Hopp til innhold

De beste barnebok-tipsene

Tusenvis av norske barn har meldt seg på bibliotekenes lesekampanje «Sommerles». Men hva skal de lese? Vi gir gode tips blant de nyeste barnebøkene

Barnebøker , forsider 2019

Det er mye å velge mellom blant de nyeste barne- og ungdomsbøkene. Vi gir deg noen forslag.

Tre bøker om å være redd

Barnebok Johannes Jensen tar nattoget
Foto: Ena forlag

Johannes Jensen tar nattoget

Bare han får litt tid på seg og hjelp fra en han stoler på, klarer Johannes Jensen å komme seg over frykten. Men det er så mye som er skummelt. Fint om vanskelige følelser.

Passer 3- til 7-åringer.

Forside barnebok katt Lykke og ulykken

Lykke og ulykken

Pappa passer på at Lykke alltid står opp med det rette benet, og at hun aldri går under stiger. For da kan de verste ting skje! Men hva skjer når Pappa blir borte? Mye kan mestres, viser denne bildeboken.

Passer for 3- 7-åringer

Torun Lian og Øyvind Torseter: Reserveprinsesse Andersen
Foto: Aschehoug forlag

Reserveprinsesse Andersen

Alice Andersen vil helst være så usynlig som mulig. Men plutselig må hun steppe inn som prinsesse på skoleavslutningen. Skrekken hun føler kan mange kjenne seg igjen i.

Passer for 8- til 12-åringer.

Tre eventyrlige fortellinger

Bokomslag barnebok

Vundersmed. Morrigans kall

Sjarmerende magi i bok nummer to om den uheldige Morrigan Kråkh. Vellykket fantasy-serie i Harry Potters ånd.

Passer for store barn og barnslige voksne.

Bokforside
Foto: Cappelen Damm

Buffy By er talentfull

For en bok! Ny av året, frisk og hjertevarm fra hvedagen til Oslo-jenta Buffy. Hun skal nemlig skrive selvbiografi på skolen. Gå ikke glipp av den.

Passer for 8- til 12-åringer.

Bokomslag, Apollo, Månerakett
Foto: Gyldendal forlag

Apollo

Original røverhistorie om månelandingen. Spennende - og så godt jugd at du tror hvert ord.

Passer for 8- til 12-åringer.

Tre bøker om å være annerledes

Forside bildebok Pølsetjuven

Det handler om å finne seg selv.

Foto: Samlaget

Pølsetjuven

Bli kjent med tyven som ikke vil være tyv! God moral om at det er helt greit å være seg selv, uavhengig av hva alle andre måtte kreve.

Passer for 3- til 7-åringer

Jakob og Neikob og Alle Andre
Foto: Samlaget

Jakob og Neikob og Alle Andre

Hvis du blir som alle andre, mister du deg selv. Og det er vel ikke meningen? Filosofisk fortelling om radarparet som er blitt klassikere i norske billedebøker.

Passer 3- til 7-åringer

Synne Sun Løes: Miss
Foto: Aschehoug

Miss

Rørende om seksten år gamle Ea som protesterer mot likhetstyranniet. Men hvordan føle seg trygg i en verden der alle er spreke og smale og en selv er tjukk som en middels flodhest?

Passer for ungdom

Tre ferske faktabøker

Rotter bokforside

Rotter. Verdens beste dyr

Visste du at rotter er uunnværlige i arbeidet med å spore opp landminer? Denne boken gir masse ny kunnskap om rotter og endrer kanskje det negative inntrykket en smule.

Passer for 8- til 12-åringer.

Hvordan lager man en baby, av Anna Fiske

Hvordan lager man en baby?

Sprelsk billedbok om hvordan barn blir laget. Her får barna vite at de ikke kommer med storken. Også en form for myldrebok med bilder av ulike kjærestepar og ulike babyer. Varm og raus.

Passer for 3- til 7-åringer

bokforside, minstre

Virkelighetens monstre

Vi sparte det verste til sist. Faktabok som fremkaller skikkelige grøss og byr på trivia å skilte med i selskapslivet...

Passer for 8 år og oppover

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

 • Schibsted-konsernet vil splitta selskapet i to

  Schibsted-konsernet vil skilja ut mediehusa i ei eiga eining og selja dei til Stiftinga Tinius.

  Det opplyser konsernet i ei børsmelding måndag morgon.

  Dersom avtalen går gjennom, vil VG, Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og dei andre mediehusa i konsernet bli tekne av børs.

  Avtalen verdset nyheitsavdelinga til 6,2 milliardar kroner. Det inkluderer Schibsteds eigardelar i nyheitsbyråa NTB og TT, og dessutan Polaris Media, skriv E24.

 • Fosse mottok nobelprisen i litteratur

  Jon Fosse mottok søndag nobelprisen på scenen av kong Carl Gustaf av Sverige.

  Fosse fikk årets nobelpris i litteratur for sin «nyskapende dramatikk og prosa, som gir en stemme til det usigbare», heter det i Svenska Akademiens begrunnelse.

  – Jon Fosse er ingen vanskelig forfatter, men en som bruker enkle ord til å ordlegge universell tematikk, sa professor Anders Olsson i Svenska Akademien under seremonien i Stockholm.

  – Jon Fosse er den første nobelprisvinneren i litteratur som har skrevet på nynorsk. I likhet med sin store norske forgjenger Tarjei Vesaas kombinerer han sterke lokale bånd med en tro på samtidslitteraturens muligheter. Han viker unna det vi kan betrakte som en definitiv formulering, noe som gjør det nesten umulig å sitere ham, sa han videre.

  Jon Fosse får nobelprisen i Litteratur
  Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB
 • Banksy-utstilling til Oslo

  I februar kommer Banksy-utstillingen «The Mystery of Banksy – A Genius Mind» til Økern-senteret i Oslo.

  Utstillingen åpner 23. februar og vil vise fram nærmere 150 reproduksjoner av gatekunstnerens verker. Utstillingen skal ikke være godkjent av kunstneren selv, på grunn av hans anonyme status.

  – Vi er utrolig stolte for å kunne åpne dørene til denne storslagne utstillingen på Økernsenteret, sier arrangør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater til NTB.

  1,4 millioner personer har besøkt utstillingen siden den åpnet i München våren 2021. Den har siden vært innom både Wien, Berlin, Zürich, Hamburg og Malmö.

  Den britiske kunstnerens identitet er forblitt en godt bevart hemmelighet, til tross for at hans kunststunt har vekket stor oppmerksomhet internasjonalt i en årrekke. Det er imidlertid antatt at han er en mann 45-50- alderen som er fra Bristol i England.