Hopp til innhold

Diktatorsønn leder valget på Filippinene

Ifølge foreløpige tall ligger sønnen til avdøde diktator Marcos an til seier i det dramatiske presidentvalget på Filippinene.

Presidentkandidat Ferdinand Marcos står med armene hevet. Han står på en scene med en mikrofon foran seg. Han har på rød t-skjorte, bak ham er det en stor skjerm, også farget rødt. Et stort bilde av ham som smiler fyller deler av skjermen.

LEDER: Om valgresultatene blir stående, blir diktatorsønn Ferdinand Marcos Jr. den nye presidenten på Filippinene.

Foto: Eloisa Lopez / Reuters

Mandag kunne over 67 millioner filippinere avgjøre hvem som skal overta presidentskapet i landet.

Tirsdag ser det ut til at sønn av tidligere diktator Ferdinand Marcos, Ferdinand Marcos Jr., vinner med over 16 millioner stemmer.

Marcos skal ha fått omtrent 30 millioner stemmer. Hans sterkeste motstander, Leni Robredo, skal ikke ha fått mer enn 14 millioner stemmer. Det skriver CNN.

Tallene er foreløpig ikke offisielt bekreftet. Det kan ta flere uker.

Den filippinske presidentkandidaten Ferdinand Marcos Jr vinker etter å ha avgitt sin stemme ved Mariano Marcos Memorial Elementary skolen i Batac, Ilocos Norte 9. mai

Diktatorsønn Ferdinand Marcos Jr. ser nå ut til å vinne presidentvalget på Filippinene. Her avbildet etter at han avga sin stemme tidligere mandag.

Foto: JAM STA ROSA / AFP

Ferdinand Marcos senior ble tvunget til å gi fra seg presidentskapet for 36 år siden. Familien har ikke sittet ved makten siden.

Om de foreløpige valgresultatene blir stående, later det til at Marcos Jr. igjen får det politiske dynastiet inn i presidentpalasset.

Trøblete familiehistorie

På Filippinene har Marcos familie tidligere vært kjent for brudd på menneskerettighetene, og for korrupsjon.

Demokratiske rettigheter ble sterkt svekket under Marcos senior, som også hadde for vane å forsyne seg selv og sin familie fra statskassen.

Hans kone, Imelda Marcos, var for eksempel den stolte eier av mer enn 3000 par designersko. Skosamlingen ble funnet da familien måtte rømme presidentpalasset i 1986. Den har senere blitt et symbol på familiens rikdom og manglende demokratiske styresett.

Flere av skoparene har senere fått plass på Nasjonalmuseet i Manila.

En museumskurator viser frem et par røde høyhelte sko på Nasjonalmuseet i Manila, hovedstaden på Filippinene. Langs veggen til venstre står det mange, mange skopar på rekke og rad. Samtlige tilhørte den tidligere presidentfruen, Imelda Marcos. Bak kuratoren, som står til høyre i bildet, er flere sko plassert på hyller, og et malt portrett av Imelda henger på en vegg.

Deler av den enorme skosamlingen til Imelda Marcos har de senere årene vært stilt ut ved Nasjonalmuseet i hovedstaden Manila. Her vises et par frem i 2012.

Foto: Bullit Marquez / Ap

Marcos Jr. har jobbet hardt med å snu folkets inntrykk av familien. Samtidig har han nektet å beklage for farens handlinger som president.

Marcos og hans kampanje har brukt sosiale medier flittig til å hvitvaske familiens navn og historie, skriver nyhetsbyrået AFP.

Seks år med Duterte

De siste årene har øystaten vært styrt med jernhånd av Rodrigo Duterte.

Hans datter Sara stilte til valg som Marcos visepresident. Også hun ser ut til å vinne valget med god margin.

Sara Duterte står foran en bakgrunn farget i grønt og rosa. Hun står med høyrehånden hevet i en knytteneve. Hun har håret i sideskill og samlet bak. Hun har på seg en lys beige-farget topp og smiler.

Sara Duterte, datter av president Rodrigo Duterte, går til valg som visepresident for Ferdinand Marcos Jr.

Foto: Aaron Favila / AP

Duterte ble verdenskjent for sin svært strenge narkotikapolitikk. I løpet av sin presidentperiode henrettet hans regjering blant annet flere tusen rusavhengige mennesker.

Under egen valgkamp lovet Duterte å ta livet av alle kriminelle i landet. Også dem som var innblandet i narkotikakriminalitet, måtte derfor bøte med livet.

Han kalte også paven en «horeunge», og vitset med at han gjerne skulle ha vært med da en australsk misjonær ble voldtatt og drept i landet.

En motstander i rosa

Den sterkeste motstanderen til Marcos og Duterte, var Leni Robredo. Hun har ledet den «rosa revolusjonen» i landet, skriver BBC. Robredo har vært visepresident for Duterte de seks siste årene.

Hun hadde ett mål med sin kampanje: Å stanse Marco-familien fra å igjen innta makten.

Robredo, som er den eneste kvinnelige presidentkandidaten, har høstet bred støtte blant yngre velgere. Også flere kjendiser i landet støtter henne.

Nå ser det ut til at Robredo må anse slaget for tapt.

Presidentkandidat Leni Robredo står i en rosa kjole på en scene. Bakgrunnen er svart. Hun smiler til en kvinne med blondt hår som holder en mikrofon og snakker. Leni holder en liten bukett lange, rosa blomster. Hun har sort hår og smiler.

Leni Robredo var visepresident for Rodrigo Duterte, men fikk sparken i 2019. Nå vil hun bli president for landet.

Foto: LISA MARIE DAVID / Reuters

Folket demonstrerer

Det foreløpige valgresultatet tirsdag har blitt feiret av mange filippinere, men har også møtt kraftig motstand.

Tirsdag var det store demonstrasjoner utenfor valgkommisjonens kontorer i hovedstaden Manila.

Bilde av folk som demonstrerer på Filippinene. I forgrunnen ser vi politi, avbildet bakfra, med blå hjelmer og sorte beskyttelsesdrakter. Foran dem, bak i bildet, står en stor folkemengde med flere plakater og flagg.

Flere filippinere møtte opp i hovedstaden Manila tirsdag morgen for å protestere mot det foreløpige valgresultatet.

Foto: TED ALJIBE / AFP

Det har vært knyttet stor spenning til valget. Allerede før valglokalene åpnet mandag morgen, kom det meldinger om skyteepisoder og granatangrep ved flere lokaler.

Så langt er det ikke meldt om slike hendelser tirsdag.

Fire personer ble mandag bekreftet drept. De fire skal ha blitt drept i skyteepisoder ved to ulike valglokaler på øya Mindanao.

De avdøde skal ha vært tre sikkerhetsvakter og én sivil. Politi og militære var plassert ved flere av stemmelokalene i øystaten.

Folk står tett, tett, tett i kø for å stemme på valgdagen på Filippinene mandag 9. mai. Bildet viser ansikter, flere av dem med munnbind, og tre-fire paraplyer blant de ventende.

Det bor flere enn 67 millioner stemmeberettigede mennesker på Filippinene. Her i kø utenfor et valglokale i hovedstaden Manila.

Foto: Aaron Favila / AP

SISTE NYTT

Siste nytt