Hopp til innhold

Amnesty bekymret av funn ett år etter VM – ber Qatar og Fifa rydde opp

Snaue ett år etter at VM-lysene ble slukket kommer Amnesty med en knusende rapport hvor de retter sterk kritikk mot både Qatar og Fifa.

Qatar / Messi

KNUSENDE RAPPORT: Ifølge Amnesty er arbeidsforholdene til migrantarbeidere i Qatar fortsatt under enhver kritikk. Det er nå snart et år siden Lionel Messi ble overrakt VM-pokalen av Fifa-president Gianni Infantino.

Foto: NTB

– Qatar burde lagt mer stolthet i å rydde opp etter seg for dem som har gjort VM mulig.

Det sier en oppgitt Frank Conde Tandberg til NRK. Han er politisk rådgiver i Amnesty Norge og har fulgt situasjonen i Qatar i en årrekke.

Opptakten til fotball-VM i Qatar ble preget av rystende fortellinger om migrantarbeidere og nyheter om dødsfall i forbindelse med stadionarbeid.

Nå – snaue ett år etter at Lionel Messi og Argentina løftet VM-trofeet – har Amnesty publisert en fersk rapport om tingenes tilstand i ørkenlandet.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen er «behovet for å beskytte arbeidere i Qatar mot utnyttelse og misbruk er like nødvendig som da turneringen startet».

– Vi ser at de samme menneskerettighetsbruddene, som vi har dokumentert i tolv år før fotball-VM, fortsetter å skje ganske utbredt i Qatar, sier Tandberg.

Frank Conde Tangberg

REAGERER: Frank Conde Tandberg, politisk rådgiver i Amnesty Norge.

Foto: Privat

– De har ikke fått kompensasjon

I årene etter at Qatar ble tildelt fjorårets fotball-VM tilbake i 2010 gjorde nasjonen en rekke endringer i lover og arbeidsreformer for å bedre forholdene for migrantarbeidere som bygget fotballstadioner og infrastruktur i landet.

Men Amnesty-rapporten er nådeløs når det gjelder å bedømme hvordan dette fungerer i praksis.

Tandberg oppsummerer funnene i rapporten slik:

– Migrantarbeidere må betalte ulovlige rekrutteringsavgifter, de blir frastjålet lønnen sin og kan ikke fagorganisere seg for å bekjempe dårlig arbeidsforhold. De jobber fremdeles under farlige omstendigheter og de har ikke fått kompensasjon for de menneskerettighetsbruddene som de har opplevd.

 • Les svarene til qatarske myndigheter og Fifa lenger ned i artikkelen.

– Vi er veldig skuffet over Fifa

Amnesty-rapporten, som har fått navnet «A legacy in jeopardy: Continuing abuses of migrant workers in Qatar one year after the world cup», trekker imidlertid frem fremgang i forbudet mot utvidet arbeidstid for bygningsarbeidere i varmen de siste elleve månedene.

Likevel hevder de at lovendringen blir «overskygget av mangelen på reell fremgang med å styrke og gjennomføre Qatars mye omtalte arbeidsreformer».

– Hvilke følelser kjenner du på i forbindelse med denne rapporten?

– Vi er veldig skuffet over at Fifa ikke brukte innflytelsen sin til å legge mer press på Qatar og at Qatar ikke var opptatt av å få bedre omdømme – og et bedre ettermæle, svarer Tandberg og fortsetter:

– Mange har hyllet mesterskapet, men dette har vært katastrofalt for menneskene som har jobbet med mesterskapet og opplevd alvorlige overgrep. De har krav på kompensasjon, og den mener vi Qatar og Fifa burde anerkjenne og rydde opp i.

Ifølge Amnesty har de i arbeidet med rapporten blant annet vært til stede i Qatar i juli for snakke med nåværende og tidligere migrantarbeidere, organisasjoner for migranters rettigheter og representanter fra ambassadene til opprinnelseslandene til arbeiderne.

De har også møtt representanter fra regjeringen i Qatar og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

Migrantarbeidere

MIGRANTARBEIDERE: Flere tusen var samlet på en stadion for å se på Brasil mot Sveits på storskjerm under VM. Et flertall av dem var migrantarbeidere.

Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / AFP

Slår tilbake mot Amnesty

En talsperson i Fifa skriver i en e-post til NRK at de har satt ned en komité som skal foreta uavhengige undersøkelser knyttet til om arbeiderne som jobbet med VM har fått den tilgangen på kompensasjon som gjenspeiles av Fifas ansvar for menneskerettigheter. De skal også vurdere ytterligere steg skal tas.

Fifa hevder også at det har skjedd en rekke fremskritt knyttet til arbeidsforholdene i landet.

– Ifølge Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) har Qatars arbeidsreformer vært viktige og kommet hundretusenvis av arbeidere til gode med VM som en viktig katalysator for disse reformene, skriver talspersonen og legger til:

– Det er ubestridelig at betydelige fremskritt har funnet sted, og det er like klart at håndhevingen av slike reformer tar tid og at det er behov for økt innsats for å sikre at reformene kommer alle arbeidere i landet til gode.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Final - Argentina v France

FÅR KRITIKK: Fifa-president Gianni Infantino har måttet tåle mye kritikk i forbindelse med Qatar-VM. Her er han avbildet med Kylian Mbappé.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

NRK har også vært i kontakt med den qatarske regjeringens presseavdeling. I en e-post skriver en talsperson at VM satte fart på arbeidsreformene i Qatar og «skapte en viktig mesterskapsarv».

– Qatar er nå ledende i regionen når det gjelder arbeidernes rettigheter og arbeidsreformer, og setter et eksempel for andre land med tanke på hvordan et system kan revideres, skriver de.

Myndighetene hevder også ha «regionens første ikke-diskriminerende minstelønn», at 97 prosent av alle lønninger beskyttes gjennom et lønnsbeskyttelsessystem og at barrierene for å skifte jobb har forsvunnet.

Les også Saudi-Arabia nærmer seg VM – NFF mener saken fremstår «rigget»

Klaveness, Fifa-president Gianni Infantino (i midten), til høyre sitter Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman

Gir Fifa ett år på å ta lærdom

Nylig bekreftet Fifa at Saudi-Arabia er eneste søker til VM-sluttspillet i 2034, men det vil ikke være en formell tildeling av mesterskapet før Fifa-kongressen neste år.

Ifølge Amnesty bryter Saudi-Arabia en rekke menneskerettigheter, deriblant diskriminering mot kvinner, migrantarbeidere og minoriteter, og nå mener Tandberg at Fifa «har ett år til å ta lærdom fra denne rapporten».

– Fifa bør gjøre gode risikovurderinger og finne ut hvilke menneskerettighetsbrudd tildelingen kan føre til. De må stille knallharde krav og dersom arrangøren ikke klarer å innfri kravene, må Fifa vurdere andre alternativer, sier han.

Siste nytt

 • Slik starter England

  Det var knyttet stor forventning til hvilke elleve utvalgte Gareth Southgate ville stille til EM-åpningen mot Serbia søndag kveld.

  Nå har England-sjefen landet på følgende lag:
  Jordan Pickford – Kyle Walker, Marc Guehi, John Stones, Kieran Trippier – Declan Rice, Trent Alexander-Arnold, Jude Bellingham – Bukayo Saka, Harry Kane, Phil Foden.

  Mest oppsiktsvekkende er det at Alexander-Arnold, som spiller høyreback på klubbnivå for Liverpool, er midtbanespiller for landslaget.

  Kampstart mellom England og Serbia er klokken 21:00, og den følger du direkte på NRK Sport radio,

 • TV 2 gikk i svart: – Trolig forårsaket av et lynnedslag

  Midt i 1. omgang mellom Danmark og Slovenia gikk TV 2 i svart.

  Nesten 25 minutter var spilt da bildene ble borte. Etter 50 sekunder ble det sorte bildet erstattet med en plakat med påskriften «straks tilbake».

  – Vi har hatt et strømbrudd i Bergen. Trolig forårsaket av et lynnedslag. Det gjorde at strømmen gikk på Media City som gjorde at vi var nede. I øyeblikket vi fikk tilbake strømmen fikk vi kampen opp, og nå skal visst alt være i orden igjen. Det skal ha vært et lynnedslag som forårsaket det, sier TV 2s kommunikasjonssjef Jan Petter Dahl til NRK.

  Etter drøyt to minutter uten TV-bilder kom kampbildene opp igjen. Danmark ledet 1-0 både før og etter at kanalen gikk i svart, og TV-seerne ble ikke snytt for noen høydepunkter.

  Slik så kampen ut for TV-seeren etter 25 minutter.
  Foto: SKJERMDUMP TV 2
 • Wærenskjold vant Belgia rundt

  Uno X-rytter Søren Wærenskjold hang med helt inn på søndagens siste etappe og tok sammenlagtseieren i Belgia rundt.

  Han endte fire sekunder foran Mathias Vacek i sammendraget.

  – Det har ikke vært lett, hverken i går eller i dag. Dette gir selvtillit, men jeg har gitt alt og kjempet for hvert sekund, sier Wærenskjold i et intervju med arrangøren.

  Nordmannen takket også laget, og sa dette ikke hadde gått uten dem.

  – Det er Uno X' største sammenlagtseier. En perfekt løst sisteetappe, meldte Eurosports kommentator Theis Magelssen da sammenlagtseieren var sikret.

  Nordmannen åpnet rittet med seier på onsdagens tempoetappe. Siden har han beholdt ledertrøya, og han viser form to og en halv uke før Tour de France.

  Tim Merlier vant etappen som hadde både start og mål i Brussel.

  Tour de France 2023
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal