Hopp til innhold

Zeshan Shakar fikk Tarjei Vesaas-prisen

Forfatteren vant den prestisjetunge debutantprisen for boka «Tante Ulrikkes vei».

Forfatter Zeshan Shakar

VINNER: Zeshan Shakar har imponert Den norske Forfatterforening .

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Zeshan Shakar har så vidt rukket å lese juryens begrunnelse da NRK ringer for å høre «hva han føler nå», som vinner av Norges største debutantpris.

– Dette er veldig kult! Det er gøy er at de har fanget opp samfunnsspørsmålene jeg prøver å adressere i boka. Jeg liker også at de likte språkbruken min. Jeg har jobba mye og bevisst med det, så det er fint at det blir lagt merke til, sier Shakar til NRK.

Tante Ulrikkes vei

OMSLAG: Tante Ulrikkes vei

Foto: Gyldendal forlag

«Tante Ulrikkes vei» handler om to gutter med innvandrerbakgrunn som vokser opp på Stovner i Oslo. Den ene (Mo) lykkes i storsamfunnet, den andre (Jamal) faller utenfor.

De store spørsmålene boka tar opp har imponert juryen i Den norske Forfatterforening. Det samme har språket til Jamal:

«Talentet til årets prisvinner viser seg ikke bare ved at han stiller slike viktige spørsmål, men vel så mye gjennom måten det gjøres på. Problemstillingene kan ikke ses løsrevet fra språket de viser seg i. Forfatteren setter ulike språkpraksiser opp mot hverandre for å vise personenes ulike perspektiv, og særlig Jamals måte å uttrykke seg på, vil kunne gi mange lesere et litt annet syn på sider ved norsk virkelighet.»

Hyllet i pressen

Dagladets anmelder kalte debuten «kanskje høstens viktigste bok», Aftenpostens anmelder mente den var «både viktig og litterært vellykket». VG trillet femmeren og kunngjorde:

«Plutselig er den her: Den sterke, viktige og kunstnerisk vellykkede romanen om hvordan det kan være å vokse opp som norskfødt barn av første generasjons innvandrere i drabantby-Oslo.»

– Skriver du på noe nå, Zeshan?

– Nei. Jeg starter til sommeren.

Det blir ikke en oppfølger om «Mo» og «Jamal», men kanskje noe fra stovneruniverset, forteller Vesaas-vinneren til NRK.

  • Da listen over nominerste ble offentliggjort ringte NRK alle forfatterne for å høre hva de tenkte om nominasjonen. Det var en gjeng glade forfattere. Saken kan du lese her.

NRK møtte Zeshan Shakar for å snakke om boka i januar 2018:

Zeshan Shakar

PÅ STOVNER: NRK møtte forfattaren på staden den han vaks opp for å høyre om bakgrunnen for boka.

Vaks opp utan bokhylle – blei forfattar. Zeshan Shakar (35) trassa alle odds. No vil han inspirere andre til å tråkke på statistikken. Les saken

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober