Hopp til innhold

Mener vi har to år på å redde demokratiet

– Verden er blitt langt verre siden sist jeg var i Norge, sier fredsprisvinner Maria Ressa.

Maria Ressa slår ut med armene i samtale med Ole Torp

– Demokratiet i verden står på spill, mener den filippinske redaktøren Maria Ressa.

Foto: Siss Vik / NRK

– Jeg ser likhetstrekk med tiden før andre verdenskrig. Populismen og fascismen øker i mange land, og jeg er bekymret, sier Maria Ressa fra scenen under Litteraturfestivalen i Lillehammer.

Journalisten fra Filippinene har sett grusom vold på nært hold. Som da hun så menn spille fotball med et avhugget menneskehode i Indonesia. Gjennom alt har hun likevel beholdt sin ukuelige optimisme.

Men nå, måneder etter at hun tok imot Nobels fredspris i Oslo, sliter hun med å se positivt på fremtiden.

– Verden er blitt langt verre siden sist jeg var i Norge, med Putins invasjon av Ukraina som den mest skremmende hendelsen.

Hun peker på at verden står overfor flere viktige hendelser fremover.

Vi har to år på oss, formaner hun:

– I år er det valg i Colombia, India og Brasil, mellomvalg i USA, og et valg i Kenya som vil ha stor betydning for det afrikanske kontinentet.

Maria Ressa slår ut med armene i samtale med Ole Torp

– Nordmenn er heldige som har så stor grad av åpenhet og tillit i samfunnet deres. Men dette er ikke tiden for å stikke hodet i sanden, formaner Ressa. Her blir hun intervjuet av Ole Torp under litteraturfestivalen.

Foto: Siss Vik / NRK
Maria Ressa får en klem av en tilskuer etter et foredrag under Litteraturfestivalen i Lillehammer.

Maria Ressa møtte publikummet i Norge for første gang. Sist gang var det pandemi og sosial avstand. Her gir hun en klem til en kvinnelig tilskuer som lyttet til intervjuet.

Foto: Siss Vik / NRK

– Hamrer det gode ut av oss

Gjenvalget av høyreorienterte Viktor Orban i Ungarn, og det dramatiske valget av diktatorsønnen Ferdinand Marcos Jr. i Filippinene har skremt Ressa. På sitt nylige besøk i USA så hun fruktene av Trumps innsettelse av dommere i Høyesterett, som ønsker å oppløse en nasjonal rett til abort.

– Gjenvalg av ledere som Orban setter tonen. Hvis borgere bruker demokratiske valg til å sette inn eneveldige ledere med fascistiske tendenser, vil det også lamme FN sine muligheter til å bringe verden fremover.

Ressas kampsak er å bevisstgjøre folk om betydningen av sosiale medier for fremveksten av populisme og fascisme. I nobelforedraget sitt kalte hun spredningen av feilinformasjon gjennom sosiale medier for en «usynlig atombombe».

– Forskningen viser at løgner ispedd sinne og hatefulle ytringer sprer seg raskere og bredere enn fakta i sosiale medier. Det gode i mennesker blir hamret ut av oss, sier hun og blir overveldet av tårer.

Ressas svartsyn er preget av det nylige valget i Filippinene, forklarer hun til NRK. Sønnen til Ferdinand Marcos profilerte seg på likheten med sin far i valgkampen, og vant på det. Redaktøren har vært kritisk mot den forrige presidenten, Duterte.

Hun vil gi den nye presidenten en sjanse, men ser ikke lyst på fremtiden.

– 36 år etter at vi avsatte en diktator, blir sønnen hans valgt. Se for deg at Adolf Hitler hadde hatt en sønn som vant et valg i Tyskland!

Inspirerer til å handle

Maria Ressa har ti tiltaler fra den filippinske regjeringen hengende over seg. Blir hun dømt, kan det resultere i til sammen 103 års fengsel. For å komme til Lillehammer måtte hun søke rettsvesenet om utreisetillatelse.

– Hun må være et av de mest inspirerende menneskene jeg noen gang har intervjuet, forteller mangeårig NRK-journalist Ole Torp, som delte scene med Ressa.

Han håper fredsprisvinneren tar feil om prognosen om at vi bare har to år på oss på å stagge fascismen.

– Russland klarte å påvirke valget i USA i 2017. Ressa mener at denne type manipulasjon fortsatt foregår. Vi må alle være på vakt mot den onde feilinformasjonen, sier Torp.

17 år gamle Penelope Lea er UNICEF-ambassadør og klimaaktivist. Hun deltok i et panel for ungdom om ytringsfrihet, og satte stor pris på samtalen mellom Maria Ressa og Ole Torp.

– Jeg opplever at Ressa er optimist selv når hun snakker om en alvorlig fremtid. Det gir oss muligheten til å forstå at vi kan bidra til å endre noe og gjøre en forskjell, sier Lea.

Ole Torp, Maria Ressa og Unesco-fadder Penelope Lea

Penelope Lea deltok i et program for ungdom om ytringsfrihet og er en som vil ta opp arven etter Maria Ressa.

Foto: Siss Vik / NRK

Les også:

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.