Hopp til innhold
Anmeldelse

Eventyrlig røverhistorie

Det kunne vært mulig. At Georgs bestefar som guttunge ble dratt inn i USAs kamp for å få første menneske på månen. Men det er nok helst en skikkelig røverhistorie.

Forfatterportrett svart-hvitt, Bjørn Ingvaldsen

Bjørn Ingvaldsen alternerer mellom å skrive dypt alvorlig og humoristisk for barn. Denne gangen er det mest det siste, sier vår anmelder, som lar seg begeistre av forfatterens tankeflukt.

Foto: Elisabeth Tønnessen / Gyldendal

Bjørn Ingvaldsen lyver så han tror det selv. I alle fall tror jeg som leser på den elleville historien om bestefar Georgs to døve onkler som redder amerikanernes kamp for å bli førstemann på månen. Boken er myntet på barn fra åtte til tolv år.

Oppfinnsomt

Apollo er rett og slett en lang fortelling som bestefar Georg forteller til barnebarnet sitt, som også heter Georg. Georg junior skal skrive en skoleoppgave og ber om en historie. Fortellingen han får, er så utrolig at den knapt kan være sann. Den er i alle fall så hemmelig at den ikke kan fortelles videre til noen.

Det er Georg anno 1967 som forteller. Han er 10 år, bor i Sandnes, der hele familien er engasjert i familiebedriften som lager de fineste modelltog og modelljernbaner.

Ved en tilfeldighet blir onkel Wiggo interessert i datamaskiner. Dette er 1967, må vite, i dataalderens spedeste begynnelse. Wiggo finner ut hvordan han kan bruke den nye teknologien til å lage verdens beste styringssystemer for togene. Det er denne kunnskapen amerikanerne er interessert i. En dag står de på døren, ikke bare en enkelt utsending, nei, her blir både ambassadører, et helt militær-batteri og selveste den amerikanske presidenten involvert. Ti år gamle Georg er med på det hele, siden han er døvetolk for sine smarte onkler.

Fungerer det?


Jeg sluker den utrolige historien rått. Jeg vet jo, og det vil enhver 12-åring som leser denne boken også vite, at dette er oppspinn. Men for et fascinerende oppspinn! Og det kunne jo nesten ha hendt?
Plottet er morsomt, idéen original, selv om det å skrive fiktive personer inn i verdenshistorien og la dem påvirke historiens gang er en egen genre. Settingen gir Bjørn Ingvaldsen muligheten til å spøke med ting som faktisk har gått i oppfyllelse, for eksempel automatiske gressklippere. Onkel Wiggo er skeptisk:

Ingen vil vel kjøpe en gressklipper som klipper plenen selv. Hva skal folk med plen da, om de ikke skal få klippe den? Det blir nesten som å finne opp en automat som kan klappe katten eller gå tur med hunden. Ingen vil ha noe slikt.

Onkel Wiggo / Bjørn Ingvaldsen: "Apollo" s. 75

Overskuddsfortelling

Det skinner gjennom at her er en forfatter som har frydet seg mens han skrev. Fryder seg gjør også leseren når hun oppdager små stikk til storpolitikken både på 1960- og 2010-tallet.

Men er alt bare fryd og gammen?
Fortellingen står i fare for å bli for høy på sine egne innfall, for eksempel de mange vitsene om tegnspråk. Litt mange gjentakelser blir det også i møtene med de militære. Jeg mener boken hadde stått seg på en mild innstramming, uten at overskuddet og fortelleriveren hadde gått tapt av den grunn.

Og hvem var egentlig det første mennesket på månen? Se også der er Bjørn Ingvaldsen en smule uenig med historiebøkene...

Passer for deg som:

 • elsker gode fortellinger
 • lar deg rive med av det store eventyret
 • har en aldri så liten nerd i magen

Anbefalt videre lesning

Utdrag fra illustrasjon i barneboken Bonsai
Foto: Magikon forlag

Ligger mormor i kjøleskapet? Mange foreldre er redde for å snakke med barna om døden. En ny bok gir barna svar på det de lurer på.

Jørgen + Anne = sant
Foto: Daniel Sannum Lauten / Filmweb

7 kjærlighetshistorier for barneskolebarna Stadig flere barnebøker har forelskelse som tema. Her er sju gode norske bøker om den kriblende, spennende og overveldende følelsen.

Ole Mathismoen og Jenny Jordahl
Foto: Eigil Korsager

Grundig om grønne greier Ikke bare er denne boken en inspirasjonskilde til naturvern. Den er også et engasjerende supplement til naturfagspensum.

Kulturstrøm

 • Fargekomponisten

  – Harriet Backer var en glimrende tegner med en klar formsans. Det er likevel er ingen tvil om at det som gjør henne til en av Nordens fremste malere, er evnen til å spille ulike fargenyanser og klanger ut mot hverandre og skildre lysets virkninger, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om den nye utstillingen på Nasjonalmuseet i Oslo.

 • Operapremiere i Stockholm utsettes etter at scenearbeider døde

  Svenske arbeidsmiljømyndigheter har beordret arbeidsstopp ved Kungliga Operan i Stockholm, der en scenearbeider falt 13 meter ned og døde.

  Det betyr at urpremieren på operaen «Melancholia», basert på Lars von Triers film utsettes til senere i oktober.

  Nå er det forbudt å arbeide på balkongene over scenen, der rekkverkene må gjøres 20 centimeter høyere. Medarbeiderne har ofte strukket seg over disse rekkverkene for å jobbe, ifølge Sveriges Radio.