Hopp til innhold

Lagde ny prisvinnende kinofilm med null i pengestøtte

– Alle som har jobbet med «Fuckings Bygda», har gjort det gratis, sier regissør Frøydis Fossli Moe.

Frøydis Fossli Moe

Fossli Moe vokste selv opp i Bygde-Norge, blant annet i Gudbrandsdalen. Nå er hun basert i London, der hun studerer ved National Film and Television School. «Fuckings Bygda» er hennes første spillefilm.

Foto: Xin Li / NRK

Det skulle nesten ta fire år fra filmskaper Frøydis Fossli Moe (30) begynte å skrive manuset til at dramafilmen «Fuckings Bygda» ble ferdigstilt.

I mellomtiden har Fossli Moe hatt fem ulike deltidsjobber for å få ting til å gå rundt.

Hun fikk nemlig avslag på absolutt alle søknader om pengestøtte til filmen, og hadde ingen produksjonsselskap i ryggen.

– Vi var fast bestemt på at vi ville lage filmen uansett, og var villige til å gjøre hva som helst for å få det til, sier hun.

Fuckings Bygda (2023) av Frøydis Fossli Moe. Skjermdump fra filmen. Bildet viser to unge kvinner, en med rosa hår og den andre blond. De gråter og ler foran en gravstøtte. I bakgrunnen er det grønt og trær. Det er sommer.

Dramakomedien «Fuckings Bygda» handler om Mariam, som må reise fra sitt utsvevende liv i Oslo tilbake til hjembygda for å hjelpe søsteren med å begrave faren – for andre gang.

Foto: Norsk filmdistribusjon

Laget på luft og kjærlighet

Sammen med sin medprodusent Maria Wiik samlet hun derfor sammen en gjeng unge skuespillere og et filmteam som var villige til å gjøre jobben i ren dugnadsånd.

– Alle som har jobbet med produksjonen av «Fuckings Bygda», har gjort det gratis. Inkludert meg selv, sier Fossli Moe.

Sparekontoen ble tømt for å dekke kostnader som utstyr, mat og transport.

Dét skulle vise seg å være en god investering.

I 2023 ble filmen vist på flere filmfestivaler, og vant blant annet publikumsprisen både på Oslo Pix og Oslo Fusion International Film Festival.

Nå har filmen også fått nasjonal kinodistribusjon, og vil være å se på norske kinoer over hele landet fra den 19. april.

Fuckings Bygda (2023), skjermdump fra filmen. En ung kvinne ligger i vannet. Hun ligger med begge armene ut, og flyter i sjøen.

Hovedrollen i filmen spilles av Mina Dale. – Jeg er så stolt over alle de talentfulle menneskene som har vært med på å lage filmen. Ingenting av dette hadde vært mulig uten dem, sier regissør Frøydis Fossli Moe.

Foto: Norsk filmdistribusjon

– De samme historiene «på repeat»

Debatten rundt hvem og hva som mottar støtte fra Norsk filminstitutt (NFI) har i det siste blusset opp igjen etter at det ble kjent at to nye filmer om andre verdenskrig nå får 20 millioner kroner i støtte.

Frøydis Fossli Moe mener det virker som om NFI kun er opptatt av å tiltrekke seg publikum fremfor å vise mangfoldige historier på film.

– Det ligger et stort ansvar hos de som skal forvalte statlige penger. Jeg savnet å se film med uperfekte kvinnekarakterer som ikke kom fra Oslo-gryta på kino. Derfor lagde jeg «Fuckings Bygda».

Regissøren presiserer at hun forstår at NFI må kvalitetssikre, men mener at det må finnes rom til å vise at filmnorge er mye større enn de historiene som når fram til det store lerretet i dag.

NFI må vise at Norge har et bredt spekter av kunstnere og stemmer, mener hun.

– Når det er de samme mannlige historiene som fortelles gang på gang, så blir det utrolig kjedelig. Det på tide å vise historier som representerer hele vår befolkning.

Frøydis Fossli Moe

Fossli Moe har i tillegg til «Fuckings Bygda» 17 kortfilmer og en mastergrad i filmregi bak seg. Hun var også en av tre regissører bak den norske western-musikalen «​​​​​Megatown»​​​​​​​.

Foto: Xin Li / NRK

Hva tror du dette gjør med den norske filmfloraen?

– Jeg tror det begrenser publikums vilje og toleranse til å tørre å se nye ting. Det må være rom for flere nyanser i bransjen vår. Vi går glipp av mange friske stemmer og originale filmer hvis vi fortsetter på denne måten, sier hun.

Er det nok variasjon i norsk film? 🎥

NFI: – Kun én til to krigsfilmer i året

NFI-direktør Kjersti Mo gratulerer Frøydis Fossli Moe med å ha laget sin første spillefilm og for at hun har klart å oppnå nasjonal kinodistribusjon for den.

Debatten rundt mangfold blant norske filmer er noe hun mener NFI er svært opptatt av. Hun forklarer at det er langt flere som søker om tilskudd til spillefilmer enn det er penger til.

– Det lages rundt 30 norske spillefilmer hvert år, og kun én til to av dem er krigsfilmer. Det er med andre ord mange forskjellige typer norske historier som blir fortalt årlig, sier hun.

I 2023 ga NFI produksjonstilskudd til 17 norske spillefilmer – 15 av dem har ikke handling lagt til andre verdenskrig.

Fuckings Bygda (2023), skjermdump fra filmen. To unge søsken sitter på en trapp utenfor et hus. Det er sommerlig, og de smiler og ler mot hverandre.
Foto: Norsk filmdistribusjon

Hva slags tiltak har NFI for å løfte unge, nye filmskapere i Norge?

– Vi i Norsk filminstitutt gjør stor innsats for nye talenter. Vi har talentprogram, tilskuddsordninger og tiltak for å sikre bredere tilfang av diversitet og kvinner i norsk film, sier Kjersti Mo.

Hun legger også til at Norsk filminstitutt ligger i Europatoppen når det gjelder kjønnsbalanse blant filmene som får tilskudd.

– Vi ønsker «Fuckings Bygda» lykke til og håper filmen finner sitt publikum på kino, avslutter direktøren.

Sulten på flere kultursaker? Sjekk ut disse :

Kunstner Sandra Mujinga

Norsk kunstkomet nominert til prestisjetung pris

HSe42Ty6iIo

Irriterende Taylor Swift

Karin Krog utenfor hjemmet sitt med solbriller på (2024)

Frykt­laus innovatør med husmor­skole

null
Spiller nå
Hvem har Hollywoods skarpeste jawline? 01:43
Neste

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP