Hopp til innhold
Anmeldelse

Intelligent om spiseforstyrrelser

ANMELDELSE: Synne Sun Løes skriver morsomt og rørende om smellfeite Ea, en sekstenåring som protesterer mot konformitetshysteriet.

Portrett, kvinne

Synne Sun Løes skriver om mistilpassethet i sin glitrende ungdomsroman «Miss». Den handler om 16 år gamle Ea.

Foto: Karina Rønning / Aschehoug

  • FORFATTER: Synne Sun Løes
  • TITTEL: Miss
  • FORLAG: Aschehoug

«Miss» er tittelen på Synne Sun Løes vidunder av en ungdomsroman. Boken er så klok og gjennomført at det er umulig ikke å bli imponert.

Hovedpersonen Ea fester grepet fra første setning, der hun ramser opp alt hun hater:

JEG HATER: følelser, kroppen min, skolen, mamma og pappa, hakk-i-plata-masing (om den veldig viktige Fremtiden), all verdens Urettferdighet, Perfekte menneskers standhaftige Streben og kontinuerlige Sult etter enda litt mer Perfekt Perfeksjonisme (...)

Ea (16) / Synne Sun Løes: Miss

og slik fortsetter det en side til. Siste kapittel slutter slik:

JEG ELSKER: å høre Laleh som synger: Det kommer aldrig bli som förr, nä bara bli bätre, bli bätre ... (...) konseptet FØLELSER... følelser i alle mulige forskjellige flavors, farger og fasonger...Dirrende, prikkende, stikkende, kilende, kløende, kriblende...søte, salte, bitre, sinte, glade, lengtende...redde...(Elsker det bare.)

Ea (16) / Synne Sun Løes: Miss

Et glimt av lys

Ea har altså gjennomgått en forandring. Et skoleår er gått, et år der Ea startet på videregående, men droppet ut for å sitte hjemme og spise seg stadig fetere og mer mistilpasset, se TV-serier og hekle badedrakter til kjæledyr.

I løpet av året mister hun en bestevenn og finner henne igjen, blir skjelt ut av foreldrene som mener hun er giddalaus og dvask, mister en terapeut og blir friskmeldt av en annen, blir støttekontakt for sine egne perfekte foreldre, som kanskje ikke er så perfekte likevel, når alt kommer til alt.

Synne Sun Løes: Miss

Begrepet «Miss» brukes i ulike varianter i Synne Sun Løes' ungdomsroman. Jeg-fortelleren Ea kaller sin ambisiøse venninne for «Little Miss Perfect». Selv føler hun seg «Misslykket».

Foto: Aschehoug

Kreativ tankevirksomhet

«Miss» er en slags dagbok. Ea skriver ned tanker og ikke minst følelser, mye utlegges i lister og oppramsinger og brev til en død tante (som også var ekstrem-overvektig og endte med å ta sitt eget liv). Ea er kanskje mistilpasset, til å begynne med ikke særlig likendes heller, men hun er smart. For veslevoksen til en 16-åring å være, vil kanskje noen lesere innvende. Ikke jeg. Jeg ser Ea for meg, hører henne, kjenner igjen kompromissløsheten og standhaftigheten fra en tenåring som føler at alle skal ha en mening om hvem hun bør være, når de heller kunne verdsette forskjellene som finnes mellom folk.

Jeg er mer skeptisk til foreldrene, som i starten av romanen beskrives som usedvanlig selvopptatte og korttenkte. De får heldigvis flere lag ettersom månedene går. Det må likevel personlige prøvelser til før de virkelig kan ta inn over seg Eas valg om et liv utenfor A4-malen.

Men valg og valg: Spiseforstyrrelser er ikke et valg man tar, snarere en konsekvens av et indre eller ytre press der makt over kroppen kan fremstå som den eneste måten å få bukt med presset på.

Litterære slektninger til Ea kan være Alice Andersen fra barnebøkene til Torun Lian eller jeg-fortelleren i ungdomsromanene til Liv Marit Weberg. Også disse er jenter som faller utenfor, men begge to insisterer på selv å definere hvem de vil være.

Språklig suveren

Synne Sun Løes har et sjeldent godt språk. Ordene kommer rett fra Eas munn, uten filter eller litterære forvanskninger. Beskrivelser av store følelser, som mange i puberteten er så fulle av, føles friske og nye. Om visdomsord sier Ea for eksempel at de virker som små, flimrende stearinlys i et veldig ensomt og kaldt rom. Savn beskriver hun som et knapphull, det søker alltid etter en knapp som kan fylle seg. Terapeutene hun går til er svært forskjellige, mens den første er bobleplast er den andre kløpulvertypen.

Det bevisste språket og variasjonen av tekst-biter, enten Ea lager lister over karrieremuligheter, siterer filosofer hun har kommet over eller definerer det forventede og det reelle livet til en «tjukkis», som hun kaller seg selv, gjør at de drøyt 300 sidene leses i en jafs. Det går fra hater til elsker, fra bekmørkt til litt mindre mørkt uten at livets utfordringer blir bagatellisert.

Store mirakler skjer ikke. Men kanskje er de små miraklene store nok?

  • Flere anmeldelser av ungdomsbøker:

NRK Bok vier all sin oppmerksomhet til ungdomslitteraturen denne uken (2.-7. mai). I denne saken finner du en samling av de mest interessante ungdomsbøkene som er kommet ut i vår, anmeldt av våre litteraturkritikere.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober