Hopp til innhold

Hevder Cappelen belønnes for sin forklaring

Korrupsjonstiltalte Eirik Jensen hevder Gjermund Cappelen får fordeler som takk for forklaringen om at Jensen hjalp ham med å smugle store mengder narkotika til Norge. Cappelens advokat avviser påstandene.

Eirik Jensen

Politimannen Eirik Jensen ble pågrepet for snart to år siden. Siktelsen for grov korrupsjon kom etter at Cappelen forklarte at Jensen hadde bidratt til innføringen av store mengder hasj mot betaling. Jensen nekter straffskyld.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Påstandene vil bli en del av Jensens forsvar i rettssaken som skal starte i Oslo tingrett 9. januar, ifølge en melding fra Jensen på Facebook.

Den tidligere polititoppen er tiltalt for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Narkobaronen Gjermund Cappelen sier Jensen hjalp ham med innførsel av store mengder hasj til Norge. Selv nekter Jensen straffskyld.

– Kjøpslått

Cappelen

Cappelen sammen med sin forsvarer Benedict de Vibe da saken mot ham gikk for Asker og Bærum tingrett i fjor.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

I meldingen, som Jensens kjæreste har lagt ut for ham på en støttegruppe på Facebook, hevder han at Cappelen har inngått avtaler med tidligere Asker og Bærum politidistrikt og påtalemyndigheten.

– Jeg forstår nå godt at disse avtalene behendig er blitt holdt unna når Cappelens advokat har gitt enkelte medier innsyn i det han ønsker å få ut i det offentlige rom, skriver Jensen i meldingen.

Det kan virke som om politiet har «kjøpslått» med Capplen for å få hans «historie» ned på papiret.

Eirik Jensen / Facebook
John Christian Elden, hovedforsvarer for Ubaydullah Hussain i saken mot Hussain og en 19 år gammel mann, i Oslo tingrett, tirsdag.

John Christian Elden er Eirik Jensens forsvarer.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Cappelens forklaring er en viktig del av påtalemyndighetens beviser mot Jensen. Polititoppen hevder at Cappelen gjennom disse avtalene kan ha fått bedre soningsforhold og at han vil bli belønnet på annet vis som takk for forklaringen.

Det hevder Jensen at han og hans forsvarer, advokat John Christian Elden, har funnet ut i sitt forarbeid til saken.

– Jeg ønsker ikke å kommentere detaljer i dette før rettssaken, men kan bekrefte at det selvsagt er et tema fra vår side hvorfor Cappelen lyver om Jensen, sier forsvareren til NRK.

– Fullstendig uriktig

Cappelens forsvarer, advokat Benedict de Vibe, avviser at Cappelen har inngått noen avtaler i forbindelse med forklaringen. Han sier han soner under helt vanlige forhold på Ila fengsel.

– Det har aldri vært noen kjøpslåing i det hele tatt. Det har heller aldri vært inngått noen avtaler med politi, påtalemyndighet eller fengselet. Det er fullstendig uriktig, sier han til NRK.

De Vibe liker dårlig at Jensen kommer med slike påstander noen uker før rettssaken starter.

– Han har enerett på kontakt med mediene, siden han er ute. Han står i en annen situasjon. Da er det svært uheldig at han benytter alle tilgjengelige fora for å forhåndsprosedere saken sin. Men det er domstolene som avgjør dette, ikke en Facebook-gruppe, sier han.

Disse avtalene vil bli sentrale i den kommende sak, da de viser hvor langt påtalemyndigheten har vært villig til å gå.

Eirik Jensen / Facebook

Svarer i retten

Lars Erik Alfheim

Statsadvokat Lars Erik Alfheim fotografert under den første rettssaken mot Gjermund Cappelen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Aktor i saken mot Jensen og Cappelen, statsadvokat Lars Erik Alfheim, ønsker ikke å kommentere påstandene før rettssaken begynner.

– Dersom forsvarer ønsker å opprettholde eller hevde noe slikt i retten, vil dette bli besvart herfra, sier han til NRK.

Asker og Bærum tingrett fant i fjor Gjermund Cappelen skyldig i oppbevaring og salg av 1,4 tonn hasj, noe han selv erkjenner. Han får imidlertid først utmålt straff etter at den kommende saken, som dreier seg om innførsel av narkotika, er behandlet i Oslo tingrett.

AKTUELT NÅ