Hopp til innhold

Tror «Skam» kan sikre Oscar-nominasjon for «Kongens nei»

I dag kommer de endelige Oscar-nominasjonene. Dansk kulturkommentator tror NRK-serien «Skam» kan hjelpe Erik Poppe og «Kongens nei» inn på listen.

Kongens nei

KONGE I KRIG: I «Kongens nei» spilles kong Haakon av danske Jesper Christensen.

Foto: Agnete Brun

– Akkurat nå tror jeg at Jesper Christensen i «Kongens nei» har de beste sjansene, sier Niels Frid Nielsen, kulturkommentator i Danmarks Radio.

I oktober ble det kjent at Erik Poppes film «Kongens nei» er kortlistet til Oscar for beste fremmedspråklige film. På kortlisten er det ni filmer, og rundt klokken 14 i dag blir det offentliggjort hvilke fem filmer som blir nominert.

Kulturkommentatoren i Danmarks Radio mener at «Skam» bidrar til å øke oppmerksomheten rundt norsk drama så mye at TV-serien kan hjelpe «Kongens nei» inn på den endelige listen over Oscar-nominasjoner.

– Norsk film er på vei frem. Ikke minst takket være TV-serien «Skam», som hele verden snakker om, sier Nielsen.

Erik Poppe

SPENT: Regissør Erik Poppe får i dag vite om filmen hans, «Kongens nei», blir nominert til Oscar.

Foto: Hanna Huglen Revheim / NRK

Erik Poppe, som har regissert «Kongens nei», er også optimistisk for filmens Oscar-sjanser.

– Det skulle bare mangle. For det første er vi utrolig glad for å ha kommet så langt. Det er en seier for alle som har laget denne filmen. Men så vil man jo alltid ett hakk videre, sier regissør Erik Poppe.

Vanskeligere for kostymedrama

Ifølge Nielsen er den største utfordringen for «Kongens nei» at filmen er et historisk kostymedrama.

– Det er mange som ikke liker historiske filmer, og derfor vil kong Haakon få det vanskelig. Men han er bestemt en «outsider». Av de nordiske filmene på kortlisten, så kan det godt være at Oscar-komiteen velger historien om kongen, sier Nielsen.

Også regissør Poppe betegner sin egen film som en «outsider».

– Vår film kom sist på ballen og hadde den seneste nasjonale premieren. Mens vi hadde premiere i slutten av september, så hadde de andre filmene premiere tidlig i fjor eller seint året før. Dermed var de andre kandidatene godt etablerte sammenlignet med oss. Vår jobb har vært å få «Kongens nei» opp på rekordtid, med et minimalt av budsjett, sier Poppe.

Totalt er det ni filmer på Oscar-kortlisten, to av de er skandinaviske. Dette er den svenske dramakomedien «En mann ved navn Ove» og «Under sanden», et dansk krigsdrama om tyske krigsfanger som rydder miner på danske strender.

– For spesifikk

Kristian Lindberg, filmredaktør i den danske storavisen Berlingske Tidende, er ikke enig i at «Kongens nei» er en Oscar-favoritt.

Han mener at Poppes film er for smal til å nå opp i konkurransen.

– Med tanke på at amerikanere har et litt abstrakt forhold til europeisk historie og geografi, så tror jeg at «Kongens nei» blir for spesifikk, sier Lindberg.

Alle filmene som er kortlistet i kategorien for beste fremmedspråklige film:

  • Kongens Nei (Norge)
  • Under Sanden (Danmark)
  • En mann ved navn Ove (Sverige)
  • Tanna (Australia)
  • It's Only the End of the World (Canada)
  • Min Pappa Toni Erdman (Tyskland)
  • The Salesman (Iran)
  • Paradise (Russland)
  • Løvetannbarn (Sveits)

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober