Hopp til innhold

Nobelprisen i litteratur til Annie Ernaux

– Det er en stor ære og et stort ansvar, sier den første franske kvinnelige vinneren av prisen.

Annie Ernaux portrett

Nobelprisen i litteratur for 2022 er klar. Hør kritikere, oversettere, forleggere og lesere diskutere årets vinner Annie Ernaux.

82 år gamle Annie Ernaux tildeles årets nobelpris i litteratur. Det skal ha vært det svenske nyhetsbyrået TT som først formidlet nyheten til prisvinneren:

– Nei, virkelig? Jeg er veldig overrasket, er du sikker på at jeg har fått den? Jeg jobbet i morges. Telefonen har ringt hele tiden, men jeg har ikke besvart. Jeg hører at det ringer hele tiden nå.

– Det er en stor ære og et stort ansvar, sier Ernaux til SVT.

Det var klokken 13.00 i dag at den Svenska Akademien kunngjorde vinneren av årets Nobelpris i litteratur. De begrunner valget av Ernaux med motet og den kliniske skarpheten hun avdekker fra sine personlige minner.

Vinner av Nobelprisen i litteratur for 2022 kunngjøres på Svenska Akademien i Stockholm

Vinner av Nobelprisen i litteratur for 2022 kunngjøres på Svenska Akademien i Stockholm

NRKs litteraturkritiker Anne Cathrine Straume er positivt overrasket over valget.

– Det var uventet i den forstand at det var nok en gang en fransk forfatter som fikk prisen. Opp gjennom årene har det vært mange franske vinnere, men hun er den første kvinnen, så det var på tide.

Den 82 år gamle Annie Ernaux er blitt nyoppdaget i den internasjonale verden. Hennes sterke skildringer av abort og seksualitet har fått ny aktualitet de siste årene.

Det var lange køer da hun nylig besøkte Litteraturhuset i Oslo. NRK traff prisvinneren, les intervjuet her:

– En varm, viktig og verdig vinner

Filmen «Hendelsen» som går på norske kinoer om dagen er basert på hennes liv og boken fra 2000.

Boken hennes fikk lite oppmerksomhet da den kom ut, men etter at den amerikanske høyesteretten fjernet den føderale retten til abort, har boka fått mer oppmerksomhet.

Her i Norge er det Gyldendal Norsk Forlag som gir ut Annie Ernaux.

– Dette er en så fin, flott, viktig og verdig vinner. Hun er klok og skarp, med en sjelden stor varme, sier sjef for oversatt skjønnlitteratur Cathrine Bakke Bolin i Gyldendal.

Hun mener forfatteren treffer så godt fordi hun skriver fra folkedypet om karakterer og hendelser i en europeisk historie som berører oss alle.

– Det å løfte litteraturen hennes og alle temaene hun behandler, snakker til oss slik det gjorde for 20–30 og 40 år siden, og det er fantastisk fint.

Verdens viktigste litteraturpris

Nobelprisen i litteratur er den viktigste litteraturprisen i verden. Det gjelder både i anseelse og pengebeløp. Vinneren får et diplom, en mynt og 10 millioner svenske kroner.

Utmerkelsen har blitt delt ut av Svenska Akademien hvert år siden 1901, bortsett fra i 2018 da bråk og skandaler førte til at det ikke ble noen tildeling. Polske Olga Tokarczuk mottok 2018-prisen året etter.

I fjor gikk prisen til Abdulrazak Gurnah for sine skildringer av kolonialisme i bøkene sine.

Kulturstrøm

  • Toffen Gunnufsen blir ny kultursjef i Lillesand

    Toffen Gunnufsen (62) er ansatt som kultursjef i Lillesand kommune. Det opplyser Lillesand kommune i en pressemelding søndag kveld.

    – Jeg gleder meg til å påta meg rollen som kultursjef. Å skape kulturopplevelser for alle, samt å dele glede med andre er noe jeg virkelig ser frem til. Vi må sikre at det spesielle og karakteristiske ved byen vår bevares, samtidig som vi har et åpent syn på fremtiden, uttaler den kommende kultursjefen i pressemeldingen.

    Gunnufsen har lang erfaring innen festival- og kultursektoren og har tidligere jobbet for Quartfestivalen i Kristiansand i 15 år. Han var med å starte opp Hovefestivalen på Tromøya i Arendal og Skral i Grimstad.

    Toffen Gunnufsen
    Foto: Robert Rønning / NRK
  • Kongen åpnet det nye skimuseet i Holmenkollen

    Kong Harald deltok på den høytidelige åpningen av det nye skimuseet i Holmenkollen lørdag.

    Skiforeningen har oppgradert skimuseet for 90 millioner kroner og fra og med søndag er museet åpent for alle.

    Skimuseet, som i år fyller 100 år, har fått et helt nytt inngangsparti tegnet av Snøhetta. Også flere utstillinger er opgradert.

    – Nå skaper vi et reisemål som er enda mer attraktivt for både norske og utenlandske gjester – enten de er interessert i sport, kultur, arkitektur eller utsikt, sier generalsekretær Håvard Abrahamsen i Skiforeningen.

    (NTB)

    Hans Majestet Kong Harald deltar på åpningen av det nye Skimuseet.
    Foto: Frederik Ringnes / NTB