Hopp til innhold

Fotball-Norge stemte nei til boikott av Qatar-VM

ULLEVAAL STADION (NRK): Det ble avgjort på søndagens ekstraordinære forbundsting. Dermed har norsk fotballs største debatt i 2021 fått sitt foreløpige punktum.

Football, Norwegian Football Association, Press Event

VAR USIKKER PÅ UTFALLET: NFF-president Terje Svendsen har vært klar på at forbundet ikke ønsket boikott. Søndag fikk han svar fra Fotball-Norge.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Avgjørelsen falt etter at klubbene hadde avlagt sin stemme søndag.

368 støttet NFF i nei til boikott, 121 stemte ja.

Et flertall valgte altså å stemme mot boikott og slutte seg til de tiltak NFF anser som mer egnede for å styrke menneskerettighetssituasjonen i Qatar.

– Det er ingen vinnere eller tapere i denne saken, sa NFF-president Terje Svendsen etter at avgjørelsen falt.

På spørsmål fra NRK om hvordan NFF kan gjenreise tilliten hos norske fotballsupportere etter det som har vært en svært turbulent debatt det siste halvåret, svarer Svendsen at dette er noe de skal jobbe med umiddelbart.

– Jeg tror det bare er en måte å gjøre det på, og det er dialog og invitere dem inn og vise hvordan vi jobber. Det kommer vi til å ta initiativ til, allerede i morgen. Vi må snakke mer sammen og dele informasjon, slik at vi gjenreiser tilliten og samler fotballfamilien igjen, sier Svendsen til NRK.

Avstemningen runder av en langvarig og følelsesladet debatt. Slik ble det også på selve tingbehandlingen søndag.

I flere timer fikk både boikott-forkjempere og boikott-motstandere ordet før tinget gikk til avstemning.

Styret i Norges Fotballforbund fikk der gjennomslag for at en boikott ikke er veien å gå.

VQCAnFvR34c

Fotballpresident Terje Svendsen under det digitale ekstraordinære forbundsting.

Foto: Norges Fotballforbund / NTB

Skal kritisere Fifa

Samtidig som NFF fikk medhold i nei til boikott, ble det i et endringsforslag vedtatt at NFF instrueres til å legge fram sterk kritikk mot Fifa fra talerstolen på neste års kongress.

Forslaget kom fra breddeklubben Trane og fikk flertall med 289 mot 167 stemmer.

Vedtaket slår fast at kritikken fra NFF skal rettes fra talerstolen på neste Fifa-kongress.

– Hvordan blir det å gå på talerstolen, være kritisk og radbrekke Fifa, Svendsen?

– Om jeg skal radbrekke Fifa vil vise seg, men vi må tørre å ta ordet og vise hvilken mening vi har. Nå er vi forpliktet til det, og det er noe vi bare må gjennomføre, sier NFF-presidenten til NRK.

Video: Her faller boikott-avgjørelsen:

Nei til boikott-vedtaket møter som ventet blandede reaksjoner.

– I dag hadde norsk fotball en fantastisk mulighet til å gi klar beskjed om at vi finne oss ikke i menneskerettsbrudd. Vi hadde en mulighet til å sette en strek og si at nå er det nok. Den muligheten har vi dessverre ikke brukt, sier Gjert Moldestad til NRK.

Han er en av Norges mest fremtrendende boikott-forkjempere, ressursperson i Norsk Supporterallianse og styremedlem i Bataljonen.

– Klar beskjed til NFF

Konsekvensen av avgjørelsen er at det ikke blir noen konsekvenser for FIFA og Qatar, mener han.

– Nå er jeg redd for at dette koker ned i kålen, og det blir «business as usual». Vi skal prøve å snakke. Det tror jeg ikke fifa eller Qatar lyetter noe særlig til, sier Moldestad.

Gjert Moldestad

Gjert Moldestad er skuffet etter søndagens avgjørelse.

Foto: Privat

John Peder Egenæs i Amnesty International reagerer slik på søndagens utfall:

– Dette er en klar beskjed til NFF om at jobben fortsetter. Vi kommer til å jobbe for å oppfordre dem til å legge press på FIFA. Det kommer til å være nøkkelen, sier han.

Han tror Norges Qatar-debatt har vakt oppsikt i fotballens verden.

- Det har blitt lagt merke til at mange i Fotball-Norge vil gå til boikott. Nå må NFF vise at de mener alvor når de sier at deltakelse gjør det mulig å påvirke, sier han.

Leder i NISO, Erlend Hanstveit, er glad for vedtaket om ikke å boikotte VM i Qatar.

– Dette er i tråd med det våre medlemmer har ønsket, som har vært klare på at de ikke vil ha en boikott, sier Hanstveit til NRK.

Han er også stolt og glad for at Fotball-Norge har satt menneskeretter på dagsorden, og har diskutert dette flere timer søndag.

– Nå starter arbeidet. Vi står ved et veiskille. Gjennom dagens diskusjon og avstemming har vi vist at vi tar menneskerettigheter på alvor, og at dette er viktig i forbindelse med mesterskap.

Kritikk mot NFFs innkalling

Det ble i starten av behandlingen rettet kritikk mot selve innkallingen av det ekstraordinære fotballtinget.

Årsaken er tvil rundt påmeldingsfristen NFF satte før søndagens opplegg. Forbundet opplyste flere ganger i sin kommunikasjon til klubber at 11. juni var den absolutte fristen, men senere har det kommet frem at klubber har fått lov til å melde seg på etter dette.

Hasunds Hund FK ba om ordet før godkjennelsen av tinget og ønsket å protokollføre at det er svært uheldig at det har vært uklarheter rundt påmeldingsfristen.

FK Trane ba i forlengelsen av dette om en uavhengig granskning om spillereglene i fotballdemokratiet er fulgt, blant annet etter NRKs rapporter om at fotballkretsene har hatt en felles påvirkningskampanje for å få klubber til å stille seg bak NFFs innstilling om nei til boikott.

Det ble så stemt over dette, og et flertall vedtok å ikke opprette en slik granskning av om det er brukt utilbørlig press i denne prosessen. 243 var for, 251 var imot.

f

Tinget ble gjennomført digitalt.

Foto: Skjermdump / Fotball.no

Spørsmålet om boikott har splittet Fotball-Norge helt siden Tromsø slapp en pressemelding 26. februar og opplyste at klubben ba NFF boikotte neste års verdensmesterskap av etiske grunner.

Det ble starten for «Qatar-opprøret», og siden den gang har de fleste norske klubber tatt stilling til saken på enten årsmøter eller i styrevedtak.

Debatten ble så het at det kom et benkeforslag om å ta det opp til votering på det ordinære fotballtinget i Norges Fotballforbund i mars. I stedet ble det bestemt at Qatar-saken skulle drøftes på et ekstraordinært ting søndag 20. juni.

Lobbyvirksomhet høstet kritikk

Norsk Supporterallianse har vært en sterk pådriver for at NFF skulle vedta boikott, men Norges Fotballforbund har på sin side, helt siden Mollekleiv-rapporten, vært tydelige på at boikott ikke er rett virkemiddel.

Begge parter har drevet massiv lobbyvirksomhet inn mot søndagens avgjørelse, og særlig NFFs spill i kulissene har høstet kritikk.

Mollekleiv

Sven Mollekleiv ledet utvalget som anbefalte NFF å være imot boikott.

Foto: Geir Olsen / NTB

På forhånd var det klart at boikott hadde bred støtte hos det norske folk. 50 prosent av et representativt utvalg støtter boikott, viste en undersøkelse Norstat gjorde for NRK før tinget.

Det vil si at 1 av 2 nordmenn ønsket at Norge skulle boikotte mesterskapet. Til sammenligning svarte 26 prosent nei til boikott, mens 24 prosent svarte «vet ikke».

