Hopp til innhold
Festivalsommer 2021
Foto: Kim Erlandsen/Susanne Flender / NRK

Festivalsommer

Oppsummert

Sommertid er festivaltid! Se NRKs sendinger fra festivalnorge i NRK TV der finner du også en rekke gode musikkdokumentarer og opptak i kategorien musikk. Livemusikken fra NRKs sendinger finner du på nrk.no/musikk

 • Øyafestivalen har funnet erstatter for The Smile

  Den franske duoen, Air, er hentet inn som erstatter for The Smile, som måtte avlyse sin konsert på Øyafestivalen på grunn av sykdom.

  – Det er ikke lett å få en avlysning så tett på festivalen, så vi er veldig glade for å få inn et så stort navn som Air i løpet av noen dager.

  – Vi fikk inn flere gode forslag og tips fra et engasjert publikum, og veldig mange ønsket seg nettopp Air, skriver arrangørene av Øyafestivalen i en pressemelding.

  Franske Air slo gjennom globalt etter at de ga ut debutalbumet «Moon Safari» i 1998.

  De har vært på turné for å markere 25-jubileet for utgivelsen og takket ja da de ble spurt om å steppe inn på fredagsprogrammet av Øyafestivalen 9. august.

 • Nesten 7000 publikummere på Riddu Riđđu

  Loga sámegillii.

  6956 publikummere var innom Riddu Riđđu i år.

  Det er en solid økning sammenlignet med året før, med 6135 gjester. Festivalsjef Sajje Solbakk er fornøyd med årets festival, sier hun i en pressemelding.

  – For det første var vi heldige med været, for det vet vi påvirker besøkstallet. Det er mye koseligere å være på festival i solskinn. Men så har vi også hatt et knakende godt program. Det har vært de to viktigste faktorene for at vi har greid å øke publikumstallet, sier Solbakk.

  Ella Marie Hætta Isaksen debuterte som soloartist.

 • Øya-headliner avlyser flere konserter

  Queens of the Stone Age avlyser flere av sommerens konserter i Europa. Årsaken er at frontmann Josh Homme trenger en akutt operasjon, skriver NTB.

  «QOTSA beklager å måtte meddele at Josh Homme må vende tilbake til USA øyeblikkelig for en akutt operasjon», står det på Facebook.

  De avlyser åtte konserter fra 10. juli til og med 27. juli.

  Bandet skal etter planen opptre på Øyafestivalen i Oslo 9. august.

  Tonje Kaada, daglig leder for Øyafestivalen, sier at de har vært i dialog med agenten til QOTSA.

  – Agenten sier at bandet ser frem til å spille på festivaler etter 27.juli.

  Øyafestivalen ser dermed ikke ut til å bli berørt.

  Queens Of The Stone Age - Øyafestivalen 2014
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3
 • Jugendfest flytter fra Color Line Stadion

  Årets Jugendfest i august blir den siste på Color Line Stadion. Fra 2025 må festivalen flytte til et nytt område. Det melder Momentium i en pressemelding. De har arrangert festivalen der siden 2012.

  Momentium opplyser at utfordringer med banedekket gjorde at de ikke fikk forlenget avtale med AaFK om å leie arenaen til festivalen fra neste år.

  – Vi hadde i utgangspunktet et ønske om å fortsette å være på Color Line. Vi har vært der siden 2012 og bygd opp en stor festival på stadion. Vi har også hatt et kjempebra samarbeid med AaFK, sier Ante Giskeødegård i Momentium til NRK.

  Samtidig sier han at de har forståelse for at klubben må prioritere fotballen. De må nå jobbe for å finne en ny lokasjon.

  – Vi ser på alternativ fra Hessa til Moa. Nå har vi muligheten til å tenke litt nytt. Vi har ikke bestemt oss ennå og er i dialog med ulike grunneiere og aktører for hvilke muligheter vi har.

  Samtidig haster det å finne en ny plass å være.

  – Vi har egentlig ganske dårlig tid, for nå planlegger vi 2025 -arrangementet for fullt. Både artistrekker og produksjon er avhengig av festivalområde og kapasiteten, sier Giskeødegård.

  Administrerende direktør i Aalesunds Fotballklubb, Tarjei Aase Omenås, skulle ønske at festivalen kunne fortsette på stadion.

  Han vektlegger at faren for skade på dekke og den slitasjen en slik festival gir gjør at de må si nei til videre utleie av stadion.

  Alan Walker avslutter med fyrverkeri under Jugendfest 2018 på Color Line Stadion i Ålesund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Trenger flere frivillige

  Den kvenske festivalen i Børselv, Kipparifestivalen, trenger flere frivillige. Det melder de på sin egen Facebook-siden.

  Det skrives at mange av de som har jobbet dugnad i mange år, er eldre og kan ikke hjelpe til i år.

  – Vi trenger folk til å ta ansvar for kafeen, skrives det blant annet.

  Kipparifestivalen arrangeres den 20. og 21. juli i Børselv. Les mer om festivalen under.

  Museet samarbeider mye med Roar Bekkelund fra Maritime Facilitator AS. Han har blant annet en tradisjonell nordlandsbåt som man kunne få prøve ut både ved aktiviteten i sommerferien, og som vi ser på bildet her, fra arrangement på Bietilægården under Kvenfestivalen 2023.

  Slik blir årets kvenske festivalsommer

  Er du klar for årets kvenske festivalsommer? Her finner du en oversikt over de kvenske festivalene som arrangeres i Norge.

Kulturstrøm

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).

 • Bob Newhart (94) er død

  Den amerikanske komikeren og skuespilleren Bob Newhart er død 94 år gammel, opplyser forlaget hans, ifølge Reuters.

  Newhart døde i sitt hjem i Los Angeles etter kort tids sykdom.

  Bob Newhart i 2003
  Foto: JEROME T NAKAGAWA / AP / NTB