Bli med på amerikansk feiring med disse kulturtipsene

Mange av oss er flasket opp på amerikansk kultur, men det betyr ikke at vi har fått med oss alt. NRKs kulturkritikere anbefaler amerikansk kultur verdt å vie litt ekstra oppmerksomhet.

«Red Dead Redemption 2», amerikanere dekket i flagg, Nomadland, Matthew Barney-kunst, O. J. Simpson, Tim Heidecker, bokomslag «Denne flammende verden» av Siri Hustvedt og Phoebe Bridgers

MANGFOLDIG: Listen med amerikansk kultur er nærmest uendelig. Her er anbefalingene fra NRKs kulturkritikere.

Foto: ROCKSTAR GAMES, NTB, 20TH CENTURY STUDIOS, ASTRUP FEARNLEY SAMLINGEN, ESPN, Aschehoug forlag

Siden 1776, har 4. juli vært feiret som «bursdagen» for amerikansk uavhengighet med fyrverkeri, parader, konserter og private feiringer – ofte rundt grillen i hagen.

Vi nordmenn kan også henge oss på feiringen, ikke minst ved å nyte av all god kultur som amerikanerne har produsert opp gjennom årene.

Her har NRKs kritikere plukket ut åtte tips i anledning dagen.

Teatersymbol

Dans deg gjennom grunnlovshistorien

ENERGI: Det høres ut som en opera. Det er en hiphop-musikal.

 • Hva: Musikalen «Hamilton»
 • Hvor: En filmet forestilling fra Broadway på Disney +
 • Anbefalt av: Karen Frøsland Nystøyl, teaterkritiker

Selv i lyse og svale sommernetter kan et lite stykke amerikansk historie høyne kvelden. Lin-Manuel Mirandas musikal «Hamilton» har gjort stor lykke i USA. Den handler om USAs landsfader Alexander Hamilton, mannen på tidollarseddelen, en mann som var sentral i frigjøringskampen. Hamilton var immigranten som ble USAs første finansminister – men også en mann med sine svin på skogen. Det er ikke en plettfri musikal, heller ikke en ufeilbarlig innspilling, men på sitt beste gir «Hamilton» en underlig trang til å danse seg gjennom amerikansk grunnlovshistorie.

Det sugende musikalske drivet spekket med rap battles og et finfint cast gjør at du ikke står i fare for å sova burt sumarnatta.

Latterfjes med tårer

Uforutsigbar standup

KRITISK HUMOR: Tim Heidecker går løs på sin egen stand.

 • Hva: Stand Up-komikeren Tim Heidecker
 • Anbefalt av: Espen Borge, humorkritiker

Tim Heidecker er for meg en av Amerikas viktigste komikere. Ikke bare gjennom sitt partnerskap med Eric Wareheim (Tim & Eric), men også som soloutøver. Har du fått nok av polert, forutsigbar standup vil du antagelig elske Tim Heideckers vidunderlige og hyperironiske one-man-show «An Evening with Tim Heidecker». Han har en helt utsøkt teft for tendenser i humorfaget, og har mildt sagt sett seg lei på min kone-vitser og annet oppbrukt tull man er vant med fra amerikansk humor.

Denne timelange imitasjonen av alt som, ifølge Heidecker, er galt med standup, er virkelig verdt å få med seg.

Spillkontroll

Virtuell Ville Vesten

Fra spillet "Red Dead Redemption"

LOVLØS: Spillet tar deg inn i naturopplevelser der den lovløse herjer.

Foto: ROCKSTAR GAMES
 • Hva: Spillet «Red Dead Redemption 2»
 • Spilles på: PC, PS4, Xbox One, Stadia
 • Anbefalt av: Rune Fjeld Olsen, spillkritiker

Overgangen fra det ville vesten til moderne tider er en av de viktigste og mest romantiserte periodene i USAs historie. «Red Dead Redemption 2» plasserer deg midt i denne overgangen, i en gigantisk, åpen og utrolig vakker verden som er et tverrsnitt av amerikanske naturopplevelser i 1899. Fra snødekte fjell til frodige skoger og knusktørr ørken. Du styrer den lovløse Arthur Morgan gjennom en actiontung og spennende historie.

Opplevelsen handler vel så mye om å flytte inn i en av spillhistoriens best realiserte virtuelle verdener.

Åpen bok

Kampen for anerkjennelse

Siri Hustvedt og bokomslag "Den flammende verden"

ELLEVILT: Siri Hustvedt, som har norske aner, skriver en ellevill historie i denne romanen, oversatt til norsk av Bodil Engen.

Foto: Tine Poppe / Aschehoug forlag
 • Hva: Romanen «Denne flammende verden» av Siri Hustvedt
 • Anbefalt av: Marta Norheim, litteraturkritiker

Det er bare Harriet Burden selv som vet at hun er en genial kunstner. Andre ser ikke genialiteten, de ser bare en rar og stygg dame. I et siste forsøk på å få stråle på New Yorks kunstnerhimmel, får hun tre unge menn til å stille ut hennes kunst under sine navn. Når suksessen er et faktum, skal Harriet avsløre at det er hun som er kunstneren. Det er i hvert fall planen.

Siri Hustvedt har skrevet en ellevill historie om kunstscenen – og om radikale identitetsforskyvninger.

Filmklapper 3

Drapssaken som ble mediesirkus

Fra dokumentaminiserien «O.J. Simpson – Made in America»

GNISTRENDE GOD: Serien om O.J. Simpson handler om langt mer enn drapssaken som ble til et mediesirkus.

Foto: ESPN
 • Hva: Dokumentar-miniserien «O.J. Simpson – Made in America»
 • Hvor: Vises blant annet på Disney +
 • Anbefalt av: Sigurd Vik, film- og seriekritiker

Denne dokumentar-miniserien er enn bunnsolid produksjon som aldri mister den fengslende røde tråden som er O.J. Simpsons tragedie. Men rundt den tråden klarer serieskaper Ezra Edelman å brodere et fascinerende portrett av de sammensatte årsakene som snudde en enkelt drapssak til et mediesirkus med en helt annen agenda, samtidig som han går i dybden rundt de historiske og kulturelle årsakene til et av de største problemene i det amerikanske rettssystemet – svartes rettssikkerhet.

Dette er en kompleks, ambisiøs og gnistrende godt fortalt «true crime» – og er, som tittelen antyder, en velplassert kilevink til USA.

Elektrisk gitar

De som faller utenfor i USA

Frances McDormand i filmen Nomadland

BOBIL-LIV: Hovedkvinnen i filmen prøver å leve av strøjobber mens hun reiser rundt i bobilen.

Foto: Joshua Richards / 20th Century Studios
 • Hva: Filmen «Nomadland»
 • Hvor: Kan leies via flere strømmetjenester
 • Anbefalt av: Birger Vestmo, Filmkritiker

Vi møter Fern (Frances McDormand), en rammet kvinne som samfunnet ikke har evnen og viljen til å fange opp, fordi sikkerhetsnettet rett og slett ikke finnes. Hun har mistet både mannen og jobben i den nedlagte gruvebyen Empire i Nevada, og selger sine eiendeler og legger ut på landeveien i en liten bobil for å finne strøjobber. Underveis møter hun mange ulike menneskeskjebner med hver sin historie å fortelle.

Dette er en nydelig og hverdagspoetisk reiseskildring gjennom randsonen av det amerikanske samfunnet.

Fjorårets beste

BESKRIVENDE: Depresjon og frykt preger stemningen hos mange amerikanere for tiden.

 • Hva: Musikkartisten Phoebe Bridgers
 • Anbefalt av: Espen Borge, musikkritiker

Phoebe Bridgers sto for det jeg mente var fjorårets beste album, nemlig «Punisher». Hun ble ranet på høylys dag under Grammy-utdelingen i mars, der fire nominasjoner resulterte i null priser. Bridgers er en av Amerikas aller flinkeste moderne låtskrivere, og har et spesielt godt håndlag med tekst. Få også med deg hennes andre bandprosjekter, supergruppa Boygenius sammen med blant andre Julien Baker, og Better Oblivion Community Center sammen med Conor Oberst.

Hennes nærmest teatralske lyriske tilnærming til utbrodering om depresjon og frykt er imponerende, og er dessuten temmelig beskrivende for stemningen hos svært mange i samtidens USA.

Malepalett

Gåtefulle kunstverk

CREMASTER Suite, 1994 - 2002 av Matthew Barney

GRISELIGNENDE: I Cremastersyklusen opptrer han både som kvinne, som satyr, som griseliknende vesen. Her står han med en underlig parykk og et orangefarget tekstil som liksom tyter ut av munnen, og rundt munnen har han noe som likner på blod.

CREMASTER Suite, 1994 - 2002 av Matthew Barney

SCIENCE FICTION-AKTIG: Matthew Barney vever sammen drøm og virkelighet, historie og mytologi, ofte har prosjektene hans også et uhyggesvangert science fictions-aktig preg.

CREMASTER Suite, 1994 - 2002 av Matthew Barney

HALVT OM HALVT: Ofte er skikkelsene som dukker opp halvt menneske halvt natur, som nymfer, eller elementarvesner.

Foto: Thomas Widerberg / Astrup Fearnley Samlingen
CREMASTER Suite, 1994 - 2002 av Matthew Barney

VIRKEMIDLER: Matthew Barney bruker mange virkemidler i kunsten sin.

 • Hva: Kunstneren Matthew Barney
 • Anbefalt av: Mona Pahle Bjerke, kunstkritiker

Matthew Barney regnes som en av de alle fremst amerikanske kunstnerne i sin generasjon. Han begynte sitt virke på 1990-tallet, og ble nesten med én gang en myteomspunnet og ettertraktet kunstner i kunstverden. Hans gåtefulle prosjekter favner både film, performance, installasjon og skulptur. Prosjektene er gjerne bygget opp slik at de har utforsker en grunnfortelling, eller et tema i en film, men også gjennom skulpturer og performancer. Skulpturene hans er ofte karakterer eller visuelle elementer brukt i filmen, eller hentet fra dens estetiske univers.

Matthew Barney vever sammen drøm og virkelighet, historie og mytologi krydret med populærkulturelle referanser i sine arbeider.

Kokebok

Vi serverer også oppskrifter til en skikkelig amerikansk meny:

Anbefalt videre lesing:

Se alle anmeldelser og anbefalinger fra NRK på nrk.no/anmeldelser

Kulturstrøm

 • Pink hyller strandhåndballjentene

  Den amerikanske artisten Pink skriver på Twitter at hun er stolt av det norske kvinnelaget i strandhåndball, som har protestert mot trusepåbudet under konkurransene. Hun mener at det internasjonale håndballforbundet bør bøtelegges for sexisme, og tilbyr seg å betale den ilagte boten.

  Pink skriver om norsk strandhåndball på Twitter
  Foto: Skjermdump fra Twitter
 • Britney Spears foreslår ny verge

  Ifølge kjendis-nettstedet TMZ har sangeren og pop-ikonet Britney Spears og hennes nye advokat Matt Rosengart mandag levert rettsdokumenter med forslag til hvem de vil skal ta over vergemålet etter hennes far. De skriver at det er den autoriserte regnskapsføreren Jason Rubin som nå foreslås som Spears’ nye verge.

 • Se Festivalsommer fra Malakoff

  Programleder Markus Bailey sjekker stemningen på Malakoff-festivalen hvor artister osm Dagny, Malin Pettersen og Kjartan Lauritzen spiller blant fjell og fjord på Nordfjordeid.

  Markus Bailey sjekker stemningen på Malakoff-festivalen hvor bla. Dagny og Kjartan Lauritzen spiller blant fjell og fjord på Nordfjordeid.

Flere kulturnyheter