Vinter-VM

Fotball-VM spilles i Qatar fra 21. november til 18. desember 2022 og er svært omdiskutert. Bakgrunnen for at VM spilles på vinteren er temperaturen i Qatar. I juni og juli, da VM vanligvis spilles, kan gradestokken vise opp mot 50 varmegrader.

I november og desember er det mer gjennomførtbart, da er snitt-temperaturen 24,6 og 19,6 grader.

2022 Fifa soccer World Cup

Gjestearbeidere i Qatar har i stor grad bidratt til å bygge Lusail stadium. Neste år spilles VM der.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Ifølge NTB har både Human Rights Watch, Amnesty International og FN gjentatte ganger varslet om kritikkverdige forhold for gjestearbeidere i Qatar. Deriblant krevende og langvarig arbeid i farlig høye temperaturer, lav eller manglende lønn og dårlige boforhold.

Flere kritiske stemmer har lenge ropt om at mesterskapet burde flyttes til et annet land, men alt tyder nå på at det blir turnering som planlagt neste vinter.

P.S: På denne temasiden kan du lese alt om Qatar-debatten som har rast i Norge det siste halvåret.

Sportsnyheter

Messi passerte ellevill Maradona-statistikk: – Det er fotballens trollmann

Jubileum, scoring og passering av legende var noen av nøkkelordene i det som ble en festaften for Lionel Messi. Argentina er klare for VM-kvartfinale etter 2-1-seier over Australia.

Siste nytt

 • Hovland briljerer i soleklar ledelse

  Viktor Hovland imponerte stort på tredje dag av Hero World Challenge i Bahamas.

  Hovland ledet turneringen før lørdagens spill og fulgte opp på mesterlig vis med flere elleville runder og hele ti birdier.

  – Det er så rått det han viser nå. Det er nesten så jeg drømmer, sa Discovery-kommentator Per Haugsrud.

  Med ti birdier og to bogey gikk Hovland en runde på åtte slag under par går nordmannen inn i turneringens siste dag med en komfortabel ledelse og kan med det gjenta fjorårets seier i turneringen.

  Hero World Challenge arrangeres av golflegenden Tiger Woods og har kun 20 deltakere.

  Hovland
  Foto: MIKE EHRMANN / AFP
 • Pelé fra sykesenga: – Tusen takk for alt

  Fotballegenden Pelé har i lengre tid slitt med kreftsykdom og ligger nå på pallitativ avdeling og får lindrende behandling på sykehus i Sao Paolo.

  I et innlegg på Instagram lørdag kveld kommer han med en oppdatering.

  «Mine venner, jeg vil holde alle rolige og positive. Jeg er sterk, med mye håp og følger behandlingen min som vanlig. Jeg vil takke hele lege- og sykepleieteamet for all omsorg jeg har fått,» skriver han i innlegget.

  Han skriver videre at han har stor tro på Gud og at alle kjærlige budskap han har mottatt holder han full av energi, og ikke minst å se Brasil i verdensmesterskapet.

  – Tusen takk for alt, avslutter han.

  Pele VM
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Mowinckel topp ti da Goggia tok andre seier på to dager

  Ingen klarte å hamle opp med Sofia Goggia i kvinnenes utforrenn i Lake Louise. Italieneren tok sin andre utforseier på to dager.

  For de tre norske ble det ikke topplasseringer, men Ragnhild Mowinckel klarte å snike seg innenfor topp ti, 1,17 sekunder bak Goggia. Niendeplassen er det beste hun har gjort i utfor i Lake Louise i løpet av karrieren.

  Kajsa Vickhoff Lie, som fredag gjorde comeback etter et nesten to år langt skadeavbrekk, fikk det heller ikke helt til å stemme og endte på 30.-plass.

  Den ferskeste av de tre, Inni Wembstad, har ikke lang fartstid i verdenscupen, men leverte et og et halvt sekund bedring fra rennet på fredag. Wembstad endte til slutt på 39.-plass.

  Alpine Skiing: Lake Louise Audi FIS Ski World Cup - Downhill - Women
  Foto: Sergei Belski / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste