Hopp til innhold
Høsting av kål
Foto: Pål Tegnander / NRK

Landbruk

Oppsummert

Etter at grensene stengte sliter mange bøndene med å skaffe nok kompetent arbeidskraft, og mange frykter at avlinger skal gå tapt.

 • Landbruksdirektoratet: Anbefaler at staten lagrer korn

  Staten bør opprette et kornlager med kapasitet tilsvarende seks måneders normalforbruk, skriver Landbruksdirektoratet i en rapport. Den er utarbeidet på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet, og skal være et grunnlag for hvordan et eventuelt lager med matkorn skal legges opp, skriver Nationen.

  I Rapporten skriver direktoratet at det må bygges opp lagerkapasitet dersom det skal være mulig å lagre korn for mer enn to måneder.

  Lagring av mel anbefales ikke, skriver direktoratet.

  Kornåker
  Foto: Halvard Alvik / NTB
 • EU bekymret for økte matvarepriser

  EU er selvforsynt med jordbruksvarer, og har et handelsoverskudd på jordbruksvarer, men er bekymret for økte matvarepriser. Det skriver landbruksdepartementet i en pressemelding som oppsummerer EUs landbruksministermøte.

  Matvareprisene, i tillegg til høye priser på energi, gjødsel og byggekostnader, gjør at Den europeiske sentralbanken (ESB) forventer at EU-inflasjonen blir på 5,1 prosent i år.

 • Vekstsesongen er forlenget med tre uker

  Bønder i Norden har fått utvidet vekstsesongen og kan nå dyrke tre uker lengre enn tidligere. Sesongen er forlenget med to uker på våren og en uke på høsten.

  I snitt er vekstsesongen i de nordiske landene blitt 23 dager lenger i perioden 1991 til 2020, enn den var fra 1961 til 1990.

  Stavanger Aftenblad/E24 skriver at klimaforsker Inger Hanssen-Bauer er overrasket over at vekstsesongen er blitt så mye lengre allerede.

  – I Rogaland har vekstsesongen utvidet seg med litt mer enn tre uker, sier hun.

  Forskerne regner med at vekstsesongen vil bli forlenget med en til to måneder innen slutten av århundret. Langs kysten blir det ti måneder i året med vekstsesong.

  .

  Åker og eng
  Foto: NTB
 • – Alarmerande for norsk matproduksjon

  Budsjettnemnda sine ferske tal for inntektsutviklinga i norsk landbruk uroar fylkesleiar Anders Felde i bondelaget. Tala viser at kostnadsveksten på kunstgjødsel, kraftfôr, drivstoff og plast har gjeve eit fall i inntektene på 60.000 kroner samanlikna med det som var venta etter fjorårets jordbruksoppgjer. – Sjølv om ein har klart å auke prisane på eksempelvis kjøt og egg, fått på plass straumstøtte og tilleggsforhandlingar er ikkje dette nok for å sikre inntektene. Ein klarar difor ikkje å sikre framtida for norske matprodusentar, seier han.

  Anders Felde
  Foto: Norges Bondelag
 • Bøndene får inntektssmell

  Prognoser fra Budsjettnemnda for jordbruket viser at bøndenes inntekter ligger an til å stupe med 40.400 kroner for 2022. Det utgjør et inntektsfall på 9,5 prosent.

  Hovedforklaringen er sterk prisvekst i kjølvannet av koronapandemien og krigen i Ukraina.

  Det er i Budsjettnemndas grunnlag for jordbruksforhandlingene de nye prognosene kommer fram.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no