Norske fotografer i verdensklasse

«Frozen Pond» er tatt med drone 100 meter over skogen. Nå er bildet til Svein Nordrum i finalen i en av verdens viktigste fotokonkurranser.

Frozen pond av Svein Nordrum

«FROZEN POND»: Den lille røde prikken midt i den nyfrosne innsjøen er fotograf Svein Nordrum sjøl.

Foto: Svein Nordrum

I dag annonseres finalistene i den åpne klassen i den høyt ansette fotokonkurransen «Sony World Photography Awards», hvor det ble sendt inn over 300.000 bilder. To nordmenn er kortlista, Audun Nygaard i kategorien «Street Photography» og Svein Nordrum i kategorien «Landscape».

Bildene til Nygaard og Nordrum blir en del av utstillingen «Sony World Photography Awards» i London, før utstillingen reiser på verdensturné. Fotografiene blir også publisert i den årlige «Awards book».

Tjern og innsjøer

Svein Nordrum fra Oslo er nominert i kategorien «Landscape» for dronefotoet «Frozen Pond».

Selfie av fotograf Svein Nordrum

SELFIE: Svein Nordrum er mye ute i skogen og tester is, som aktiv skogsvann-skøyteløper.

Foto: Svein Nordrum

– Jeg har gått forbi det tjernet før og lagt merke til at det ser sirkulært ut, sier amatørfotografen.

Han hadde rett i at det ble spektakulært sett ovenfra. Bildet er tatt med det han kaller en helt vanlig drone, til 8-9.000 kroner.

Bildet ble tatt i slutten av november, like før snøen kom. Nordrum har fotografert i 12 år og har tusenvis av bilder på Flickr og andre fotonettsteder. Blant alle bildene han tok i fjor, synes han dette ble det mest slående.

– Dette bildet ble overraskende bra. Jeg liker konturene og blåfargen i isen, og kontrasten med den hvite myra rundt og trærne.

Frosken som frøs fotografert av Svein Nordrum

FROSKEN SOM FRØS: Fotografen har vakt oppmerksomhet ute i verden før, med bildet av frosken som ikke rakk å gå i dvale.

Foto: Svein Nordrum

Urbant liv

Audun Nygaard er nominert i kategorien «Street Photography» med svart-hvitt-bildet «To Work». Nygaard tok bildet på morgenen fra et hotell i Stockholm. Morgensolen kaster skygger over mennesker som går på gaten, side om side med skyggene fra arkitekturen som ligger rundt.

Audun Nygaard sitt bilde i Sony World Photography Award 2019

«TO WORK» av Audun Nygaard. Bildet er tatt fra et hotell i Stockholm.

Foto: Audun Nygaard

Rekordstort antall fotografier

I regi av World Photography Organisation er den internasjonale konkurransen en av de viktigste arrangementene for verdens fotografer. Totalt 326.997 bilder fra 195 land ble sendt inn til årets konkurranse – det er en ny rekord.

Kåringen av de beste bildene i åpen klasse blir gjort anonymt og foretatt av folk fra internasjonale museer, tidsskrifter og media. Vinnerne blir annonsert under en seremoni i London 17. april.

Fotografi
Foto: Getty Images

Fotografi

Oppsummert

Her finner du meldinger, saker og innhold om fotografi. Se serien Dagens fotograf i NRK TV.

 • Ny bok dokumenterer Tsjernobyl

  Fotografen David McMillan gir ut boka «Growth and Decay» med bilder tatt i området rundt Tjernobyl gjennom 25 år, som viser hvordan naturen visker ut sporene menneskene har laget. Han har vært inne i beskyttelsessonen som ble satt opp rundt atomkraftverket etter ulykken natten i april 1986 22 ganger. Les også Filmpolitiets anmeldelse av miniserien «Chernobyl».

 • Ektemannens siste etappe

  Arne Lilleng fikk den alvorlige diagnosen ALS og døde for 15 måneder siden. Kona fotograferte ektemannens liv helt til det siste. Det har resultert i fotoutstillingen «Siste etappe» på Fotografiets hus i Oslo.

  Arne Lilleng
  Foto: Gry K.Lilleng / Gry K.Lilleng
  Arne Lilleng fikk den alvorlige diagnosen ALS og døde for 15 måneder siden. Kona fotograferte ektemannens liv helt til det siste. Det har resultert i fotoutstillingen «Siste etappe» på Fotografiets hus i Oslo.
 • Årets vakreste bok

  Prisutdelingen Årets vakreste Bøker i Oslo onsdag hedret 51 bokverk med gull, sølv og diplom. Den aller gjeveste prisen gikk til Line Bøhmer Løkken for ei bok bestående av 53 fotografier av fjell, stein, snø og isbreer. Bildene er tatt under en vandring i Jotunheimen nasjonalpark. Det er andre gang Løkken mottar utmerkelsen. I 2010 vant hun nemlig samme pris for boken «SANDAKER VGS, Portrait of a Norwegian High School»(NTB).

 • Sameland gjennom japanske øyne

  Den japanske fotografen Koji Tsuda dokumenterte flyttsamenes liv i Finnmark på 70- og 80-tallet. Hans bilder skal nå stilles ut i Kautokeino fra 17. april. Utstillingen kommer i stand samtidig med at Samisk arkiv overtar bildesamlingen. Koji Tsuda vil selv være til stede og fortelle om sin dokumentasjon av reindrifta.

  Reineier og hund
  Foto: Koji Tsuda / Samisk arkiv
 • Norsk pris til beste sportsfoto

  Frilansfotograf John Terje Pedersen fikk prisen for beste sportsbilde i World Press Photo Awards 2019. Bildet er tatt i Uganda og viser landslagsbokseren Moreen Ajambo som trener i slummen i Kampala, skriver Journalisten.

  Vinnerbildet sport Sony World Press Photo Awards
  Foto: John Terje Pedersen

Kulturstrøm

 • Ralph Lauren slått til æresridder

  Det er første gang en amerikansk motedesigner blir slått til æresridder, som er Storbritannias høyeste æresbevis. Den 79 år gamle designeren har vært sterk inspirert av klassisk britisk stil. Ralph Lauren mottok tittelen fra Prins Charles i en intim seremoni på Buckingham Palace.

  Prins Charles deler ut æresbeviset til Ralph Lauren
  Foto: Victoria Jones / AP