Hopp til innhold
Anmeldelse

Bli rottefanget!

Er du av dem som ikke liker rotter, er sjansen stor for at du blir mindre skeptisk etter denne boken.

Marit Nicolaysen

Marit Nicolaysen har skrevet en lang serie bøker om Svein og rotta. Nå er Svein dumpet til fordel for rottene.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Jeg må innrømme at rotter er noe av det verste jeg vet.

Nest etter slanger.

Men etter å ha lest Marit Nicolaysens faktabok om rottene, er jeg blitt litt mildere stemt. Og jeg har lært masse om rotter.

Boken, som i første rekke retter seg mot barn i 10-12-årsalderen, er gjennnomillustrert av Jens Kristensen. Hans frekke, morsomme, såre, skumle og overraskende illustrasjoner gir boken det uttrykket jeg faller for: Dette er en bok som både gir kunnskap, a-ha-opplevelser, fascinasjon og latter. Både illustratør og forfatter tar i bruk hele spekteret av fakta, eventyr, anekdoter, myter.

Også fotografier illustrerer rottenes liv, da særlig i den delen som handler om rottenes oppgave som forsøksdyr.

Visste du forresten at rotter blir brukt til å finne landminer? Og at de kan lukte tuberkolose i spyttprøver og kan være fem ganger så raske i kontroll av laboratorieprøver som et menneske som skal gjøre samme jobben?

Gjorde rottene til levebrød

Rotter er blitt levebrød for forfatteren Marit Nicolaysen. Hun har solgt om lag 500 000 bøker om Svein og rotta. Den populære barnebok-serien teller hele femten bøker. Der skriver hun om alle pinlighetene Svein kommer opp i på grunn av hetterotta Halvorsen.

Erfaringen fra disse bøkene har Marit Nicolaysen med seg når hun har skrevet denne faktaboken.

Den oppleves som et overflødighetshorn.

Direkte henvendelse

Boken åpner med et Hæ?

Det er betegnende for den muntlige og direkte henvendelsen til leseren. Nicolaysen forteller om sin egen oppvekst med digre kolakkrotter i bakgården. Likevel fikk hun rotte som kjæledyr som voksen. Hun ble rett og slett forelsket.

Så er boken bare uforbeholdent skryt av den fantastiske rotta?

Nei, jeg synes den balanserer godt. Etter å ha nyansert myten om at rottene bragte med seg Svartedauden til Norge, gir Nicolaysen grundig informasjon om rottenes vitale mål og egenskaper. Hun dokumenterer rottenes uunværlige rolle som forsøksdyr og gir tips til hva du trenger hvis du selv skal skaffe deg en rotte. Nicolaysen viser også hvordan rottene er blitt fremstilt i sanger og eventyr opp gjennom historien. Og hun anerkjenner at det finnes noe som heter rotteplage.

Jeg liker godt at teksten er delt opp i biter. I hvert kapittel er det mindre avsnitt med ulik typografi og utseende. Det øker tilgjengeligheten.

På slutten av boken får vi en omfattende liste over kilder og nettsteder vi kan gå til for mer informasjon. Raus deling videre, slikt setter en interessert leser pris på.

«Rotter, verdens beste dyr» er en saklig, informativ og morsom bok for vitebegjærlige. Hatten av!

Passer for deg som:

- er interessert i verden rundt oss

- liker å lære nye ting

- er glad i dyr

Kulturstrøm