Hopp til innhold

Amnesty bekymret av funn ett år etter VM – ber Qatar og Fifa rydde opp

Snaue ett år etter at VM-lysene ble slukket kommer Amnesty med en knusende rapport hvor de retter sterk kritikk mot både Qatar og Fifa.

Qatar / Messi

KNUSENDE RAPPORT: Ifølge Amnesty er arbeidsforholdene til migrantarbeidere i Qatar fortsatt under enhver kritikk. Det er nå snart et år siden Lionel Messi ble overrakt VM-pokalen av Fifa-president Gianni Infantino.

Foto: NTB

– Qatar burde lagt mer stolthet i å rydde opp etter seg for dem som har gjort VM mulig.

Det sier en oppgitt Frank Conde Tandberg til NRK. Han er politisk rådgiver i Amnesty Norge og har fulgt situasjonen i Qatar i en årrekke.

Opptakten til fotball-VM i Qatar ble preget av rystende fortellinger om migrantarbeidere og nyheter om dødsfall i forbindelse med stadionarbeid.

Nå – snaue ett år etter at Lionel Messi og Argentina løftet VM-trofeet – har Amnesty publisert en fersk rapport om tingenes tilstand i ørkenlandet.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen er «behovet for å beskytte arbeidere i Qatar mot utnyttelse og misbruk er like nødvendig som da turneringen startet».

– Vi ser at de samme menneskerettighetsbruddene, som vi har dokumentert i tolv år før fotball-VM, fortsetter å skje ganske utbredt i Qatar, sier Tandberg.

Frank Conde Tangberg

REAGERER: Frank Conde Tandberg, politisk rådgiver i Amnesty Norge.

Foto: Privat

– De har ikke fått kompensasjon

I årene etter at Qatar ble tildelt fjorårets fotball-VM tilbake i 2010 gjorde nasjonen en rekke endringer i lover og arbeidsreformer for å bedre forholdene for migrantarbeidere som bygget fotballstadioner og infrastruktur i landet.

Men Amnesty-rapporten er nådeløs når det gjelder å bedømme hvordan dette fungerer i praksis.

Tandberg oppsummerer funnene i rapporten slik:

– Migrantarbeidere må betalte ulovlige rekrutteringsavgifter, de blir frastjålet lønnen sin og kan ikke fagorganisere seg for å bekjempe dårlig arbeidsforhold. De jobber fremdeles under farlige omstendigheter og de har ikke fått kompensasjon for de menneskerettighetsbruddene som de har opplevd.

  • Les svarene til qatarske myndigheter og Fifa lenger ned i artikkelen.

– Vi er veldig skuffet over Fifa

Amnesty-rapporten, som har fått navnet «A legacy in jeopardy: Continuing abuses of migrant workers in Qatar one year after the world cup», trekker imidlertid frem fremgang i forbudet mot utvidet arbeidstid for bygningsarbeidere i varmen de siste elleve månedene.

Likevel hevder de at lovendringen blir «overskygget av mangelen på reell fremgang med å styrke og gjennomføre Qatars mye omtalte arbeidsreformer».

– Hvilke følelser kjenner du på i forbindelse med denne rapporten?

– Vi er veldig skuffet over at Fifa ikke brukte innflytelsen sin til å legge mer press på Qatar og at Qatar ikke var opptatt av å få bedre omdømme – og et bedre ettermæle, svarer Tandberg og fortsetter:

– Mange har hyllet mesterskapet, men dette har vært katastrofalt for menneskene som har jobbet med mesterskapet og opplevd alvorlige overgrep. De har krav på kompensasjon, og den mener vi Qatar og Fifa burde anerkjenne og rydde opp i.

Ifølge Amnesty har de i arbeidet med rapporten blant annet vært til stede i Qatar i juli for snakke med nåværende og tidligere migrantarbeidere, organisasjoner for migranters rettigheter og representanter fra ambassadene til opprinnelseslandene til arbeiderne.

De har også møtt representanter fra regjeringen i Qatar og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

Migrantarbeidere

MIGRANTARBEIDERE: Flere tusen var samlet på en stadion for å se på Brasil mot Sveits på storskjerm under VM. Et flertall av dem var migrantarbeidere.

Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / AFP

Slår tilbake mot Amnesty

En talsperson i Fifa skriver i en e-post til NRK at de har satt ned en komité som skal foreta uavhengige undersøkelser knyttet til om arbeiderne som jobbet med VM har fått den tilgangen på kompensasjon som gjenspeiles av Fifas ansvar for menneskerettigheter. De skal også vurdere ytterligere steg skal tas.

Fifa hevder også at det har skjedd en rekke fremskritt knyttet til arbeidsforholdene i landet.

– Ifølge Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) har Qatars arbeidsreformer vært viktige og kommet hundretusenvis av arbeidere til gode med VM som en viktig katalysator for disse reformene, skriver talspersonen og legger til:

– Det er ubestridelig at betydelige fremskritt har funnet sted, og det er like klart at håndhevingen av slike reformer tar tid og at det er behov for økt innsats for å sikre at reformene kommer alle arbeidere i landet til gode.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Final - Argentina v France

FÅR KRITIKK: Fifa-president Gianni Infantino har måttet tåle mye kritikk i forbindelse med Qatar-VM. Her er han avbildet med Kylian Mbappé.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

NRK har også vært i kontakt med den qatarske regjeringens presseavdeling. I en e-post skriver en talsperson at VM satte fart på arbeidsreformene i Qatar og «skapte en viktig mesterskapsarv».

– Qatar er nå ledende i regionen når det gjelder arbeidernes rettigheter og arbeidsreformer, og setter et eksempel for andre land med tanke på hvordan et system kan revideres, skriver de.

Myndighetene hevder også ha «regionens første ikke-diskriminerende minstelønn», at 97 prosent av alle lønninger beskyttes gjennom et lønnsbeskyttelsessystem og at barrierene for å skifte jobb har forsvunnet.

Les også Saudi-Arabia nærmer seg VM – NFF mener saken fremstår «rigget»

Klaveness, Fifa-president Gianni Infantino (i midten), til høyre sitter Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman

Gir Fifa ett år på å ta lærdom

Nylig bekreftet Fifa at Saudi-Arabia er eneste søker til VM-sluttspillet i 2034, men det vil ikke være en formell tildeling av mesterskapet før Fifa-kongressen neste år.

Ifølge Amnesty bryter Saudi-Arabia en rekke menneskerettigheter, deriblant diskriminering mot kvinner, migrantarbeidere og minoriteter, og nå mener Tandberg at Fifa «har ett år til å ta lærdom fra denne rapporten».

– Fifa bør gjøre gode risikovurderinger og finne ut hvilke menneskerettighetsbrudd tildelingen kan føre til. De må stille knallharde krav og dersom arrangøren ikke klarer å innfri kravene, må Fifa vurdere andre alternativer, sier han.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal