Hopp til innhold
Nortura Rudshøgda
Foto: Nortura

Nortura

Oppsummert

79 Nortura-tilsette i Steinkjer og 68 i Stavanger mistar jobbane sine. Avdelingane for griseskjering i Steinkjer og Stavanger legges ned til fordel for ein ny og modernisert fabrikk i Tønsberg.

  • Nortura eksporterer egg til Sverige – skal bli slaktekylling

    Etter at fugleinfluensa slo ut svenske besetninger tidligere i år, har Nortura samvirkekylling fått tillatelse til å eksportere rugeegg til Sverige. Eggene skal brukes til å produsere slaktekylling, skriver Nationen.

    Fabrikksjef Espen Sørlie ved Nortura Samvirkekylling understreker at det ikke eksporteres egg til forbrukermarkedet.

    For kort tid siden måtte eierselskapet Nortura SA møte i retten etter at Den stolte Hane krevde et forbud mot å levere konsumegg til industrien. Produksjonen av rugeegg var ikke en del av den saken.

    (NTB)

  • Aftenposten: Nortura vant eggsak i retten

    Forrige uke skrev E24 at Den Stolte Hane har saksøkt Nortura for å få dem til å levere egg.

    Saken gikk i Oslo tingrett fredag, og tirsdag kom kjennelsen. Den Stolte Hane vant ikke frem, skriver Aftenposten.

    Det kan gjøre at det blir tomt i egghyllene hos Coop, som kjøper sine egg av Den Stolte Hane, inn mot påske.

    Kommunikasjonssjef Thea Kjendlie i Den Stolte Hane sier til Aftenposten at de «tar rettens avgjørelse til etterretning».

    Striden i retten stod om hvorvidt Nortura har lov til å levere egg til videreforedling i egen fabrikk, før de fordeler egg til dagligvarebutikkene.

  • E24: Saksøker Nortura for å få dem til å levere mer egg

    Eggleverandøren Den Stolte Hane ber Oslo tingrett pålegge Nortura om å levere mer egg, skriver E24.

    Fredag avgjøres det om butikkene får nok egg til påske. Nortura er eid av bøndene og har ansvaret for markedsregulering av egg i Norge.

    Striden som skal opp i retten, står om hvorvidt Nortura har lov til å levere egg til videreforedling i egen fabrikk, før de fordeler egg til dagligvarebutikkene.

  • Nortura vurderer å dele selskapet i to til tross for omsetningsrekord

    Til tross for at matprodusenten Nortura gikk 250 millioner kroner i pluss i fjor, vurderer selskapet å splitte virksomheten i to.

    Styret har vedtatt å starte en utredning av en todeling der konsernet deles inn i et samvirkeselskap rettet mot eierbehovene i råvaremarkedet, og et sluttmarkedsselskap som er rettet mot kundenes behov, ifølge Norturas årsmelding.

    – Vi ser at Nortura er for komplekst og for vanskelig å styre på en smidig måte, skriver styreleder Jan Eirik Fløtre.

    Han mener selskapet må bli flinkere på å tjene interessene til eiere og bønder som leverer egg og slakt. (NTB)

  • Nortura frykter eggmangel kan vare til påske

    Forbrukere over hele Norge har opplevd tomme, eller delvis tomme, egghyller siden mai i fjor. Nå tar Nortura nye grep.

    Stadig oftere møtes kundene av tomme egghyller. Og folk må være forberedt på hel- og halvtomme egghyller de neste ukene, ja kanskje helt frem til påske, skriver E24/Aftenposten.

    Tirsdag sendte Nortura, som har ansvaret for eggmarkedet i Norge, et brev til Landbruksdepartementet. Der ber de om tollnedsettelse for heleggmasse, det vil si knuste egg, uten skall. De knuste eggene brukes i industrien, blant annet av salatprodusenter, til kakemikser og andre ting som inneholder egg.

    – Vi er i ferd med å løse forsyningssituasjonen til dagligvare gradvis fra siste halvdel av februar, sier konserndirektør Kjell S. Rakkenes i Nortura til avisen,

    – Nå ber vi om ytterligere administrativ tollnedsettelse på heleggmasse. Vi håper dette vil gjøre det enklere for industrien å importere denne innsatsfaktoren selv, sier Rakkenes.

    Hvis det blir lavere toll, kan flere av eggene som produseres i Norge, sendes ut i butikk. Men når det igjen er fullt i butikkhyllene, det kan ikke Norturadirektøren si.

    (NTB)

    Egg
    Foto: AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no