Hopp til innhold

Valgseier for Viktor Orbáns parti i Ungarn

I en tale til sine støttespillere sent søndag kveld erklærte Ungarns statsminister Viktor Orbán å ha vunnet en «historisk valgseier».

Viktor Orbán

GJENVALGT: Statsminister i Ungarn, Viktor Orbán, takker ungarerne for seieren.

Foto: Leonhard Foeger / Reuters

– Vi vant. Kjære venner, vi har en stor kamp bak oss, vi sikret en historisk seier. Vi har en mulighet, vi skapte oss en mulighet til å beskytte Ungarn, sa Orbán.

Med rundt 85 prosent av stemmene talt opp ligger Orbáns parti Fidesz sammen med samarbeidspartiet KDNP an til å få 133 eller 134 av de 199 setene i den ungarske nasjonalforsamlingen.

Ungarns nest største parti ble ytre-høyre-partiet Jobbik med en oppslutning på 19,9 prosent, mens Sosialistpartiet fikk 11,85 prosent etter de første målingene. De to partiene ligger an til å få henholdsvis 26 og 20 seter i parlamentet.

Lange køer inn i valglokalene førte til at flere lokaler i Ungarn ble holdt åpne lengre enn planlagt. En halv time før lokalenes planlagte stengetid klokka 19, hadde 68,13 prosent av velgerne avlagt sin stemme. Valgdeltakelsen i Ungarn endte på 68,8 prosent.

Det er over ni prosentpoeng mer enn ved valget i 2014, da Viktor Orbán ble gjenvalgt som statsminister for tredje gang.

Splittet opposisjon

Den høye valgdeltakelsen blir av analytikere sett på som et positivt signal for opposisjonen. Men for en splittet opposisjon har det vært en utfordring å få nok støtte til å kunne utfordre Orbán, som er støttet av nær to millioner ungarere.

Lange køer

LANGE KØER: Det var lange køer i flere ungarske valglokaler søndag. Køene førte til at valglokalene måtte holdes åpne lengre enn planlagt.

Foto: Balazs Mohai / AP

– Dette er et seriøst land, et stort land, dette er et land som har stått opp for seg selv når det trengs, så vi kan stole på folket – jeg vil akseptere deres beslutning, sa Orbás da han avla sin stemme søndag morgen, vel vitende om at han trolig blir gjenvalgt.

Ved 22-tiden søndag skrev nestleder i det sittende regjeringspartiet Fidesz, på partiet sin blogg, at han forventer at partiet får solid flertall.

Populær blant mange

Og det vil ikke overraske noen om partiet får nettopp flertall. I forkant av valget har det store spørsmålet vært hvor stort flertall regjeringspartiet vil få, ikke om partiet vil få flertall.

Regjeringen og statsministeren er populær blant mange, fordi de blir sett på som forkjempere for ungarernes interesser og som garantister for sikkerheten i landet.

Innvandring har vært en av de viktigste saken til regjeringspartiet Fidesz, og er en av de viktigste stolpene i partiets og i statsminister Orbáns popularitet. Tematikken har også vært den altoverskyggende saken i den ungarske valgkampen.

Plakat mot innvandring fra ungarske myndigheter

KLAR MELDING. Ungarske myndigheter har hengt opp plakater med bilde av innvandrere og et stoppskilt over, flere steder i Budapest. Ved siden av henger en valgplakat for regjeringspartiet Fidesz.

Foto: NRK

Regjeringens budskap har vært at de er de eneste som kan sørge for at Ungarn fortsatt er trygt, med en streng grensepolitikk. Det mener at det må til, hvis ikke vil også Ungarn bli utsatt for samme type terrorangrep, som man har sett i Vest-Europa.

SISTE NYTT

Siste nytt