Hopp til innhold

Kan få Oscar, men har ikke sett filmen

Anders Baasmo Christiansen spiller kronprins Olav i Norges kandidat til Oscar «Kongens Nei». Men han har ikke rukket å se filmen sjøl enda.

Innspillingen av KOngens nei i Elverum februar 2016

DRØMMEROLLE: Anders Baasmo Christiansen spiller kronprins Olav i filmen Kongens Nei.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Jeg har hørt mange som har sett den og de er veldig begeistra, men jeg har hatt det så travelt at jeg ikke har rukket å se filmen ferdig enda, sier Baasmo Christiansen.

Han skal se den når filmen har førpremiere i Elverum med 90-åringer fredag 16. september.

Beste utenlandske film

Den Elverums-baserte filmen Kongens nei er valgt som Norges kandidat i kategorien beste utenlandske film til årets Oscar-utdeling.

Filmen tar for seg de dramatiske aprildagene i 1940 da Kongen nektet å bøye seg for tyskernes krav. Den dramatiske flukten gjennom Hedemark blir skildret. Elverum ble bombet i tyskernes jakt på Kongen.

Anders Baasmo Christiansen, som er fra nabobyen Hamar, har tidligere uttalt at rollen som kronprins Olav i denne filmen var en drømmerolle.

Han synes det er kjempeartig hvis filmen nå går gjennom nåløyet og blir nominert til Oscar. Men han har et litt blanda forhold til hele Oscarutdelingen etter at han var der med filmen Kon-Tiki.

Det er jo hyggelig og glamourøst å være der, samtidig er det jo jæskli mye bullshit så det er om å gjøre å ha beina på jorda, sier han.

Han gleder seg til å se filmen sammen med publikum i Elverum neste uke.

Også Kong Harald gleder seg til å se filmen: Kongen gleder seg til «Kongens nei»

– Stor dugnadsinnsats

Regisør Erik Poppe var meget glad etter at det hele var klart.

– Dette vil hjelpe oss til å nå utover Norge, for det er målet vårt, sa Poppe som takket alle de tusen som har vært med på det han kaller en stor dugnad. Filmen som i stor grad er spilt inn i Elverum og i Hedmark har hatt en rekke statister fra distriktet.

– Sjelden har vi sett en slik dugnadsinnsats i Norge, sa Poppe.

Det har vært aktiv produksjon av filmen i tre år.

Oscar-komiteen begrunnet blant annet kåringa slik:

«Erik Poppes film Kongens nei er etter Oscar-komiteens mening en sterk og universell fortelling om å ta de riktige valgene under ekstreme forhold. Med utgangspunkt i de dramatiske aprildagene da Norge sto opp mot den tyske okkupasjonsmakten, har filmskaperne vektlagt enkeltskjebnene i den store fortellingen, og det på en måte som vil skape gjenkjennelighet og gjenklang langt utover et enkelt lands grenser».

Den offesielle premieren er den 23.september.

Flere saker fra Innlandet