Anmeldelse

Mot alle odds

Ida Jacksons ungdomsroman er en røff fortelling om 16 år gamle Danielle som drakk sin første øl som tiåring. Det er blitt en drivende fortelling som provoserer.

Ida Jackson

Forfatteren Ida Jackson skriver litt for lettvint om omsorgssvikt i sin første roman for ungdom.

Foto: Aschehoug forlag / Erik Dyrhaug

Danielle (16) er på vei hjem i Oslo-natten. Klokken er snart to, det er vinterkaldt, i høyhælte støvletter detter hun så lang hun er på glatta langs Akerselva. Hun har akkurat forlatt kunstner-kjæresten i sinne, etter at han har foreslått at hun skal ha sex med kompisen hans for penger.

Rasende løvetannbarn

Det er ingen uskyldig jentunge Ida Jackson skildrer. Danielle er en som har smakt på livet, en liten jente med store kunstnerdrømmer, tøff i trynet, men klart mer naiv enn hun vil innrømme. Hun er et løvetannbarn som beskytter moren mot forståsegpåere; etter min mening burde barnevernet vært koblet inn for lengst:

Noen ganger lurer jeg på hvor barndommen min ble av.

Hvor gammel var jeg første gang jeg drakk en øl? 10.

Hvor gammel første gang jeg tok en røyk? 11.

Hvor gammel første gang jeg hadde sex? 12.

Første joint? 13.

Så kommer det litt an på hvordan vi definerer de videre aktivitetene. Skal vi ha egne punkter for oralsex, analsex, sex på offentlig sted, sex mens andre ser på, sovepillemix, flein, litt kokain på tenna? Én ting er sikkert: Første pistol i huset:16. Første truende doplanger på døra: 16.

Ida Jackson: Danielle (s.87)

Nok en dysfunksjonell familie

Jeg synes Ida Jackson tar for lett på den grove omsorgssvikten Danielle er utsatt for. Det blir småpent og ufarlig når både moren og Danielle omtales som ekte kunstnere, egentlig, svært intelligente, egentlig, selv om begge har åpenbare problemer med å ta vare på seg selv.

Danielle får uansett erfare at hun trenger vennene sine når det virkelig gjelder. Det er de som er til å stole på, viser Jackson, ikke den alkoholiserte men velmenende moren eller faren som hun aldri har sett.

Nok moralisme: Danielle er en overskuddsjente som sluker livet i fulle drag. Hun priser storbyen Oslo, suger til seg kunstnerambisjonene til den litt eldre guttegjengen i nabolaget – denne gjengen som etterhvert blir så avhengig av sterkere stoffer, kaller henne «herpa», og får henne til å innse at hun må komme seg bort.

Ida Jackson: Danielle

Likhetstrekk med TV-serien Skam: Det er vennene som gjelder for 16-åringene i tjukkeste Oslo. Danielle er fryktløs, selvopptatt og mer sårbar enn hun vil innrømme.

Selve livet

I stedet blir hun med i studiesirkelen til Rød Ungdom på Katta i Oslo. Jackson, som selv har vært engasjert ungdomsaktivist, drysser fine doser humor i skildringen av de ulike typene i den nye vennegjengen.

Styrken i romanen er Danielles rå appetitt på livet. Teksten skrives frem nesten som 16-åringen snakker, med utrop som «aargh!», «Buuu», «Ååååå balle. Balle, balle, utflod og livmorhalsfremfall».

Friskt og frekt er språket, men selv om de unge samfunnsdebattantene er skolelys, har jeg ingen tro på at de uttrykker seg slik: «Lizbeths eksamensangst er så synlig at du ikke trenger være kliniker for å diagnostisere den» eller «Nå må jeg gå tilbake til timen, dere». (s. 127-128).

Gjengivelse av chatting i krypterte rom, småprat, utskjelling i store bokstaver gir ellers fortellingen et usminket preg. Stemmen bli nær, her er ingen beklemmende voksen-forfatter som strør om seg med intendert ungdoms-sjargong.

Selvtillit

Slik jeg leser romanen er den en handlingsmettet, dramatisk storbyhistorie der forfatteren også har plantet noen av sine egne gode intensjoner:

Det dreier seg om å vekke ungdommen politisk, gi jenter selvtillit (Danielles venninne Ellinor er av den altfor vanlige, beskjedne typen som alltid bebreider seg selv når noe går galt) og ikke minst fremme jenters seksualitet.

Det er overraskende fint å høre en 16-årig jente si «Jeg må ha deg» til en fyr hun så vidt kjenner, før hun river av ham klærne og tar affære selv (med guttens samtykke, må vite...)

Turbulent ungdomsliv

Danielle forventer ikke blomster, sødmefylte ord eller fast forhold. Hun vil ha sex for sexens skyld. Hvor mange romaner har du lest som sier det samme?

Vil den engasjerte forfatteren for mye? «Danielle» er noe mer enn en actionfylt roman, som den beskrives som på bokomslaget. Dette er en roman som vil underholde, men som også vil provosere, og kanskje inspirere, i beskrivelsen av et motsetningsfylt, turbulent ungdomsliv.

Med «Danielle» gir Ida Jackson unge lesere troen på at det meste er mulig, bare man har gode venner.