Zeshan Shakar fikk Tarjei Vesaas-prisen

Forfatteren vant den prestisjetunge debutantprisen for boka «Tante Ulrikkes vei».

Forfatter Zeshan Shakar

VINNER: Zeshan Shakar har imponert Den norske Forfatterforening .

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Zeshan Shakar har så vidt rukket å lese juryens begrunnelse da NRK ringer for å høre «hva han føler nå», som vinner av Norges største debutantpris.

– Dette er veldig kult! Det er gøy er at de har fanget opp samfunnsspørsmålene jeg prøver å adressere i boka. Jeg liker også at de likte språkbruken min. Jeg har jobba mye og bevisst med det, så det er fint at det blir lagt merke til, sier Shakar til NRK.

Tante Ulrikkes vei

OMSLAG: Tante Ulrikkes vei

Foto: Gyldendal forlag

«Tante Ulrikkes vei» handler om to gutter med innvandrerbakgrunn som vokser opp på Stovner i Oslo. Den ene (Mo) lykkes i storsamfunnet, den andre (Jamal) faller utenfor.

De store spørsmålene boka tar opp har imponert juryen i Den norske Forfatterforening. Det samme har språket til Jamal:

«Talentet til årets prisvinner viser seg ikke bare ved at han stiller slike viktige spørsmål, men vel så mye gjennom måten det gjøres på. Problemstillingene kan ikke ses løsrevet fra språket de viser seg i. Forfatteren setter ulike språkpraksiser opp mot hverandre for å vise personenes ulike perspektiv, og særlig Jamals måte å uttrykke seg på, vil kunne gi mange lesere et litt annet syn på sider ved norsk virkelighet.»

Hyllet i pressen

Dagladets anmelder kalte debuten «kanskje høstens viktigste bok», Aftenpostens anmelder mente den var «både viktig og litterært vellykket». VG trillet femmeren og kunngjorde:

«Plutselig er den her: Den sterke, viktige og kunstnerisk vellykkede romanen om hvordan det kan være å vokse opp som norskfødt barn av første generasjons innvandrere i drabantby-Oslo.»

– Skriver du på noe nå, Zeshan?

– Nei. Jeg starter til sommeren.

Det blir ikke en oppfølger om «Mo» og «Jamal», men kanskje noe fra stovneruniverset, forteller Vesaas-vinneren til NRK.

 • Da listen over nominerste ble offentliggjort ringte NRK alle forfatterne for å høre hva de tenkte om nominasjonen. Det var en gjeng glade forfattere. Saken kan du lese her.

NRK møtte Zeshan Shakar for å snakke om boka i januar 2018:

Zeshan Shakar

PÅ STOVNER: NRK møtte forfattaren på staden den han vaks opp for å høyre om bakgrunnen for boka.

Vaks opp utan bokhylle – blei forfattar. Zeshan Shakar (35) trassa alle odds. No vil han inspirere andre til å tråkke på statistikken. Les saken

Kulturstrøm

 • Sprik i boksalg under pandemien

  Publishing Industry Report for 2020 ble lagt fram på bokmessa i Frankfurt i dag. Tallene viser en betydelig nedgang i boksalget under pandemien i store deler av verden, som Tyrkia (- 31,6 %) og Brasil (- 19,8 %). Andre igjen har opplevd oppgang, som Japan (+ 10,7 %), Italia (+ 8,6 %) og Norge (+ 4,2 %). Andelen digitalt boksalg fortsetter å øke, skriver Bok365.

 • Girl in Red nominert til MTV-pris

  Girl in Red er nominert til to priser under årets MTV EMA-prisutdeling. Marie Ulven fra Horten er nominert i kategoriene beste video med budskap for videoen "serotonin" og som beste såkalte push, skriver NTB. Prisutdelingen finner sted i Ungarn den 14. november.

 • Palmesus forventer røde tall

  Musikkfestivalen Palmesus i Kristiansand regner med å gå med et betydelig underskudd i regnskapet i år. Det sier festivalsjef Leif Fosselie til Fædrelandsvennen. Festivalen mottok koronastøtte fra Kulturrådet i fjor og fikk et overskudd i 2020 på 14 millioner kroner.

  Leif Fosselie
  Foto: NRK Sorlandet