Hopp til innhold
Anmeldelse

Fra frykt til fryd

Det er mye morsommere å glede seg over det fine enn å engste seg for det skumle. Der har du essensen av Hilde Hodnefjelds nye billedbok «Lykke og ulykken».

Portrett Hilde Hodnefjeld

Kanskje det ikke er så farlig? Hilde Hodnefjeld har laget en billedbok om å engste seg - og om å få en venn.

Foto: Trond Bredesen / Cappelen Damm

Betyr det ulykke når det går en svart katt over veien? Det tror pappa'n til Lykke. Katter er ikke det eneste han er redd for. Lykke må stå opp med det rette benet først, ellers kan hundre og ett være ute.

Pappa engster seg for så mye at Lykke til slutt knapt kan gå ut. Og en dag er Pappa plutselig borte. Vil han komme tilbake hvis Lykke finner en firkløver? Den bringer jo lykke...

Filosofisk for de minste

Hilde Hodnefjeld er illustratør og forfatter. Tidligere i år fikk hun Kulturdepartementets illustrasjonspris for illustrasjonene i barneboken Bonsai, der hun samarbeidet med forfatteren Simon Stranger.

Les også: Ligger mormor i kjøleskapet?

I «Lykke og ulykken» står Hilde Hodnefjeld for både tekst og bilder selv.

Dermed kan hun utporsjonere fortellingen som hun vil. Noe sies med ord, noe med bilder. I bildene kan det for eksempel ligge hint om noe som skal komme. Bak presiennene i vinduet kan vi skimte en flyttebil. Jovisst, det kommer nye naboer. Og de har en svart katt!

Stort og lite

Jeg liker måten Hilde Hodnefjeld zoomer inn og ut i bildene sine på. Tanken på en svart katt kan gi et skrekkbilde av hårete poter med lange klør. Forventningen om at det kan finnes noe farlig utenfor døren, aksentueres med et nærbilde av Lykkes hånd mot dørhåndtaket. Og hva skjer når Lykke finner en firkløver? Kan det være Pappas sko hun får øye på?

Illustrasjonene bekrefter erfaringen av at noe lite og ubetydelig kan komme ut av proporsjoner og bli stort og uhåndterlig. Tvangstanker kan både voksne og barn kjenne seg igjen i.

Lykke har lykkeligvis en farmor som er både trygg og handlekraftig. Skildringen av den gamle damen ved kjøkkenbenken, risset i noen få streker med kjøkkenforkleet godt knyttet rundt livet, er rørende i sin enkelhet.

Hun har i det hele tatt en ubesværet og leken strek, Hilde Hodnefjeld. Fargepaletten er gjennomgående lys. Den gjør at det skumle ikke blir fullt så skummelt.

God moral?

Det er mye snakk om hvorvidt barnebøker skal inneholde en god moral eller ikke. Moralisme vil ingen ha. Men så kan man spørre seg hva god moral er?

Lykke får en ny venn. Og leser du bildene, kan du vel gjette at Pappa også finner noen han kan bli glad i.

Hvis Hilde Hodnefjeld har et budskap, så må det være at det kan være lurt å åpne seg opp for verden. Angsten legger store begrensninger på livet. Tenk hvis den kunne bli litt mindre? Den slags tanker kan også falle inn under merkelappen god moral.

Passer for deg som:

- er i barnehage / småskole-alder

- er nysgjerrig på livet

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters