Hopp til innhold

Aktor: – Politiet har på ingen måte kommet til bunns i narkonettverket

ASKER OG BÆRUM TINGRETT: Aktor Lars Erik Alfheim sier det er flere enn de åtte tiltalte som har vært i kontakt med Cappelens narkotikanettverk. Cappelens voldsomme luksusliv var noe av grunnen til at politiet slo til mot nettverket.

Lars Erik Alfheim

Statsadvokat Lars Erik Alfheim sier man lenge hadde mistenkt at Cappelen handlet med store mengder narkotika.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Under sin åpningsprosedyre mot narkobaronen Gjermund Cappelen og sju andre tiltalte, fortalte statsadvokat Lars Erik Alfheim at politiet lenge har mistenkt at Cappelen har vært involvert i kjøp og salg av narkotika.

Investor Gjermund Cappelen

Bærumsmannen Gjermund Cappelen erkjenner straffskyld, men vil ikke navngi noen av de andre i narkonettverket.

– Vi har i en årrekke mistenkt Cappelen for å være en stor aktør narkotikamarkedet. Han er domfelt en rekke ganger, blant annet for trusler og vold. Vi kan også dokumentere at han har tatt en rekke korte turer til Nederland, sier Alfheim.

Han forteller at politiet også har gjort en beslag av flere notater, som viser Cappelens narkotikaregnskap. Regnskapene forteller blant annet om type hasj og hvem som har kjøpt.

– Ikke kommet til bunns

Benedict de Vibe

Advokat Benedict de Vibe og hans datter, advokatfullmektig Kaja de Vibe Malling, representerer Gjermund Cappelen i saken.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Cappelen er hovedmannen i hasjnettverket som skal ha innført 25 tonn hasj over 20 år, noe han selv har innrømmet. Til tross for tre personer i tillegg til Cappelen er tiltalt etter «mafiaparagrafen», erkjenner statsadvokaten at politiet ikke har klart å pågripe alle som har hatt kontakt med Cappelen opp gjennom årene.

– Denne tiltalen viser på ingen måte at politiet har kommet til bunns i hvem som har hatt befatning med hasjen. Det viste seg tidlig at det var nødvendig å gjøre noen avgrensninger underveis, sier Alfheim.

Alfheim forklarte at høyt pengeforbruk, spaningsobservasjoner og Cappelens omgang med kjente kriminelle – deriblant Toska-vennen Imran Saber – var grunnen til at politiet slo til mot Cappelen og hans nettverk i desember 2013.

Starten på slutten for nettverket kom da politiet fingerte et innbrudd i en garasje disponert av en av de tiltalte. Her fant politiet over 100 kilo hasj, en rekke våpen og et større kontantbeløp.

Flytårnet på Fornebu

I toppen av det gamle flytårnet på Fornebu skal Cappelen ha styrt sitt narkonettverk.

Foto: Håvard Hagen / NRK

Alfheim fortalte i retten om spaning som viser at Cappelen møtte den tidligere polititoppen Eirik Jensen kort tid etter «innbruddet» i garasjen. Jensen er siktet for medvirkning til grov narkotikaforbrytelse, etter at Cappelen i avhør har fortalt Jensen hjalp ham med å smugle hasj i en årrekke. Jensen nekter blankt.

Cappelens innførsel av hasj behandles som en egen sak, der tiltale fortsatt ikke er klar.

– Brukte to millioner for mye på ett år

Cappelen erkjenner straffskyld etter tiltalen, men vil ikke navngi noen av de andre tiltalte i nettverket. Han presenterte seg som «selvstendig næringsdrivende» da han ble spurt om yrke i retten mandag.

Politiet har anslått at Cappelen har tjent så mye som 125 millioner kroner på sin kriminelle virksomhet. I den pågående rettssaken alene – der tiltalen er begrenset til oppbevaring og salg av 1,4 tonn hasj – har politiet lagt ned påstand om inndragning av hele 54 millioner kroner.

Alfheim forteller at Cappelen hadde et påfallende høyt forbruk i perioden før han ble pågrepet.

– Cappelen levde i overdreven luksus, uten dokumenterbare inntekter. Han kjørte dyre biler, og hadde i 2010 alene et overforbruk på to millioner kroner, sier Alfheim i retten.

Cappelens forsvarer Benedict de Vibe har overfor NRK avvist at Cappelen sitter igjen med noen verdier. Cappelen skal ha forklart at hans enorme reisevirksomhet, samt feilslåtte investeringer har gjort ham til en fattig mann.

Det er tidligere kjent at Cappelen skal ha pådratt seg en gjeld på over ti millioner kroner, blant annet som følge av at politiet konfiskerte 500 kilo hasj under opprullingen av narkotikanettverket.

Narkogarasje i Oslo

I denne garasjen i Oslo beslagla politiet over 100 kilo hasj, etter å ha fingert et innbrudd.

Foto: Håvard Hagen / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger