Hopp til innhold

Disse forfatterne kan vinne Brageprisen

23. november kan Ruth Lillegraven få sin andre Bragepris. Men hun er ikke den eneste nominerte forfatteren som tidligere har mottatt prisen.

Ruth Lillegraven 2013 Brageprisen

Ruth Lillegraven fikk Brageprisen i 2013 for boken «Urd». Nå kan hun bli nødt til å rydde enda mer plass i premiehyllen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I formiddag ble det klart hvilke forfattere som i år kan motta den prestisjefylte Brageprisen.

NRKs litteraturkritiker Leif Ekle opplever at spesielt ett navn glimrer med sitt fravær på nominasjonslisten.

Leif Ekle

Litteraturkritiker Leif Ekle er overrasket over at Vigdis Hjorths «Arv og miljø» ikke er med på nominasjonslisten til Brageprisen.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

– Mange, meg selv inkludert, er nok overrasket over at Vigdis Hjorths «Arv og miljø» ikke er med på listen. Jeg er ellers glad for at Kyrre Andreassen er nominert. Han har skrevet en sterk roman med et utfordrende fortellergrep, sier Ekle

– Det kan se ut til at juryen har lagt vekt på å løfte frem nye stemmer og alternativ form, og at de tar et skritt bort fra den omdiskuterte virkelighetslitteraturen, legger han til.

– Trygge valg i sakprosaklassen

Litteraturkritiker Knut Hoem er begeistret for bøkene som er nominert i skjønnlitteratur-klassen.

– Det er fire gode og svært forskjellige bøker. Til en viss grad representerer de hvert sitt ytterpunkt i norsk litteratur, sier Hoem.

Knut Hoem

Litteraturkritiker Knut Hoem tror det er Guddal som får Bragestatuetten for skjønnlitteratur 23. november.

Foto: NRK

Han drister seg til å tippe at det er Anne Helene Guddal som kan holde en Bragestatuett opp i været på Dansens Hus i Oslo tirsdag 23. november.

– Når jeg leser Guddals dikt får jeg umiddelbart en sterk følelse av kvalitet. Hun skriver gode og tilgjengelige dikt, sier Hoem.

Han er ikke like overrasket over nominasjonslisten i sakprosa-klassen.

– Der har vi «the usual suspects», sier Knut Hoem, og sikter blant andre til Åsne Seierstad.

– Her har juryen gått for trygge valg, fremfor å sette en alternativ agenda, sier Hoem.

Dette er bøkene som kan få prisene i år:

Skjønnlitteratur

«For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges» – Kyrre Andreassen

For øvrig er det min mening at Karthago bør ødelegges

Kyrre Andreassen (f. 1971) har tidligere vært nominert til Brageprisen, i 1999, for romanen «Barringer».

I år er forfatteren nominert for romanen «For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges». Da denne boken kom ut i høst, hadde Andreassens lesere ventet i ti år på en ny bok av forfatteren.

Men ventingen var ikke forgjeves, poengterte litteraturkritiker Leif Ekle i sin anmeldelse. Han mente at romanen var en svir å lese.

«Vær snill med dyrene» – Monica Isakstuen

Vær snill med dyrene

Monica Isakstuen har skrevet både diktsamlinger og romaner. Hun var også bidragsyter i Mensen-antologien, som fikk mye oppmerksomhet da den ble utgitt i vår.

«Vær snill med dyrene», som er Isakstuens tredje roman, handler om en fraskilt mor som synes det er vanskelig å forholde seg til delt omsorg.

7. oktober var romanen et av temaene i Kritikerne-podkasten til NRK Bok.

«Døden og andre tiggere» av Anne Helene Guddal

Døden og andre tiggere

Anne Helene Guddal (f. 1982) er oppvokst i Kattfjord i Troms, og bor i Bergen. Hun er stipendiat i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen der hun arbeider med en avhandling om holocaust i samtidslitteraturen, og hun er redaksjonsmedlem i Vagant.

I 2015 ble hun kåret til en av Norges 10 beste forfattere under 35 år.

Guddal er nominert til Brageprisen for diktsamlingen «Døden og andre tiggere».

«Wunderkammer (27 kataloger)» av Nils Chr. Moe-Repstad

Wunderkammer

Nils Chr. Moe-Repstad (f. 1972) har utgitt syv diktsamlinger. Han har tidligere vært nominert til Brageprisen, i 2013, for «Teori om det eneste».

Nå får han altså en ny mulighet til å vinne, denne gangen med en 850 sider (!) lang diktsamling.

Sakprosa

«En fremmed ved mitt bord» av Ivo de Figueiredo

En fremmed ved mitt bord

Ivo de Figueiredo (f. 1966) kan i år få sin andre Bragepris. Den forrige fikk han i 2002, for biografien «Fri mann. Johan Bernhard Hjort – en dannelseshistorie».

I år er han nominert for «En fremmed ved mitt bord», som har fått svært begeistrede lesninger av landets litteraturkritikere.

Nylig skrev litteraturkritiker Leif Ekle følgende om boken:

«En fremmed ved mitt bord» er blitt en sterk bok: vakker, varm og innsiktsfull, men også borende interessant og krass der det trengs.

«Da postmodernismen kom til Norge» av Bjarne Riiser Gundersen

Da postmodernismen kom til Norge

Bjarne Riiser Gundersen (f. 1974) er idéhistoriker og tidligere kulturjournalist i Morgenbladet.

Han er nominert til Brageprisen for boken «Da postmodernismen kom til Norge», som belyser hvordan postmodernismen ble mottatt, omfavnet og utviklet seg i Norge på 80- og 90-tallet.

«To søstre» av Åsne Seierstad

To søstre

Åsne Seierstads «To søstre» har vært ute i norske bokhandler i knapt to uker, men har allerede rukket å bli trykket i sitt fjerde opplag.

– De litterære verktøyene Seierstad har tatt i bruk for å skildre de to jentenes makabre dannelsesreise inn i den mørkeste IS-propagandaen ligner på mange vis de hun brukte med så stor suksess i Bokhandleren i Kabul, skrev litteraturkritiker Knut Hoem i sin anmeldelse av boken.

«Utilregnelighet. En historie om rett og medisin» av Svein Atle Skålevåg

Utilregnelighet

Svein Atle Skålevåg (f. 1972) er historiker og forsker ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap, Universitetet i Bergen.

Han er nominert til Brageprisen for «Utilregnelighet. En historie om rett og medisin», en bok som forteller utilregnelighetens historie i det norske rettsvesenet.

Barne- og ungdomsbøker

«Danielle» av Ida Jackson

Ida Jackson: Danielle

Ida Jackson (f. 1987) har også vært Bragepris-nominert før, i 2014, for boken «Morfar, Hitler og jeg».

«Danielle» er forfatterens første roman for ungdom.

Da litteraturkritiker Anne Cathrine Straume anmeldte boken i juni, påpekte hun at Jackson hadde skrevet en drivende fortelling som provoserer. Men Straume mente riktig nok at forfatteren skrev litt for lettvint om omsorgssvikt.

«Ungdomsskolen» av Anders N. Kvammen

Ungdomsskolen av Anders N. Kvammen
Foto: No Comprendo Press

Anders Kvammen (f. 1985) er mannen bak tegneserieromanen «Ungdomsskolen». Dette er forfatterens første bok.

– Debutant Anders N. Kvammen roper ikke høyt med streken sin, men maner allikevel fram den mørkegrå tonen som for mange varer så altfor lenge i tenårene, skrev tegneserieanmelder Siri Narverud Moen om boken.

«Eg er eg er eg er» av Ruth Lillegraven

Eg er eg er eg er

Ruth Lillegraven (f. 1978) har tidligere mottatt Brageprisen, i 2013, for diktsamlingen «Urd». Hun var da den første poeten siden 2003 som fikk prisen.

«Eg er eg er eg er» er Lillegravens første diktsamling for barn. Diktene er illustrert av Mari Kanstad Johnsen, som har vunnet flere priser for sitt arbeid som illustratør.

«Slagside» av Heidi Sævareid

Slagside

Heidi Sævareid (f. 1984) er en norsk forfatter, oversetter og litteraturkritiker. Hun debuterte som forfatter i 2013 med ungdomsromanen «Spranget», som ble nominert til Brageprisen.

I vår møtte NRK Sævareid i Bristol, hvor hun gjorde research til boken som nå er nominert til Brageprisen.

Åpen klasse: Sakprosa for barn og unge

«Hvor gammel blir en tiger? En bok om katten Pi og hvorfor ikke alle lever like lenge» av Bjørn Arild Ersland og Per Dybvig (ill.)

Hvor gammel blir en tiger

Bjørn Arild Ersland (f. 1965) har skrevet mange kritikerroste barnebøker. For «Gjøken» ble han i 2011 nominert til Brageprisen.

I år er han nominert enda en gang, for en bok som forsøker å finne ut hvorfor alt i naturen ikke kan leve like lenge. For å få svaret på dette, henvender Ersland seg til ekspertene.

«Fest og feiring» av Gudny Ingebjørg Hagen og Malgorzata Piotrowsak (ill.)

Fest og feiring

Gudny Ingebjørg Hagen (f. 1954) er en norsk forfatter, dramatiker, barnebokredaktør, førskolelærer og musikant.

Hun er nominert for en bokserie som faktisk ikke er utgitt enda, nemlig «Fest og feiring». I «Fest og feiring» viser Hagen hvordan dagens småbarnsfamilier feirer forskjellige høytider i Norge.

«Dyr. Helt vilt – og temmelig tamt» av Åshild Skadberg

Dyr. Helt vilt – og temmelig tamt

Åshild Skadberg (f. 1968) skriver om dyr i Aftenposten Junior, er redaktør i NTB og har utgitt bøkene «Dina og drømmehesten» og «Har du sett katten vår».

I den Bragepris-nominerte boken «Dyr. Helt vilt – og temmelig tamt» møter leseren utvalgte dyr fra hele verden – ville og tamme, store og små

«Skriv genialt!» av Steffen R.M. Sørum, Eldrid Johansen og Ingrid dos Santos (ill.)

Skriv genialt!

«Skriv Genialt!» gir unge forfatterspirer tips til hvordan man sanker ideer, gjør research, jobber med plott, skaper karakterer og bygger opp en spennende tekst på en enkel, lettfattelig og morsom måte.

Flere forfattere bidrar med tips i boken, som er skrevet av Steffen R.M. Sørum (f. 1976) og Eldrid Johansen (f.1973). Ingrid dos Santos har illustrert boken.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)