Fotball-Norge stemte nei til boikott av Qatar-VM

ULLEVAAL STADION (NRK): Det ble avgjort på søndagens ekstraordinære forbundsting. Dermed har norsk fotballs største debatt i 2021 fått sitt foreløpige punktum.

Football, Norwegian Football Association, Press Event

VAR USIKKER PÅ UTFALLET: NFF-president Terje Svendsen har vært klar på at forbundet ikke ønsket boikott. Søndag fikk han svar fra Fotball-Norge.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Avgjørelsen falt etter at klubbene hadde avlagt sin stemme søndag.

368 støttet NFF i nei til boikott, 121 stemte ja.

Et flertall valgte altså å stemme mot boikott og slutte seg til de tiltak NFF anser som mer egnede for å styrke menneskerettighetssituasjonen i Qatar.

– Det er ingen vinnere eller tapere i denne saken, sa NFF-president Terje Svendsen etter at avgjørelsen falt.

På spørsmål fra NRK om hvordan NFF kan gjenreise tilliten hos norske fotballsupportere etter det som har vært en svært turbulent debatt det siste halvåret, svarer Svendsen at dette er noe de skal jobbe med umiddelbart.

– Jeg tror det bare er en måte å gjøre det på, og det er dialog og invitere dem inn og vise hvordan vi jobber. Det kommer vi til å ta initiativ til, allerede i morgen. Vi må snakke mer sammen og dele informasjon, slik at vi gjenreiser tilliten og samler fotballfamilien igjen, sier Svendsen til NRK.

Avstemningen runder av en langvarig og følelsesladet debatt. Slik ble det også på selve tingbehandlingen søndag.

I flere timer fikk både boikott-forkjempere og boikott-motstandere ordet før tinget gikk til avstemning.

Styret i Norges Fotballforbund fikk der gjennomslag for at en boikott ikke er veien å gå.

VQCAnFvR34c

Fotballpresident Terje Svendsen under det digitale ekstraordinære forbundsting.

Foto: Norges Fotballforbund / NTB

Skal kritisere Fifa

Samtidig som NFF fikk medhold i nei til boikott, ble det i et endringsforslag vedtatt at NFF instrueres til å legge fram sterk kritikk mot Fifa fra talerstolen på neste års kongress.

Forslaget kom fra breddeklubben Trane og fikk flertall med 289 mot 167 stemmer.

Vedtaket slår fast at kritikken fra NFF skal rettes fra talerstolen på neste Fifa-kongress.

– Hvordan blir det å gå på talerstolen, være kritisk og radbrekke Fifa, Svendsen?

– Om jeg skal radbrekke Fifa vil vise seg, men vi må tørre å ta ordet og vise hvilken mening vi har. Nå er vi forpliktet til det, og det er noe vi bare må gjennomføre, sier NFF-presidenten til NRK.

Video: Her faller boikott-avgjørelsen:

Nei til boikott-vedtaket møter som ventet blandede reaksjoner.

– I dag hadde norsk fotball en fantastisk mulighet til å gi klar beskjed om at vi finne oss ikke i menneskerettsbrudd. Vi hadde en mulighet til å sette en strek og si at nå er det nok. Den muligheten har vi dessverre ikke brukt, sier Gjert Moldestad til NRK.

Han er en av Norges mest fremtrendende boikott-forkjempere, ressursperson i Norsk Supporterallianse og styremedlem i Bataljonen.

– Klar beskjed til NFF

Konsekvensen av avgjørelsen er at det ikke blir noen konsekvenser for FIFA og Qatar, mener han.

– Nå er jeg redd for at dette koker ned i kålen, og det blir «business as usual». Vi skal prøve å snakke. Det tror jeg ikke fifa eller Qatar lyetter noe særlig til, sier Moldestad.

Gjert Moldestad

Gjert Moldestad er skuffet etter søndagens avgjørelse.

Foto: Privat

John Peder Egenæs i Amnesty International reagerer slik på søndagens utfall:

– Dette er en klar beskjed til NFF om at jobben fortsetter. Vi kommer til å jobbe for å oppfordre dem til å legge press på FIFA. Det kommer til å være nøkkelen, sier han.

Han tror Norges Qatar-debatt har vakt oppsikt i fotballens verden.

- Det har blitt lagt merke til at mange i Fotball-Norge vil gå til boikott. Nå må NFF vise at de mener alvor når de sier at deltakelse gjør det mulig å påvirke, sier han.

Leder i NISO, Erlend Hanstveit, er glad for vedtaket om ikke å boikotte VM i Qatar.

– Dette er i tråd med det våre medlemmer har ønsket, som har vært klare på at de ikke vil ha en boikott, sier Hanstveit til NRK.

Han er også stolt og glad for at Fotball-Norge har satt menneskeretter på dagsorden, og har diskutert dette flere timer søndag.

– Nå starter arbeidet. Vi står ved et veiskille. Gjennom dagens diskusjon og avstemming har vi vist at vi tar menneskerettigheter på alvor, og at dette er viktig i forbindelse med mesterskap.

Kritikk mot NFFs innkalling

Det ble i starten av behandlingen rettet kritikk mot selve innkallingen av det ekstraordinære fotballtinget.

Årsaken er tvil rundt påmeldingsfristen NFF satte før søndagens opplegg. Forbundet opplyste flere ganger i sin kommunikasjon til klubber at 11. juni var den absolutte fristen, men senere har det kommet frem at klubber har fått lov til å melde seg på etter dette.

Hasunds Hund FK ba om ordet før godkjennelsen av tinget og ønsket å protokollføre at det er svært uheldig at det har vært uklarheter rundt påmeldingsfristen.

FK Trane ba i forlengelsen av dette om en uavhengig granskning om spillereglene i fotballdemokratiet er fulgt, blant annet etter NRKs rapporter om at fotballkretsene har hatt en felles påvirkningskampanje for å få klubber til å stille seg bak NFFs innstilling om nei til boikott.

Det ble så stemt over dette, og et flertall vedtok å ikke opprette en slik granskning av om det er brukt utilbørlig press i denne prosessen. 243 var for, 251 var imot.

f

Tinget ble gjennomført digitalt.

Foto: Skjermdump / Fotball.no

Spørsmålet om boikott har splittet Fotball-Norge helt siden Tromsø slapp en pressemelding 26. februar og opplyste at klubben ba NFF boikotte neste års verdensmesterskap av etiske grunner.

Det ble starten for «Qatar-opprøret», og siden den gang har de fleste norske klubber tatt stilling til saken på enten årsmøter eller i styrevedtak.

Debatten ble så het at det kom et benkeforslag om å ta det opp til votering på det ordinære fotballtinget i Norges Fotballforbund i mars. I stedet ble det bestemt at Qatar-saken skulle drøftes på et ekstraordinært ting søndag 20. juni.

Lobbyvirksomhet høstet kritikk

Norsk Supporterallianse har vært en sterk pådriver for at NFF skulle vedta boikott, men Norges Fotballforbund har på sin side, helt siden Mollekleiv-rapporten, vært tydelige på at boikott ikke er rett virkemiddel.

Begge parter har drevet massiv lobbyvirksomhet inn mot søndagens avgjørelse, og særlig NFFs spill i kulissene har høstet kritikk.

Mollekleiv

Sven Mollekleiv ledet utvalget som anbefalte NFF å være imot boikott.

Foto: Geir Olsen / NTB

På forhånd var det klart at boikott hadde bred støtte hos det norske folk. 50 prosent av et representativt utvalg støtter boikott, viste en undersøkelse Norstat gjorde for NRK før tinget.

Det vil si at 1 av 2 nordmenn ønsket at Norge skulle boikotte mesterskapet. Til sammenligning svarte 26 prosent nei til boikott, mens 24 prosent svarte «vet ikke».

Vinter-VM

Fotball-VM spilles i Qatar fra 21. november til 18. desember 2022 og er svært omdiskutert. Bakgrunnen for at VM spilles på vinteren er temperaturen i Qatar. I juni og juli, da VM vanligvis spilles, kan gradestokken vise opp mot 50 varmegrader.

I november og desember er det mer gjennomførtbart, da er snitt-temperaturen 24,6 og 19,6 grader.

2022 Fifa soccer World Cup

Gjestearbeidere i Qatar har i stor grad bidratt til å bygge Lusail stadium. Neste år spilles VM der.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Ifølge NTB har både Human Rights Watch, Amnesty International og FN gjentatte ganger varslet om kritikkverdige forhold for gjestearbeidere i Qatar. Deriblant krevende og langvarig arbeid i farlig høye temperaturer, lav eller manglende lønn og dårlige boforhold.

Flere kritiske stemmer har lenge ropt om at mesterskapet burde flyttes til et annet land, men alt tyder nå på at det blir turnering som planlagt neste vinter.

P.S: På denne temasiden kan du lese alt om Qatar-debatten som har rast i Norge det siste halvåret.

Siste nytt

 • Thor Helland er død

  Friidrettsprofilen Thor Helland døde natt til 2. august, 84 år gammel. Han løp inn til åttendeplass på 5000 meter i Tokyo-OL i 1964.

  Helland gikk bort mens han var innlagt på Aker sykehus, skriver VG. BUL omtaler dødsfallet i et minneord på Oslo-klubbens nettsider.

  – Det er veldig spesielt at Thor skulle sovne inn midt under OL i Tokyo 57 år senere. Han har betydd enormt mye for BUL og norsk friidrett, sier Rune Stenersen til VG.

  Stenersen var selv aktiv i BUL gjennom mange år. I en periode var han trener sammen med Helland for klubbens mellom- og langdistanseløpere.

  Helland tok i alt tolv NM-gull på 1500, 5000 og 10.000 meter samt terrengløp. Han ble nummer åtte på 5000-meteren i 1964-OL i Tokyo med tiden 13.57,0. USAs gullvinner Bob Schul vant på 13.48,8. Plasseringen var den beste av Norges friidrettsutøvere i lekene.

  Thor Helland og Ron Clarke
  Foto: Jan Greve / NTB
 • Peter Sagan klar for nytt lag

  Stjernerytteren Peter Sagan melder ved årsskiftet overgang til franske TotalEnergies. Slovaken forlater Bora-hansgrohe etter fem sesonger.

  Forrige uke bekreftet Bora-laget at Sagan ikke forlenger kontrakten når den løper ut etter inneværende sesong. Tirsdag kveld kom bekreftelsen på det som var alt annet enn en skjult hemmelighet.

  31-åringen skal de to neste sesongene kjempe om seirer for TotalEnergies, der Edvald Boasson Hagen er på utgående kontrakt.

  – Dette nye eventyret er veldig spennende. Jeg håper å vinne mange løp under nye farger, sier Sagan i en pressemelding.

  Slovaken vant sykkel-VM tre år på rad mellom 2015 og 2017. Han står med tolv etappeseirer i Tour de France, der han har også har vunnet den grønne poengtrøya hele sju ganger. Sagan måtte bryte årets utgave og stå over OL på grunn av knetrøbbel.

  Slovakiske Peter Sagan
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Malmö held liv i meisterligadraumen

  Malmö var på veg mot ein solid siger over Rangers i 3. runde i meisterligaen. Med to mål og ingen baklengs ville utgangspunktet framfor returmøtet i Skottland neste veke vere godt.

  Men Steven Davies' redusering fem minutt på overtid kan vise seg kostbart for svanskane. For med berre 2-1 å gå på, blir oppgåva langt vanskelegare.

  Søren Rieks og Veljko Birmancevic scora to raske for Malmö like etter pause. Jo Inge Berget spela heile kampen for Malmö.

  Men det gjekk betydeleg verre for den danske meister. Midtjylland tapte 0-3 for PSV Eindhoven i Nederland. PSV scora tre mål på 13 minutt i første omgang, og gir danskane eit veldig vanskeleg utgangspunkt i heimekampen.

  Andre kampar i kveld: Sparta Praha - Monaco 0-2, Cluj - Young Boys 1-1, Genk - Shakhktar Dontesk 1-2, Olympiakos - Ludogorets 1-1, Czvena Zvezda - Sheriff Tiraspol 1-1.

  Oscar Lewicki, Scott Arfield
  Foto: Andreas Hillergren / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal