Hopp til innhold
Anmeldelse

Livets flaks eller uflaks

Hvorfor faller livet ned i hodet på noen, men ikke andre?

«Jeg plystrer i den mørke vinden» av Maria Navarro Skaranger
Foto: FORLAGET OKTOBER / HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIX
Terningkast 5 Bok

«Jeg plystrer i den mørke vinden»

Maria Navarro Skaranger

Roman

3. november 2023

Oktober

Hvordan definerer vi et godt liv? Nærhet til andre mennesker? God helse? En trygg økonomi? Eller følelsen av å bli sett og verdsatt?

Svarene har fått Norge til å falle på FNs lykkebarometer de siste årene.

Spørsmålet blir akutt i møtet med Maria Navarro Skarangers nye roman, «Jeg plystrer i den mørke vinden».

Det er en hjerte­skjærende liten bok, en tekst som avslører en forfatter med ekte interesse for mennesker som ikke akkurat har hatt flaks i livet.

Det er Sidsel denne gang

Sidsel nærmer seg seksti. Hun bor alene, er uføretrygdet etter å ha jobbet i barne­hage, så hun har ikke mye å rutte med. Hun prøver å gi de formåls­løse dagene et preg av rutine. TV-titting, hekling, møter med venninner.

Les også Da den ekte broren døde, fant hun opp en annen bror å skrive om

Maria Navarro Skaranger

Ikke så sjelden passer hun barne­barnet Liam. Datteren Em, som vil være kjent for noen fra Skarangers forrige roman «Emily forever», er som Sidsel alenemor. Hun er ofte sliten og sier ikke nei når moren tilbyr seg å hente barne­barnet i barne­hagen.

Dette høres ikke traurig ut? Kanskje er ikke livet så verst? Den første siden av romanen, som er en slags skjematisk beskrivelse av Sidsels hverdag, slutter slik:

Hun har få behov. Er derfor fornøyd med sitt stille og lille liv.

Maria Navarro Skaranger: «Jeg plystrer i den mørke vinden»

Kreves det så mye mer, for å være lykkelig?

Sosialt prosjekt

Vi er på Romsås og Grorud, mellom blokkene i drabant­byene nordøst i Oslo. Forfatteren nikker til sin egen oppvekst, men også til Dag Solstad, fra romanen «Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige», som hun viser til i en kilde­oversikt bakerst i boken.

Romsås

BAKOM SYNGER SKOGENE: Romsås ble bygget på 1960/70-tallet. Den største kjendisen herfra er fotballspilleren Joshua King (nå i tyrkiske Fenerbahçe), som dukker opp i Skarangers første bok «Alle utlendinger har lukka gardiner».

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Her er skogen rett bak blokkene, her er handle­senter og T-bane­stasjoner. Det skulle ligge til rette for å kunne leve godt i disse omgivelsene. Det mente også Solstads arkitekt, som flyttet fra det urbane St. Hanshaugen til bydelen han var med på å skape.

Likevel er det et liv i strev og fattigdom Skaranger skildrer, et liv preget av fysisk og psykisk uhelse og få sosiale møte­punkter. Er det arv og miljø som gjør at «livet faller ned i hodet på noen, men ikke andre», som fortelleren uttrykker det?

I Skarangers fortelling går ensomhet og fattigdom i arv. Slik sett skriver hun seg inn i en sosial­realistisk tradisjon.

Men Skaranger er langt fra entydig:

Også psykiatri kan redusere mulighetene for et såkalt godt liv – og helse­utfordringer rammer som vi vet like gjerne Kong Salomo som Jørgen hattemaker.

Maria Navarro Skaranger

ANERKJENT: Maria Navarro Skaranger debuterte med «Alle utlendinger har lukka gardiner», som hun ble nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris for i 2015. Hun vant både Osloprisen og EUs litteraturpris for romanen «Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen)» tre år senere.

Foto: Pernille Marie Walvik

Noen har fått dårlige kort på hånden

Så er det likevel sånn at man skal ha et ressurs­sterkt nett­verk og en solid selv­innsikt for å få den hjelpen som er nødvendig, og kanskje kunne stable et verdig liv på bena etter en tøff psykisk knekk.

Og en fysisk anstrengende jobb, som jobben i barne­hage, gir langt større risiko for å bli ufør enn en arbeidsdag bak pc-en.

Så ja, slik jeg leser Skaranger: Bak flaks eller uflaks ligger det en systemisk urettferdighet i samfunnet som former Sidsels liv.

Jeg ser paralleller til forfattere som Birgit Alm, Ingvild Rishøi eller hvorfor ikke franske Annie Ernaux, som jo i motsetning til Navarro Skaranger skriver selv­biografisk, men som også har et sosiologisk perspektiv på den ujevne fordelingen av livets goder.

Les også «Nådeløs bok om morens demens»

Annie Ernaux i blå genser og omslaget på boken «Jeg er fortsatt her inne i mørket».

Smart form

Vi ser Sidsel både innenfra og utenfra. Iblant er blikket distansert, nærmest registrerende, med uferdige setninger som i en lege­rapport. Andre ganger er vi tett på hennes egen forvirring, som de nærmeste ennå ikke har lagt merke til.

Jeg synes Maria Navarro Skaranger har et skikkelig virknings­fullt grep om fortellingen. Hun tør å være registrerende, utenfra-dokumenterende, samtidig som hun er nær.

Leseren ser den ensomme kvinnen gjennom hennes egne tanker, men også gjennom datteren Em, som har nok med seg selv, gjennom den ikke lenger så nære venninnen Bjørg, gjennom legen derav flere passasjer som kan minne om en epikrise og gjennom fortelleren, som ikke går av veien for å flette inn egne minner og følelser i fortellingen.

Fortelleren, som ikke er identisk med forfatteren, får seg til og med til å si at:

Sidsel er ikke akkurat en drøm å skildre (preget av grått forfall). Det skjer ingenting, jeg kjeder meg. Jeg sier til meg selv at det ikke trenger å skje noen ting heller. Jeg er så sint. Jeg synes hun er ganske dum som tar i mot og tar i mot og tar i mot (men det må gå an å være dum og likevel ha et rikt indre liv). Jeg gir henne ikke muligheten til å forklare seg, noen ganger er det som om dette ikke kommer innenfra.

Maria Navarro Skaranger: «Jeg plystrer i den mørke vinden»

Blikk for de sårbare

Skaranger skildrer noe annet enn de tette par­forholdene i utilfredse middelklasse­liv, slik vi har lest om i mange norske romaner de senere årene, der forfatterne heter Geir Gulliksen, Trude Marstein eller Nina Lykke.

Hos Skaranger forsvinner mennene tidlig ut av kvinnenes liv.

Maria Navarro Skaranger skriver om alminnelige folk som må ta til takke med livet slik det ble.

En av dem er Sidsel.

Hun kunne vært usynlig.

Men hun har noen, om ikke så mange, i livet sitt. Så blir spørsmålet man stiller seg, når verken datter, venninner eller lege ser sykdommen som nærmer seg:

Hvordan kan samfunnet fange opp et menneske som Sidsel? Hva skal til for at hun kunne blitt lite grann mer lykkelig? Hvordan kan vi få øye på henne?

Skaranger gir ingen svar. Men hun gir leseren noe å tygge på.

Hei!

Jeg er litteraturkritiker i NRK og skriver om bøker både for barn og voksne. Blant de virkelig gode bøkene jeg har lest i det siste, er «Hafni forteller» av Helle Helle, «Jeg plystrer i den mørke vinden» av Maria Navarro Skaranger og «Verden og alt den rommer» av Aleksandar Hemon. Anbefalinger av barnebøker finner du her, og her kan du lese min sak om hvordan Emil i Lønneberget ble rampegutten som ble elsket av alle. Og vi oppdaterer våre andre bokanbefalinger i denne saken.

Hør intervju med Maria Navarro Skaranger i «Åpen bok»:

Kulturstrøm

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP
  • Nye rekordar for Swift

    Aldri før har eit album blitt strøyma så mykje på ei veke som Taylor Swifts «The Tortured Poets Department». Utgjevinga gjekk rett til topps på Billboard-lista.

    Musikkmagasinet sjølv omtaler det som «ein historisk debut på nummer 1».

    Albumet med 16 låtar blei gitt ut 19. april. To timar seinare overraska Swift fansen ved å sleppe 15 låtar til, og kunngjorde at det var eit dobbeltalbum.

    I veka fram til og med 25. april blei det selt 2,61 millionar såkalla albumekvivalentar. Av dette var 1,91 millionar tradisjonelt albumsal, inkludert digitale nedlastingar, CD-ar, kassettar og heile 859.000 vinylplater.

    Dette er det høgaste talet vinylkopiar av eit album som er selt på ei veke i moderne tid, opplyste Billboard.

    (NTB)

    Taylor Swift