Hopp til innhold

Studentprotester mot Israel øker i USA

Studenter ved flere universiteter i USA demonstrerer mot Israels krigføring i Gaza.

Demo

Flere hundre mennesker demonstrerte utenfor Yale-universitetet i New Haven i USA mandag.

Foto: Ned Gerard / AP

Mandag ble rundt 50 palestinavennlige demonstranter pågrepet utenfor Yale-universitetet i New Haven i Connecticut.

Demonstrantene ble pågrepet fordi de stanset trafikken på flere veier rundt ved det private universitetet, som er et av de eldste i USA.

Det er uklart hvor mange av de pågrepne som er studenter ved Yale. Kravet fra demonstrantene er at universitetet må kvitte seg med sine våpeninvesteringer.

Demonstrasjonene sprer seg

Også ved Columbia-universitet er det demonstrasjoner. I forrige uke rykket politiet ut og arrestert flere titalls demonstranter. På grunn av all uroen har universitetet stengt og all undervisning foregår digitalt.

Demo

Studenter har satt oppe en teltleir utenfor universitetet i New York for å demonstrerer mot krigen i Gaza.

Foto: MICHAEL M. SANTIAGO / AFP

Ved universitetene i Berkeley i California har studenter slått teltleir. Det samme har skjedd i ved universitet i Michigan og i New York.

Flere av demonstrantene bærer plaketer med påskriften «Stopp folkemordet».

Ved universitetet i New York på Manhattan har politiet gått til pågripelser av demonstranter som nektet å følge universitetets pålegg om å fjerne seg.

Her krever demonstrantene at universitetet forteller åpent om eventuelle investeringer i selskaper som leverer våpen til Israel.

Les også Når de unge våkner

Joe Biden i tenkemodus

Joe Biden fordømmer

Helt siden krigen mellom Israel og Hamas brøt ut i oktober i fjor har det vært en opphetet debatt på universitetene i USA om ytringsfrihet.

Studenter på begge sider av konflikten sier det har vært en økning av både antisemittiske og islamfiendtlige ytringer.

Demo

Pro-palestinske studenter ved Yale-universitetet fortsatte å demonstrere etter at politiet forsøkte å bryte opp demonstrasjonen mandag.

Foto: Melanie Stengel / Reuters

En video som er spredt på nettet skal vise demonstranter i Columbia som uttrykker støttet til Hamas, skriver BBC.

Og ved flere universitet skal jødiske studenter ha blitt utsatt for hets, noe som har fått kongressmedlemmer til å ta opp saken.

Samtidig får blant andre Columbia kritikk for ikke å håndtere demonstrasjonene bedre enn å tilkalle politiet for å spre demonstrantene.

USAs president Joe Biden sier han fordømmer det han kaller antisemittiske demonstrasjoner, men også de han mener ikke forstår hva som foregår med palestinerne, ifølge BBC.

SISTE NYTT

Siste nytt