og regjeringen i Qatar.

Fifa sier på sin side at en rekke tiltak har blitt gjort for å sikre arbeidernes rettigheter blir ivaretatt.

– Som anerkjent av uavhengige eksperter, som Den internasjonale arbeidsorganisasjonen og internasjonale fagforeninger, har et bredt spekter av tiltak blitt implementert de siste årene for å forbedre beskyttelsen av arbeidere i Qatar. Denne utviklingen har i stor grad skjedd som en konsekvens av at VM spilles i landet, skriver Fifa i en e-post til NRK.

Indonesia FIFA

TAR GREP: Fifa hevder de jobber med en rekke tiltak for å kompensere migrantarbeidere som har jobbet med fotball-VM i Qatar.

Foto: Achmad Ibrahim / AP

De forteller at det legges press på ulike selskaper i Qatar for å sikre bedre vilkår for arbeidere som er involvert i VM-forberedelsene.

– Arbeidstakere har blitt kompensert på forskjellige måter i tilfeller der selskaper ikke klarte å opprettholde arbeidernes velferdsstandarder til Supreme Committee for Delivery & Legacy (SC), som er standarden som brukes av Fifa og Qatar for å sikre beskyttelsen av arbeidere involvert i VM-relaterte aktiviteter, hevder Fifa.

De understreker at de kommer til å fortsette å hjelpe migrantarbeiderne også etter VM, og at de kommer med mer info om dette i fremtiden.

– Det var uutholdelig

Men i hovedtrekk viser den nye statusrapporten at tusenvis av VM-arbeidere fortsatt har problemer med:

  • Å få utbetalt lønn

  • Å få innfridd hviledager de har krav på
  • Trygge arbeidsforhold
  • Tilgang til domstoler hvor de kan få løst arbeidsrelaterte konflikter
  • Mistenkelig dødsfall som ikke etterforskes tilstrekkelig
  • Menneskerettighetsbrudd som ikke kompenseres

Ifølge rapporten fortsetter migrantarbeidere å oppleve utnyttelse og overgrep i stor skala. De som arbeider i private hjem skal fortsatt jobbe mellom 14 og 18 timers arbeidsdager, uten hviledager.

– Det var uutholdelig å bli værende i selskapet jeg jobbet for på grunn av behandlingen og arbeidsmengden, sier den kenyanske arbeideren «Joshua» til Amnesty.

Joshua er et pseudonym og personen ønsker å holde seg anonym i frykt for egen sikkerhet. Han skal nylig ha forlatt Qatar, etter å ha jobbet for et privat sikkerhetsselskap.

– På fire måneder, fikk du kun to dager fri. Det er sene utbetalinger av lønn og for mange bøter som trekkes unødvendig. Selskapet har holdt tilbake visumet mitt slik at jeg ikke kan reise tilbake til Qatar dersom jeg får jobb for et annet selskap, sier han.

Siste nytt

  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal