Landbruks- og matdepartementet har sett forholdstalet for kumjølk til 1,02 for 2024.
Forholdstalet blir brukt for å tilpasse mjølkeproduksjonen til behovet i marknaden.
– Marknadsbehovet gjer at kumjølkprodusentane igjen kan få moglegheit til å levere to prosent over kvota si. Det er bra. Dette kan bidra til auka lønsemd i produksjonen. Mjølkeproduksjonen er svært viktig for at vi skal ha eit landbruk over heile landet, seier Landbruks- og matminister Geir Pollestad.
Et ektepar som drev pelsdyrfarm i Sirevåg i Hå kommune i Rogaland var noen av de som måtte se seg nødt til å legge ned drifta. Mannen gikk brått bort i 2020, og kona fikk avslag fra Landbruksdirektoratet på erstatning.
Argumentet da var at det var han som hadde rett på kompensasjon, og ikke henne.
EU-parlamentet har avvist et forslag om å halvere bruken av kjemiske plantevernmidler innen 2030.
Miljøkomiteen i parlamentet la i forrige måned fram en anbefaling om å redusere bruken av plantevernmidler til det halve innen utgangen av dette tiåret. I tillegg foreslo komiteen en totalforbud i «sårbare områder» som parker.
Men under onsdagens avstemning i Strasbourg sa et flertall nei til forslaget.
Parlamentet legger dermed hindringer i veien for arbeidet med å etablere et mer miljøvennlig landbruk, skriver AFP.
Felleskjøpet har inngått samarbeid med returselskapet Norsirk for å utvikle nye rutinar som gjer det enklare for den norske bonden å samle inn og levere landbruksplast.
– Vi vil bidra til at endå meir landbruksplast blir send til gjenvinning. I dag blir cirka samla inn 85% av landbruksplasten vi set på marknaden. Vi har ambisjonar om å samle inn alt i samarbeid med innsamlarar og i eigen regi, seier prosjektleiar Hans Kristian Hagen i Felleskjøpet Agri.
Stadig flere bønder i Viken lar være å pløye jordene om høsten. Det gir mindre forurensende avrenning til vann og vassdrag.
– Årsaken er strengere miljøkrav til bøndene, sier seksjonssjef ved landbruksavdelingen, Otto Galleberg.
I vinter kommer 75 prosent av jordene til å ligge i stubb. Det betyr en økning på omkring 300.000 dekar fra i fjor, ifølge tall fra Statsforvalteren i Oslo og Viken.
– Det gir en umiddelbar positiv virkning, sier Galleberg.
Å ikke pløye om høsten regnes for å være det viktigste vannmiljøtiltaket i landbruket.