Hopp til innhold

– En seier uansett

Regissør Erik Poppe depper ikke, selv om «Kongens nei» ikke nådde ikke opp i konkurransen om Oscar-nominasjonene.

Voksen mann med blomsterbukett

Det var ingen slagen mann som møtte pressen etter at avgjørelsen var et faktum. Regissør Erik Poppe er fornøyd med å ha kommet blant de ni beste filmene i 2016.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Vi må ta det som en seier uansett, at vi kom så langt. Det er nesten ikke mulig å kjenne bitterhet, sier regissør Erik Poppe til NRK.

Han forteller at han har vært rolig hele dagen, selv om alt har handlet om Oscar-nominasjon eller ikke. Før avgjørelsen falt, stjal han like godt et kyss fra NRKs reporter.

– Vi var så nære, og reaksjonene på filmen har vært så sterke, også i USA.

Poppe mener det er vanskelig å si hvorfor filmen ikke gikk videre.

Vegard Larsen

Vegard Larsen er journalist i NRK.

Foto: Karen Sveen / NRK

– Men vi hadde kanskje tjent på å ha premiere tidligere. Mens vi hadde premiere i september, så hadde de andre filmene premiere tidlig i fjor eller seint året før. Men vi tenkte ikke på Oscar da vi lagde denne filmen, sier han.

– Ble for like

– Det er synd at filmen ikke ble nominert. Men historisk krigsdrama er ikke det som står sterkest, i alle fall ikke når det sees med europeiske øyne, sier filmjournalist i NRK, Vegard Larsen.

Og denne gangen var det to filmer med handling fra 2. verdenskrig på kortlisten på ni filmer - danske «Under sanden» gikk videre.

– Jeg tror nok filmene ble for like, sier Larsen.

LISBETH: Det er satt søkelys på et svart kapittel i dansk historie i filmen "Under sanden". Mens ryddingen av miner på danske strender pågikk etter krigen ble også barnesoldater brukt. 
Noe som sjokkerte de to 16 år gamle tyske tvillingene som spiller hovedroller i filmen.

Se reportasje fra Dagsrevyen om «Under sanden» her.

Hard konkurranse

Fem norske filmer har tidligere vært nominert i klassen for beste ikke-engelskspråklige film: «Ni liv» i 1957, «Veiviseren» i 1987, «Søndagsengler» i 1996, «Elling» i 2001 og «Kon-Tiki» i 2012. Så langt har ingen nådd hele veien til podiet. «Kon-Tiki» ble også nominert til Golden Globe, men vant ikke noen av prisene.

I år konkurrerte opprinnelig 85 kandidater om å bli nominert i kategorien beste fremmedspråklige film. Den norske krigsfilmen var én av ni filmer som ble kortlistet i desember.

Suksess på hjemmebane

«Kongens nei» er basert på kongefamiliens flukt fra tyske invasjonsmakter i april 1940.

Filmen har vært en suksess, og ble årets mest sette film på norske kinoer i 2016. Den falt også i god jord hos anmelderne, som trillet høye terningkast.

Birger Vestmo i «Filmpolitiet»​ skrev at Poppes film effektivt formidler det store dilemmaet som kong Haakon måtte ta stilling til i dagene som fulgte, overgivelse eller døden.

– Det er menneskeskjebnene som står i fokus i denne filmen, som skildrer hvordan vanskelige moralske og etiske valg tvang seg frem i en atmosfære av frykt og forvirring, skrev Vestmo.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.