Hopp til innhold

Aktor om Cappelen: – Naivt å tro vi har funnet alle pengene

OSLO TINGRETT (NRK): Statsadvokat Lars Erik Alfheim mener Gjermund Cappelen har solgt narkotika for mellom en og to milliarder kroner over flere tiår. Politiet leter fortsatt etter store verdier de mener narkobaronen har skjult i utlandet.

Gjermund Cappelen erklærer seg skyldig etter å ha fått lest opp delene av tiltalen som gjelder ham.

SKYLDIG: Gjermund Cappelen erkjenner straffskyld for innførsel av store mengder hasj til Norge over mange år.

Det ble et iskaldt møte da narkoimportøren Gjermund Cappelen (50) og den pensjonerte politilederen Eirik Jensen (59) møttes i Oslo tingrett mandag morgen.

Cappelen erkjente som ventet straffskyld for innførsel av 17 tonn hasj. Jensen, som er tiltalt for å ha gitt informasjon til Cappelen i bytte mot penger, svarte «nei» med sterk og klar stemme på spørsmålet om skyld for medvirkning til narkokriminalitet og grov korrupsjon.

Cappelen og Jensen håndhilste ikke

ISKALDT MØTE: Det var ikke snakk om hilse på hverandre da Gjermund Cappelen og Eirik Jensen møttes i rettssal 250 i Oslo tingrett mandag morgen.

– På toppen av et nettverk

Saken mot Jensen og Cappelen er delt opp i retten. Det er statsadvokat Lars Erik Alfheim har ansvaret for den svært omfattende tiltalen mot Cappelen, som omhandler smugling av tonnevis av hasj helt tilbake til 1993/1994.

Cappelen er sammen med flere personer i sitt narkotikanettverk allerede kjent skyldig i oppbevaring og salg av store mengder hasj i perioden 2011 til 2013. Cappelen skal ifølge egne forklaringer ha begynt med hasjsmugling allerede på slutten av 80-tallet. Ifølge Alfheim har Cappelen vært i politiets søkelys siden 1998.

Alfheim startet sitt innledningsforedrag med å vise til at Gjermund Cappelen kun har hatt to vanlige jobber i sitt liv, som avisbud og for Statens vegvesen, henholdsvis som 15- og 16-åring på 1980-tallet.

Ifølge Alfheim har Cappelen aldri betalt skatt som andre, men i stedet vært lederen for et omfattende narkotikanettverk.

– Gjermund Cappelen har ikke operert alene. Han har befunnet seg på toppen av et kriminelt nettverk han selv har skapt, sa statsadvokaten.

Gjermund Cappelens hasj

Politiet beslagla store mengder hasj fra en garasje i Oslo-området desember 2013. Garasjen ble disponert av en mann som i 2015 ble dømt for å være en del av Cappelens narkotikanettverk.

Foto: Politiet

– Naivt å tro at vi har funnet alt

Cappelen har selv erkjent smugling av 25 tonn hasj, men politiet har kun funnet at innførselen av om lag 17 tonn er tilstrekkelig bevist. Politiet har lagt ned påstand om inndragning av hele 825 millioner kroner fra mannen som har blitt omtalt som den største hasjsmugleren i Norge gjennom tidene.

– Det totale omfanget er regnet ut ved å ta kiloene som er innført, og minste mulig kilopris, forklarer Alfheim.

Etter en gjennomgang av Cappelens eiendom, biler, kontanter og hasj etter pågripelsen i desember 2013, har politiet imidlertid ikke funnet verdier for mer enn 10 millioner kroner. Statsadvokat Alfheim er tydelig på at politiet ikke tror de har funnet alle pengene til hasjbaronen.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim med innledningsforedrag i rettsaken mot den tidligere politilederen Eirik Jensen i Oslo Tingrett.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er naivt å tro at dette er alt som er igjen av Cappelens inntekt disse årene. Til det er skogen for tett, og omfanget av utenlandske investeringer for stor. Dette er noe vi kommer tilbake i senere revisorgjennomgang, sier Alfheim.

Totalt mener påtalemyndigheten at Cappelen har solgt narkotika for mellom en og to milliarder kroner over flere år. I forbindelse med rettssaken i Asker og Bærum tingrett høsten 2015, kom det frem at Cappelen har vært under etterforskning for hvitvasking av penger i Sveits.

Han avviste da å ha noen gjenværende verdier i utlandet.

– Nei. Det har vært verdier i utlandet, og det regner jeg med at politiet har oversikt over. Det var i Sveits, men de pengene ble blant annet tapt på aksjehandel og forbruk, sier, sa Cappelen til NRK.

– Stoler ikke på Cappelen

På spørsmål fra tingrettsdommer Kim Heger bekrefter Alfheim at påtalemyndigheten altså ikke fester lit til Cappelens forklaring om at pengene er borte.

– På dette punkt stoler dere ikke på Cappelen?

– Det er riktig, svarer Alfheim.

Spørsmålet fra dommeren er interessant, fordi Cappelens troverdighet står helt sentralt i saken mot Eirik Jensen. Spesialenheten for politisaker skal holde sitt innledningsforedrag mot den pensjonerte politilederen i morgen.

Cappelens forsvarer Benedict de Vibe er imidlertid ikke bekymret over at påtalemyndigheten mener hans klient har stukket unna penger.

– Sånn er det alltid. Hvis politiet mener at en forbrytelse har kastet så og så mye av seg og man ikke finner pengene, så mener man at pengene må være et sted.

– De har etterforsket dette i tre år. Jeg tror ikke det er så mange steder å se lenger. De har gått gjennom alle firmaene hans, økonomien, fulgt hver eneste transaksjon, og har ikke funnet noe, sier de Vibe til NRK.

Bildene avslørte Gjermund Cappelens narkoliga. Politiet mener hasjsmuglerne fikk hjelp av politilederen Eirik Jensen. Rettssaken mot han starter 9. januar.

BESLAG: Saken mot Gjermund Cappelen begynte å rulle i desember 2013, etter at politiet beslagla store mengder hasj fra et lager en av mennene i Cappelens nettverk disponerte.

Navnga Jensen i avhør

Saken mot Cappelen begynte for alvor å rulle da politiet slo til mot en garasje i Sørkedalsveien i desember 2013. Politiet fingerte et innbrudd og tok med seg om lag 110 kilo av Cappelen-nettverkets «julehasj» fra lageret.

Allerede dagen etter observerte spanere at Cappelen møtte Jensen utenfor en Kiwi-butikk på Grønlandsleiret i Oslo. Kort tid etter ble Cappelen pågrepet, uten at Jensen ble informert.

I etterkant av møtet gjorde Jensen flere forsøk på å komme i kontakt med Cappelen, i form av SMS-er. Statsadvokaten opplyser at disse SMS-ene vil bli et tema senere i rettssaken.

Ifølge Alfheim navnga Cappelen Jensen i avhør med Spesialenheten i januar 2014, altså måneden før Jensen ble pågrepet. Cappelens har tidligere sagt at han følte at han ikke hadde noe annet valg enn å snakke om politilederen.

Dette fordi Spesialenhetens etterforskere spurte konkret om «kontakten med en politimann».

Narkogarasje i Oslo

LAGER: Politiet fikk Cappelen til å tro at noen hadde stjålet hasjen hans som lå i en garasje på denne adressen i Sørkedalen.

Foto: Håvard Hagen / NRK

– Kan få mindre straff for å «tyste»

Eirik Jensen, som nekter straffskyld, har hevdet at det kan ligge et hevnmotiv bak anklagene. Jensen har også hevdet at Cappelen kan inngått spesialavtaler med påtalemyndigheten.

Slike avtaler avvises av både Cappelens forsvarere og påtalemyndigheten. Statsadvokat Alfheim bekrefter like fullt at Cappelens medvirkning til etterforskningen kan gi ham en lavere straff.

– Det er ikke straffbart å snakke inn andre involverte. Det er noe rettssystemet vårt setter pris på. Så mye at det kan gi en eller annen form for straffereduksjon. Det er det som litt negativt kalles å «tyste».

Det er ikke i denne sammenheng noe krav om at man må involvere alle i nettverket, selv om det kan oppleves som urettferdig for dem som slipper unna, sier Alfheim.

Under rettssaken mot Cappelen og de sju andre medtiltalte i Asker og Bærum i 2015, sa Alfheim at politiet ikke har avdekket alle personene som har vært med i narkotikanettverket.

Tidligere kollega John Malden er sikker på at Jensen er uskyldig

Eirik Jensens tidligere kollega tror ikke Jensen er skyldig.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger